一、中考英语阅读理解汇编
1.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
In 1845, a deadly disease struck the farms of Ireland, killing all the Lumper potato plants. In another place or time, the death of single crop species (物种) might not have been so important. But in Ireland, in 1845, people depended almost solely on the potato for food. The death of one species caused a terrible famine(饥荒). Now, some scientists are worried that such a famine could happen again, but on a much wider scale.
Over the centuries, farmers have discovered thousands of different species of food crops. Each species has special qualities. Some can be grown in very hot or cold climates. Others are not affected by certain diseases. However, you won't find many of these species in your local supermarket. To feed the seven billion people on Earth, most farmers today are growing only species of plants and farming only species of animals that are easy to produce in large numbers. For example, in the Philippines, there were once thousands of varieties of rice: now fewer than 100 are grown there. In China, 90 percent of the wheat varieties grown just a century ago have disappeared. Scientists believe that over the past century, we have allowed more than half of the world's food varieties to disappear.
One solution to this problem is to collect and store the seeds (种子) as many different plant varieties as we can before they disappear. The idea was first suggested by Russian scientist Nikolay Vavilov. In the 1920s and 1930s, he collected around 400,000 seeds from five contients. More recently, others are continuing the work he began.
In the U.S. state of Iowa, Diane Ott Whealy wanted to protect historic plant varieties, like the seeds her great –grandfather brought to the U.S. from Germany more than a hundred years ago. She and her husband started a place called Heritage Farm, where people can store and trade seeds.
More importantly, the people at Heritage Farm don't just store the seeds; they plant them. By doing this, they are reintroducing foods into the marketplace that haven't been grown for years. These food species are not just special in terms of appearance or taste. They also offer farmers food solutions for the future, from the past. (1)What is this passage mainly about? A. The need to protect different food species. B. How to increase the number of food species. C. The fact that many food species are dying out. D. How to prevent food species from disappearing.
(2)Why are some scientists worried that such a famine could happen again? A. Because people depend on certain species of food crops. B. Because the same deadly disease may attack crops again.
C. Because the world's population is larger than that in 1845. D. Because farmers grow the same potatoes as those in the past.
(3)The following sentence would best be placed at the end of ________. Meanwhile, thousands of other species are dying out.
A. Paragraph 1 B. Paragraph 2 C. Paragraph 3 D. Paragraph 4 (4)What can we learn from the passage?
A. The disease spread very quickly and killed thousands of people in Ireland. B. Around 80 percent of the rice varieties in the Philippines have disappeared. C. People have been storing seeds to save plane varieties for less than 100 years. D. Heritage Farm is the first place in the U.S. for people to store and trade seeds. 【答案】 (1)D (2)A (3)B (4)A
【解析】【分析】主要讲了人们发现方法来阻止食物物种消失。
(1)主旨题。根据全文可知主要讲了人们发现方法来阻止食物物种消失,故选D。 (2)细节题。根据in 1845, people depended almost solely on the potato for food. The death of one species caused a terrible famine(饥荒). Now, some scientists are worried that such a famine could happen again, but on a much wider scale.可知人们依赖单一的土豆或者食物,所以科学家担心饥荒再次来临,故选A。
(3)推断题。根据第二段However, you won't find many of these species in your local supermarket.在超市里不能发现这些物种,因为一些正在灭绝,故选B。
(4)细节题。根据But in Ireland, in 1845, people depended almost solely on the potato for food. The death of one species caused a terrible famine(饥荒).可知疾病迅速蔓延,给爱尔兰的人们带去了饥荒,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
2.阅读理解
I walked into a stranger as he passed by me. \"Excuse me.\" I said.
He replied with a smile and said, \"Please excuse me, too. I didn't notice you.\" We apologized(道歉) and went for our own ways.
Later that day, when I was cooking, my daughter was standing too near. When I turned to reach for some milk, I nearly knocked her over. \"Move out of the way!\" I shouted. She walked away sadly. But I didn't feel like I had to apologize to her.
While I was in bed that evening, my husband said to me. \"While dealing with a stranger, you were polite. But with a daughter you love, you were unkind. Your daughter brought you some flowers that she picked herself this afternoon. You will find them in the kitchen by the door. Have you
seen the tears in her eyes?\"
I quietly went and sat down by my daughter's bed.
\"Honey, I am so sorry.\" I said. \"Are these the flowers you picked for me?\"
She said, \"I found them by the tree. I picked them because they're pretty like you. I knew you'd like them, especially the blue ones.\"
I tearfully replied, \"Sweetie, I'm really sorry for the way I acted today. I shouldn't have shouted at you.\"
\"It's OK. I love you anyway.\" She said as she kissed me on my cheek. If we can be polite to strangers, why can't we do the same for the ones we love? (1)The writer was to the stranger who she walked into.
A. mad B. honest C. unkind D. polite (2)Where were they when the writer shouted at her daughter?
A. In the kitchen. B. By the tree. C. In the bedroom. D. In the garden. (3)What did the writer's husband think when he saw her action? A. The little girl shouldn't cry. B. She shouldn't shout at their daughter. C. She shouldn't say sorry to the stranger.
D. Both he and his wife should apologize to their daughter.
(4)What may be the writer's favorite color according to the passage?
A. Yellow. B. Pink. C. Blue. D. Red. (5)What do you think is the best title for the passage? A. Be friendly to strangers. B. Mothers like flowers. C. Be kind to loved ones.
D. Love between parents and children. 【答案】 (1)D (2)A (3)B (4)C (5)C
【解析】【分析】大意:作者走在路上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站地离自己很近,结果取牛奶的时候几乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,后来因为老公的点醒,让作者意思到对待爱自己的人要好的道理。
(1)细节题。根据\"Excuse me.\" I said.可知,作者对待陌生人很有礼貌,故选D。 (2)细节题。根据when I was cooking, Move out of the way!\" I shouted.可知,作者是在厨房对女儿大喊大叫,故选A。
(3)推断题。根据 While dealing with a stranger, you were polite. But with a daughter you love, you were unkind.可知,作者的丈夫认为她不应该对女儿大叫,故选B。
(4)推断题。根据I knew you'd like them, especially the blue ones.\"可知,作者可能最喜欢蓝色,故选C。
(5)主旨题。作者走在路上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站地离自己很近,结果取牛奶的时候几乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,后来因为老公的点醒,让作者意思到对待爱自己的人要好的道理,故选C。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
3.阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
(1)Totally Wild Hotel is special because of ________.
A. its high price B. its good breakfast C. the lovely giraffes D. the old buildings (2)According to the text, people can ________ in Kenya. A. cheer on camels in Lamu Old Town
B. have breakfast with zebras in Totally Wild Hotel C. see lions. Zebras. elephants in East National Park D. watch the bright pink birds near Lake Nakuru
(3)________ will most probably be interested in the text above. A. People who enjoy travelling B. Scientists who study birds C. Players who are good at running D. People who have a pain in the neck 【答案】 (1)C (2)D (3)A
【解析】【分析】文章大意:主要介绍非洲肯尼亚全野生旅馆包括地点、一夜的价格、特点、最酷的事情和能做的事情。
(1)细节理解题。由The feeling you're being watched that's because a giraffe might be at your hotel wndows! The hotel is home to about 10 Ronschids giraffes that walk around the house. And they're surely not shy. Some of thegiraffes may stick their heads into your second-story bedroom wingows...可知到处都有可爱的长颈鹿,故选C。
(2)细节理解题。由bird-watch on the banks of Lake Nakuru, where hundreds of thousands of the bright pink birds get together each year.可知看那库鲁湖附近的粉红色小鸟,故选D。 (3)推理判断题。根据本文主要介绍非洲肯尼亚全野生旅馆的特色,可知只有喜欢旅游的人才会感兴趣,故选A。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
4.阅读理解
Bill was a boy of 15. His parents went gambling () all day and all night. Nobody cared about him. He couldn't pass the exams. So his teachers didn't like him, neither did his classmates play with him.
Bill often slept in class because his heart was not in school. He almost gave himself up. One day, Miss Jones, a new teacher, came to Bill's class. She was a loving and beautiful woman. Bill was in love! For the first time in his young life, he couldn't take his eyes off his teacher. It was Miss Jones' class. She was asking a question. \"I'd like the smartest boy to answer my question.\" Then she said loudly, \"Bill, please!\" Bill was surprised. And he stood up without a word. \"Just try it! I believe you can!\"
After school, Miss Jones had a long talk with Bill. She told him that she cared about him and believed in him.
Bill thought a lot that evening. From then on he arrived at school on time every day. Miss Jones helped him with his homework in the afternoon. She even cooked delicious food for him. She told Bill, \"Nothing is impossible if you put your heart into it.\"
Later, Miss Jones gave them another exam. Bill did it with all his heart. He was very amazed to find that he had passed the exam. Now Bill discovered that not only could he learn, but also he could do it well. A change took place in Bill's heart.
You see that one teacher saved one boy. It's really simple.
(1)Bill couldn't pass the exams at first because he _________.
A. went gambling B. talked in class C. didn't answer questions D. gave himself up
(2)Miss Jones had a long talk with Bill and told him that she ________ him and believed in him. A. heard about B. talked about C. cared about D. argued about (3)Miss Jones changed Bill by ________.
A. doing homework for him B. encouraging and helping him C. giving Bill some books D. taking him to restaurants (4)From the passage we can learn that _________.
A. Miss Jones was a loving and careful teacher B. Bill's parents cared about him very much C. Miss Jones loved to answer Bill's questions D. Bill didn't like to play with his classmates (5)Which may be the best title for the passage?
A. Parents' Love B. A Lazy Boy C. A Boy's Change D. A Strict Teacher 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)A (5)C
【解析】【分析】主要讲了新老师Miss Jones是怎样改变Bill的。
(1)细节题。根据Bill often slept in class because his heart was not in school. He almost gave himself up.可知比尔经常在课堂上睡觉,因为他的心不在学校。他几乎放弃了自己,所以考试不及格,故选D。
(2)细节题。根据she cared about him and believed in him.可知老师关心并且相信比尔,故选C。
(3)细节题。根据Miss Jones helped him with his homework in the afternoon. She even cooked delicious food for him. She told Bill, \"Nothing is impossible if you put your heart into it.\"琼斯老师下午帮他做作业。她甚至为他做了美味的食物。她对比尔说:“只要你用心去做,没有什么是不可能的。”可知老师通过帮助和鼓励比尔,改变了比尔,故选B。 (4)推断题。根据全文可知琼斯老师用爱心和认真的态度改变了比尔,故选A。 (5)主旨题。根据全文可知主要讲了新老师Miss Jones是怎样改变Bill的。即Bill的变化。故选A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
5.阅读理解
How do you get to school every day? By bus or car? Song Kexin, a 14-year-old schoolgirl in Xiamen, prefers to go to school on her bike. \"It's the quickest and easiest way to get to school,\" she said. \"When there's a traffic jam, I feel the freedom while passing so many car lines.\" China was once known as the kingdom of bicycles. But these years, the popularity of bicycles in
Europe is rising. Last year, more bicycles were sold than cars in Europe, according to the BBC. Cycling is a safe, clean and cheap way to get around the city. It makes both traffic jams and pollution less, and is great for our health.
Of course, Rome wasn't built in a day. The popularity of cycling in many European countries is greatly because of bike-friendly policies.
As the traditional \"cycling capital\" in Northern Europe, Copenhagen's roads keep bicycles and motor cars separated(分离)as much as possible. On these roads, there are pre-green lights for cyclists. These kinds of bicycle traffic lights turn green a few seconds before car traffic lights do. They give the cyclists time to avoid traffic while they are crossing.
In Amsterdam, people can hire a bike from almost anywhere in the city. You can start from three hours and the average price for a full day is 8 euros (66.8 yuan).
This year, in Ruian, there are also similar policies to hire public bikes. It's only 20 yuan for a full day. Do you see them around the city? It's important to be safe when you are cycling. If you remember the following ideas, you will be safer.
■Although you may think a helmet(头盔)is not cool, it can protect your head if you fall down. Just choose the one that fits you best.
■Stop at all stop signs and obey red lights just as cars do. It's a good idea to walk your bike across busy crossings by following traffic lights.
■If you are cycling with friends, ride in a line. Don't ride with each other side by side. ■Wearing headphones while you are biking is not a good idea. You need to hear what's going on around you.
(1)Which of these advantages of cycling are NOT mentioned in the passage? A. Quick, easy and free. B. Safe, clean and cheap. C. Green, healthy and popular.
D. Convenient, traditional and comfortable.
(2)In Paragraph 5, the underlined word \"They\" refers to \" \". A. pre-green lights B. car traffic lights C. Copenhagen's roads D. bike rental companies
(3)Which of the following is TRUE according to the passage? A. Cycling is much better than driving cars. B. It is helpful for cyclists to wear a helmet.
C. More bicycles were sold than cars in China last year. D. In Amsterdam, the average price for a bike is 8 euros. (4)What is the best title for the passage? A. Be Careful While Biking B. Bike-friendly Policies Around Us C. Bikes' Rising Popularity in Europe
D. How to Solve the Problems of Transportation
【答案】 (1)A (2)A (3)B (4)C
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是中国曾经是自行车王国,但是这些年欧洲人们骑自行车的人的数量正在上升,人们为什么要骑自行车和怎样骑自行车更安全。 (1)细节理解题。根据 Cycling is a safe, clean and cheap way to get around the city. But these years, the popularity of bicycles in Europe is rising. It makes both traffic jams and pollution less, and is great for our health. As the traditional \"cycling capital\" in Northern Europe, Copenhagen's roads keep bicycles and motor cars separated(分离)as much as possible. In Amsterdam, people can hire a bike from almost anywhere in the city. 文章提到自行车可租用,不是免费的,故选A。
(2)词意猜测题。根据 On these roads, there are pre-green lights for cyclists. These kinds of bicycle traffic lights turn green a few seconds before car traffic lights do. They give the cyclists time to avoid traffic while they are crossing. 在这些路上,对于骑行者有优先绿灯。这些自行车的交通绿灯在机动车交通绿灯前几秒钟变绿。当骑行者穿过马路时它们给他们时间来避免交通拥堵。可知此处they指的是优先绿灯。故选A。
(3)细节理解题。根据 Although you may think a helmet(头盔)is not cool, it can protect your head if you fall down. 虽然你可能认为头盔不酷,如果你摔下来它能保护你的头。可知戴头盔有用。故选B。
(4)主旨大意题。这篇短文讲的是现在自行车为什么在欧洲很受欢迎。故选C。 【点评】此题考查阅读理解。解答细节理解题时,常用定位法,根据题干和选项中的关键词从原文中找到相关的句子,与选项进行比较从而确定答案。推理判断题既要透过文章表面文字推测文章隐含意思,又要根据作者的态度、意图和文章细节的发展作正确的推理判断,不要固守自己的观点和看法,对于主旨大意题,要根据文章的中心思想确定。
6.阅读理解
I opened the door. \"Where are you going, Mom?\" my elder son asked me. And his little brother asked, \"Can we come, too?\" \"I'm going for a coffee,\" I answered. \"And no, you can't come.\" Then I ran away before they could say something. But the guilt(内疚的) feelings slowly went away. Being a mom is hard work. There's always something new to do to make my kids happy. Sometimes, I need to do something just for me. It teaches my kids an important lesson: I matter, too.
