您好,欢迎来到微智科技网。
搜索
您的当前位置:首页八年级英语上册语法填空专题(含答案)经典

八年级英语上册语法填空专题(含答案)经典

来源:微智科技网
八年级英语上册语法填空专题(含答案)经典

一、八年级英语上册语法填空专项练习(含答案解析)

1.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式(最多限填3个单词)。

Summer was coming and it was getting hotter. Mrs, King got ________early one morning and went to the market after she ________ (have) breakfast. She knew that everything was cheap there before eight o'clock. She wanted to buy many ________ (vegetable) for her family. Suddenly she saw there were a ________ of people around a farmer. She hurried there and found that he was selling some beef.

\"How ________ does it cost? \"a woman asked. \"Two dollars a kilo.\"

\"Oh, how cheap it is!\"Mrs. King said to herself. \"John ________ (like) beef very much. I'd better buy some here,\"

When she got ________ with five kilos of beef, her son was happy but her husband got angry. \"What a silly woman!\" said Mr. King.↑\"How shall we keep it fresh in such hot weather?\" \"Your aunt is very rich,\" said Mrs. King. \"Why not go and borrow some money________ her? Then we'll be able to buy a fridge.\"

Mr. King agreed and they began to teach their five year-old son what ________(say) when they were at his aunt's house.

\"John,\" Mr. King said, \"how can we keep the beef fresh?\" \"That's easy,\" the boy said________ (happy). \"By eating it!\"

【答案】 up;had;vegetables;group/ lot/ number;much;likes;home;from;to say;happily

【解析】【分析】主要讲了金夫人吃过早饭去市场买蔬菜,发现一个农民正在卖便宜牛肉,于是买了一些,金先生想从姑姑那接钱买冰箱来保存牛肉,John说可以通过吃了牛肉来保存。

(1)句意:一天早上金夫人起得早。get op起床,固定搭配,故填up。

(2)句意:在她吃了早饭后金夫人去了市场。时态是一般过去时,所以have用had,故填had。

(3)句意:她想为她的家人买许多蔬菜。vegetable蔬菜,可数名词,many修饰可数名词复数,所以用复数vegetables。

(4)句意:突然,她看见在一个农民附近有一群/许多人。a group of一群......,a lot/number of许多......,固定搭配,故填group/ lot/ number。 (5)句意:它多少钱?提问价格用how much,故填much。

(6)句意:John非常喜欢牛肉。时态是一般现在时,主语是单数John,所以buy用单三式buys,故填buys。

(7)句意:当她带着5千克牛肉回家时,她的儿子是高兴的,但是她的丈夫是生气的。get home到家,固定搭配,故填home。

(8)句意:为什么不去从她那借一些钱呢?borrow...from从……借……,固定搭配,故填

from。

(9)句意:金先生同意了,他们开始教他们5岁的儿子当在姑姑家时说什么。特殊疑问词+to do不定式,固定搭配,故填to say。

(10)句意:男孩高兴地说。副词修饰实义动词,said是实义动词,所以用形容词happy的副词happily,高兴地,故填happily。

【点评】考查语法填空,考查词汇在语篇中的运用能力。注意理解句意,首先读一遍,然后再逐一作答。注意句型、搭配、短语及语境。

2.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式(最多限填3个单词)。

It was a playground. Eight ________ (child) were standing on the starting line to take part in a running race. Ready? Bang!

All eight girls started running ________ they heard the sound. After a minute, one of the small girls fell down. Because ________ the pain(痛), she started to cry. When the other seven girls heard, one of them stopped ________(run) quickly. Then she stood for a while to see what happened, She decided ________ (turn) back to the place where the girl fell down, She kissed the girl and ________ (advise) her to be strong. She said, \"I will be together ________you,\" Then, the girl helped the fallen girl stand up and looked after her carefully. They joined hands together, walked together and ________ (get) to the wining line. People were moved. Clapping of ________ (hundred) of people came out. Though they lost the race, they were both ________ best runners!

Both the girls were strong and brave. What did they teach this world? Teamwork! Friendship! Love!

【答案】 children;when/after;of;running;to turn;advised;with;got;hundreds;the 【解析】【分析】大意:本文讲述8个孩子比赛跑步,在途中,有一位女孩摔跤,而一位女孩听到哭声,而返回安慰这位女孩

(1)句意:八个孩子正站在起跑线上参加跑步比赛。child孩子,可数名词,eight后接名词复数,child的复数是children,故填children。

(2)句意:八个女孩在听到声音后都开始跑。分析句子可知,空后引导时间状语从句,引导词可用when当……时候/after在……之后,连词,符合题意,故填when/after。 (3)句意:因为痛,他开始哭。引导原因,且后接名词,用because of,因为,故填of。 (4)句意:当其他七位女孩听到时,她们其中的一位停止快速跑,run跑,动词,stop doing sth停止做某事,故填running。

