一、阅读理解 1.阅读理解
Some people think only school children do not agree with their parents, however, it is not true. Communication is a problem for parents and children of all ages. If it's hard for you to communicate with your parents, don't worry about it. Here are some advice for you to bridge the generation gap (代沟).
Don't argue (争辩) with your parents. Don't get to your parents when you are angry. Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them. And you can't express yourself well if you are angry. Go someplace to cool off. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. If you don't think you can speak to them at the moment, try writing a letter.
Try to reach a compromise (和解). Perhaps you and your parents disagree on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't agree with him about buying a motorcycle. They argued over it. But they finally came to a compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days.
Of course, your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect (尊敬) to them. Showing respect will keep your relationship strong.
Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about, and why. Understanding your values might help them see your purposes in life.
A good relationship with your parents can make you a better and happier person. It is worth having a try!
(1)According to the passage who have a communication problem? A. parents and other people B. only school kids and their parents C. teachers and their students D. parents and children of all ages
(2)How many pieces of advice does the writer give us to bridge the generation gap? A. 5. B. 4. C. 3. D. 2. (3)The underlined word \"bridge\" in the passage means \"___________\". A. 建立 B. 消除 C. 通过 D. 到达 (4)If the values of your parents are different from those of yours, you'd better ___________. A. argue with them B. keep away from them
C. agree with them all the time D. tell your parents what you care about (5)The best title for the passage is ___________.
A. How to bridge the generation gap B. How to deal with family problems C. How to be good parents D. How to be a good child 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)D (5)A
【解析】【分析】文章大意:短文讲了家长和孩子之间有代沟,主要原因就是缺少沟通,当我们彼此了解了对方的观点和想法以后,就能很容易的理解对方,从而消除代沟。 (1)细节理解题。根据第二段第一句Communication is a problem for parents and children of all ages,对于父母和所有年龄段的孩子来说,交流是个问题,可知交流是父母与孩子的问题。故选D。
(2)细节归纳题。根据整篇文章内容及其第三段第一句Don't argue (争辩) with your parents。不要和你的父母争论。第四段句子Try to reach a compromise (和解)。试图达成妥协。第六段句子Talk about your values。谈论你的价值观。可知一共说了三点建议。故选C。
(3)词义猜测题。根据上下文If it's hard for you to communicate with your parents,don't worry about it。Here are some advice for you to bridge the generation gap (代沟)\"如果你很难和你的父母沟通,不要担心,这里有一些建议可以帮助你…代沟。可知作者提供的是如何消除代沟的建议,结合选项,即这里有一些建议可以帮助你消除代沟,所以bridge意为消除。故选B。
(4)细节理解题,根据倒数第二段句子\"The values of your parents are probably different from those of your own。Tell your parents what you care about,and why。\"你父母的价值观可能与你自己的价值观不同。告诉你的父母你关心什么,为什么。可知让父母了解你的价值观,可以帮助父母更加的了解你,故选D。
(5)标题归纳题。根据整篇文章内容及其第二段句子Communication is a problem for parents and children of all ages。If it's hard for you to communicate with your parents,don't worry about it。Here are some advice for you to bridge the generation gap (代沟)。对于父母和所有年龄段的孩子来说,交流是个问题,如果你很难和你的父母沟通,不要担心,这里有一些建议可以帮助你消除代沟。可知本文主要介绍怎样消除代沟的建议,对消除代沟提出一些建议,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。
2.阅读理解
Scrapbooking is a hobby. It was popular for more than 500 years. People called it a friendship book. They kept pictures, letters, poems and other things they wanted to remember.
Today people collect many things in scrapbooks. Some people have funny collections, like the world's most awkward ideas or pictures of the world's most ugly dogs. Other people may collect stories about the bad weather.
It is easy to get started. First, you should decide what you want to collect. Start with just one idea. Next, you will need a book with background paper, scissors and glue. You need the scissors to cut out the pictures or stories. You need the glue to stick them to the background paper. You can be busy and collect many things or lazy and collect few things. It'll be lots of fun to make your scrapbook and you can share it with your friends. (1)How long was scrapbooking popular?
A. less than 500 years B. 500 years C. over 500 years D. more than 550 years (2)What is the Chinese meaning of the underlined word \"awkward\"?
A. 聪明的 B. 愚蠢的 C. 美妙的 D. 残疾的 (3)How many items (物品) are mentioned to make a scrapbook?
A. One. B. Two. C. Three. D. Four. (4)To make a scrapbook, what do you need first?
A. Glue. B. Scissors. C. A book. D. An idea. (5)What's the best title of the passage?
A. Scrapbooking B. The History of Scrapbooking C. What Is a Scrapbook? D. How to make a Scrapbook 【答案】 (1)C (2)B (3)C (4)D (5)A
【解析】【分析】本文介绍了剪粘书的通途,可以保存照片、信件、诗歌和其他他们想记住的东西。
(1)细节题。根 It was popular for more than 500 years可知它流行了500多年,故选C。 (2)词义猜测题。根据 pictures of the world's most ugly dogs. Other people may collect stories about the bad weather 世界上最丑陋的狗的照片。其他人可能会收集坏天气的故事 可知awkward指愚蠢的,故选B。
(3)细节题。根据you will need a book with background paper, scissors and glue 你需要一本背景纸、剪刀和胶水的书可知3种物品被提到制作剪贴簿,故选C。
(4)细节题。根据 First, you should decide what you want to collect. 可知要制作剪贴簿,你首先需要,故选D。
(5)主旨题。根据本文介绍了剪粘书的通途,可知 Scrapbooking适合做标题,故选A。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
3.根据短文内容出选择正确答案。
A
A farmer had a brother in town who was a gardener, and his brother had a garden full of the
finest fruit trees. So his skill and his beautiful trees were famous everywhere. One day the farmer went into the town to visit his brother, and was surprised at the trees that grew quite well. \"Look, my brother,\" said the gardener. \"I will give you an apple tree, the best from my garden, and you, and your children, and your children's children will enjoy it.\"
Then the gardener called his workmen and ordered them to take up the tree and carry it to his brother's farm. They did so, and the next morning the farmer began to wonder where he should plant it.