I know parenting articles often tell us it's OK to take time for ourselves. But it's so much harder to walk the talk. Of course, we should put ourselves first sometimes. And not just when we are sick. I'm talking about putting ourselves first in other ways. For example, tell the baby that after thirty minutes of reading to them, you are going to read your own book or eat at your favorite restaurant. These selfish moments are good ways to teach our children that we are important too. When you ask my kids \"What does mom like?\" They can answer with some of my interests and favorite things: reading books, watching movies, taking care of animals and them. They often see me do the things I enjoy, so they understand me and would stay with Dad. This understanding is good for our children. \"She's a mom\" shouldn't be the only way your child describes you. If it is, it's time to be a little selfish, Moms.
(1)Why did the woman leave her children quickly?
A. She had little time left that day. B. She tried not to change her mind. C. She didn't want to explain herself. D. She had many things to do that day. (2)What does the underlined part in Paragraph 3 mean? A. It's easier said than done. B. It's harder to make a start. C. It's harder to keep our word. D. It's not easy to take a walk. (3)Why do the women's kids know her favorites?
A. They have the same interests. B. They often do things together. C. They often see what she's doing. D. Their dad tells them about her interests. (4)What's the purpose of the passage? To tell Moms______________. A. How to be a good mother at home. B. to enjoy staying with their kids. C. How to become a cool mom to your kids. D. to stop always putting their kids first. 【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)D
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了妈妈在日常生活中,在照顾孩子的同时,应该有自己的兴趣和爱好,不应该总是把孩子放在第一位置,这样做对孩子有好处。
(1)推断题。根据 Then I ran away before they could say something. But the guilt(内疚的) feelings slowly went away.可知妈妈怕自己感到不带孩子感到内疚,会改变主意,所以很快离开,故选B。
(2)词句猜测题。根据 I know parenting articles often tell us it's OK to take time for ourselves.可知父母为自己花费些时间是可以的,下文but但是表示转折,可猜出 it's so much harder to walk the talk.这句意思应该是说起来容易做起来难,故选A。
(3)细节题。根据 They often see me do the things I enjoy可知孩子知道她最喜欢的事,因为孩子经常看见她做她自己喜欢的事情,故选C。
(4)主旨题。根据文章内容,本文介绍了妈妈在日常生活中,在照顾孩子的同时,应该有自己的兴趣和爱好,不应该总是把孩子放在第一位置,这样做对孩子有好处。故选D。 【点评】考查阅读理解。细节题、词句猜测题、推理判断题和主旨题都是常考题型。细节题要注意细节从文中找答案;词句猜测题根据前后文意思,猜测出句意;推理判断题是根据上下文,推断出所需要的信息;主旨题需要通读全文了解大意之后找出中心思想。
7.阅读理解
Stonehenge means \"hanging stones\". They stood in a circle, with 30 more stones lying on top to form a ring of rocks. There was also an inner circle built with similar stones. The stones set up in a trilithon(巨石牌坊) pattern.
A trilithon is made of two stone pillars with a stab of rock laid across the top. The stones weigh up to 20 tons each. People wonder how the huge rocks were placed that way.
Historians agree that Stonehenge was built in three different stages. The first stage took place about 5, 000 years ago. At that time, a large circular earth wall was made. Historians believe the wall was dug and cut with tools made form anglers(鹿角) of red deer. The earth wall was about 98m in diameter(直径) a 5-meter-tall stone was placed near the center. Then, they had to transport the large blue stones (up to 4 tons) 384 kilometers to Stonehenge. Experts think they might be moved across ice and snow. The ground in winter in this area is usually full of ice and snow, making it easier to move the rocks. The next task was to stand the stones up. The most difficult task was putting the top stones in place. Each one of these tasks took a lot of planning and a lot of strength, but the workers of Stonehenge were excellent builders.
Why was the monument built? Some scientists think it's a burial ground. There are over 400 graves (burial sits) nearby. A man was buried with two gold earrings which are the oldest gold ever found in Britain (dated to 2470 BC). Others think Stonehenge was built by early astronomers. Scientists believe that when a person stands in the center of the monument, the changing of seasons can be seen. Certain stones mark the location of the rising and setting moon in midwinter. Other stones mark the rising and setting sun in midsummer. The ancient people held religious ceremonies on these days. These ceremonies probably asked the gods to bring good weather for crops and to protect the people from bad weather.
Stonehenge is an engineering success. Thousands of years later, it still stands. As a calendar, Stonehenge is very accurate. It shows that early people had a deep understanding of the movements to the sun and the moon. They didn't have machines or computers, but Stonehenge shows people could do many things using only their muscles and their brains. (1)he first building stage of Stonehenge was ________. A. to dig and cut the earth wall B. to move the blue stones across the ice C. to stand the stones up D. to put the top stones in place
(2)Which evidence(证据) is given to support the idea that Stonehenge was a burial ground? A. Stonehenge was made of stones. B. It is a place for celebrating ceremonies. C. The passing of seasons can be seen there. D. Two gold earrings were found in a grave.
(3)The underlined word \"accurate\" in the last paragraph probably means \"________\". A. correct B. strange C. huge D. heavy (4)Stonehenge was probably NOT originally built for ________.
A. tourists B. religious reasons C. a burial ground D. telling the seasons
【答案】 (1)A (2)D (3)A (4)A
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了巨石阵的形状, 发展以及历史意义。
(1)细节理解题。根据文中语句The first stage took place about 5, 000 years ago. At that time, a large circular earth wall was made. Historians believe the wall was dug and cut with tools made form anglers(鹿角) of red deer. 提示可知,巨石阵的第一个阶段是造图墙,故选A。 (2)细节理解题。根据文中语句Some scientists think it's a burial ground. There are over 400 graves (burial sits) nearby. A man was buried with two gold earrings which are the oldest gold ever found in Britain提示可知,有人认为这是一个墓地。附近有400多座坟墓。一名男子被埋时带着两个金耳环,这是英国有史以来发现的最古老的黄金。故选D。
(3)词义理解推测题。根据文中语句As a calendar, Stonehenge is very accurate.提示可知,accurate的含义是正确的,故选A。
(4)理解归纳题。通读全文语句可知,建立巨石阵的原因有宗教,历法以及墓地等方面的原因,但是与旅游没有很多的联系,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。
8.阅读理解
Lots of people are afraid of speaking in public. According to a study, there are 3 of every 4 people having such a problem. The conclusion is a bit surprising and worrying, as most jobs require some speaking ability. The following will help you to make a speech better.
Write note cards. Write main ideas on your cards. You needn't write details. Just put in some fun facts, questions, and other activities on the cards to share with the class. You needn't look at your cards for a long time while speaking. Only have a quick look at the card for information instead of reading every last word if necessary.
Smile at your class. When it's time to speak, a good old-fashioned smile is the best to draw your class into your speech. Be happy, because you're about to teach your class something they don't know before. Studies have shown that smiles are infectious. That means once you smile, it's hard for everyone else not to smile. So if you want your speech to go off well, smile. That will make everyone smile and maybe those smiles will make you actually smile.
Make eyes contact. It's so boring to listen to a speaker who looks at the floor or at note cards. Relax. Your class is made up of your friends and you talk to them all the time. Talk the same way now. Have a look at every person in the classroom at least once. That way, everyone will feel like you're communicating with them. Also, you'll look like you know what you are talking about. Use hand motions. Move you hand along as you talk, using them to express your key points and keep the class interested. It will also lead your nervous energy into a better place. (1)According to the passage, of people are afraid of speaking in public. A. 25% B. 50% C. 100% D. 75%
(2)The words \"smiles are infectious\" means . A. smiles is a kind of illness B. smiles keep people fit
C. your smiles can make others warm and want to smile too D. it's hard to make others smile
(3)Which is the right picture to the last paragraph?
A. B. C. D.
(4)The passage mainly talks about .
A. a boy's speech in class B. how to note cards C. the fear of public speaking D. how to make a speech better 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)D
【解析】【分析】本文介绍了如何使得人们演讲能力很出色。
(1)细节题。根据文章提到的 According to a study, there are 3 of every 4 people having such a problem 可知,一共有百分之75的人害怕在公众场合说话,故选D。
(2)细节题。根据文章提到的 So if you want your speech to go off well, smile. That will make everyone smile and maybe those smiles will make you actually smile. 可知,微笑可以给人温暖并且使得他人也笑,故选C。
(3)细节题。根据最后一段描述的是手势,可知所选的图片应该是手的图片,故选B。 (4)主旨题。根据本文主要介绍了如何使得演讲更好,可知文章的大意为如何使得演讲更好,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
9.阅读理解
More and more people believe that technologies are great for learning. Today, such teaching tools as iPads are used in a lot of courses, including language, history and science.
Many teachers agree on using iPads in language learning. They say that students now have much more time for discussion in the classroom. Instead of spending class time listening to texts or watching teaching videos, students can do this on their own and come to class preparing for discussion.
The teachers also say that iPads allow students to learn at their own pace. Some students
might listen to a dialogue only once and understand it, so they can save time for doing other things. Other students, however, might need to listen to the same dialogue again and again to understand it. Using iPads is especially helpful to students who are learning a language at different paces.
The students who are using the new tool in some courses are also happy. They believe that using iPads is a more enjoyable way to learn and the class becomes much more interesting and helpful. Some think using iPads are good for students. By using iPads, they can pay more attention to the material and learn more. Teaching notes are stored in their iPads and are easy to find. Some students spend more time studying now. \" I can listen to my language material or watch teaching videos on the bus, instead of having to wait until I get home,\" a student explained.
Many teachers are worried about that technologies such as iPads are doing badly to students. They worry that students might store teaching notes and use them to cheat during exams. Some believe that if a student spends more time watching videos on an iPad, he will have fewer chances to have face-to-face communication with others.
However, technologies are already a part of most students' day-to-day lives. As for cheating, teachers can ask students to hand in their iPads when taking exams. Technology is playing an important part. We should look forward to a wonderful future when iPads and other technologies can add a lot to the classroom.
(1)Using iPads are good for students because . A. students with iPads have less discussion in class B. students get more fun from learning with iPads C. students store teaching notes in iPads to cheat in exams D. students save time waiting for buses with iPads
(2)Such teaching tools as iPads shouldn't be used to by students. A. listen to the learning materials B. store teaching notes C. cheat during the exams D. watch teaching videos
(3)What does the expression \"at their own pace\" in Paragraph 3 probably mean? A. According to their own timetable. B. Without their teachers' help. C. Because of their wonderful dreams. D. Against their parents' hopes. (4)The writer probably agrees that ______. A. teachers can take control of students' learning B. exam results depend a lot on new technology C. technology in education has a bright future D. note-taking is as helpful as video-watching 【答案】 (1)B (2)C (3)A (4)C
【解析】【分析】本文介绍了新技术对于学习的好处.
(1)推理题。根据 They believe that using iPads is a more enjoyable way to learn and the class
becomes much more interesting and helpful 可知学生们从使用iPad学习中获得更多乐趣 ,故选B。
(2)推理题。根据 They worry that students might store teaching notes and use them to cheat during exams 可知像ipad这样的教学工具不应该在考试中被用来作弊 ,故选C。
(3)词义猜测题。根据 The teachers also say that iPads allow students to learn at their own pace 老师们还说iPad可以让学生按照自己的节奏学习,A按照他们自己的时间表,B没有他们老师的帮助,C因为他们精彩的梦想,D违背他们父母的希望 , at their own pace是照自己的节奏,故选A。
(4)细节题。根据 We should look forward to a wonderful future when iPads and other technologies can add a lot to the classroom 可知作者可能同意教育技术有着光明的前景 ,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。
10.阅读理解
(1)What kind of the letter may the passage be?
A. An admission letter. B. An apology letter. C. A business letter. D. A thank you letter. (2)How much should Zhang Wei pay in all to enter the university?
A. HK$ 55,935. B. HK$ 55,810. C. HK$ 55, 685. D. HK$ 55,560. (3)If you were Zhang Wei, how would you feel at this letter?
A. Annoyed. B. Excited. C. Upset. D. Anxious. 【答案】 (1)A (2)D (3)B
【解析】【分析】句意:这是张伟的一张中文大学的录取通知书,其中涉及到专业,学习方式,学位以及费用。
(1)细节理解题。根据文中的语句The Chinese University of Hong kong Admission Notification提示可知,这是一张录取通知书,故选A。
(2)细节理解题。根据文中的语句HK$ 55,560.(for native students)以及Zhang Wei(Yuyao,Ningbo)提示可知,张伟的学费是HK$ 55,560,故选D。
(3)理解归纳题。这是一张中文大学的录取通知书,张伟收到以后,一定非常的激动,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。
11.阅读理解
In the universe, as we know, there is the Sun, the moon, the Earth and a good many stars. Through our geography lessons, we know the Earth goes around the Sun, and the moon goes around the Earth. We have day and night because the Earth keeps turning all the time. When our part of the Earth turns to the Sun, it is day. When our part of the Earth turns away from the Sun, it is night.
Just because the moon is closer to the Earth than the Sun, it looks much bigger than the Sun. Big things will look smaller when they are farther, and small things also look bigger when they are nearer.
The Sun is bright enough to give out very strong light. The moon can't give any light at all, but it looks quite bright, too. Why?In fact, the light from the moon comes from the Sun. The moon looks much bigger and brighter than the stars. But actually (事实上) the stars are much bigger and brighter than the moon. They look smaller than the moon also because they are farther away from the Earth.