(5)句意:然后她站了一会儿看发生了什么,她决定回到那个女孩摔跤的地方,她亲了那个女孩并且建议她要坚强。turn back返回,decide to do sth决定做某事,故填to turn。 (6)句意:然后她了一会儿看发生了什么,她决定回到那个女孩摔跤的地方,她亲了那个女孩并且建议她要坚强。根据decided可知,用一般过去时,advise建议,此处用其过去式advised,故填advised。

(7)句意:她说,”我将和你在一起。together with sb和某人在一起,固定搭配,故填

with。

(8)句意:她们手拉着手,一起走到终点线。get to到达,根据walked,可知一般过去时,get的过去式是got,故填got。

(9)句意:数百人鼓掌。hundred百,表泛指,用其复数,且和of连用,hundreds of数百,故填hundreds。

(10)句意:虽然她们输了赛跑,但是她们都是最好的跑步者。形容词最高级和the连用,故填the。

【点评】考查语法填空。首先理解文章大意,答题的过程中,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后得出正确的答案。

3.阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空白处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。

The friendship between humans and dogs probably began 14, 000 years ago. Here is ________ example of a dog's life in the human world today.

Jessie is Nancy's pet dog. She is just ________a member of Nancy's family. Nancy looks after her very________(care). Jessie can always find ________ delicious in her bowl when she is hungry. Every day, Nancy ________(prepare) meat, chicken and different kinds of vegetables for her. Jessie also has yogurt and two ________(spoon) of honey after dinner. After that, they go out for a walk. Nancy's husband is a famous doctor and________(they) only son is away in Beijing,________she has enough time and money to look after Jessi, and she really enjoys ________ (do) it. \"I want to give her the healthiest and ________(wonderful) life as long as possible!\" she says.

【答案】 an;like;carefully;something;prepares;spoons;their;so;doing;(the) most wonderful

【解析】【分析】本文讲述了一只狗的生活起居。

(1)句意:这儿是一个今天在人类社会里一只狗的生活。根据下文提到一只狗的生活,可知空缺处的意义为一只,填入an,故答案an。

(2)句意:它就像南希家庭的一员。根据根据后文提到南希对它有多好,可知它被当成一家人,故填入like,短语,be like,像,故答案为like。

(3)句意:南希很细心的照顾它。根据空缺处修饰look after,可知应该填入副词形式,故答案为carefully。

(4)句意:当她很饿的时候,她总是可以在碗里找到美味的食物。根据空缺处的意义可知,为一些东西,填入something,故答案为something。

(5)句意:每天,南希喂他准备肉,鸡肉,和各种不同种类的蔬菜。根据 Every day , 可知用一般现在时,主语是 Nancy,第三人称单数,故谓语动词用单三式,故答案为prepares。

(6)句意:吃饭后,Jessie有牛奶和2勺蜂蜜喝。根据空缺处前面有two,可知用复数,填入spoons,故答案为spoons。

(7)句意:他们唯一的儿子在北京。根据空缺处修饰som,可知填入形物代,填入

their,故答案为their。

(8)句意:因此她有足够的时间和金钱照顾Jessi。根据该句和前面的句子构成因果关系,可知空缺处填入so,故答案为so。

(9)句意:她真的很喜欢做这件事。根据短语enjoy doing sth,喜欢做某事,故答案为doing。

(10)句意:我想给她最健康和最好的生活。根据空缺处前面用了最高级,可知这里用最高级,填入the most wonderful,故答案为the most wonderful。

【点评】本文考查了语法填空,做此类题时,注意熟记相关语法点和短语,结合上下文,选出正确的选项, 给出单词正确的形式。

4.语法填空

Students these days often have a lot of ________ (worry). Sometimes they have problems with their schoolwork, and sometimes with their friends. What can they do about this? Some people believe the ________(bad) thing is to do nothing. Laura Mills,________ teenager from London, agrees. \"Problems are normal in life,\" says Laura. \"But I think talking to someone helps a lot. Unless we talk to someone, we'll certainly feel worse.\"

Laura once lost her wallet and she ________ (be) afraid to tell her parents about it. She worried for days and didn't know ________ to solve the problem. She even walked three miles to school each day because she didn't have ________ (some) money. She just kept thinking, \"________I tell my parents, they'll be angry!\"________(final), she talked to her parents and they were really ________(understand). They got her a new wallet and asked her to be more careful. \"I will always remember to share my problems in the future!\" Laura says. Her dad said he sometimes made careless mistakes ________ (him).