\"If I plant it on the hill,\" he said to himself, \"the wind might catch it and shake down the delicious fruit before it is ripe. If I plant it close to the road, passersby will see it and take away the apples--but if I plant it too near the door of my house, my children may pick the fruit.\" So, after he had thought the matter over, he planted the tree behind his barn (谷仓).
Time passed, but the tree had no fruit the first year, nor the second-then the farmer called his brother. When the gardener came, the farmer said angrily, \"You have cheated me, and given me a useless tree instead of a fruitful one. This is the third year and still it brings out nothing but leaves! \"
The gardener laughed and said, \"See where the tree was planted, it has no sun or warmth. How could you expect flowers and fruit?\"
(1)From the passage, we can see the farmer planted the apple tree
A. behind his barn B. on the hill C. close to the road D. near his house (2)The underlined word \"ripe\" means \"__________\" in Chinese.
A. 挂果 B. 成熟 C. 开花 D. 成长 (3)What is NOT mentioned in the fifth paragraph?
A. What happened to the apple tree. B. Why the farmer got angry with his brother. C. What kind of man the farmer was. D. Why the farmer called his brother. (4)Which of the following is NOT true?
A. The farmer's brother had a garden full of the finest fruit trees. B. The gardener gave his brother the best apple tree from his garden. C. No flowers, fruit or leaves were on the apple tree. D. The farmer thought his brother gave him a useless tree. (5)What do you know from the end of the story?
A. The farmer moved the tree to the roadside. B. The gardener took the tree to the roadside. C. The tree will have no fruit any more. D. The gardener taught the farmer a lesson. 【答案】 (1)A
(2)B (3)C (4)C (5)D
【解析】【分析】农民从城里的园丁那里移植了一棵苹果树,把它种在他的谷仓后面,三年了,果树没有长出像园丁说的那样的果子。这是为什么呢?园丁来了一看恍然大悟。
(1)细节理解。根据文章第四段So, after he had thought the matter over, he planted the tree behind his barn (谷仓).可知选A。
(2)词义猜测。句意:“如果我把它种在山上,在果实成熟前大风会吹果树,把可口的果实晃掉。”因此选B。
(3)细节理解。根据第五段可知,两年树没有结果实;农民很生气,给哥哥打电话说他哥哥骗他。没有提到农民是怎么样一个人,故选C。
(4)细节理解。根据第五段This is the third year and still it brings out nothing but leaves! 可知树没有开花结果,但是长有叶子。故选C。
(5)推理判断。根据最后一段,园丁告诉农民树不结果的原因,故选D,给他上了一课。 【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。
4.根据短文理解选择正确答案。
C
If music makes you smarter and exercise helps you to think, surely exercising to music can turn you into a clever person.
A team of scientists from Ohio State University did experiments on 33 volunteers who were getting better from heart disease after operations. They found those volunteers who exercised while listening to Italian musician Antonio Vivaldi's The Four Seasons did much better on language ability tests than without music. It is also used in medical fields for patients who have had head hurts because of its moderate tempo (舒缓的节拍).
“Exercise seems to cause positive changes in the nerve (神经) system and these changes may improve the learning ability of people with heart disease,” said the psychologist Charles Emery, who led the study. “And listening to music is thought to enhance understanding. We just wanted to put the two results together,” he added.
The volunteers said they felt better emotionally and physically after exercising with or without music. But their improvement on the test doubled after listening to music during exercise. Scientists have proved that music can be good for health and education. It helps reduce stress and sadness, encourage relaxation or sleep, wake up the body and improve memory and thoughts.
Scientists have been studying the results of exercise to music on learning and understanding since the early 1950s. A study showed that students who listened to Mozart's violin pieces and
exercised went on to get higher marks in an IQ test. With important exams drawing near, your parents will not probably allow you to listen to music or play sports. But perhaps now you have good reasons to argue with them.
(1)What does the underlined word enhance mean?
A. produce B. provide C. improve D. impress (2)From the last paragraph we can learn that .
A. you should follow your parents' words B. you have some good reasons to join in an IQ test C. good marks depend on listening to music and excising D. exercise to music might help you get higher grades in tests (3)Which of the following statements is true?
A. Music helps volunteers get better from heart disease. B. Exercise is used for people with head hurts. C. Exercise causes no changes in health without music. D. Music can help you relax and feel energetic. (4)What might be the best title of the passage?