There are still many other planets in the universe. But of all these planets, only on Earth there are living things and people can only live on Earth, too. But at 9∶00 am on October 15th 2003,Chinese astronaut Yang Liwei was set up to space. He stayed there for 21 hours. It was the first time for Chinese to get into space.
(1)We find the Sun ______ than the moon because it is ______ to us.
A. bigger; farther B. smaller; closer C. bigger; closer D. smaller; farther
(2)When our part of the Earth turns away from the Sun, the other part of the Earth is ______. A. night B. day C. evening D. Sunday (3)People and living things can live on ______.
A. Earth B. Mars C. moon D. Sun (4)When did the astronaut from our country return to the Earth? A. On November 15th, 2002. B. On October 16th, 2003. C. On May 15th, 2004. D. On October 15th, 2003. (5)Which of the following is TRUE according to the passage? A. The moon goes around the Earth, and it can't give out any light at all. B. The moon goes around the Sun, and its light is from the Sun. C. The Earth moves round the moon, and people can live only on Earth. D. Of all the planets, only the Earth moves round the Sun. 【答案】 (1)D (2)B (3)A (4)B (5)A
【解析】【分析】文章大意:主要介绍了一些基础的天文知识。太空中,宇宙意味着地球,太阳和星星及其它们之间的空间,以及它们之间的关联。
(1)细节理解题。结合Just because the moon is closer to the earth than the sun, it looks much bigger than the sun 可知太阳离月亮远,所以看起来小,故选D。
(2)细节理解题。结合When our part of the earth turns to the sun, it is day. When our part of the earth turns away from the sun, it is night可知地球一部分转向太阳的时候,它是白天,另一面就是黑夜,故选B。
(3)细节理解题。结合But of all these planets,only on the earth there are living things and people can only live on the earth, too. 可知人和生物生活在地球上,故选A。
(4)细节理解题。结合But at 9:00a.m. on October 15th 2003,Chinese pilot Yang Liwei was sent up to space. He stayed there for 21hours可知呆了21小时,就是第二天了,十月十六号,故选B。
(5)细节理解题。结合Through our geography lessons, we know the earth goes round the sun,and the moon goes round the earth. We have day and night because the earth keeps turning all the time. The moon can't give any light at all可知月亮绕着地球转,但是不能发光,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。
12.阅读理解
(1)According to the passage, the followings are bullying EXCEPT ____. A. calling people mean names B. hitting people C. telling lies about people D. laughing with people
(2)Cyberbullying means bullying ____.
A. at school B. at home C. on the street D. on the Internet
(3)When you get bad messages online, you should____. A. share them with friends B. give them to your teacher C. reply to them at once D. keep them as your secrets
(4)If you are not kind to someone, you should ____. A. say sorry to him B. talk about it in public C. ask your parents to say sorry D. feel sad and keep quiet
(5)This passage is mainly written for ____.
A. Teachers B. parents C. child D. the police 【答案】 (1)D (2)D (3)B (4)A (5)C
【解析】【分析】文章大意:介绍了什么是欺凌以及网络欺凌,同时探讨了面对这些现象我们该怎样做。
(1)细节理解题。根据文中的语句 Bullying include: calling people mean(恶意的) names; laughing at people; telling lies about people; taking someones things without permission(允许); not letting someone play in a group; hitting people理解可知,欺凌包括:叫别人恶意的名字;嘲笑人;说别人的谎话;未经允许拿别人的东西;不让别人在一个群体中玩;打人等,但不包括与别人一起笑,故选D。
(2)细节理解题。根据文中的语句Cyberbullying includes:sending bad messages online;sharing photos online without permission;not letting someone be part of an online group; spreading lies online理解可知,Cyberbullying与网络online有关系,应该是网络欺凌,故选D。
(3)细节理解题。根据文中的语句If you get bad messages, don't reply. You should save them and give them to your teacher可知,当收到网络坏信息时,不要回复,直接保存并交给老师,故选B。
(4)细节理解题。根据文中的语句Say sorry if you are not kind to someone. 可知,当我们对别人不友好时,应该道歉,故选A。
(5)理解归纳题。这篇文章主要介绍欺凌与网络欺凌的,面对的应该是孩子,故选C。 【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。
13.阅读理解
Almost all cultures celebrate the end of one year and the beginning of another in some ways. Different cultures celebrate the beginning of a new year in different ways, and at different times
on the calendar.
In Western countries, people usually celebrate New Year from midnight on December 31st to January 1st, People may go to parties, sometimes dressed in formal(正式的)clothes, and they may drink champagne(香槟) at midnight. During the first minute of the new year, people cheer and wish each other happiness for the year ahead, But some cultures prefer to celebrate the new year by waking up early to watch the sunrise. They welcome the new year with the first light of the sunrise.
Many cultures also do special things to get rid of(摆脱)bad luck at the beginning of a new year. For example, in Ecuador, families make a big doll from old clothes, The doll is filled with old newspapers and firecrackers. At midnight, these dolls are burned to show the bad things from the past year are gone and the new year can start afresh(重新). Other common traditions to keep away bad luck in a new year include throwing things into rivers or the ocean, or saying special things on the first day of the new year.
Other New Year traditions are followed to bring good luck in the new year. One widespread Spanish tradition for good luck is to eat grapes on New Year's Day. The more grapes a person eats, the more good luck he will have in the new year. In France, people eat pancakes for good luck on New Year's Day. In the United States, some people eat black-eyed peas for good luck-but to get good luck for a whole year, you have to eat 365 of them! (1)The passage is mainly about____________.
A. the meaning of \"Happy New Year! B. several different New Year traditions C. what to eat on New Year's Day D. why people dress up nicely on New Year's Day (2)It's clear that____________. A. some cultures celebrate New Year in the morning
B. the Western people celebrate New Year only on New Year's Day C. people in Ecuador go to parties from December 31st to January 1st D. no cultures do special things to celebrate New Year (3)To have a happy new year, ____________. A. friends talk to each other in special ways B. families make big dolls filled with old clothes C. some people get up early to watch the sunrise D. Europeans eat 365 grapes on New Year's Day
(4)When eating black- eyed peas on New Year's Day, people think____________. A. one pea brings one day of luck B. black- eyed peas are the best medicine C. the peas are too black and taste bad D. the peas are helpful to count numbers 【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)A
【解析】【分析】文章大意:文章介绍了西方国家不同的庆祝新年的方式,
(1)主旨大意题,通过阅读全文可知,短文主要介绍了不同国家不同的新年庆祝方式,故答案是B。
(2)细节理解题,根据 But some cultures prefer to celebrate the new year by waking up early to watch the sunrise. 可知,一些国家喜欢在早晨庆祝新年,故答案是A。 (3)细节理解题,根据 But some cultures prefer to celebrate the new year by waking up early to watch the sunrise. They welcome the new year with the first light of the sunrise. 可知,为了过一个快乐的新年,人们要早起看日出,故答案是C。
(4)细节理解题,根据 In the United States, some people eat black-eyed peas for good luck-but to get good luck for a whole year, you have to eat 365 of them!可知人们认为吃一颗黑豆会带来一天的好运,故答案是A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和主旨大意题。细节理解题要可以直接从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
14.阅读理解
What problems do the teenagers probably have? Here is a survey showing their main problems. Problems Feeling stressed Getting shortsighted Fights Causes Advice Too much homework. Don't Make a plan for study and hobbies. Find have enough time for their time to relax as possible as you can. hobbies. Too much homework. Bad Do the homework or reading in a correct reading and writing habits. with classmates. study Getting fat influence. way. other. Share your problems with them. them just for a short time when you are tired. Having more pocket money to Use your pocket money to do something buy snacks. Dislike doing meaningful. Spend some time doing exercise every day. exercise. Don't know how to get on well Make more friends and understand each Feeling tired of Computer games’ bad Don't be crazy about computer games. Play (1)How many main problems are there in the survey? A. Four. B. Five. C. Six. D. Seven. (2)What problems are caused by too much homework? A. Feeling stressed and fights. B. Feeling tired of study and getting fat. C. Feeling stressed and getting short- sighted. D. Getting short-sighted and feeling tired of study.
(3)If Simon is feeling stressed, he should ________________. A. do much more homework
B. make a plan to spend time on study and hobbies C. donate his pocket money to Project Hope D. buy some snacks
(4)Peter is feeling tired of study, maybe because he.
A. has no close friends B. has no pocket money C. plays too many computer games D. gets fatter and fatter (5)________________ is a good way for the teenagers to stop fights. A. Doing less homework B. Playing computer games C. Learning how to make friends D. Paying no attention to each other 【答案】 (1)B (2)C (3)B (4)C (5)C
【解析】【分析】主要讲了青少年有的主要问题、起因及建议。
(1)细节题。根据表格Feeling stressed、Getting shortsighted、Fights、Feeling tired of study、Getting fat,可知一共5个问题,故选B。
(2)细节题。根据表格第一个Feeling stressed Too much homework.和第二个Getting shortsighted Too much homework. Bad reading and writing habits.可知太多的作业导致有压力和近视,故选C。
(3)细节题。根据表格第一个Make a plan for study and hobbies.可知建议是为学习和爱好制定计划,故选B。
(4)细节题。根据表格第四个Computer games’ bad influence.可知电脑游戏的坏影响会让学生厌倦学习,故选C。
(5)细节题。根据表格第三个Don't know how to get on well with classmates.可知不知道怎样和同学相处是打架的原因,所以学习怎样交朋友是阻止打架的好方式,故选C。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
15.阅读理解
A man once visited a temple that was still being built. He saw a sculptor making a sculpture(雕塑).As he watched the man work on the sculpture, he noticed that there was a similar sculpture lying nearby.
He felt very strange and asked the sculptor, \"Why are you making two same sculptures? Do you need two to put in different places?\"
\"No, \"the man said without looking up, \"We need only one, but the first one became damaged before I could finish it, so I'm making a new one.\"
The visitor picked up the damaged sculpture and examined it. But he couldn't find anything wrong with it.
\"Where is the damage?\" he asked.
\"There is a scratch(擦痕)on the sculpture's nose.\" the sculptor said while continuing his work.
The man then asked, \"Where are you going to place the sculpture?\"
The sculptor replied that it would be placed on a 20﹣foot﹣high platform(平台).\"If the sculpture is up that high, who is going to notice that there is a scratch on the nose?\" the man
asked.
The sculptor stopped his work, looked up at the man and said, \"I will know it\".
The sculptor chose to stick to a high standard of excellence in his work. Even if other people didn't notice it, it mattered to him that his work should be of the best quality. This is an attitude we should all work hard to keep.
(1)Why did the visitor feel strange at first? A. Because he could take one of the sculptures. B. Because the sculptor was making two same sculptures. C. Because he thought the sculptor needed two sculptures.
(2)The underlined word \"damaged\" in Paragraph 3 is closest in meaning to\" \". A. broken B. fallen 倒下的 C. beaten 被打败的;被打了的 (3)What was wrong with the first sculpture's nose?
A. It was too big. B. There was a scratch on it. C. There was nothing wrong with it. (4)Where would the sculpture be placed?
A. Outside the temple. B. At the sculptor's home. C. On a 20﹣foot﹣high platform. (5)From the story, we know that . A. the sculptor was very serious about his work B. the sculptor always made two sculptures C. the sculptor didn't mind the damage 【答案】 (1)B (2)A (3)B (4)C (5)A
【解析】【分析】主要讲了一个态度严谨的雕塑者因为雕塑鼻子上有划痕,所以再次雕塑了一个一模一样的,尽管他人看不出瑕疵。
(1)细节理解题。根据第二段He felt very strange and asked the sculptor,Why are you making two same sculptures他觉得很奇怪,于是问雕塑家,你为什么要做两件相同的雕塑?可知因为雕塑家做了2个一样的雕塑,故选B。
(2)细节理解题。根据第六段There is a scratch on the sculpture's nose.\"the sculptor said while continuing his work\"在雕塑的鼻子上有划痕。 \"雕塑家在继续工作时说道,可知此处是讲第一个在我完成之前就损坏了,damage意思是破坏、损坏,与broken意思相近,故选A。
(3)细节理解题。根据There is a scratch on the sculpture's nose.\"the sculptor said while continuing his work\"在雕塑的鼻子上有划痕。 \"雕塑家在继续工作时说道,可知是鼻子上有划痕,故选B。
(4)内容理解题。根据The sculptor replied that it would be placed on a 20﹣foot﹣high platform,可知雕塑将被放置在一个20英尺高的平台上,故选C。
(5)细节理解题。根据The sculptor chose to stick to a high standard of excellence in his work.Even if other people didn't notice it,it mattered to him that his work should be of the best
quality雕塑家选择在工作中坚持高标准,即使其他人没有注意到这一点,对他来说,他的工作质量最好也很重要,可知雕塑家认真地做好自己的本职工作,故选A。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
二、中考英语完形填空汇编
16.阅读下面短文, 从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
On July, 27th, 2018, the comedy Hello, Mr Billionaire (《西虹市首富》) came out. Many people went to the cinema to watch Shen Teng, who played the 1 of the main character, Wang Duoyu. He acted so well that people just couldn't stop laughing 2 the movie. The movie 3 the story of a man named Wang Duoyu, who is poor and nameless. Then he will become very 4 overnight (一夜之间) because his grandfather 5 to give him 30 billion yuan. 6 , he has to use up one billion yuan within a month first, or he will get 7 . It is not easy for him to do that. Wang Duoyu tries many times but 8 almost every time. When he is about to succeed, he finds his girlfriend kidnapped (绑架). To save her, he decides to 9 the money. Later, he finds out that it is only a test, for his grandfather wants to make sure he is a dependable person. Finally, he gets both the money and his girlfriend's love.