【答案】 worries;worst;a;was;how;any;If;Finally;understanding;himself 【解析】【分析】主要讲了当我们遇到问题时应该学会和他人交流。

(1)句意:现在的学生经常有许多担心。a lot of修饰可数名词复数,worry的复数是worries,故填worries。

(2)句意:一些人认为最糟糕的事情是无所事事。the+最高级,bad的最高级是worst,故填worst。

(3)句意:Laura Mills——一个来自伦敦的青少年,同意。teenager是单数,以辅音音素开头,所以用a,故填a。

(4)句意:她害怕告诉她的父母关于它。时态是一般过去时,主语是she,所以用was,故填was。

(5)句意:她担心了几天,并且不知道怎样解决这个问题。根据句意可知是不知道怎样解决,所以用how,故填how。

(6)句意:因为她没有钱。句子是否定句,所以用any,故填any。

(7)句意:如果我告诉我的父母,他们将是生气的。根据句意可知前句表示假设,即如果,所以用if,故填If。

(8)句意:最后,她和她的父母交流。根据句意可知是最后finally,故填Finally。 (9)句意:他们真地是善解意义的。be+形容词,understand的形容词是understanding,故填understanding。

(10)句意:她爸爸说他有时自己也犯粗心的错误。根据句意可知是爸爸自己也犯错误,所以用him的反身代词himself,故填himself。

【点评】考查语法填空,考查词汇在语篇中的运用能力。注意理解句意,首先读一遍,然后再逐一作答。注意句型、搭配、短语及语境。

5.阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式 When receiving an order from Amazon, most people throw away the packaging (包装材料) box, but one________(Japan) man loves Amazon boxes so much________he has spent the last 9 years collecting them.

So what made a man take ________ collecting boxes as a hobby? For Kosuke Saito, it________ (be) some numbers. It started one day in 2008. When Saito was opening________Amazon box, he noticed(注意到) the serial number\"XM06\" ________ the box. He suddenly remembered seeing \"MX08\" on another Amazon box. He thought there must be an XM07 as well. He wanted________ (know) what that box was like. But it was only the________(begin), because he soon found that Amazon boxes come in all________(shape) and sizes, and he took a great interest in all of them. So far, Kosuke Saito has collected 77 different models used in Japan.

However, one of ________(great) problems is that Saito's house is too small, so he has to rent(租用) a room for his collection. 【答案】 Japanese;that;up;was;the ;on;to know;beginning;shapes;the greatest

【解析】【分析】本文讲述一个日本人以收集盒子为爱好的原因。

(1)句意:但是一位日本人很热爱亚马逊盒子。形容词修饰名词,Japan的形容词是Japanese,故填Japanese。

(2)句意:但是一位日本人如此很喜欢收集亚马逊盒子以至于他花了九年的时间收集它们。 so…that,如此……以至于,固定搭配,故填that。

(3)句意:因此什么使一个男人从事以收集盒子为爱好呢?take up从事,固定搭配,故

填up。

(4)句意:它是一些数字。根据语境,可知用一般过去时,主语是it,be动词用was,故填was。

(5)句意:当赛托打开亚马逊盒子时,他注意到了盒子上有一串数字“XM06”。前面提及过亚马逊盒子,再次提及,要用定冠词the,故填the。

(6)句意:当赛托打开亚马逊盒子时,他注意到了盒子上有一串数字“XM06”。根据 When Saito was opening

和 he noticed(注意到) the serial number\"XM06\" 可知数字在盒子的上面,因此用on,在……上,故填on。

(7)句意:他想知道那个盒子是什么样的。want to do sth想做某事,因此用不定式,故填to know。

(8)句意:但是它只是仅仅是开始。the后接名词,begin的名词是beginning,故填beginning。

(9)句意:因为他不久发现亚马逊盒子以各种各样的形状和大小出现。all后接名词复数,shape的复数是shapes,形状,故填shapes。

(10)句意:然而,其中最好的一个问题是赛托的房子太小。one of+the+形容词最高级+名词复数,固定搭配,great的最高级是greatest。故填the greatest。

【点评】考查语法填空,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。

6.语法填空

I had a great winter vacation last year. I went to the mountains ________ my family and we stayed with some friends. ________ (they) house was really big, with lots of trees around it. You could get lost very ________ (easy).

Last year, the weather was very bad. It was windy, wet and snowy. ________, the mountains were beautiful. I love climbing, so we climbed every day. I took quite a few ________ (photo), usually of different animals.

The countryside was very quiet, but across from the house there was ________ farm. The farmer had many cows, and they were ________ (loud) than cars! Every day we walked to the farm to get milk. It was so delicious!

There was a village that I ________ (ride) my bike to. It was very small. There wasn't anywhere to go shopping, but it was the best place ________ (go) on vacation! I even met two women from Canada. We are now friends. In ________ (fact), we are the same in many ways.