A. Exercise to Music B. Music and study C. Importance of Music D. Studies on Exercise 【答案】 (1)C (2)D (3)D (4)A
【解析】【分析】本文主要介绍了多听音乐可以提高我们的学习能力,可以让我们更健康,有聪明,说明了音乐的重要作用。
(1)词义猜测。根据本段第一句“Facts suggest that exercise improves the learning ability of people with heart disease,”说明音乐可以提高那些患病的人的学习能力,说明And listening to music is thought to enhance understanding.中的enhance是指提高,增强的意思。produce生产;provide提供;improve提高;impress给……留下印象。故C正确。
(2)细节理解。根据文章倒数3,4行A study showed students who listened to Mozart went on to score higher marks in an intelligence test.说明多听音乐可能让人在智力测试中得到高分,说明D项正确。
(3)细节理解。根据倒数第二段Scientists have proved that music can be good for health and education. It helps reduce stress and sadness, encourage relaxation or sleep, wake up the body and improve memory and thoughts可知音乐可以减少压力,让人放松,唤醒身体,提高记忆等,故选D。
(4)主旨大意。本文第一句If music makes you smarter and exercise helps you to think, surely exercising to music can turn you into a clever person是文章的中心句,下文都是围绕第一句进行阐述,故选A。
【点评】本文主要讲述的是音乐的重要作用,需要考生在阅读的时候有足够的耐心。要养成在上下文串联中猜测词义的能力,根据上下文中出现的同义词,近义词,反义词,以及词义的解释来理解生词。同时要抓住文章的中心,不要受其他信息的影响。要根据题目及选项以及文章的上下文串联合理的判断推理。
5.阅读理解
Once there was an emperor. He had a beautiful garden. In the garden, there was a little nightingale(夜莺) singing very beautifully.
One day, the emperor heard about this little bird's beautiful voice. He asked his guards to bring her to him. When the emperor heard the nightingale's voice, he said, \"Put her in a golden cage, so she can stay and sing for me whenever I want to hear her.\"
The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day. The emperor was very angry. He ordered the scientists in his palace to make a robot bird for him. The bird could sing very beautifully too. The emperor was pleased.
Soon the robot bird became old. It no longer sang beautiful songs. Just at that time, the emperor was ill and he became very weak. One morning, while lying in bed, the emperor wanted it to sing once again. But the robot bird could not sing any more. Suddenly, the nightingale landed on the window. She began to sing her most beautiful song. The emperor was very happy! He became better and better each day.
After the emperor was well, he changed a lot and became kind to his people. From then on, all his people cherished(爱戴) him for his love and kindness. (1)Why did the little bird stop singing?
A. Because she was ill. B. Because she was not free. C. Because she was hungry. D. Because she was too excited. (2)What made the emperor become better and better? A. The robot's beautiful voice. B. His men's voice.
C. The little bird's nice dance. D. The little bird's beautiful song. (3)According to the passage, which of the following is TRUE? A. A little nightingale lived in the emperor's beautiful garden.
B. The nightingale went on singing songs for the emperor after she was kept in a cage. C. One day, the robot bird was broken and it couldn't sing. D. The emperor gave up listening to songs after he got sick. (4)What can we learn from the passage? A. If we keep a bird, we can enjoy the beautiful songs. B. Don't make a robot because it can get broken easily. C. A bird can help people get away from illness.
D. If we are kind to someone, he or she will be also kind to us. 【答案】 (1)B
(2)D (3)A (4)D
【解析】【分析】主要讲了国王因为小夜莺动听的歌声把小鸟关在笼子里,结果小鸟难过不再唱歌,国王让科学家做了一只机器小鸟,一天机器小鸟也不唱歌了,国王病了,原来的小鸟唱了最动听的歌,国王变得越来越好了,并且变得对他的人民友好了。
(1)细节题。根据The little bird was so unhappy about being kept in the cage that she stopped singing one day.可知小鸟被关在笼子里不高兴,所以停止唱歌,故选B。
(2)细节题。根据Suddenly, the nightingale landed on the window. She began to sing her most beautiful song. The emperor was very happy! He became better and better each day.可知小鸟动听的歌曲让国王好起来,故选D。
(3)细节题。根据In the garden, there was a little nightingale(夜莺) singing very beautifully.可知小夜莺住在花园里,故选A。
(4)细节题。根据全文可知国王在小夜莺的帮助下慢慢好起来,最终对人民友好,所以我们可以学到如果我们对他人友好,他人也会对我们友好,故选D。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6.阅读理解
What could a poem writer and a film director share? More than you think!Langston Hughes began writing poems in high school and soon became one of America's greatest writers. Most of his writing is about his experiences as an African American. He wrote poems about people who worked hard through life but still found things to be happy about. He wrote plays and books about justice(正义)for all people, and he wrote kids' books, too. The Sweet and Sour Animal Book is a book of his animal poems. Pictures and photos were used in the book.\" Hold fast to dreams\" is a line in a famous Hughes poem. That's exactly what he did throughout his life. When Steven Spielberg was in middle school, he wanted to make a film. He had an idea for a film, but no money. He started a tree-planting business and made his film with the money he earned. Spielberg never stopped making films, even after many film schools refused him. Today he is one of the most popular and important filmmakers in the world. His films are about people who are adventurous(爱冒险的), brave, kind. His characters often fight for what is good. Some of his films are about his Jewish background, such as Schindler's List. Spielberg once said, \"I don't dream that much at night because I dream for a living.\" In different ways, both Hughes and Spielberg have encouraged people of all ages to reach for their dreams. (1)What is the best title for the passage?
A. Two men who were afraid to dream B. Two filmmakers who were afraid to dream C. Two writers who weren't afraid to dream D. Two men who weren't afraid to dream
(2)When Langston Hughes became great he was Steven Spielberg, who becomes popular. A. as old as B. as young as C. younger than D. older than (3)Which of the following is Langston Hughes' writing not about? A. His experiences as an African American. B. The fair treatment of animals.