Some people think Wang Duoyu's story is too 10 to be true. They say there is no such thing as a free lunch. In my opinion, if you don't take the movie too 11 , it is fun to watch. Besides, I learn from it that money is not everything. In other words, there is always something more important than money, such as 12 . Wang Duoyu makes the right decision when he is asked to 13 between love and money. I also have a better understanding of human nature (人性). It doesn't matter if you want to be rich, but how to become rich makes a 14 . Wang Duoyu doesn't get rich at the cost of (以……为代价) losing his girlfriend. 15 these reasons, Hello, Mr Billionaire is a great comedy that is worth watching again and again. 1. A. actor 2. A. against 3. A. tells 4. A. upset 5. A. hopes 6. A. But 7. A. nothing 8. A. succeeds 9. A. put up
B. film B. talks B. rich
C. role C. says C. happy
D. actress D. behind D. speaks D. poor D. However D. fails D. take up
B. through C. across
B. happens C. promises D. refuses B. Besides C. Instead B. falls
C. argues
B. anything C. something D. everything B. keep up C. give up
10. A. interesting B. good C. important D. funny
D. happiness
11. A. seriously B. carefully C. excitedly D. terribly 12. A. kindness B. friendship C. love
13. A. choose 14. A. mistake 15. A. Of
B. tell B. choice B. For
C. offer C. mess C. From
D. notice D. difference D. Under
【答案】 (1)C;(2)B;(3)A;(4)B;(5)C;(6)D;(7)A;(8)D;(9)C;(10)B;(11)A;(12)C;(13)A;(14)D;(15)B;
【解析】【分析】大意: 《西虹市首富》是一部很受观众喜欢的喜剧片,剧中的主人公王多余原本是一个贫穷的人,但是爷爷承诺给他300亿,但必须在一个月内用完所有的钱,但是王多余几乎每次都失败,但有一次,他女友被绑架,他决定用钱去救自己的女友。 (1)句意:许多人去电影院观看升腾,他在剧扮演主要角色,王多余。actor演员;film电影;role角色;actress女演员。play the role of 扮演……,固定搭配,故选C。
(2)句意:他演地太好了以至于人们在整个电影中禁不住地发出笑声。against反对;through穿过;across横过,从……一边到另一边;behind在……后面。根据 He acted so well that people just couldn't stop laughing,可知整个电影从头到尾都让人忍不住发笑,用through,从头到尾,through movie整个看电影过程中,故选B。
(3)句意:这部电影讲述一个名叫王多余的男人的故事,他是一个穷人并且没有什么名气。tells讲述,告诉;talks谈论;says说;speaks说。tell a story讲故事,固定搭配,故选A。
(4)句意:然后他一夜之间变成很富有,因为他的爷爷给了他承诺给他3百亿元。upset烦躁不安的;rich富有的;happy开心的;poor贫穷的。根据 because his grandfather 5 to give him 30 billion yuan. 可知他爷爷承诺给他3百亿元,因此他很富有,用rich,富有的,故选B。
(5)句意:然后他一夜之间变成很富有,因为他的爷爷给了他承诺给他3百亿元。hopes希望;happens发生;promises承诺;refuses拒绝。根据 6 , he has to use up one billion yuan within a month first, or he will get 7. 可知,他爷爷承诺给他300亿,但是他必须在一个月里把所有的钱用光,否则将什么也没有,此处用promises,承诺,故选C。
(6)句意:但是他必须在一个月里把所有的钱用光,否则他将什么也没有。but但是;besides另外,除此以外;instead反而,却,代替;however然而。前后句是转折关系,且前有逗号隔开,应用副词however,然而,故选D。
(7)句意:但是他必须在一个月里把所有的钱用光,否则他将一无所有。nothing什么也没有;anything任何东西,某物,用于疑问句中;something某物;everything一切,所有的东西。前后句是转折关系,此处应用nothing,什么也没有,故选A。
(8)句意:王多余尝试了很多次,但是几乎每次都失败。succeeds成功;falls掉下;argues争论;fails失败。由前文可知他爷爷要他在一个月内用完所有钱,尝试多次但是每次都失败,此处应用fails,失败,故选D。
(9)句意:为了救她,他决定放弃钱。put up张贴;keep up保持;give up放弃;take up从事。根据 he finds his girlfriend kidnapped (绑架).可知他不想要这钱了,打算用这钱去救自己的女朋友,因此用give up放弃,故选C。
(10)句意:有些人认为王多余的故事太好而不真实。interesting有趣的;good好的;important重要的;funny有趣的。根据 They say there is no such thing as a free lunch. 可知天
下没有免费的午餐,由此推出,王多余的故事很好以至于大家不敢相信,因此用good,好的,故选B。
(11)句意:如果你不认真对待这部电影,那么看看只是为了娱乐。seriously认真地;carefully仔细地;excitedly激动地,兴奋地;terribly糟糕地。take…seriously,认真对待……,固定搭配,故选A。
(12)句意:这总有一些比金钱更重要的东西,例如爱。kindness善良;friendship友谊;love爱;happiness开心。根据 Wang Duoyu makes the right decision when he is asked to 13 between love and money between love and money. 可知爱比金钱更重要,用love,爱,故选C。
(13)句意:王多余被要求在爱和金钱之间进行选择时,他做出正确的决定。choose选择;tell告诉;offer提供;notice注意。由前文可知,王多余在女朋友被绑架时,为了救女友,他决定用钱去救女友,此处用choose,选择,故选A。
(14)句意:如果你想成为富人没关系,但是怎样变成富人会有影响的。mistake错误;choice选择;mess混乱;difference不同。make a difference有影响,固定搭配,故选D。 (15)句意:因为这些理由,你好,《西虹市首富》是一部值得一遍又一遍观看的好喜剧片。of……的;for为了,因为;form来自;under在……下面。由于 《西虹市首富》让自己更能理解人性,王多余不以牺牲女友为代价而变富的理由让观者一遍又一遍愿意观看,此处应用for,因为,故选B。
【点评】 考查完型填空,考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先跳过空格通读全文掌握其大意。然后一一作答。注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍检查验证答案。
17.阅读下面短文,从短文后各题所给三个选项(A、B、C)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Many young people have trouble communicating with their parents. There are some 1 to help solve problem.
First, make a list of the things you and your parents 2 about most. With each of these things, try to find an answer acceptable to both you and your parents. It is no good for you to require 3 to go your way. You have to be ready to change a little if you want them to change.
Second, talk to your parents when it is convenient for them. Remember that to work long hours and this can make them 4 , so be patient with them.
Third, listen to what your parents have to say. How can you 5 them to listen to you if you are not ready to listen to them? In addition, your parents were once 6 like you, so they understand your situation better than you expect.
Finally, if you do not get a satisfactory result, try not to get too angry. Talk with your parents and find out their 7 . Part of growing up is learning to live with these kinds of disagreements, and learning to understand another persons way of looking at things. With a little hard work, you can learn to communicate better with your parents.
1. A. abilities B. suggestions C. tasks
C. talk C. something C. tired C. invite C. confident C. secrets
2. A. disagree B. worry 3. A. everything B. nothing 4. A. excited 5. A. order 6. A. young 7. A. reasons
B. angry B. expect B. brave B. hobbies
【答案】 (1)B;(2)A;(3)A;(4)C;(5)B;(6)A;(7)A; 【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍一些年轻人与父母沟通的建议。
(1)句意:有一些建议可以帮助解决问题。A:abilities 能力;B:suggestions建议; C:tasks任务。根据下文所列举的四个方面的内容,可知解决沟通的建议,故选B。 (2)句意:首先,列出你和你父母谈论最多的事情。A:disagree不同意; B:worry 担心;C:talk谈话。根据下文 try to find an answer acceptable to both you and your parents. 对于每一件事,试着找到一个你和你父母都能接受的答案。 可知他们谈论最多的(共同的)话题,故选A。
(3)句意:你要求一切顺其自然对你没有好处。A:everything 一切;B:nothing 没有什么;C:something某事。根据下文 You have to be ready to change a little if you want them to change. 如果你想让他们改变,你必须准备好稍微改变一下。可知一切顺其自然是没有好吃的,故选A。
(4)句意:记住,长时间工作会使他们疲劳,所以要耐心对待他们。A:excited兴奋的; B:angry生气的; C:tired疲劳的。根据上文 work long hours ,可知会让他们很疲劳,故选C。
(5)句意:如果你还没有准备好去听他们的话,你怎么能指望他们会听你的呢?A:order命令; B:expect 期望;C:invite邀请。根据下句 if you are not ready to listen to them? 可知你也不要期望他们听你的, 故选B。
(6)句意:此外,你的父母曾经和你一样年轻,所以他们比你想象的更了解你的处境。A:young年轻的; B:brave勇敢的; C:confident自信的。根据句中your parents were once 6 like you ,他们曾经像你一样可知一定是年轻时候,故选A。
(7)句意:和你的父母谈谈,找出他们的原因。A:reasons原因; B:hobbies爱好; C:secrets秘密。根据下文Part of growing up is learning to live with these kinds of disagreements, and learning to understand another persons way of looking at things.成长的一部分是学习如何面对这些分歧,学会理解他人看待事物的方式。可知这是和父母谈谈找出原因的理由,故选A。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
18.完形填空
Francesca picked up her seven-year-old son from school one afternoon. Isaac proudly showed his mother what he had made at school that day. It was a 1 made of brightly colored paper. \"It's for Father's Day,\" Isaac explained. The card was cut into the shape of a man's dress shirt with a drawing of a tie. Inside the card, Isaac had 2 the words \"Happy Father's Day.\" Francesca didn't know much about Father's Day because it wasn't something 3 in her home country. So she asked her neighbor Genny about it. Genny told her that Father's Day, like Mother's Day, is a(an) 4 in the United States. It is always celebrated on the second Sunday in June. People give fathers cards, presents, go out to eat at a restaurant, or do something 5 that day. \"It's a day to show gratitude(感激) to your father,\" Genny explained.
Francesca understood, but she also felt a little 6 . While the Father's Day card Isaac made was nice, Isaac's father never wore a dress shirt or a tie. Isaac's father, Tim, wore a uniform to work. On his days off, he liked to dress casually and 7 .
Francesca had an idea. She went shopping the day before Father's Day to get her husband a surprise. On Father's Day morning, she and Isaac gave Tim a box wrapped(包着)up in nice paper. \"Happy Father's Day,\" Francesca and Isaac 8 .
When Tim unwrapped the box, he 9 . Inside the box was the Father's Day
Card Isaac made in school. Also inside the box were a dress shirt and a tie. They were the same 10 as the card Isaac made. Tim, Francesca and Isaac went next door to Genny's house for a barbecue. Tim wore the dress shirt and the tie. 1. A. card 2. A. listed 4. A. event 6. A. bad
B. box B. written B. story B. sad
C. picture D. letter C. circled D. drawn C. held
D. celebrated
C. holiday D. activity C. upset
D. nervous
3. A. happened B. found
5. A. interesting B. important C. exciting D. special 7. A. attractively B. comfortably C. strangely D. tidily 8. A. interrupted B. promised C. shouted D. signed 9. A. understood B. refused 10. A. design
B. price
C. doubted D. laughed C. size
D. color
【答案】 (1)A;(2)B;(3)D;(4)C;(5)D;(6)A;(7)B;(8)C;(9)D;(10)D;
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了 Francesca 与儿子一起给丈夫过父亲节的故事。一家人通过一个节日来表达自己的关心与呵护。
(1)句意:这是一张用色彩鲜艳的纸做成的卡片。A 卡片;B 盒子;C 图片;D 信件。由下文的The card was cut into the shape of a man's dress shirt with a drawing of a tie可知此处是
由色彩鲜艳的纸做的卡片,故选A。
(2)句意:卡片里面,艾萨克写着“父亲节快乐”。A 列举;B 写;C 圈;D 画。结合文中语句the words \"Happy Father's Day.\"可知,此卡片上应该是写着\"父亲节快乐\"这几个字,故选B。
(3)句意:Francesca对父亲节了解不多,因为在她的国家并不庆祝这个节日。A 发生;B 发现,找到;C 举办,抓住;D 庆祝。父亲节是用来庆祝的,故选D。
(4)句意:珍妮告诉她,父亲节和母亲节一样,是美国的一个节日。A 事件,活动;B 故事;C 假期;D 活动,指小型活动。父亲节是一个节日,故选C。
(5)句意:人们给父亲送贺卡、礼物、出去餐馆吃饭,或者那天做些特别的事情。A 有趣的;B 重要的;C 激动的;D 特别的。结合语句中的give fathers cards, presents, go out to eat at a restaurant, 可知此处表示做一些特别的事情,故选D。
(6)句意:弗朗西丝卡明白了,但她也觉得有点不舒服。A 坏的,不好的;B 伤心的;C 沮丧的;D 紧张的。由下文说Isaac的爸爸从不穿衬衫或领带可知,此处表示她也觉得有点不好的地方,故选A。
(7)句意:在休假的日子里,他喜欢穿得随意舒适。A 具有吸引力地;B 舒服地;C 奇怪地;D 整洁地。结合语句Isaac's father, Tim, wore a uniform to work.可知此处表示在节假日他喜欢穿平常又舒适的衣服,故选B。
(8)句意:“父亲节快乐,”弗朗西丝卡和以撒喊道。A 打断;B 承诺;C 大喊;D 签名。由\"Happy Father's Day,\"可知这句话是他们喊出来的,故选C。
(9)句意:当蒂姆打开盒子时,他笑了。A 明白;B 拒绝;C 怀疑;D 笑。收到了礼物,Tim应该是开心的,他笑了。故选D。
(10)句意:它们和艾萨克做的卡片颜色一样。A 设计;B 价格;C 尺寸;D 颜色。由上文的It was a card made of brightly colored paper和The card was cut into the shape of a man's dress shirt with a drawing of a tie可知此处表示颜色相同的领带和衬衫。故选D。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
19.完形填空
At a dark night, a man came to a lonely village. When he walked slowly, a yellow light suddenly 1 at the end of the road. It came from a 2 which was carried by a man. A villager near him said,\" Here Blind Sun comes.\"
\"Blind?\" the man said,\" That's too 3 . A blind man has no idea of day and night, can't 4 the beauty of nature, or even doesn't know what the light is. Wasn't he funny to carry a lantern?\"
As the lantern was coming near, the yellow light moved gradually to the man. The man asked, \" 5 , may I ask you whether you're really blind?\"
The blind man answered,\" Yes, the moment I stepped into the world, I can't see 6 .\" The man asked,\" In that case, 7 do you carry a lantern?\" The blind man smiled,\" At night all the people without light are just as blind 8 me, so I light a lantern.\" The man said,\" I see, you light for others.\"
But the man said,\" No, I do it for 9 .\"
\"For yourself? But there is no 10 to do that.\" the man felt surprised again. The blind man explained,\" Were you ever knocked by others 11 the dark?\" The man nodded,\" yes, sometimes.\"
The man said proudly,\" Believe it or not. I 12 knocked anyone. Although I'm blind, I carry the lantern, not only light for others, but let others see me, 13 they won't knock me.\"
After hearing that, the man was lost in thought…
In fact, everyone has a lamp in himself, light it actively not only for others, but also for yourself! – Never put yourself in a dark 14 when you feel left out and find it hard to 15 well with others, are you ready to light your lamp? 1. A. appeared B. fell 2. A. basket 3. A. easy 4. A. hear
B. toy B. clear B. enjoy
C. went C. lantern C. useful C. touch
D. closed D. bag D. strange D. play
5. A. Excuse me B. Come on C. I'm sorry D. Never mind 6. A. something B. nothing C. everything D. anything 7. A. how 8. A. as 10. A. time
B. why B. like B. need
C. where C. to C. way C. often C. if C. dream
D. which D. of D. ourselves D. problem D. usually D. because D. country D. get on
9. A. yourself B. himself C. myself
11. A. such as B. instead of C. because of D. as for 12. A. always B. never 13. A. after
B. so
14. A. situation B. village
15. A. turn on B. hold on C. put on
【答案】 (1)A;(2)C;(3)D;(4)B;(5)A;(6)D;(7)B;(8)A;(9)C;(10)B;(11)C;(12)B;(13)B;(14)A;(15)D;
【解析】【分析】文章大意:本文主要叙述在一个漆黑的夜晚一个盲人提着个灯笼。旁边的人问他为什么。他回答道:虽然他是盲人,但他提着灯笼,不仅为别人照亮,而且让别人看见他,这样他们就不会撞到他了。在文章最后告诉我们一个道理:“事实上,每个人都有一盏灯在自己身上,它不仅为别人,而且为自己积极地点燃!当你觉得被忽视了,很难与他人相处时,千万不要把自己置身于黑暗中,你准备好点灯了吗?”
