1
A
As a young man,Al was a skilled artist,a potter with a wife and two fine sons.One night,his older son developed a severe stomachache.Thinking it was only some common intestinal(肠的) disorder,neither Al nor his wife took the condition very seriously.But the boy died suddenly that night.
Knowing the death could have been avoided if he had only realized the seriousness of the situation,he always felt he was guilty.To make matters worse,his wife left him a short time later,leaving him alone with his sixyearold younger son.The hurt and pain of the two situations were more than Al could stand,and he turned to alcohol for help.In time,Al became an alcoholic.
As the alcoholism progressed,Al began to lose everything he possessed—his land,house,etc..Finally Al died alone in a small bar.Hearing of Al’s death,I thought,“What a totally wasted life! What a complete failure!”
As time went by,I began to revalue my earlier rough judgment.I knew Al’s now adult son,Ernie.He is one of the kindest,most caring,and most loving men I have ever known.I saw the love between Ernie and his children,thinking that kindness and love had to come from somewhere.
I hadn’t heard Ernie talk much about his father.One day,I worked up my courage to ask him what on earth his father had done so that he became such a special person.Ernie said quietly,“As a child until I left home at 18,Al came into my room every night,gave me a kiss and said,‘Love you,son.’.”
Tears came to my eyes as I realized what a fool I had been to judge Al as a failure.He had not left any material possessions behind.But he had been a kind and loving father,and left behind his best love.
【解题导语】 这是一篇记叙文,一个在作者眼中极其失败的人却是一位伟大的父亲,并且培养出了一个极其善良且充满爱心的儿子。
1.What directly made the author think of Al as a failure? A.His losing everything and his life. B.His older son’s death.
C.His strong addiction to alcohol. D.His wife’s divorcing him.
解析:选A。细节理解题。根据第三段中的“As the alcoholism progressed,Al began to lose everything he possessed—his land,house,etc..Finally Al died alone in a small bar”及“What a totally...a complete failure!”可知,A项正确。
2.What can we infer from Al’s son Ernie? A.His father’s life was indeed wasted.
B.The love from his father made him what he was.
2
1
C.A great fortune must have been left to him. D.He was not very kind but very loving.
解析:选B。推理判断题。根据第五段中的“I worked up my courage...such a special person.”和“Al came into my room every night,gave me a kiss and said,‘Love you,son.’.”可推知,正是父亲的爱才使他成为现在的样子,故选B项。
3.Which of the following changed the writer’s earlier judgment?
A.Al was indeed very wealthy and left behind lots of material possessions. B.Al’s son,Ernie,grew into a kind,loving and caring person. C.Al had been totally devoted to educating his son,Ernie.
D.Al was not only responsible for his son but also for his own success.
解析:选B。推理判断题。根据第四段中的“As time went by,I began to revalue my earlier rough judgment.”及“He is one of the...come from somewhere.”可知,作者本来以为Al是一个失败者,但是他的儿子却是一个善良且充满爱心的人,这一点让作者改变了自己的看法,故选B项。
4.What might be the best title of the article?
A.Love you,son! B.A failure father! C.Parents’ love! D.A skilled artist!
解析:选A。主旨大意题。根据文章的最后两段可知,作者意识到自己的错误,Al虽然没有给儿子留下任何物质财富,但是却把自己的爱留给了儿子,把儿子培养成一个充满爱心的人,文中的“Love you,son.”是本文的关键,故选A项。
B It is quite reasonable to blame traffic jams,the cost of gas and the great speed of modern life,but manners on the road are becoming horrible.Everybody knows that the nicest men would become fierce tigers behind the wheel.It is all right to have a tiger in a cage,but to have one in the driver’s seat is another matter.
Road politeness is not only good manners,but a good sense.It takes the most coolheaded drivers great patience to give up the desire to beat back when forced to face rude driving.On the other hand,a little politeness goes a long way towards reducing the possibility of quarrelling and fighting.A friendly nod or a wave of thanks in answer to an act of politeness helps to create an atmosphere of good will and becomes so necessary in modern traffic conditions.But behavior of politeness is by no means enough.Many drivers nowadays don’t even seem able to recognize politeness when they see it.
However,misplaced politeness can also be dangerous.A typical example is the driver who waves a child crossing the street at a wrong place into the path of oncoming cars that may not be
2
1
able to stop in time.The same goes for encouraging old ladies to cross the road wherever and whenever they want to.
An experienced driver,whose manners are faultless,told me it would help if drivers learnt to correctly join in a traffic stream without causing total blockages that give rise to unpleasant feelings.Unfortunately,modern drivers can’t even learn to drive,let alone master the roadmanship(公路驾车技能).Years ago,experts warned us that the fast increase of the car ownership would demand more giveandtake(互谅互让) from all road users.It is high time for all of us to take this message to heart.
【解题导语】 本文是一篇记叙文,主要讨论了行车礼貌的问题。 5.The passage mainly talks about________. A.traffic jams B.good manners C.road politeness D.modern drivers
解析:选C。主旨大意题。根据全文的整体内容可知,本文主要讨论了驾驶员行车礼貌的问题,故选C项。
6.Troubles on the road are often caused by________. A.traffic jams
B.the behavior of the drivers C.the great speed of modern life D.terrible road conditions
解析:选B。推理判断题。根据第一段的第一句“It is quite reasonable to blame traffic jams,the cost of gas and the great speed of modern life,but manners on the road are becoming horrible.”可推知,路上的麻烦大多是由驾驶员的不良行为引起的,行车礼貌问题正变得可怕,故选B项。
7.According to the writer,a good driver should ________. A.encourage children to cross the road whenever they want to B.beat back when forced to face rude driving C.be able to recognize politeness when he sees it
D.join in a traffic stream quickly however other people feel
解析:选C。推理判断题。根据第二段的最后两句“But behavior of politeness is by no means enough.Many drivers nowadays don’t even seem able to recognize politeness when they see it.”可推知,一个好的驾驶员应该能够认可道路礼貌行为,故选C项。
8.It is not always right for drivers to________. A.master the roadmanship
B.neglect politeness when they see it
C.give a friendly nod in answer to an act of politeness
2
1
D.encourage old ladies to cross the road whenever and wherever they want to
解析:选D。细节理解题。根据第三段中的第一句“However,misplaced politeness can also be dangerous.”和最后一句“The same goes for encouraging old ladies to cross the road wherever and whenever they want to.”可知,鼓动老妇人随时随地地穿马路并不总是正确的,故选D项。
2