【答案】 with;Their;easily;However;photos;a;louder;rode;to go;fact 【解析】【分析】主要讲了去年寒假的经历。

(1)句意:我和我的家人去爬山。根据句意可知是和家人去的,所以用with,和……,表伴随,故填with。

(2)句意:他们的房子是真大。house是名词,所以前面用形容词性物主代词修饰,they

是主格,其形容词性物主代词是their,故填Their。

(3)句意:你可能很容易迷路。get lost是实义动词短语,副词修饰实义动词,easy的副词是easily,故填easily。

(4)句意:然而,山是漂亮的。根据前句the weather was very bad.可知天气是糟糕的,但是山却很漂亮,根据逗号可知用however,但是,故填However。

(5)句意:我拍了许多照片。quite a few后面用可数名词复数,photo的复数是photos,故填photos。

(6)句意:但是房子对面有个农场。farm是可数名词单数,以辅音音素开头,所以用a,故填a。

(7)句意:它们比车更大声。than是比较级的标志词,所以用比较级louder,故填louder。

(8)句意:有一个我骑自行车去的村庄。was表明时态是一般过去时,所以ride用过去式rode,故填rode。

(9)句意:但是它是度假的最好的地方。the best place to do sth.做某事的最好地方,动词不定式to do表目的,故填to go。

(10)句意:事实上,我们在许多方面是相同的。in fact事实上,故填fact。

【点评】考查语法填空,考查词汇在语篇中的运用能力,首先理解文章大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答。注意考虑句型、搭配、语境等,最后通读一遍检查验证。

7.语法填空

Hi, Jane! I saw your name and address in Pen-friend magazine, and I would like________ (be) your pen-friend. First, I will tell you some things about________ (my). My name is Sidney. I'm fourteen years old. I'm about five________ (foot) tall. I have short black hair and brown eyes. My hobbies are playing computer games and playing chess.

I live with my parents. They________ (come) to England from Hong Kong about 30 years ago. Now my parents own a Chinese restaurant in Newcastle. I was born in Newcastle in 1993. I can speak Chinese,________ I can't write it very well. I have a brother called Edwin. He is 23 and works________ an architect(建筑师)in London.

I'm in Walker School. It is near my house, and so I can walk to school. I like my school because the teachers are ________(friend) to me. I like sports very much. I enjoy ________(play) badminton in winter, and tennis in summer. As for subjects, I like physics________(well) of all. I want to be________ engineer.

I expect you will write to me soon, and tell me all about you.

【答案】 to be;myself;feet;came;but;as;friendly;playing;best;an 【解析】【分析】主要讲了Sidney写信给笔友Jane,告诉她自己的一些信息。 (1)句意:我想成为你的笔友。would like to do sth.想要做某事。故填to be。

(2)句意:首先我将告诉你关于我自己的一些事情。根据句意可知是Sidney讲了自己的事情,主语是I,其反身代词是myself,故填myself。

(3)句意:我大约5尺高。5后面用可数名词复数,foot的复数是feet,故填feet。

(4)句意:大约30年前他们从来的英国。30 years ago表明时态是一般过去时,所以用come的过去式came,故填came。

(5)句意:我会说英语但是我写得不好。根据句意可知前后句表示转折,所以用连词but,故填but。

(6)句意:他23岁,在伦敦是一名建筑师。work as作为,故填as。 (7)句意:因为老师们对我很友好。be friendly to对......友好,故填friendly。 (8)句意:我喜欢在冬天打羽毛球。enjoy doing sth.喜欢做某事,故填playing。 (9)句意:我最喜欢物理。根据all可知数量是三者或者三者以上,所以用最高级,所以用well的最高级best,故填best。

(10)句意:我想成为一名工程师。engineer是可数名词单数,以元音音素开头,所以用an,故填an。

【点评】考查语法填空,考查词汇在语篇中的运用能力,首先理解文章大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答。注意考虑句型、搭配、语境等,最后通读一遍检查验证。

8.阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。

Should you help ________(they) when the old fall down on the street? At 9:00 a.m. yesterday, a bus driver, 24-year-old Wang Ping saw a man ________(lie) on the side of the road. A woman next to him was shouting(呼喊)for help. Wang Ping stopped the bus without ________(think) twice. He got off and asked the woman ________happened. She said that the man had a heart problem and should be sent to the hospital at once. Mr. Wang knew that he had to act ________ (quick). He hoped most or all of the passengers(乘客)could get off and wait for the next bus. But to his surprise, they all agreed ________ (go) with him. Some passengers helped Mr. Wang move the man onto the bus.

Thanks ________ Mr. Wang and the passengers, the doctors ________ (save) the man in time. A passenger says, ―Many people don't want to help ________ (other) because they don't want to get into trouble. But the driver didn't think about ________ (he). He only thought about saving a life.

【答案】them;lying;thinking;what;quickly;to go;to;saved;others;himself 【解析】【分析】文章大意:文章讲述了一名公共汽车司机救了一名躺在路边有心脏病的人,他没有为自己着想,只想着救人,那个人及时被救了。

(1)句意:当老人在街上摔倒了你应该帮助他们吗?help是动词,后缺宾语,因此要用they的宾格them,做宾语,故答案为them。

(2)句意:昨天上午九点,一名公共汽车司机,24岁的王平看见一个人躺在路边。人和躺是主动关系,再根据see sb. doing sth.看见某人正在做某事,lay-lying, 故答案为lying。 (3)句意:王平没有多想就停下公共汽车。without是介词,后跟v-ing,故答案为thinking。