(1)句意:当他慢慢地走的时候,一盏黄灯突然亮在路的尽头。A:appeared出现; B:fell 摔倒;C:went 去;D:closed关闭。根据 a yellow light和 at the end of the road只能用出现, 故选A。
(2)句意:。它来自一个一个男人提着的灯笼。A:basket 篮子;B:toy玩具; C:lantern 灯;D:bag包。根据下文 Wasn't he funny to carry a lantern?\" 可知那个男人拿的是灯笼,故选C。
(3)句意:A:easy容易的; B:clear清晰的; C:useful有用的; D:strange陌生的,奇怪的。根据下文 Wasn't he funny to carry a lantern?\" 可知一个盲人提着灯笼,被人认为奇怪的,故选D。
(4)句意:盲人不知道白天和黑夜,不能享受大自然的美丽,甚至不知道光是什么。A:hear 听见;B:enjoy喜欢; C:touch 触摸;D:play玩。根据上文A blind man has no idea of day and night, 可知盲人不能享受自然之美。故选B。
(5)句意:对不起,请问你是不是真的瞎了?”A:Excuse me打扰一下; B:Come on 加油;C:I'm sorry抱歉; D:Never mind没关系。根据下文是打扰别人,要用Excuse me,故选A。
(6)句意:我一踏入这个世界,就什么也看不见。A:something某事(物); B:nothing什么没有; C:everything 一切;D:anything任何事(物)。根据can't,可知是否定句,要用anything,故选D。
(7)句意:既然这样,你为什么要提灯笼?A:how怎样; B:why为什么; C:where何地; D:which哪一个。根据下文 so I light a lantern.\" 可知上文应该询问为什么提着灯笼,故选B。
(8)句意:晚上所有没有光的人都像我一样瞎,所以我点了一盏灯笼。A:as与......一样; B:like像; C:to向。到; D:of......的。...as+形容词/副词原级+as ...与......一样,固定句型,故选A。
(9)句意:我是为我自己照明。A:yourself你自己; B:himself 他自己;C:myself 我自己;D:ourselves我们自己。根据下文 \"For yourself? 可知是为自己,故选C。
(10)句意:但没必要这么做。A:time时间; B:need 需要;C:way 方法;D:problem问题。根据上文 For yourself? 可知对一个盲人来说提着灯笼为自己照明确实没必要, 故选B。
(11)句意:你有没有因为黑暗而被别人撞到?A:such as 例如;B:instead of 代替;C:because of因为; D:as for至于。根据Were you ever knocked by others 11 the dark?可知被撞是由于天黑,故选C。
(12)句意:信不信由你。我从未撞到人。A:always总是; B:never从不; C:often经常; D:usually通常。根据上文The man said proudly ,可知一定是没有撞到过人,故选B。
(13)句意:这样他们就不会打我了。A:after在......之后; B:so 因此;C:if 如果;D:because因为。根据上文 Although I'm blind, I carry the lantern, not only light for others, but let others see me ,可知这样做的结果,别人就不会撞到我。故选B。
(14)句意:当你觉得被忽视了,很难与他人相处时,千万不要把自己置于黑暗的境地。A:situation情况; B:village 村庄C:dream 梦想;D:country国家。根据下文 when you feel left out and find it hard to 15 well with others,可知不要让自己处在这种情况下,故选A。
(15)句意:当你觉得被忽视了,很难与他人相处时,千万不要把自己置于黑暗的境地,你准备好点灯了吗?A:turn on打开; B:hold on 握紧,等一下;C:put on 穿上;D:get on上车。根据get on well with sb.与某人相处的好,固定短语,故选D。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
20.根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。 Right after lunch, Mother found she had got a cold. She did need a rest in bed. But first she had a few things to do. Prepare the meat for 1 . Leave a note for the cleaners... At last, she fell into bed, soon asleep...
Then the door banged(砰地一声) open as the 2 came home from school. \"Mom! Mom! Where are you?\" \"Didn't you even get up yet?\" \"What about dinner?\"
\"I'm sick. And I can't do anything. I'll have to leave all to 3 . Cook the potatoes. Take care of the baby. Put plates, spoons and forks on the table.\"
\"Wonderful!\" \"No problem!\" The children ran off 4 . Mother was left in her quiet room. She felt terrible! But everyone else seemed great. In fact, there seemed to be a party going on with loud laughs 5 the children.
There was a sudden crash(破碎声). Then a voice shouted, \"Get the baby out of the way — 6 he cuts himself. Don' break Mom's rest!\"
Another crash came! The younger girl rushed in with news. \"They 7 your plate and the dog ate all your dinner.\"
The girl ran off. There was more noise until, finally, the children appear, 8 . They were proud of what they brought. There is a glass of water, three beans, a cold boiled potato and a small piece of burned meat.
Suddenly, Mother felt 9 . As the children watched carefully, she ate her cold dinner. \"Everything 10 so good,\" Mom smiled. \"Thank you, my kids. I feel better now.\" 1. A. tea
B. breakfast C. lunch D. dinner
2. A. father B. cleaners C. children D. dog 3. A. you 5. A. in 6. A. after 7. A. made 8. A. crying 9. A. tired
B. me B. with
C. her C. from
D. him D. under D. changed D. great
4. A. excitedly B. sadly
C. quietly D. angrily
B. before C. when D. until B. dropped C. sold B. afraid
C. weak
B. smiling C. cooking D. sleeping
C. smells D. sounds
10. A. tastes B. looks D;(10)A;
【答案】 (1)D;(2)C;(3)A;(4)A;(5)C;(6)B;(7)B;(8)B;(9)【解析】【分析】文章大意:妈妈生病了,孩子们自己准备晚餐;妈妈吃了晚餐后感觉好多了。
(1)句意:但首先她有一些事情要做。准备晚餐的肉。给清洁工留个便条……A 茶;B 早餐;C 午餐;D 晚餐。由文中语句 \"Didn't you even get up yet?\" \"What about dinner?\"理解可知,妈妈为晚餐准备了一些肉,故选D。
(2)句意:孩子们放学回家时,门砰地一声开了。”妈妈!妈妈!“你在哪里?”A 爸爸;B 清洁工;C 孩子们;D 小狗。根据文中的语句\"Mom! Mom! Where are you?\"理解可知,这是孩子们回来了,故选C。
(3)句意:我生病了。我什么都做不了。我要把一切都给你们备好了。A 你们;B 我;C 她;D 他。根据语境可知,这是妈妈对孩子们说的话,故选A。
(4)句意:“太好了!”没问题!”孩子们兴奋地跑了。A 兴奋地;B 悲伤地;C 静静地;D 生气地。根据下文语句She felt terrible! But everyone else seemed great. 理解可知,孩子们应该非常兴奋,故选A。
(5)句意:事实上,似乎有一个聚会正在进行,孩子们大笑不止。A 在里面;B 拥有;C 来自;D 在下面。来自孩子们的笑声,要用from,故选C。
(6)句意:“在孩子割伤自己之前,把他救出来。A 之后;B 之前;C 当……时候;D 直到。根据语境可知,Get the baby out of the way 发生在 he cuts himself之前,故选B。 (7)句意:他们把你的盘子掉了,狗把你的晚餐都吃光了。A 制造;B 丢下;C 出售;D 改变。根据文中的语句 the dog ate all your dinner.提示可知,盘子打碎了,小狗把盘子里的食物吃了,故选B。
(8)句意:那女孩跑了。声音越来越大,最后孩子们笑着出现了。A 哭泣;B 微笑;C 做饭;D 睡觉。根据文中的语句They were proud of what they brought. 可知,这个小女孩应该非常开心,故选B。
(9)句意:突然间,母亲感觉很好。A 劳累;B 害怕;C 虚弱;D 很好。根据下文中的语句Mom smiled. \"Thank you, my kids. I feel better now.\"理解可知,妈妈感觉很好,故选D。 (10)句意:一切都很好吃,”妈妈笑着说。A 吃起来;B 看起来;C 闻起来;D 听起来。根据文中的语句As the children watched carefully, she ate her cold dinner. 理解可知,妈妈吃了孩子们为她准备的晚餐,故选A。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
21.完形填空
English is important in our society. Different people have 1 ideas on how to learn English well. Some think you must learn grammar well 2 you want to learn English well. Others believe that you can't learn English well unless you 3 as many English words as possible.
As for me, I don't think so. Grammar rules, new words and phrases are very important, but they are not 4 . You still need to learn something else, or you cannot be good at English. For example, many of my classmates 5 grammar. They have learned a lot of English words and phrases by heart, yet they can't express 6 in English when they meet foreign friends. So I think the best way to learn English well is to learn and 7 English all the time. Don't be afraid to make mistakes and be 8 . Unless you keep practicing it again and again, you can't learn it well. That means we'd better practice listening, speaking, reading and writing as much as possible. What's more, if we can form the habit of thinking and writing 9 English all day, we are sure to learn English well.
What's your opinion? Do you have any ideas on this topic? Please 10 us and give us your advice. 1. A. same 2. A. if 4. A. good
B. different B. though B. easy
C. interesting D. surprising C. because C. realize C. enough
D. until D. forget D. bad
3. A. remember B. meet
5. A. are good at B. are born with C. are poor in D. are worried about 6. A. ourselves B. yourselves 7. A. listen 9. A. on 10. A. think of
B. read B. to B. lay out
8. A. looked after B. laughed at
C. themselves D. itself C. speak C. with C. put on
D. use D. in D. write to
C. taken away D. dressed up
【答案】 (1)B;(2)A;(3)A;(4)C;(5)A;(6)C;(7)D;(8)B;(9)D;(10)D;
【解析】【分析】文章大意:英语在生活中很重要,有人认为学习单词重要,作者认为单词,语法和短语都很重要,但是并不够,必须要使用英语,用英语思考,用英语写作。 (1)句意:关于英语学好,不同的人有不同的观点。A.相同的;B.不同的;C.有趣的;D令人吃惊的。根据下面的陈述可知,不同的人有不同的观点,应使用different,故答案是B。
(2)句意:一些人认为如果你想学好英语,你必须学好语法。A.如果;B.尽管;C.因为;D.直到。设空的前后句构成的是条件关系,应使用if构成条件状语从句,故答案是A。 (3)句意:其他人相信,除非你记住尽可能多的单词,否则你不会学好英语。A.记住;B.见面;C.意识到;D.忘记,根据 as many English words as possible. 可知是尽可能多的记
住单词,故答案是A。
(4)句意:语法规则、生词和短语都很重要,但是这些并不够。A.好的;B.容易的;C.足够的;D.坏的,根据下文的叙述可知,除了这些之外还需要学习其他知识,所以语法。生词和短语这些并不够,故答案是C。
(5)句意:例如,我的许多同学擅长语法。A.擅长;B.天生;C.在……弱;D.担心,此处是用学好语法却不能表达自己做例子,说明擅长语法,不一定能学好英语。故答案是A。 (6)句意:然而,当他们遇到外国人的时候,他们不能英语表达自己。A.我们自己;B.你们自己;C.他们自己;D.它自己。反身代词往往和主语是一致的,主语是they,所以反身代词为themselves,故答案是C。
(7)句意:因此我认为学好英语最好的方法是学英语用英语。A.听;B.读;C.说;D.使用,语言是一种工具,只有使用才能够掌握,故答案是D。
(8)句意:不要怕出错,不要怕被嘲笑。A.照看;B.嘲笑;C.拿走;D.打扮,因为说错了别人会嘲笑,所以就不敢说了,所以不要怕别人嘲笑。故答案是B。
(9)句意:而且,如果我们能养成用英语思和写作的习惯,我们一定会学好英语,A.在……上;B.表示动作方向;C.带有,D.在……里,使用。用某种语言使用介词in,故答案是D。
(10)句意:请给我们写信给我们你的建议。A.想起;B.铺开;C.穿上;D.给某人写,write to sb.给某人写信,固定短语,故答案是D。
【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
22.阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。
If you want to do your homework right after school, you may eat something before getting to work. Never try to work when you are very 1 . Always do your homework before you get too tired. Don't waits 2 late in the evening, or the homework will seem 3 than it really is.
Divide your time into a few parts if you have more than 4 work. Have a short rest every forty minutes. However, don't divide up your time 5 short to do anything. You should be able to work at least half an hour at a time without 6 .
Don't 7 doing your homework until the last minutes, or you will have it on your mind and you won't 8 your free time. If you put off until the end of the week or even before a test, you will have too much 9 . What's more, you will have a fear of tests and can't get a good result.