C. Hard-working and happy people. D. The fair treatment of people. (4)What did Langston Hughes do in his whole life?
A. He never gave up his wish. B. He sometimes had a wish to achieve. C. He always had no wish to achieve. D. He always wrote poems for films. 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)A
【解析】【分析】主要讲了兰斯顿休斯高中时开始写诗,很快成为美国最伟大的作家之一,史蒂文·斯皮尔伯格上中学时,他想拍一部电影,今天他是世界上最受欢迎和最重要的电影制片人之一,他们用不同的方式鼓励人们实现他们的梦想。
(1)主旨题。根据全文可知主要讲了兰斯顿休斯和史蒂文·斯皮尔伯格用不同的方式鼓励人们实现梦想,即两个不害怕梦想的人,故选D。
(2)推断题。根据Langston Hughes began writing poems in high school and soon became one of America's greatest writers. When Steven Spielberg was in middle school, he wanted to make a film. He had an idea for a film, but no money可知兰斯顿休斯高中时开始写诗,很快成为美国最伟大的作家之一,而史蒂文·斯皮尔伯格上中学时,他想拍一部电影但是没有钱,所以中学时没有受欢迎,所以兰斯顿休斯变得受欢迎时更年轻,故选C。
(3)细节题。根据Most of his writing is about his experiences as an African American. He wrote poems about people who worked hard through life but still found things to be happy about. He wrote plays and books about justice(正义)for all people, and he wrote kids' books, too.可知他的大部分作品都是关于他作为非裔美国人的经历。他写了一些诗,描写那些在生活中努力工作,但仍能找到快乐的事物的人。他为所有人写剧本和关于正义的书,他也写儿童读物,没有关于动物的公平对待的,故选B。
(4)细节题。根据Pictures and photos were used in the book.\" Hold fast to dreams\" is a line in a famous Hughes poem. That's exactly what he did throughout his life.书中使用了图片和照片。“紧紧抓住梦想”是休斯一首著名的诗中的一句话。这正是他一生所做的。即从不放弃梦想,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
7.阅读理解
Mick Polly, an owner of a toy store, lives with his teenage daughter Carolina in Kentucky. He is known as the Bike Man. Over the past five years, Mick has built hundreds of bikes for needy kids. One day in 2012, a 13-year-old boy with a broken bike walked by Mick's house. \"I was working in my garage(车库); and he asked if I could fix it,\" says Mick, now 53.
The boy's bike had a broken wheel. Mick sent a post(帖子) on , asking his friends if they had the needed part. One friend saw the post and gave away two used bikes. Mick took parts from each to build a new set of wheels for the boy.
Soon after, Mick repaired a bike for the boy's brother and fixed one for his sister. Word spread, and during the year, he had fixed up lots of bikes for local kids whose parents were not able to afford new ones.
\"People are throwing away bikes day and night,\" says Mick.
Mick puts the bikes and bike parts in his garage. \"I take off the good tires or the handlebars or the seats and use them,\" he says.
Up to now, the bike man has repaired hundreds of bikes and given away nearly 700 newly repaired bikes. They're free, but the kids must agree on two things: They have to learn how to put waste things to good use and they have to try their best to study in school.
If a kid's grades are low, Mick requires a teacher's note \"saying that you're doing your best\". Mick also hopes the bikes will get kids off the sofa. \"When I was growing up, we all rode our bikes,\" he says. \"Hopefully these kids can get some exercise.\" (1)Why is Mick known as the Bike Man?
A. Because he's good at riding a bike. B. Because his bikes sell well.
C. Because his daughter likes bikes. D. Because he's built bikes for needy kids. (2)In order to find the needed part, Mick _________________. A. sent a post on B. called his friends for help C. searched his garage D. went to many bike shops (3)The underlined word \"ones\" refers to \"_________________\".
A. wheels B. bikes C. seats D. garages (4)By repairing and giving away bikes, Mick expects the kids to _________________. ③ have a rest in the sofa ②study hard ③recycle waste things ④get high marks ⑤exercise more ⑥learn to repair bikes
A. ②③⑤ B. ①④⑥ C. ③④⑤ D. ①②⑥
(5)Which can be the best title for the passage?
A. Mick Polly's garage B. \"New\" bikes and a heart C. A successful businessman D. Health from riding bikes 【答案】 (1)D (2)A (3)B (4)A (5)B
【解析】【分析】主要讲了Mick Polly被称为“自行车人”,在过去的5年里他已经为需要的孩子建立了数百辆自行车。
(1)细节题。根据Over the past five years, Mick has built hundreds of bikes for needy kids.可知在过去的5年里他已经为需要的孩子建立了数百辆自行车,故选D。
(2)细节题。根据The boy's bike had a broken wheel. Mick sent a post(帖子) on , asking his friends if they had the needed part.可知那男孩的自行车轮子坏了。米克在上发了一个帖子,问他的朋友们是否有需要的部分,故选A。
(3)推断题。根据he had fixed up lots of bikes for local kids可知他已经为当地的孩子修理了许多自行车,而那些孩子的父母买不起新自行车,所以ones代指bikes,自行车,故选B。
(4)细节题。根据They're free, but the kids must agree on two things: They have to learn how to put waste things to good use and they have to try their best to study in school.可知他们是免费的,但是孩子们必须在两件事上达成一致:他们必须学会如何把浪费的东西好好利用,并且他们必须尽最大努力在学校学习。故选A。
(5)主旨题,根据全文可知主要讲了Mick Polly被称为“自行车人”,在过去的5年里他已经为需要的孩子建立了数百辆自行车。故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
8.阅读理解
Australia at last! The flight was tiring, but here I am at last, in Sydney! Look! Here we are at last! The Sydney Opera House! It looks like shells!