(4)句意:他下车问了问女人发生了什么事。happen前面缺主语,ask后面缺宾语,因此要用what,引导名词性从句,故答案为what。

(5)句意:王平知道他不得不快速地行动。修饰动词要用副词,故答案为quickly。 (6)句意:但是使他惊讶的是,他们都同意和他一起去。同意去做某事:agree to do sth. 故答案为to go。

(7)句意:多亏王平和乘客们。多亏:thanks to,故答案为to。

(8)句意:医生们及时地救了那个人。根据上下文的时态可知是一般过去时,故答案为saved。

(9)句意:很多人不想帮助别人因为他们不想卷入麻烦。别人:others,故答案为others。

(10)句意:但是司机没有思考他自己。句子的主语是the drive,他自己,反身代词,himself,故答案为himself。

【点评】考查语法填空。首先通读全文,然后根据语法知识,固定短语,以及上下文确定所缺词的词形,确保文章通顺、完整。

二、八年级英语上册阅读理解专项练习(含答案解析)

9.根据短文内容选择正确答案。

C

There are many kinds of animals that live in the forest, such as mice, rabbits, squirrels, bears. Animals in the forest depend on(依靠)one another for food. Many small forest animals, such as mice, eat green plants for food, and then larger animals eat them. This is called food chain. A food chain begins with the sun. The green plants in the forest use the sun's energy to make food for themselves. It's called photosynthesis(光合作用). Mice eat flowers and seeds that forest plants produce(生产).The mice get their energy from the plants, and the mice become food for a larger animal, such as the hunting hawk. So the energy from the sun passes from the plants to the mice to the hawk. A break(中断)in any part of this food chain means some animals may not have enough food to eat. (1)Photosynthesis takes place when _____________.

A. larger animals eat small animals. B. green plants use the sun's energy to make food. C. Forest animals eat the food made by green plants. D. The food chain is broken.

(2)What's the first link(环) in a food chain?

A. The sun B. The earth C. Green plants D. Forests animals (3)Animals sometimes cannot find enough food because _____________.

A. it's cloudy. B. there is very little food in a forest. C. Photosynthesis stops. D. There is a break in the food chain.

(4)What does the food chain show about living things?

A. They depend on each other. B. Large animals eat small animals. C. Plants with flowers are the most important. D. Plants are more than animals. (5)What may be the best title of the passage?

A. Animals in the world B. Food chain C. Plants and man. D. Animals are in danger. 【答案】 (1)B (2)A (3)D (4)A (5)B

【解析】【分析】短文大意:森林中生活着各种各样的动物,这些动物互相为食,小动物吃绿色的植物,大一些的动物吃小动物,这就形成了食物链。食物链是从太阳开始的,绿色的植物需要用太阳来为它们自己获得食物,这叫作“光合作用”。食物链中任何一个环节的中断都会导致一些动物没有足够的食物吃。

(1)细节理解题。根据第二段内容The green plants in the forest use the sun's energy to make food for themselves. It's called photosynthesis(光合作用). 可知“光合作用”的形成,故选B。

(2)细节理解题。根据文章中的句子A food chain begins with the sun. 可知“食物链”的第一个环节是太阳。故选A。

(3)细节理解题。根据文章最后一句A break(中断)in any part of this food chain means some animals may not have enough food to eat.可知有时动物找不到食物吃是因为食物链中断了。故选 D。

(4)推理题。根据第二段内容 Animals in the forest depend on(依靠)one another for food. Many small forest animals,……This is called food chain.可以推理“生物之间是互相依赖的”,故选A。

(5)主旨归纳题。通读全文,可知本文主要讲述了食物链的形成,故标题选B最合适。 【点评】这是一篇科普类短文阅读,通过阅读短文,了解食物链的形成以及光合作用。

10.根据短文内容, 判断下列句子正误。

B

Here is a TV report of the weather in Britain.

Most of England and Wales will have a cold dry day. It will be sunny at times. There will be a little rain in the north only. The wind will be weak in the east, but quite strong in the west. In most parts of Scotland, the temperature will be above zero in the day. But at night it will fall below zero again, and the roads will again be very dangerous because of ice. There will also be

more snow in the night. The snow will be very heavy in some places in the hills. (1)The south of England will be cold, and there will be a little rain.

(2)In the east of England, the wind will be weak.

(3)The roads in Scotland will be dangerous at night because of ice.

【答案】 (1)0 (2)1 (3)1

【解析】【分析】这是一则关于英国的天气预报。

(1)根据第二段内容Most of England and Wales will have a cold dry day. It will be sunny at times. There will be a little rain in the north only. 可知“北方会有小雨”,故句子错误。 (2)根据第二段The wind will be weak in the east,可知东方风将会很弱。故句子正确。 (3)根据第三段内容and the roads will again be very dangerous because of ice. 可知句子正确。

【点评】考查有关天气预报的阅读理解,根据文章内容设置了三个判断题,较为简单,从文章中都能找到相应的句子。

11.阅读理解

The human brain weights about 1.4 kilograms, but it can hold much more information than most computers can. However, there is another difference between humans and computers. Computers don't forget formation they are given, but humans often do. No one remembers everything and luckily we don't usually have to. But everyone can improve their memory if they want to. Here are some suggestions.