Do your homework at the same time every day. This will help you make it a 10 -part of your daily work. Then it will make your free time more enjoyable. 1. A. full 2. A. until 3. A. hard
B. hungry B. before
C. angry C. after
D. busy D. when
B. more hard C. much hard D. much hander
4. A. an hour B. one hour C. an hour's D. an-hours
5. A. so 6. A. stop
B. too B. stops
C. such D. very
C. stopped D. stopping C. put away D. put up C. enjoy C. doing
D. like D. did
7. A. put off B. put on 8. A. spend B. take 9. A. do
B. to do
10. A. habit B. hobby B;(10)A;
C. pleasure D. joy
【答案】 (1)B;(2)A;(3)D;(4)C;(5)B;(6)D;(7)A;(8)C;(9)【解析】【分析】本文介绍应该如何合理安排时间。
(1)句意: 当你非常饥饿的时候,不要尝试工作。A满的,B饿的,C生气的,D忙碌的,根据 you may eat something before getting to work 上班前你可以吃点东西 可知,感到饿时不要工作 ,故选B。
(2)句意: 不要等到深夜才做,否则作业看起来会比实际情况更难。 not…until… 直到……才…… ,固定搭配,故选A。
(3)句意:不要等到深夜才做,否则作业看起来会比实际情况更难。than是比较级的标志,much修饰比较级,hard的比较级是harder,故选D。
(4)句意: 如果你有多于一个小时的工作,把你的时间分成几部分。an hour's work一小时的作业,这里用名词的所有格 ,故选C。
(5)句意: 然而,不要把你的时间分配得太短而什么都做不成。too...to...,固定搭配,太......而不能,故选B。
(6)句意: 你应该能在不休息的情况下,一次工作至少半小时。without是介词,其后是动名词,故选D。
(7)句意: 不要把作业推迟到最后一分钟才做,否则你会把它记在心里,而你的空闲时间也不会开心。A推迟,B穿上,C放好,D张贴,根据 If you put off until the end of the week , 如果你推迟到周末,可知是推迟,故选A。
(8)句意:不要把作业推迟到最后一分钟才做,否则你会把它记在心里,而你的空闲时间也不会开心。A花费,主语是人,B花费,主语是物,C享受,D喜欢,enjoy time,开心,故选C。
(9)句意: 如果你推迟到周末甚至考试前,你会有太多的作业要做。have sth to do,固定搭配,有事情要做,故选B。
(10)句意: 这将帮助你把它变成日常工作的习惯。A习惯,B爱好,C高兴,D欢乐,根据 daily work,可知日常的是种习惯 , 故选A。
【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
23.阅读下列短文, 从每小题所给的A、B、C、D 四个选项中选出一个最佳选项。 Dear Michael,
I am glad to learn that you have been chosen to study in China. Your dream has come true!
I can well remember that you 1 China for the first time when you were nine. Ever since you returned, you have been interested in Chinese culture and have put a lot of 2 into learning Chinese. When you first started to learn Chinese, I 3 it was nothing but a passing fad (一时的狂热). However, you didn't 4 halfway, but kept on learning and did a good job in the HSK(汉语水平考试). Now you finally got what you had 5 for a long time. You got the chance to 6 life in China for one year. You should have it, my son, for chances only come to those who are 7 .
When you study there, you will have to face 8 in everyday life that you have never experienced before, but after a year abroad, you will return with a new 9 at life—and at yourself.
Your mum and I are both 10 you. Keep it up, my son!
Love, Dad
1. A. built 2. A. difficulty 3. A. thought 4. A. cheer up 5. A. written 6. A. introduce 7. A. prepared 8. A. examples 9. A. look
B. visited B. success B. agreed B. grow up B. wanted B. honest B. touch
C. missed C. effort C. forgot C. turn up C. toured C. friendly C. guess
D. changed D. space D. added D. give up D. paid D. imagine D. helpful D. speed
B. experience C. respect
B. meetings C. challenges D. dreams
10. A. different from B. similar to C. polite to D. proud of
【答案】 (1)B;(2)C;(3)A;(4)D;(5)B;(6)B;(7)A;(8)C;(9)A;(10)D;
【解析】【分析】短文大意:文章是爸爸写给儿子的信,对他能够中国学习生活,实现了自己的愿望表示了恭喜,同时也在信中告诉儿子,这是他努力的结果,并期待儿子有更好的表现。
(1)动词辨析。句意:我记得很清楚当你九岁谁第一次去中国。A建造;B参观;C想念;D改变;根据I can well remember that you China for the first time when you were nine,应该是9岁时参观中国,故选B。
(2)名词辨析。句意:自从你回来后,你一直对中国文化感兴趣,并且在学习中文上付出很多努力。 A困难;B成功;C努力;D空间;根据 However, you didn't 4 halfway, but kept on learning and did a good job in the HSK(汉语水平考试). 可知你对学习汉语投入了很多努力,故选C。
(3)动词辨析。句意:当你在开始学汉语时我认为你只不过是一时的狂热。 A想;B同意;C忘记;D添加;根据 However, you didn't 4 halfway, but kept on learning and did a good job in the HSK(汉语水平考试). 我认为这不过是一时的激情而已,故选A。
(4)短语辨析。句意:然而,你没有放弃,而是继续学习并且在汉语水平考试中做得很好。 A(使)高兴起来;(使)振作起来;B成长;C出现;D放弃;根据前面it was
nothing but a passing fad这不过是一时的激情而已,后面however然而,转折,应该没有放弃,故选D。
(5)动词辨析。句意:现在你终于得到了长久以来你想要的东西。 A写;B想;C旅行;D付;根据 Your dream has come true! 这里是现在你终于得到了你长久以来想要的,故选B。
(6)动词辨析。句意:你得到了的机会在中国体验生活一年。 A介绍;B体验;C尊重;D想象;根据 I am glad to learn that you have been chosen to study in China. 可知此处是你有机会体验中国的生活,故选B。
(7)形容词辨析。句意:你应该拥有这样的机会,我的儿子,因为机会只留给那些又准备的人。 A准备好;B诚实;C友好;D有帮助的;根据常识可知机会是留给有准备的人的,故选A。
(8)名词辨析。句意:当你在那里学习时,你将面对日常生活的挑战。A例子;B会议;C挑战;D梦想;根据 you have never experienced before后面说你以前从未经历过,可知此处是面对挑战,故选C。
(9)名词辨析。句意:但是出国一年后,你将以新的面貌看待生活和你自己。 A外表;B触摸;C猜想;D速度;根据you will return with a new at life—and at yourself. 你将以新的面貌看待生活和你自己,此处指回来后以不同的面貌生活。故选A。
(10)短语辨析。 句意:你的妈妈和我都为你感到骄傲。A不同;B与……类似;C对……有礼貌;D自豪;根据Your mum and I are both和文章的内容可知他靠自己努力得到自己想要的,应该是以他自豪,故选D。
【点评】此题考查完形填空。 在掌握全文的主旨大意的前提下,通过对故事的线索、短文各段的逻辑关系、短文内容之间的逻辑关系及人物情感的发展等的分析和理解,选出答案。
24.阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Tips for being a super organized student Posted 2 hours ago by Amy I have always admired students who hand in their homework on time and never 1 to do it. Me, on the other hand …OK, I'm not good enough. I'm 2 at getting myself organized (有条理的)! But lately I've started keeping a small study 3 . I write down 4 I need to do and when it needs to be done by. Then I write a reminder (提醒单) a few days before the date just in case. It's helping. So 5 are your tips for getting organized? Post a comment below. I'm hoping we can share tips to teach us better study skills. Comments Hana Good question, Amy. I 6 spend about five minutes at the end of the day 7 the desktop on my computer. I make a copy of important documents I delete things I don't need any more and put everything useful into the 8 folder (文件夹). The most important thing is to start studying a few weeks before the 9 and not leave it 10 the night before! That's just common sense, I think. Gloria Hi, Amy. My tip is to have a big noticeboard… 1. A. prepare B. continue C. regret 2. A. sad 3. A. bill 4. A. all 5. A. how 6. A. always 8. A. real 9. A. exams 10. A. after
B. good B. diary B. each B. when B. never B. similar B. until
C. angry C. score C. both C. what C. seldom C. correct C. since
D. forget D. terrible D. promise D. neither D. where D. sometimes D. natural D. as
7. A. making up B. tidying up C. putting up D. setting up
B. holidays C. meetings D. parties
【答案】 (1)D;(2)D;(3)B;(4)A;(5)C;(6)A;(7)B;(8)C;(9)A;(10)B;
【解析】【分析】短文大意:艾米在作为学生的有条理性上有些问题,然后哈娜给了她几点建议。
(1)动词辨析。句意:我一直很羡慕那些按时交作业的学生们并且从来不忘记做作业。prepare准备;continue继续;regret遗憾,后悔;forget忘记。根据 I have always admired students who hand in their homework on time 可知他们从来不忘记做作业。故选D。 (2)形容词辨析。句意:我在自己的条理性上很糟糕。sad悲伤的;good好的;angry生气的;terrible糟糕的 根据Me, on the other hand …OK, I'm not good enough. 可知自己的条理性不好,be terrible at...,在……方面很糟糕,故选D。
(3)名词辨析。句意:但是后来我开始保护一个小的学习日记。bill单;diary日记;score分数;promise诺言,根据 I write down 4 I need to do and when it needs to be done by. 可知自己开始写学习日记。故选B。
(4)代词辨析。句意:我写下我需要做的每件事和什么时候需要做好。根据句子结构,可知这是含有定语从句的主从复合句,句中缺少先行词,在从句中作宾语,根据 when it needs to be done by. 可知此处是第三人称单数,句子是肯定句,all所有的,指三个或三个以上;each每个;both两者都;neither两者中没有一个,故选A。
(5)连词辨析。句意:因此对于条理性你的建议是什么呢?how如何;when何时;what什么;where在哪里,提问什么意见,即事物,对事物提问用what,故选C。
(6)副词辨析。句意:我经常在一天最后花大约五分钟时间整理电脑的桌面。always一直;never从来没有;seldom几乎不;sometimes有时,此处讲自己的习惯,每天花五分钟做某事,故选A。
(7)短语辨析。句意:我经常在一天最后花大约五分钟时间整理电脑的桌面。make up构成;tidy up整理;put up张贴;set up搭建,根据 I make a copy of important documents I delete things I don't need any more and put everything useful into the 8 folder (文件夹). 可知是整理电脑桌面,故选B。
(8)形容词辨析。句意:我复制重要的文件删除不再使用的东西,并且把有用的东西房间考试正确的文件夹。real真的;similar相似的;correct正确的;natural天然的,根据常识可知把每样有用东西放进相应的正确的文件夹。故选C。
(9)名词辨析。句意:最重要的事情是在考试几周前开始学习并且直到考试前一晚。exams考试;holiday假期;meeting会议;party聚会,根据 The most important thing is to start studying a few weeks 可知是学习为考试做准备,故选A。
(10)连词辨析。句意:最重要的事情是在考试几周前开始学习并且直到考试前一晚。after在……后;until直到……;since自从;as随着,根据常识可知考试前几周开始准备直到开始考试为止,not...until...直到……才……,故选C。
【点评】此题考查完形填空。解题时先跳过空格,通读完形填空的短文,了解全篇的内容和要旨。把握短文大意后再认真复读短文,利用上下文的语境,结合所学过的知识,先确定空格处所需词语的意义,再根据空格在句子中的位置从而确定所填词的词性,再依据词语搭配和语法规则,判断所填的词的正确形式。将完成的短文再细读一遍,上下参照,连贯思考。验证答案是否正确。
25.阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项A、B、C、D中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Last Friday, I was just in France to visit my 96-year-old grandmother who is very dear to me 1 lives alone. I don't visit her very often, so every time I go to see her, 2 of us think that it might be the 3 time we see each other. Last time I visited her in December of 2014, I did some video interviews about her life. I asked her 4 it was like to grow up with her father in the 1920s, to live with two young children, with her husband 5 in a prisoner's camp (集中营) in Germany. I also asked her about her greatest 6 . I learned a lot of amazing new things about her that I never know before.