It's wonderful and amazing! And I'm taking the plane to New Zealand on Tuesday. I'll post again from there.
Coffee and Paris! Paris is beautiful! We went on a great city tour. We also took a boat ride on the River Seine. And it's nicer to just sit at a street care and watch the world go by. But, to tell you a secret. Frank's disappointed because no one can understand his French!
Don't come here! We're staying at a farm in Utah. There is nearly nothing! It's too quiet. Every morning, we get up really early, and we ride the horses. Then it's breakfast and more riding--not my idea of fun! So, today I walked to a little town near the farm where they actually have Internet! Next week, we're shopping in New York. I can't wait! (1)Where is Jessy writing from?
A. Sydney. B. New Zealand. C. Paris. D. Utah. (2)What did Donna and Frank do during their travelling? A. They visited museums. B. They took a boat ride.
C. They sat at a street park. D. They watched movies in the cinema. (3)Which of the following is TRUE according to Anna's Moments(朋友圈) ? A. It is too noisy around the farm. B. Her idea of fun is horse riding. C. She is going to London next week. D. She cannot use Internet at the farm. 【答案】 (1)A (2)B (3)D
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是Jessy,Donna,Anna几个人参观不同的城市的感受。
(1)细节理解题。根据Australia at last! The flight was tiring, but here I am at last, in Sydney! 澳大利亚是最后一站。这次飞行很令人厌烦,但是在悉尼这里是我最后一站。故选A。
(2)细节理解题。根据 We also took a boat ride on the River Seine. 我们还乘船游览了塞纳河。故选B。
(3)细节理解题。根据So, today I walked to a little town near the farm where they actually have Internet! 因此,今天我步行到农场附近的一个小镇在那里他们实际上是有网络的。可知农场没有网络,她不能在农场使用网络,故选D。
【点评】此题考查阅读理解。我们先分析问题,弄清题意,然后带着问题阅读短文,从短文的细节中找出和问题相关的细节,选出正确答案。
9.阅读理解
Different countries have different customs. When you are in different countries, you should follow their customs.
In China, it's impolite to talk when eating dinner. And you're not supposed to start eating first if there are older people at the table.
Very often people who travel to the United States forget to tip(付小费). It is usual to tip waiters, taxi drivers and porters who help carry your bags. Waiters expect to get a 15% tip on the cost of your meal. Taxi drivers expect about the same amount.
In England, make sure to stand in line even if there are only two of you. It's important to respect(尊重)lines there. It's a good idea to talk about the weather. It's a favorite subject of
conversation with the British.
In Spain(西班牙), it's a good idea to have a light meal in the afternoon if someone invites you for dinner. People have dinner very late, and restaurants do not generally open until after 9:00 p. m.
In Saudi Arabia(沙特阿拉伯), men kiss one another on the cheek. Your host may welcome you with a kiss on both cheeks. It is polite of you to do the same.
In Japan, people usually give personal or business cards to each other when they meet for the first time. When a person gives you a card, don't put it into your pocket(口袋)as soon as you get it. The person expects you to read it.
Don't forget to be careful about your body language to express something in conversations. A kind of body language that is acceptable in one culture may be impolite in another. (1)What does the underlined word \"porters\" mean in Chinese?
A. 搬运工 B. 水电工 C. 建筑工 D. 环卫工 (2)If you travel to the US, and you spend $ 200 on a taxi ride and $ 320 on a meal, you are supposed to tip in total.
A. $520 B. $78 C. $156 D. $60 (3)Which of the following is TRUE?
A. You are expected to kiss your host on the cheek in Japan. B. Generally, restaurants don't offer dinner after 9:00 p. m. in Spain. C. It's impolite to eat first if there are older people at the table in China.
D. You don't need to stand in line if there are two people waiting for a bus in England. (4)What does the passage mainly talk about? A. Where to travel.
B. How to tip in different countries. C. When to use body language. D. Customs in different countries. 【答案】 (1)A (2)B (3)C (4)D
【解析】【分析】本文介绍不同的国家有不同的习俗。当你在不同的国家时,你应该遵循他们的习俗。
(1)词义猜测题。根据 who help carry your bags 帮你搬东西的人可知,porters是搬运工的意思,故选A。
(2)细节题。根据 服务员希望得到15%的餐费小费。出租车司机期望大约相同的数额 服务员希望得到15%的餐费小费。出租车司机期望大约相同的数额可知, 如果你去美国旅行,坐出租车花200美元,吃饭花320美元,你应该总共付小费是(200+320)*20%=78美元 , 故选B。
(3)推理题。根据 you're not supposed to start eating first if there are older people at the table 如果餐桌上有老年人,你不应该先吃饭 可知, 如果中国的餐桌上有老年人,先吃
饭是不礼貌的正确 , 故选C。
(4)细节题。根据本文介绍不同的国家有不同的习俗。当你在不同的国家时,你应该遵循他们的习俗可知,文章主要讲述不同国家的风俗 , 故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
10.阅读理解
Sometimes
Sometimes I feel lonely, Like I'm by myself with no one there. When I'm that way. I call a friend. My lonely mood soon disappear. Sometimes I feel excited, Like I have some news I have to share! My friends open their ears to me. They always listen, talk, and care. Sometimes I feel so sad, Like my world is cold and darkest blue. At those times my friends let me know They're with me, standing strong and true. Sometimes I feel confused, Like I just don't know how I should feel. My friends then help me figure out What's right and wrong, what's false and real! (1)When the writer is very upset, his friends _________.