Try to use new information immediately. For example, if you meet someone who says \"Hi! I'm Carlos\" don't just say \"Hello\". Repeat the person s name. Say \"______\".

Break a big number into smaller parts. For example, it's hard to memorize 109244153. But if you break it into three parts——109/2447153—it becomes easier.

Write out what you need to remember again. This will help you keep it in mind longer, especially for memorizing formulas(公式) or facts.

Always receive information. If you bring what you've learned back to your mind, they become easier to remember. For example, before you go to sleep, it's a good idea to receive the new things you have learned that day.

Discuss with a friend. It is always easier to remember things through discussions. You can have a discussion about what's right and what's wrong and it will lead to the right answer.

Never tell yourself that you have a bad memory. You can always do something to help improve your memory. And everyone's memory gets better if they use it often enough.

All of the suggestions are helpful. If you follow them, you are certain to improve your memory.

(1)How many suggestions are mentioned in the passage?

A. Three. B. Four. C. Five. D. Six (2)Which should be put in the blank (空格) in Paragraph 2?

A. Hello, Carlos. B. How do you do? C. Hello, I am Sophia. D. Glad to meet you! (3)What can help memorize a big number more easily according to the passage? A. To store it in a computer. B. To break it into smaller parts. C. To discuss it with a friend. D. To receive it before you sleep (4)Which of the following is TRUE according to the passage? A. Discussing with friends can help you remember things. B. Receiving information can help you fall asleep. C. Formulas and facts can help you learn about your brain. D. Human beings can improve their memory on the computer. 【答案】 (1)D (2)A (3)B (4)A

【解析】【分析】主要讲了提高记忆的一些建议。

(1)细节题。根据2到7段可知每段都是一个建议,所以是6个建议,故选D。 (2)细节题。根据前句don't just say \"Hello\". Repeat the person's name.可知不要仅仅说“Hello”,要重复这个人的名字,故选A。

(3)细节题。根据Break a big number into smaller parts.可知把一个大数字分成几个小部分可以帮助记忆,故选B。

(4)细节题。根据Discuss with a friend. It is always easier to remember things through discussions.可知和朋友讨论可以更容易记住事情,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

12.阅读理解

How long is a year? Most people say a year is 365 days. It takes about 365 days for the earth to go around the sun. In fact, it takes a little longer for the earth to go around the sun. It needs 365 days, 5 hours, 48 minutes, and 46 seconds.

If a year has only 365 days, what happens to the extra(额外的) 5 hours, 48 minutes, and 46 seconds? The answer is this: Every four years, we have another day. It's February 29, and we call this day \" a leap day(闰日)\".This kind of year is called \"a leap year\". A leap year has 366 days. People born on February 29 are called leap-day babies, or leapers. There are about four million leapers in the world. When do they celebrate their birthday? Do they celebrate only once every four years? Some leapers celebrate the birthday on February 28, and others celebrate it on March 1. Think about it: A twelve-year-old leaper may have celebrated only three birthdays on the real day after he or she was born!

Which year are leap years? Years that can be divided(除尽)by four are leap years. The year 2000 was a leap year. Then 2004,2008,2012,2016 were the next leap years. If you know a leaper,

you must say \"Happy birthday!\" to him or her on the leap day, because you just have one time to do that every four years!

(1)Why did the writer write the first paragrahp? A. To show us how the earth goes around the sun. B. To tell us why there is a leap year. C. To ask us some questions about a year. D. To show us a year is 365 days.

(2)What can we know about the leapers' birthday? A. All of the leapers celebrate it on March 1 every year. B. All of the leapers celebrate it on February 29 every year. C. All of the leapers celebrate it on February 28 every year. D. All of the leapers can celebrate it on the real day every four years. (3)What can we learn from the third paragraph? A. How leap-day babies celebrate their birthdays. B. Why leap-day babies' birthdays are important. C. When leap-day babies celebrate their birthdays. D. Where leap-day babies celebrate their birthdays. (4)What does the passage mainly tell us? A. Something about the leap day and the leap year. B. How the idea of a leap year came from. C. The birthday of a leaper. D. The history of a leap year.

(5)Who may be interested in this passage? A. Mary-she likes to read storybooks. B. Peter-he likes science very much.