This year, I did not really have questions to ask. I only wanted to tell her how loved she is. So, I cooked for her and read stories. I gave her a foot massage (按摩). 7 leaving, I wanted to leave something 8 behind besides the memory of our time together. So I wrote her five different love and thank notes to let her know how much she means to me. I 9 them in different places where I knew she would 10 find them. One of them was under her pillow. 11 one was hanging from the lamp shade by which she reads in the evening. Another one was by her toothbrush. One was in her mailbox which she has to check every day. And the last one was in her car. She still 12 to the nearby village a couple of times a week! I knew that these cards would surely cheer her up after I left. Really she called me as I was catching my plane back to the US. She said,\" I found your three cards! By the time I discovered the third, I was laughing out loud! They did me so much good. Thank you so much!\" I smiled to myself, 13 she still has two more to go! It is Sunday today, so my guess is that she hasn't 14 her mailbox or driven her car! I can 15 how happy she will be when she finds them. 1. A. and 2. A. all 3. A. last 4. A. how 5. A. back 7. A. After 8. A. useful 9. A. throw 10. A. quickly 12. A. walks 14. A. found 15. A. find
B. but B. neither B. first B. who B. away B. before B. helpful B. put B. finally B. rides B. checked B. tell
C. though D. because C. either C. what
D. both D. which
C. second D. third C. around D. off C. with C. hid C. soon C. runs
D. by D. placed D. suddenly D. drives
6. A. memories B. experiences C. thoughts D. imagination
C. thankful D. meaningful
11. A. The other B. Other 13. A. knowing B. guessing
C. Another D. Others C. asking D. meaning C. looked D. remembered C. think
D. imagine
【答案】 (1)B;(2)D;(3)A;(4)C;(5)B;(6)A;(7)B;(8)D;(9)C;(10)B;(11)C;(12)D;(13)A;(14)B;(15)D;
【解析】【分析】文章大意:作者讲述了自己每年都要去法国看望老祖母,并介绍了与祖母的一些活动,彼此都非常的充实快乐,非常珍惜在一起的时光。
(1)句意:她对我来说很亲切,但一个人住。A 和,表示并列;B 但是,表示转折;C 尽管,表示条件;D 因为,表示原因。根据语句中的be dear to me与lives alone提示可知,此句表示转折,故选B。
(2)句意:所以每次去看她,我们都认为这可能是我们最后一次见面。①A 都,三者以上;B 都不,两者;C 或者,表示选择;D 两者都。此文主要介绍了我与老奶奶两人的事情,表示肯定,故选D;②A 最后;B 第一;C 第二;D 第三。因为老奶奶年龄大了,又不经常去看,所以把每次相见都视为最后一次,故选A。
(3)句意:我问她,20世纪20年代和父亲一起长大,带着两个年幼的孩子,与她远在德国的丈夫在一个囚犯集中营里生活是什么感觉。①A 怎样;B 谁;C 什么;D 哪一个。根据语句中的be like提示可知此句要用what来提问,故选C;②A 回来;B 远离;C 大约;D 离开。根据文中的语句in a prisoner's camp (集中营) in Germany提示可知,此句表示不在家, 在德国囚犯集中营,故选B。
(4)句意:我也询问她记得最清的事,我知道了很多我以前不知道的关于她的令人惊异的事情。memory记忆;experience经验;经历;thought想法;imagination想象。因为祖母96岁了,所询问的是对过去的回忆,故选A。
(5)句意:今天,我没有什么问题要问的,我只是想告诉他我们多么爱她。所以,我为她做饭,读故事。给她按摩脚。在离开前,除了我们在一起的记忆外,我想留点有意义的东西。①A 之后;B 之前;C 一起;D 通过。由leaving提示可知此句表示在离开之前,故选B。②useful有用的;helpful有帮助的;thankful感谢的;meaningful有意义的。根据文
中的语句besides the memory of our time together提示可知,此句表示除了美好的时光,我想留下一些有意义的东西,故选D。
(6)句意:我把便条藏在我知道她会发现它们的不同的地方。①throw扔;put放;hid藏;placed放。put和place同义,故排除,throw不合逻辑;hide,与文中find相对应。故选C。②quickly快地,迅速地;finally最后;soon很快;suddenly突然。所留的便条并不是刻意让祖母去寻找,而是在她平时的活动中她会发现这些便条,故选B。
(7)句意:一个在她的枕头下,另一个挂在她晚上看书的灯影里。A 两者中的另一个;B 其他的;C 三者以上的另一个;D 其他的,因为有5个便条,另一个故用another,故选C。
(8)句意:最后一个在她的车里,她仍然一周开车到附近的村子里去两三次。A 步行;B 骑车;C 跑步;D 驾车。根据文中的语句And the last one was in her car. 提示可知,此句表示开车,故选D。
(9)句意:我对自己笑了,知道她还有两个要找到。know知道;guess猜;suppose假定;猜想;mean意思是。根据短文含义可知,作者知道还有两个需要被发现,故选A。 (10)句意:今天是星期天,所以我的猜测是她还没有检查她的邮箱,也没有开她的车。find发现;check检查;核对;discover发现;open打开。由语句中的her mailbox 可知,邮箱需要查看,故选B。
(11)句意:我可以想象她发现它们的时候是多么开心。find发现;tell告诉;think认为;imagine想象。作者不在老奶奶跟前,老奶奶开心的事情是猜测或想象的,故选D。 【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要读懂全文,弄清文章要表达的思想,注意文中前后段落之间的关系。答题中,一定要认真分析,注意选项与上下文的关系,与前后单词的关系。对于一时没有太大的把握的题可以放到最后再来完成,因为有时答案可以从下文内容体现出来。答完后再通读一篇文章,看看所选选项能不能是语句通顺,语意连贯。
26.完形填空
It was such a beautiful day that I drove to go for a look in the country. On the way back home, my car 1 .
It was out of gas on a lonely road far from a town, I decided to walk 2 I got help. I had walked almost a mile before I finally found a house near the road. I was glad to see it 3 it was getting dark.
I knocked at the door and a little old lady 4 long gray hair came out. She said. \"I've been 5 for you for a long time, Come in, 6 is almost ready.\"
\"But I only come for some gas,\" I answered. I couldn't understand 7 she was talking about.
\"Oh, Alfred! Gas? You used to like tea,\" she said.
I quickly explained my problem, 8 she didn't seem to hear me. She just 9 calling me Alfred and talking about how long it had passed 10 she had seen me. She acted very strangely and I felt very 11 . As soon as she went to get tea, I ran out of the house as fast as I could.
12 ,there was another house down the road and I was able to buy the gas I needed. When I told the man about my 13 , he said, \"Oh, that's Miss Bronte. She lives by herself in that big house, She's strange. She's out of her mind. But don't worry. She won't hurt anybody. She is still 14 the man she was supposed to marry thirty years ago. The day before their wedding he left home and 15 came back because of the war.\" 1. A. jumped 2. A. until 3. A. if 4. A. with 5. A. cooking 6. A. Gas 7. A. when 8. A. but 9. A. suggested 10. A. while 11. A. excited 13. A. incident 15. A. soon
B. stopped B. when B. and B. of B. looking B. Coffee B. what B. and B. kept B. after B. worried B. surprise B. often
C. moved C. so C. because C. had C. calling C. Tea C. why C. or C. stopped C. before C. happy C. Truly
D. arrived D. because D. though D. wore D. waiting D. Lunch D. that D. so D. enjoyed D. since D. sad D. Carefully
12. A. Fortunately B. Suddenly
C. experience D. adventure C. never
D. hardly
14. A. picking up B. staying with C. waiting for D. worrying about
【答案】 (1)B;(2)A;(3)C;(4)A;(5)D;(6)C;(7)B;(8)A;(9)B;(10)D;(11)B;(12)A;(13)C;(14)C;(15)C;
【解析】【分析】文章大意:短文介绍了作者去乡下旅游时遇到的一件事。 (1)句意:在回家的路上,我的车停了。A.跳跃;B.停止;C.搬动;D.到达。根据 It was out of gas on a lonely road far from a town, 可知汽车没汽油了,所以车停了。故答案是
B。
(2)句意:我决定走回去,直到得到帮助。A.直到;B.当……时候;C.因此;D.因为,本句是为时间状语从句,句子的意思是要一直走下去,直到得到了帮助为止,故答案是A。 (3)句意:我很高兴见到它,因为天就要黑了。A.如果;B.和,而;C.因为;D.尽管,在天黑之前能够找到一一间房子,并得到帮助,是一件很高兴的事,设空处后面的句子解释
高兴的原因,解释原因使用because,故答案是C。
(4)句意:我敲了敲门,一个长着长灰色头发的矮个子老妇人出来了。A.带着,具有;B.……的;C.有;D.穿着, long gray hair 作定语修饰lady,因此使用介词with。故答案是
A。
(5)句意:我等了你很长时间了,进来吧。A.烹制;B.看;C.打电话;D.等待,wait for等
待,固定搭配,故答案是D。
(6)句意:茶就要泡好了。A.汽油;B.咖啡;C.茶;D.午饭,根据 You used to like tea可
知,卖老妇人说的是茶快要泡好了。故答案是C。
(7)句意:我不明白她在谈论什么?A.什么时候;B.什么;C.为什么;D.那个,句子为宾
语从句,空缺处做从句的宾语,因此使用what,故答案是B。
(8)句意:我迅速解释着我的问题,但是似乎她没听见我说的话。A.但是;B.而,和;C.
或者;D.因此,根据 She just 9
calling me Alfred and talking about how long it可知,他并没有听我说话,与前面的快速解释形成了鲜明的对比,应使用转折词连接,故答案是A。
(9)句意:他就是一直叫我阿尔弗雷德,……。A.建议;B.保持;C.停止;D.喜欢,keep doing sth.持续做某事,固定搭配。故答案是B。
(10)句意:并谈论到自从见到我已经过了多长时间了。A.当……时候;B.在……之后;C.在……之前;D.自从,本句为时间状语从句,设空处后的句子为主句的发生提供了一个延续的时间点,因此使用since,故答案是D。
(11)句意:他的表现很奇怪,我很担心。A.激动的;B.担心的;C.高兴的;D.难过的,她的表现让人无法理解,所以作者感到担心害怕。故答案是B。
(12)句意:幸运的是一路走来还有一座房子,能够买我需要的汽油。A.幸运地;B.突然;C.真地;D.仔细地,根据 I was able to buy the gas I needed. 可知,是很幸运的,故答案是A。
(13)句意:当我告诉他我的经历的时候,他告诉我是布隆特女士。A.严重事件;B.吃惊;C.尽力;D.冒险,根据后面的叙事可知这个男的已经知道我的经历了。故答案是C。 (14)句意:她仍然在等待三十年前想嫁的那个男人。A.捡起;B.与……待在一起;C.等待;D.担心,集合语境,并分析选项的意思可知,waiting for最符合语境,故答案是C。 (15)句意:婚礼前的一天他离开了家,很快因为战争再也没回来了。A.很快;B.经常;C.从不;D.几乎不,根据 because of the war. 可知是从没回来,故答案是C。
【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。
27.从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填人空白处的正确选项:
There is an old saying: \"Take the time to stop and smell the flowers.\" I think we should also take the time to 1 flowers.
My grandmother knew just 2 to do that. She grew flowers with earth, water and love, so her back garden was filled with beautiful flowers. She would smile when she saw the 3 shine down on them. In her front garden she planted flowers, 4 . You could see red, white, and yellow flowers in it. My mom and I used to walk 5 them and enjoy their smells. Beautiful butterflies (蝴蝶) flew down on them. Grandma also cared for the wild flowers. She would send 6 and my brother out to pick flowers and would then turn them into delicious wine (酒).
Grandma not only planted flowers in the gardens 7 also planted flowers in our hearts. Her delicious dinners made with love encouraged us. Her sweet smile always made us 8 . Her hugs (拥抱) and kisses were the sunshine that kept our own love 9 day after day. Take the time to plant a few flowers yourself today. Show your smiles, kindness and love. Plant your wishes, talents and pleasure. Make this 10 brighter and brighter with your sunshine.
1. A. plant 2. A. who 3. A. star 4. A. too 5. A. at 6. A. me 7. A. and
B. water C. buy B. when C. how B. sun B. on B. you B. so
C. rain C. with C. him C. but
B. either C. then
D. sell D. where D. wind D. though D. around D. her D. or D. angry D. world
8. A. happy B. hungry C. tired 10. A. house B. town B;(10)D;
C. city
9. A. sleeping B. growing C. standing D. losing
【答案】 (1)A;(2)C;(3)B;(4)A;(5)D;(6)A;(7)C;(8)A;(9)【解析】【分析】短文大意:有句老话说:\"花时间停下来闻闻花香。作者认为我们也应该花时间去种植花。展示自己的微笑,善良和爱,自己的愿望,才干和乐趣。用自己的阳光让这个世界越来越明亮。
(1)考查名词及语境理解。句意:我认为我们也应该花时间去种花。plant种植;water浇水; buy买;sell出售。联系下文中My grandmother knew just ____42____ to do that. She grew flowers with earth, water and love, so her back garden was filled with beautiful flowers. 可知此句意思是我认为我们也应该花时间去种花。故选A。
(2)考查疑问词及语境理解。句意:我的祖母知道怎么做。who谁;when何时;how怎么; where何地。根据后一句She grew flowers with earth, water and love, so her back garden was filled with beautiful flowers.可知此处指如何种花,故选C。
(3)考查名词及语境理解。句意:她看到太阳照耀他们时她会微笑。star星星;sun太阳;rain雨;wind风。根据后面的shine down,可知是阳光照耀,故选B。
(4)考查副词及语境理解。句意:在她的前花园里她也种了花。 too也,常用在肯定句末; either也,常用在否定句末;then那么;though尽管。 You could see red, white, and yellow flowers in it. 可知她在前园子里也种了花。故选A。
(5)考查介词及语境理解。句意:我和我的妈妈常常在周围走走并享受他们的气味。at在;on在……上;with和;around在周围。walk around是一个固定短语,故选D。 (6)考查代词及语境理解。句意:她会派我和我哥哥出去采花,然后把他们变成美味的葡萄酒。 me我;you你;him他; her她。联系并列成分my brother,可知派我和我哥哥来采花,故选A。
(7)考查连词及语境理解。句意:奶奶不仅在园林种植花卉,还在我们的心中种植了花。and和;so因此;but 但是;or或者。not only …but also,不但……而且,故选C。 (8)考查形容词及语境理解。句意:她甜美的笑容总是让我们快乐。happy愉快的;hungry饥饿的;tired累的;angry生气的。根据 Her sweet smile 可知会使我们快乐。故A。
(9)考查动词及语境理解。句意:她拥抱和亲吻就是让你的爱日复一日成长的阳光。此处指爱的阳光会使我们成长。sleeping睡眠;growing成长;standing站立;losing失去。故
选B。
(10)考查名词及语境理解。句意:用你的阳光让这个世界越来越明亮。根据Plant your wishes, talents and pleasure.你种植的正能量。可知你的阳光会使世界越来越明亮。house房屋;town城镇;city城市;world世界。故选D。
【点评】此题考查完形填空。在做完形填空题时,通读全文、明了大意、理清观点、分清层次是十分重要的一步。考生解题时必须自始至终依托语境,注意上下文之间、词与词之间,从语法到意义的合理搭配。尤其要注意短文中承上启下的过渡词等,根据上下文的联系确定句中所缺的词,选出正确答案。
28.Choose the words or expressions and complete the passage.
Travel can be exciting but also dangerous at times. Follow these safety tips to protect yourself. ▷Choose your ground transportation 1 .
Whenever possible, travel in a vehicle(机动车) that is in good condition and offers working seat belts. Research the safety records of bus companies, and avoid using less-safe vehicles. ▷Find information about your destination
Get trustworthy 2 about wherever you're visiting. Find out everything, from the local laws to any travel warnings (including crime and security warnings). Make your plan according to the information.
▷Review the escape route in your hotel room
Let's be honest—when you check into a hotel room, you're more 3 beds or swimming pools than studying the map on the back of your door. But before you get too settled in, you should take a quick look at the emergency(紧急情况) escape routes. You'll be glad you did if an emergency arises in the middle of the night. ▷Prepare a copy of your passport
Before you leave, get a copy of your passport, take a photo of it to save on your cell phone, and email it to yourself. That way, if you need your passport while out (but it's locked up in your hotel safe), you'll have all your information. Plus, if it's stolen, getting a replacement will be much 4 .