A. become stronger B. tell him what is right and wrong
C. open their ears to him D. let him know they're always there with him (2)Which feelings are mentioned in the poem?
A. Loneliness, anger and sadness. B. Excitement, sadness and loneliness. C. Sadness, excitement and anger. D. Anger, loneliness and excitement. (3)What's the poem mainly about?
A. Friends are important in life. B. The color blue is the color of sadness. C. Poems can make humans happy. D. Different people have different feelings.
【答案】 (1)D (2)B (3)A
【解析】【分析】文章大意:这是一首诗歌,介绍了作者因为有了朋友而不再寂寞,不再伤心,当有快乐时,作者又跟朋友们去分享。
(1)细节理解题,根据 Sometimes I feel so sad, At those times my friends let me know They're with me, standing strong and true. 可知,当他不开心的时候,他朋友们让他知道他的朋友一直跟他在一起,故答案是D。
(2)细节理解题,根据 Sometimes I feel lonely, Sometimes I feel excited, Sometimes I feel so sad, Sometimes I feel confused, 可知,短文中涉及到了寂寞、兴奋、伤心和迷惑,故答案是B。
(3)主旨大意题,根据文章主要抒发了朋友在生活中中的重要性的思想感情,故答案是A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题两种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
11.阅读理解
A small robot may help children who are ill in hospital or at home. These children may feel lonely without their friends or classmates. The robot takes their places at school. Through the robot, the children can hear their teachers and friends.
The robot is called AV1. A Norwegian company called No Isolation created the robot. Dolva explains how the robot AV1 works. She says from home, children use a tablet or phone to start the robot. Then they use the same device to control the robot's movements. At school, the robot becomes their eyes, ears and voice.
\"So, it sits at the child's desk in the classroom and the child uses a tablet or a phone to start it and control its movements and talks through it. So it's the eyes, the ears and the voice at school.\" The robot is equipped with speakers, microphones and cameras that make communication easy. AV1 is large and looks like a human for a reason. Dolva says this is important because the robot is supposed to be a friend of the children. \"It can't be just a tiny camera because the other kids can't pick it up and take it with them. This is supposed to be their friend.\" And robots are, quite simply, cool. Hopefully AV1 will help some children feel less lonely while they are not in class. (1)The children can do the following things EXCEPT __________ through the robot. A. hearing the teachers B. talking with their friends C. doing their homework D. listening to music
(2)The underlined phrase \"is equipped with\" in Paragraph 3 has the same meaning as\"__________\".
A. repairs B. has C. enjoys D. plays (3)What's the best title for the passage? A. A new robot helps children feel less lonely B. How to make yourself feel less lonely C. A Norwegian company D. How to use a robot 【答案】 (1)C (2)B (3)A
【解析】【分析】文章大意:文章介绍了挪威一家名为“无隔离”的公司发明的叫AV1机器人。他它可以帮助医院里生病的孩子,免除孩子们的孤独。
(1)细节理解题,根据文章内容可知,孩子们可以用这个机器人听音乐,跟朋友谈话,听老师说话,但是不能做作业,故答案是C。
(2)词义猜测题, is equipped with 是被用……装备的意思,因此它就具有了这些东西,因此是拥有的意思,,故答案是B。
(3)标题判断题,根据文章内容可知,本文介绍了一种帮孩子们减少孤独的机器人,故答案是A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、词义猜测题和标题判断题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;词义猜测题需要结合具体语境,推出未知单词的意思;标题判断题需要在充分理解文章的基础上归纳文章中心,凝练句式得出结论。
12.阅读理解
SAFETY RULES ON THE MTR TRAINS At the station: ◊Be patient. Line up on the platform(站台) and wait for the train. ◊Be polite. Let passengers get off first. ◊Do not rush onto the train. It is dangerous. ◊When you hear a \"beep\" sound, do not get on the train. The door is closing. Wait for another train. On the train: ◊Do not eat or drink on the train. It makes the train dirty. ◊Do not run on the train. ◊Give your seat to old men or women, the disabled or women carrying babies. (1)The text is mainly about how to __________. A. be a careful driver B. buy MTR tickets C. be a good passenger D. keep safe at home (2)People who will get on the train should __________.
A. wait in line B. open the door C. ask for help D. leave the seats (3)When you hear a \"beep\" sound, ____________. A. close the door B. rush onto the train
C. get off the train at once D. stop and wait for the next train (4)The text is probably a __________.
A. report B. notice C. diary D. poem 【答案】 (1)C (2)A (3)D (4)B
【解析】【分析】文章介绍了地铁站的一些应遵守的规则。
(1)细节理解题。根据 SAFETY RULES ON THE MTR TRAINS 可知,本文主要告诉读者如何成为一名乘客,故答案是C。
(2)细节理解题。根据 Be patient. Line up on the platform(站台) and wait for the train. 可知,上火车应该排队等候,故答案是A。
(3)细节理解题。根据 When you hear a \"beep\" sound, do not get on the train. The door is closing. Wait for another train. 可知,当你听到了警示声音,不能上车,要等下一趟车,故答案是D。
(4)主旨大意题。根据文章内容可知,这是一则通告或者告示,告诉乘客有关乘车安全事宜,故答案是B。
【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题和和主旨大意题。细节理解题比较简单,可知直接从文章中找到答案,主旨大意题则需要根据结合文章的主要内容确定中心意思。
13.阅读理解
Have you noticed your life becoming a little easier? Now, when you go to a certain shopping mall, you can enjoy its free Wi-Fi there. When you want to take a taxi, you can book one with your phone. In fact, all these can be seen as the basic parts of a smart city.