C. Linda-she wants to know something about the history. D. Jimmy-he wants to know how to celebrate his birthday. 【答案】 (1)B (2)D (3)C (4)A (5)D

【解析】【分析】大意:本文是一篇关于一年的长度以及闰日的科普文章。

(1)段落大意题。通读第一段可知,第一段主要告诉我们一年其实是365天、48分钟和46秒,这是为什么有闰年的原因。故选B。

(2)细节理解题。根据第四段 If you know a leaper, you must say \"Happy birthday!\" to him or her on the leap day, because you just have one time to do that every four years! 可知,闰日出生的孩子,每四年可以在自己真正出生那一天庆祝生日。故选D。

(3)段落大意题。通读第三段可知,第三段主要讲了闰日出生的孩子怎么过生日。故选C。

(4)段落大意题。通读第四段可知,第四段主要讲了闰年是怎么计算的,有多少个闰年,以及可以在闰年的时候对闰日出生的孩子说生日快乐。故选A。

(5)推理判断题。通断全文可知,文章是关于一年的长度以及闰日的科普,因此对于闰日出生的孩子来说,可能会感兴趣,因为他想知道如何过闰日的生日。故选D。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

13.阅读理解

When I was 13 years old, a boy gave me an important gift. It was a smile.

It was the early autumn of my first year at a high school, and my old school was far away. As a result, no one knew who I was. I was very lonely, and afraid to make friends with anyone. Every time I heard the other students talking and laughing, I felt my heart break. I couldn't talk to anyone about my problem, and I didn't want my parents to worry about me.

Then one day, my classmates talked happily with their friends, but I sat at my desk unhappily as usual. At that moment, a boy came into the classroom. I didn't know who he was. He passed me and then turned back. He looked at me, without a word, only a smile.

Suddenly, I felt the touch of something bright and friendly. It made me feel happy, lively and warm.

That smile changed my life. I started to talk with other students and make friends. Day by day, I became closer to everyone in my class. The boy with the lucky smile becomes my best friend now. One day I asked him why he smiled, but he couldn't remember smiling at me!

It doesn't matter because all the dark days have gone. I believe that the world is what you think it is. If you think you are unhappy, you might truly unhappy. So smile at the world and it will smile back.

(1)What was the writer's problem? A. Her old school was far away. B. She had no friends at a new school. C. Her parents worried too much about her. D. Her heart was broken.

(2)How did the smile change her life? A. She started to make friends.

B. She became the best friend with the boy. C. Her parents don't worry about her any more. D. She began to smile at people.

(3)Where does the writer think her feeling of unhappiness come from? A. From her old school. B. From her parents. C. From her new classmates. D. From herself. 【答案】 (1)B

(2)A (3)D

【解析】【分析】大意:本文介绍了一个微笑改变人生的故事。

(1)细节理解题。根据第二段 I was very lonely, and afraid to make friends with anyone. 我很孤独,害怕和任何人做朋友,可知作者在新学校没有朋友。故选B。 (

2)细节理解题。根据第六段 I started to talk with other students and make friends. 可知,作者因为那个微笑开始和别人说话以及交朋友。故选A。

(3)细节理解题。根据最后一段 If you think you are unhappy, you might truly unhappy. 如果你认为自己不开心,你可能真的不开心,可知作者认为她的不开心来源于她自己。故选D。

【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。

14.阅读理解

Will robots take over the world? It's hard to say. However, this one has already taken over the kitchen. It is the robot chef, Moley. It can make meals. British scientists made it. Look! There is no driver in that car. A computer controls it. The car has no steering wheel(方向盘), but it has cameras. The cameras can see the road. It can go 40 km in one hour. The American company Google made it. Look at this car. It's made of wood. People can use a remote control(遥控) to run it. An American artist spent more than 5,000 hours building it. Do you want a ping pong table in your room? But you may not have enough space. This door is here to help. It can turn into a ping pong table when you pull it down. It's from Germany. (1)Moley is the name of a . A. kitchen B. scientist C. robot chef D. cook chef (2)The car with cameras is from .

A. Britain B. I America C. Australia D. Germany (3)Which of the following is RIGHT according to the passage? A. Robots can help people do cooking now. B. You can get a driver to drive the car faster. C. It took the American artist one year to build the car. D. People put the ping pong table near a door. (4)The passage is mainly about .

A. inventions B. traffic C. housework D. sports (5)We can see the passage from .

A. an ad B. a novel C. a storybook D. a magazine 【答案】 (1)C (2)B (3)A (4)A (5)D

【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了几项发明,其中包括机器人厨师,无人驾驶汽车,木制汽车以及德国乒乓球桌。

(1)细节理解题。由第一栏的“It is the robot chef,Moley.”可知,Moley是robot chef的名字。故选C。

(2)细节理解题。由第二栏的“The American company Google made it.”可知,这台汽车来自美国。故选B。

(3)细节理解题。由第一段的“It can make meals.”可知,机器人能做饭,也就是说机器人能为人们做有用的事情,故选A。

(4)推理判断题。本文主要介绍了会做饭的机器人、无人驾驶的小汽车、木制小汽车和室内乒乓球台,而这些都是新的发明,故选A。

(5)推理判断题。这是对一些新发明的介绍,应该出现在一些杂志上,故选D。 【点评】考查阅读理解。考查对篇章的把握与细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