▷Confirm(确认) visitors with the hotel desk
You're in your hotel room and there's a knock at the door from someone saying he is the worker in the hotel. 5 you let this person in, call down to the front desk to make sure. ▷Save emergency numbers
Find out what the local emergency hotlines are and save them to your phone. Also 6 the phone numbers of your country's embassies and save those addresses as well. 1. A. regularly
B. properly
C. directly
D. quickly
2. A. conclusions B. advertisements C. memories D. details 3. A. surprised at B. careful with 4. A. worse 5. A. While 6. A. look up
B. cheaper B. Before B. fill in
C. interested in D. used to C. easier C. Until C. work out
D. clearer D. As D. deal with
【答案】 (1)B;(2)D;(3)C;(4)C;(5)B;(6)A;
【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述的是有关于旅行安全的事情,有几点需要注意,第一是确保车辆安全,第二是尽可能的规划好所有的事情,第三是在陌生环境要注意人身安全,第四是其他一些事情,比如获取一些紧急联系方式、熟知旅馆逃生路线等。 (1)本题考查副词辨析。句意:正确地选择地面交通工具。A日常的,B正确的,合适的,C直接的,D迅速的,根据Whenever possible, travel in a vehicle(机动车) that is in good condition and offers working seat belts确保车辆是否正常,有无安全带,所以应该是正确的选择安全性较高的车辆,故选B。
(2)本题考查名词辨析。句意:无论你去哪里,都要获得可靠的细节。A结论,B广告,C记忆,D细节,根据Find out everything,from the local laws to any travel warnings要确保知道所有的事情,包括当地的法律以及出行注意事项,由此可知是弄清楚相关的细节,故选D。
(3)本题考查短语辨析。句意:实话实说,当你入住酒店,相比于门后的地图,你对床或游泳池更感兴趣。A惊讶,B仔细,C感兴趣,D过去常常,根据beds or swimming pools than studying the map on the back of your door提到了两种东西,一个是床和游泳池,另外一个是门后面的逃生地图,由此可知是相比于地图,对床和游泳池更感兴趣,故选C。 (4)本题考查形容词辨析。句意:如果被偷了,找一个代替品更容易。A更糟,B更便宜,C更简单,D更清楚,根据Plus, if it's stolen 如果被偷了,因为之前拍照了,所以再办或者查找备份信息会很容易,故选C。
(5)本题考查连词辨析。句意:在你让这个人进来之前,先给前台打个电话确认一下。A然而,B之前,C直到,D当……时候,根据call down to the front desk to make sure向前台询问情况是否属实,这应该在让别人进门之前,故选B。
(6)本题考查动词短语辨析。句意:还可以查询贵国大使馆的电话号码,并保存这些地址。A查阅,B装满,C解决,D处理,根据the phone numbers of your country's embassies and save those addresses as well大使馆的号码,保存下来,在保存信息之前需要先找到这些信息,故选A。
【点评】此题考查完形填空。我们先阅读短文,了解短文大意。然后根据上下文的联系和语境决定句子所缺的成分,从所给的选项中选出合适的词,然后将短文再仔细阅读一遍,确定问题正确答案。
29.完形填空
It was so close to noon on December, 21 1943, in the Tanana River Valley of Alaska, not far
from the Arctic Circle, when Crane on the Iceberg Inez was preparing to jump out of 1 plane. Wind cried and he was in the fall. Before Crane realized 2 was happening, he found himself 3 on a frozen stream. The plane that he had to 4 was burning, two miles away, which would be good 5 a rescue. However, the fire also meant the supplies----food, sleeping bags, signal flames, a gun-were lost. Still he shouted out for any sign of life. 6 there was nobody else. Crane tried to take 7 steps, but the thick snow made his walking hard. And to make things 8 a broken foot made 9 nearly impossible to reach the crash site before nightfall. He knew he mustn't lose his 10 and began to think of the things he could do.
It was minus-60degrees Fahrenheit. Crane knew he needed to start a fire and get it going, 11 he might not last the night. His fingers were dead, but he managed to light a match. The little flame wasn't enough to catch. He tried another three matches but they did nothing except burn his fingertips. At that moment, he remembered hearing from his father days ago. So with the help of the 12 , a fire rose up. The 13 match worked. The journey back was unexpectedly difficult. One of his feet became so large that he could 14 put on his shoe. He walked at the best speed that he could manage although he was in great pain. Luckily, the 23-year-old 15 who had a strong will succeeded in keeping himself away from varied kinds of danger until help arrived 81 days later. 1. A. my 2. A. How 3. A. sleeping 4. A. give up 5. A. at 7. A. a few 8. A. easier 9. A. that 10. A. head 11. A. so 12. A. diary 13. A. second 14. A. nearly 15. A. pilot
B. their B. what B. set up B. of B. a little B. better B. it B. feet B. but B. letter B. third B. hardly B. doctor
C. her C. which C. take up C. for C. a bit C. more C. what C. hand C. if C. book C. fifth C. teacher
D. his D. where D. laying D. cut up D. with D. Interestingly D. little D. worse D. which D. fingers D. or D. email D. seventh D. firefighter
B. swimming C. lying
6. A. Surprisingly B. Unluckily C. Suddenly
C. immediately D. seldom
【答案】 (1)D;(2)B;(3)C;(4)A;(5)C;(6)B;(7)A;(8)D;(9)B;(10)A;(11)D;(12)B;(13)C;(14)B;(15)A;
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了名叫Crane的飞行员,飞机失事成功跳伞后,通过坚强的毅力,成功地避开了各种各样的危险,直到81天后救援人员赶到。 (1)句意:伊内兹冰山上的Crane正准备从飞机上跳下来。由选项的提示可知此句需要形容词性的物主代词,根据语句中的Crane可知要用his,故选D。
(2)句意:在Crane意识到发生了什么事之前,他发现自己躺在一条结冰的小溪上。分
析句式结构可知,第一个空格需要what引导的宾语从句,故选B;第二个空格考查固定结构find sb. doing sth,发现某人正在做某事;躺在某地要用动词lie,其现在分词要用lying,故选C。
(3)句意:他不得不放弃的那架飞机正在燃烧,离他两英里远,这将有利于救援。第一个空格,A 放弃;B 建立;C 从事;D 切碎。根据后文中的was burning可知,应该是放弃的,故选A。第二个空格,固定短语be good for sth,有利于做某事。故选C。
(4)句意:不幸的是,没有其他人。A 出人意料;B 不幸地;C 突然地;D 有趣地。根据后文中的there was nobody else.可知,是不幸地,故选B。
(5)句意:Crane想走几步,但大雪使他走得很艰难。A 几个,其后跟可数名词复数;B 几个,其后跟不可数名词;C 一点;D 几乎没有,其后跟不可数名词。由句中的steps可知,要用a few,故选A。
(6)句意:更糟的是,一只断了的脚几乎不可能在夜幕降临之前到达坠机地点。第一个空格,要用形容词比较级,A 简单;B 更好;C 更多;D 更坏。由a broken foot提示可知,应该是更糟糕,故选D。第二个空格,考查固定句型结构sb. make it +形容词+to do sth,某人让做某事怎样,其中it是形式宾语,真正宾语是后面的不定式,故选B。
(7)句意:他知道自己不能失去理智,开始考虑自己能做些什么。A 头;B 脚;C 手;D 手指。固定短语lose one's head,失去理智,故选A。
(8)句意:当时华氏零下60度。Crane 知道他需要生一堆火,然后让它一直烧,否则他不可能熬到晚上。A 因此;B 但是;C 如果;D 否则。根据语句Crane knew he needed to start a fire and get it going与he might not last the night. 的含义可知,应选or,表示否则,故选D。
(9)句意:那一刻,他想起了几天前从他父亲那里听到的消息。所以在信的帮助下,一场大火升起了。A 日记;B 书信;C 书籍;D 邮件。根据上文语句At that moment, he remembered hearing from his father days ago.提示可知,此空应该是信件,故选B。 (10)句意:第五根火柴起作用了。根据前文中的He tried another three matches but they did nothing except burn his fingertips.可知,这是Crane擦的第五根火柴,故选C。 (11)句意:他的一只脚变大了,几乎穿不上鞋子。A 几乎,接近;B 几乎不;C 立刻,马上;D 很少。根据前文中的One of his feet became so large推测,脚肿了,穿不上鞋,故选B。
(12)句意:这位意志坚强的23岁飞行员成功地避开了各种各样的危险,直到81天后救援人员赶到。A 飞行员;B 医生;C 教师;D 消防员。根据前文内容可知,Crane是名飞行员,故选A。
【点评】 考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
30.阅读短文,从每题A、B、C、D四个选项中,选出一个能填入文章中相应空白处的最佳答案。
\"I'm really thankful to our government, for it provides us with such a good training program. I will certainly study hard and learn the skills. Then I can 1 my family difficulties and do good to other people as well,\" said Lemon, a learner on the job training program, feeling 2 .
Lemon's grandfather is nearly 80years old, and his mother is 3 in bed. So his father, who is a farmer, is the main support (养家的人)of the whole 4 . Lemon graduated from high school this year and did not 5 the college entrance exam. The job training program helps him learn the skills that he'll 6 in the work place.
The story reminds me of another 7 . It goes like this: Once upon a time, there was a man who was good at fishing, and was 8 to catch lots of fish every day. The man was a kind﹣hearted person, so he always 9 his fish with his neighbors who did not know how to fish. One day, he thought it would be 10 if he taught them how to fish. So he 11 his neighbors together and showed them how to fish. Everybody was very happy that they could eat the fish they themselves 12 . At present, there are still a lot of 13 people throughout the world. But it's not a good idea if we give only food to them. 14 , we should give them a chance to learn new skills. A technical training is very important to people 15 . They can learn a lot of useful things in the training program and what they learn can help them on the way to a better life. 1. A. find 2. A. relaxed 3. A. sad 4. A. family 5. A. mind 6. A. need 8. A. able 9. A. cooked 10. A. crazy 11. A. called 12. A. fed 13. A. silly
B. study B. ill B. know B. test B. sorry B. easy B. drove B. saved B. poor
C. solve C. quiet C. pass
D. change D. excited D. lonely D. government D. fear
B. surprised C. tired B. program C. world
C. repeat D. forget C. problem D. achievement C. lucky C. fair
D. afraid D. great
7. A. memory B. story
B. counted C. shared D. checked
C. cleared D. pushed C. caught D. kept C. sick
D. weak
C. However D. Besides
14. A. Instead B. Again
15. A. in trouble B. in silence C. in front D. in need
【答案】 (1)C;(2)D;(3)B;(4)A;(5)C;(6)A;(7)B;(8)A;(9)C;(10)D;(11)A;(12)C;(13)B;(14)A;(15)D;
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述给贫困家庭提供在职培训项目,让穷人学得技能,过上更好的生活。
(1)句意:然后我就能解决我的家庭困难,对别人也有好处。考查动词辨析及上下文理解,A发现;B学习;C解决;D改变,结合上下文可知,努力学习技能,就可以解决家庭困难,故选C。
(2)句意: 一名在职培训项目的学员,感动很激动。考查形容词辨析及上下文理解,A放松的;B惊讶的;C累的;D激动的,结合上文可知,职业培训的好处很多,所以培训者
的心情是激动的,故选D。
(3)句意:莱蒙的祖父将近80岁,他的母亲卧病在床。考查形容词辨析及上下文理解,A悲伤的;B生病的;C安静的;D孤独的,根据下文So his father, who is a farmer, is the main support (养家的人)可知祖父年迈,妈妈生病,故选B。
(4)句意:所以他父亲,只是一个农民,是整个家庭的主要支柱。考查名词辨析及上下文的理解,A家庭;B程序、计划;C世界;D,结合上文可知父亲是家里的支柱,故选A。
(5)句意:莱蒙今年高中毕业了没有通过高考。考查动词辨析;A介意;B知道;C通过;D害怕,根据下文他参加了工作培训,可知是没有通过高考,故选C。
(6)句意: 工作培训计划帮助他学习了工作中所需的技能。考查动词辨析,A需要;B测试;C重复;D忘记,根据上下文,培训中要学习的是工作需要的技能,故选A。 (7)句意:这个故事使我想起了另一个故事。考查名词辨析及上下文理解,A记忆;B故事;C问题;D成就,根据上文这个故事让我想起另一个故事,前后呼应,故选B。 (8)句意:从前,有一个人很会钓鱼,他每天能抓很多鱼。考查形容词辨析,A有能力的;B难过的;C幸运的;D害怕的,be able to,能够,符合文章意思,故选A。 (9)句意:这个人是一个心地善良的人,所以他经常和不会钓鱼的邻居们分享这鱼。考查动词辨析及上下文理解,A煮;B数数;C分享;D检查,根据上文The man was a kind-hearted person,这人善良,会把钓到的鱼分给不会钓鱼的邻居们,故选C。
(10)句意:有一天,他想如果教给他们钓鱼那会很好的。考查形容词辨析及上下文理解,A疯狂的;B容易的;C公平的;D好的,结合下文可知,他觉得与其给大家分享钓到的鱼,不如教给大家如何钓鱼,这是一个好主意,故选D.
(11)句意:所以他把邻居们叫到一起,教给他们怎样钓鱼。考查动词辨析及上下文理解,A召集;B驱赶,开车;C清理;D推,根据下文可知,他想教给大家如何钓鱼,需要把大家召集到一起才可以展示,故选A。
(12)句意:每个人都很高兴,他们能吃到自己钓的鱼了。考查动词辨析及上下文理解,A喂养;B挽救;C抓到、捕捉;D保持, 根据上文catch lots of fish every day可知是抓到鱼,故选C。
(13)句意:目前,全世界仍旧有很多穷人。考查形容词辨析及上下文理解,A傻的;B穷的;C生病的;D虚弱的,根据第一第二段可知,有很多穷人,故选B。
(14)句意:而是,我们应该给他们学习新技能的机会。考查副词辨析及上下文理解,A而是;B再一次;C然而;D而且,根据上下文,我们不能只给贫困人民食物,而是要给予他们学习新技能的机会,这两句话是一个转折关系,故选A。
(15)句意:对有需要的人来说,技术培训是非常重要的。考查短语辨析及上下文理解,A处于困境中;B处于沉默中;C在……前面;D需要中,根据整篇文章可知是给需要的人提供技能培训,故选D。
【点评】考查完形填空,首先通读全文,掌握大意。考虑语境,上下文呼应,运用逻辑思维进行推理,再根据自己最有把握的、最熟悉的短语、习惯用语、动词形式和句子结构等各种因素加在一起综合考虑,仔细推敲进行选择。最后复查核对,决定取舍。
【参】***试卷处理标记,请不要删除
一、中考英语阅读理解汇编
二、中考英语完形填空汇编
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 7swz.com 版权所有 赣ICP备2024042798号-8
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务