The idea of a smart city was brought up by US company IBM in 2010. Generally, a smart city is a city that uses digital technologies such as the Internet to improve city planning, save money and resources, and make our life convenient. How smart can a city be? Here are great examples that we can learn from.
In 2009, Dubuque became the first smart city in the US. The city used smart water meters to take the place of traditional water me tens. They can detect (探测) water waste and leakage (泄漏) and send data to let the house owner know. The same system is used for other city resources like electricity and natural gas. In this way, people know how they use their resources
and are glad to help reduce waste.
Santander in Spain also gives us a look at the future. If people point a phone toward a nearby bus stop, the phone immediately shows all bus lines that serve the stop as well as their arrival times. The government organized a research team and provided an App (应用程序) that collects data on almost everything: light, temperature, and the movements of cars and people. Opening the App near a supermarket provides immediate information on special offers. (1)The underlined word \"convenient\" is closest in meaning to \"______\". A. useful B. normal C. suitable D. easy (2)Compared with traditional water meters, smart water meters do better in ______. A. cleaning water B. supplying water C. saving water D. producing water (3)The example of Santander shows the use of smart systems in aspects (方面) EXCEPT ______.
A. business B. health care C. traffic controlling D. public transportation (4)What's the main idea of the passage? A. Digital technologies help improve city planning. B. Smart cities will make our future life better and smarter. C. Smart cities are very common in both Dubuque and Santander. D. Spain and the US take the leading position in building smart cities. 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)B
【解析】【分析】文章大意:文章主要对智能城市进行了基本介绍,又通过迪比克和桑坦德的例子介绍了智能城市为生活所带来的便捷。
(1)猜测词句题。由语句Generally, a small city is a city that uses digital technologies such as the Internet to improve city planning, save money and resources 可知,总的来说,小城市就是使用数码科技例如互联网去提高城市计划,节省金钱和资源。由此可推知,节省金钱、能源,可以使我们的生活更加轻松便捷。easy 意为“轻松的”,符合题意。useful 意为“有用的”,normal 意为“普通的”,suitable 意为“适合的”,均不符合题意。故正确答案为D。 (2)细节理解题。由文中语句This way, people know they use their resources and are glad to help reduce waste 可知,通过这种方式,人们就可以知道他们使用的资源并愿意减少资源的浪费。由此可知,智能水表可以在节约水资源方面做的比传统水表更好。save water 意为“节约水资源”,符合题意。故正确答案为C。
(3)细节理解题。A项,由第四段第四句 Opening the App near a supermarket provides immediate information on special offers 可知,在超市旁边打开这个应用程序,可以马上推送特价商品的信息。由此可推知,智能系统在商业(business)中有所应用。B项,health care 意为“健康管理”,文章没有提及。C项,由第四段第二句 If people point a phone toward a nearby bus stop, the phone immediately shows all bus lines that sever the stop as well as their arrival times 可知,如果人们用手机指向一个附近的公交车站,手机就会马上展示出所有的会在这站停的公交车路线。由此可推知,智能系统在交通控制(traffic controlling)方面有
所应用。D项,由第四段第二句 If people point a phone toward a nearby bus stop, the phone immediately shows all bus lines that sever the stop as well as their arrival times 可知,如果人们用手机指向一个附近的公交车站,手机就会马上展示出所有的会在这站停的公交车路线。由此可推知,智能系统在公共交通(public transportation)方面有所应用。故正确答案为B。
(4)主旨归纳题。A项,意为“电子科技帮助提升了城市规划”,只在第一段中有所提及。故A项错误。B项,意为“智能城市使我们未来的生活更好更智能”,文章主要对智能城市进行了基本介绍,又通过迪比克和桑坦德的例子介绍了智能城市为生活所带来的便捷。故B项正确。C项,意为“智能城市在迪比克和桑坦德非常普遍”,文章第三段和第四段主要介绍了智能应用在两座城市中的应用,并没有提到普及型。故C项错误。D项,意为“西班牙和美国在建设智能城市方面处于领导地位”,文章提到美国的迪比克是第一个智能城市,西班牙也采用了智能城市,但是并没有提到领导地位。故D项错误。故正确答案为B。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
14.阅读理解
When you enter my home for the first time, you will always be impressed with a small and white envelope(信封). No name, no address. It has hung on our Christmas tree for about 10 years.
It all began because my husband Mike hated Christmas. He didn't hate the true meaning of Christmas, but the commercial(商业的) way of it, spending too much on the usual Christmas gifts, such as rushing into a store to buy a tie for Uncle Harry.
Knowing he felt this way, I decided not to buy the usual gifts, such as shirts and sweaters. I reached for something special for Mike. The idea came in an unusual way.
Our son Kevin, 12, was wrestling(摔跤) at the school. Before Christmas there was a match against a team helped by a city church, mostly poor kids. As the match began, I was surprised to see the other team wrestling only wearing the old clothes because they couldn't afford the wrestling uniforms, while our boys in their blue and gold uniforms. Of course, we ended up with beating them.