15.阅读理解

I'm Mary from Being. I'm going to improve my dancing sill I plan to take dancing lessons on weekends. And I also want to learn another foreign language. I think it can be very useful My name is Alan. I come from America. I plan to wake up early and do Chinese kung fu every morning. And I'm going to cat healthy food such as vegetables and fruit. I also decide to help my mother with the housework after school because she is too tired. I'm Ann from Qingdao. I got bad grades in the exams last term, So I'm going to study really hard this year. To study better, I want to make a weekly plan for my schoolwork, In my free time, I want to try learning something new. If possible, I plan to save some money to take a vacation(度假) in Taiwan. My name is Alice. I'm English. My father finds a job in Beijing. I'm going to work hard 10 improve my Chinese so that I can enjoy myself there this vacation! And I'm going 10 spend some time with my grandparents in London before summer vacation. (1) got bad grades in the exams last term. A. Mary B. Alan C. Ann D. Alice (2)Where is Alice going?

A. Beijing. B. Qingdao. C. New York. D. London. (3)Mary thinks is useful according to the passage. A. learning English well B. saving some money C. learning new sports D. learning a forcing language (4)From the passage we know that Ann wants to . A. take a vacation in Taiwan B. take a trip to Beijing C. take dancing lessons D. eat less junk food (5)Which of the following is WRONG according to the passage? A. Alan would like to help with the housework after school. B. Alice plans to live with her grandparents for some time. C. Mary wants to improve her singing skills. D. Ann wants to study hard this year. 【答案】 (1)C (2)A (3)D (4)A (5)C

【解析】【分析】文章大意:介绍了Mary,Alan,Ann以及Alice的个人计划或打算。 (1)细节理解题。根据文中的语句 I'm Ann from Qingdao. I got bad grades in the exams last term, So I'm going to study really hard this year. 理解可知,Ann在上学期的考试中成绩不理想,故选C。

(2)细节理解题。根据文中的语句My father finds a job in Beijing. I'm going to work hard 10 improve my Chinese so that I can enjoy myself there this vacation! 理解可知,Alice计划到北京去,故选A。

(3)细节理解题。根据文中的语句 And I also want to learn another foreign language. I think it can be very useful理解可知,Alice认为学习一门外语非常的重要,故选D。

(4)细节理解题。根据文中的语句If possible, I plan to save some money to take a vacation(度假) in Taiwan.理解可知,Ann想到度假,故选A。

(5)细节理解题。根据文中的语句 I'm Mary from Being. I'm going to improve my dancing sill I plan to take dancing lessons on weekends. 理解可知,Mary想提高自己的舞蹈,不是歌唱水平,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

16.阅读理解

The Kennedy Elementary school band(乐队)is special. That's because Tony Boland, a member of it, is a 79-year-old flute(长笛)player. His story tells us that you're never too old to toot the flute.

After working at the school for more than ten years, Tony joined the fifth graders in the band. His grandchildren were at the school. He help with reading.

He started tooting the flute many years ago, when his wire tried to throw away(扔掉)their daughter s flute.

\"You will play better if you play with others,\" he told a reporter.

Brian Enabnit thought Tony would make a difference to the band. \"He's great. He's helping the students around him, \"Enabnit said.

Tony practises with the students once a week and performs with them. They played at the Dubuque Community School District's Band Festival earlier this month.

Fifth-grade student Courtney Less thought her older classmate was successful. \"He's an excellent player,\" Courtney said. \"All of us are afraid when giving a performance, but he isn't.\" (1)Why is Kennedy Elementary School band special? A. Because there is only a boy in it. B. Because it has a member of 79 years old. C. Because its members are fifth graders.

D. Because it gave a performance earlier this month. (2)The underlined word \"toot\" means\" \".

A. have B. make C. play D. pay (3)We can learn from the passage. A. there are five players in the band B. Tony also helps the students to read C. Tony doesn't like playing with others D. Courtney Less is Tony's grandchild

(4)What's the best title for the passage? A. A Special School B. How to Help Others C. How to Be Different D. Never Too Old to Learn 【答案】 (1)B (2)C (3)B (4)D

【解析】【分析】文章大意:本文讲述了79岁的Tony加入了五年级学生的乐队。他在很多年前就开始吹长笛,乐于助人,每周练习一次,与学生一起表演。

(1)细节理解题。根据第一段中的“That's because Tony Boland, a member of it, is a 79-year old flute(长笛) player.”可知乐队特殊的主要原因是有一个成员是79岁的吹长笛的老头,故选B。

(2)词义猜测题。根据上句“ That's because Tony Boland, a member of it, is a 79-year-old flute(长笛)player. ⋅Tony Boland是一名长笛演奏者”可知toot就是play的意思,故选C。 (3)细节理解题。根据文中的句子“He helps students with their reading.”可知Tony也帮助孩子们阅读,故选B。

(4)主旨大意题。根据第一段最后一句话His story tells us that you're never too old to toot the flute.可知本文讲述的是“活到老学到老”的主题,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题,推理判断题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题,词义推断题以及判断题都需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- 7swz.com 版权所有 赣ICP备2024042798号-8

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务