Mike, seated beside me, shook his head sadly,\" I wish just one of them could have won. In fact, they could if they had worn the uniforms. They have talent for wrestling, but losing like this could take the heart right out of them.\"
Mike loved kids-all kids and he knew them, having trained kids football and baseball. At that time, I thought of the idea for the gift.
That afternoon, I went to a store and bought some wrestling uniforms and sent them to the city church for the kids without leaving my name.
On Christmas Eve, I put the envelope on the tree, the note inside telling Mike what I had done and telling him that this was his gift from me. His smile was the greatest thing about Christmas that year and the next years.
You see, we lost Mike now. But every Christmas Eve I would put an envelope on the tree, and in the morning, three more joined it. Each of our children had secretly put an envelope on the tree for their dad.
Mike's spirit, like the Christmas spirit, will always be with us. (1)Mike hated Christmas because he . A. disliked receiving the same gifts every year B. didn't like people spending too much money on gifts C. didn't understand the true meaning of Christmas D. hated rushing into a store to buy a tie for Uncle Harry
(2)We can infer(推断) from the passage that the writer is a(n) . A. brave and outgoing man B. loving and patient man C. strict and serious woman D. understanding and kind woman (3)The sentence underlined in Paragraph 5 means . A. they didn't have talent because they lost the match B. they wouldn't accept the result because of the old clothes C. they might lose heart after they were badly beaten in this way D. they tried to cheer themselves up even if they failed in the match (4)It can be learnt from the passage that . A. the writer sends gifts to children every Christmas B. the children now prefer new toys to the envelope C. the white envelope was a gift from the poor kids
D. Mike's spirit will have a strong influence on his children forever 【答案】 (1)D (2)B (3)C (4)D
【解析】【分析】本文介绍了包在信封了的圣诞节的秘密。
(1)细节题。根据 He didn't hate the true meaning of Christmas, but the commercial(商业的) way of it, spending too much on the usual Christmas gifts, such as rushing into a store to buy a tie for Uncle Harry 可知Mike不喜欢圣诞节是因为不喜欢冲进商店给哈里叔叔买领带,故选D。
(2)推理题。根据 I went to a store and bought some wrestling uniforms and sent them to the city church for the kids without leaving my name. 和 ...will always be with us 可知作者是有爱心有耐心的人,故选B。
(3)词义猜测题。根据 They have talent for wrestling, but losing like this could take the heart right out of them 他们有摔跤的天赋,但是这样的失败会让他们失去信心,可知but losing like this could take the heart right out of them的意思是 他们可能会因为这样被打得很厉害而失去信心 ,故选C。
(4)推理题。根据 Mike's spirit, like the Christmas spirit, will always be with us.可知迈克的精神将永远影响他的孩子们,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。
15.阅读理解
Except for a few times, Americans are not big present-givers. There's no exchange of presents among business people, and if one American tries to give another a present, it may look like that he wants to bribe(贿赂) him. Americans have learned that in some other countries people like to give presents to others, but among ourselves we don't see the need for presents.
Even friends may never exchange presents. When I go to foreign countries, I try to bring back little things for close friends, but nobody would feel unhappy if I didn't. I don't often remember a friend's birthday, and few people outside of my family remember mine. If someone gave me presents too often, I'd get unpleasant. But a present from a foreigner-that kind from his or her homeland-won't go wrong, except to government employees(职员) who can't be given presents.
You usually open a present at once and in front of the person who gives it except Christmas and birthday presents. You should only say, \"It's so nice. Thanks…\" when you get Christmas or birthday presents.
You may want to bring a bottle of wine(葡萄酒) or flowers to a dinner party, but you're never asked to. Nobody will mind if you bring wine, but your friend may not use it that evening. At Christmas we often give presents to our family and sometimes our friends. We also give presents to people who have been helpful during the year—doormen, babysitters, housecleaners, newspaper senders—anyone who has often helped us.
(1)What kind of presents don't Americans usually open in front of the givers? A. The small presents.
B. Christmas or birthday presents. C. The expensive presents. D. The presents for dinner party.
(2)Which of the following do you think is RIGHT?
A. American business people don't want presents because they are rich enough. B. The writer of this passage must be an American.
C. Everyone must give presents to one's family and friends at Christmas. D. Government employees can get little presents from a foreigner. (3)What is the main idea of the passage? A. Present-giving in the United States. B. Customs(习俗) in the United States. C. American people and present-giving. D. When and how to give presents. 【答案】 (1)B (2)B (3)A
【解析】【分析】本文介绍了美国人送礼物的文化风俗。美国人不会经常互送礼物的,因为他们认为是在贿赂,尤其是。但他们在圣诞节会给某些人送礼物的,以便来感谢他们。
(1)细节题。根据You usually open a present at once and in front of the person who gives it except Christmas and birthday presents.可知对于圣诞礼物和生日礼物,美国人通常不在给予者面前打开礼物 ,故选B。
(2)细节题。 根据第一段的第一句话可判断A是错误的。根据第一段第一句话和第二段可推断B项是正确的。根据最后一段可知在圣诞节不是给每个人礼物的,可知C项是不正确的。根据第一段和第二段最后一句话可推断D项是错误的。故选B。
(3)主旨题。 根据整篇文章大意可知本文介绍了美国人送礼物的文化风俗,故选A。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 7swz.com 版权所有 赣ICP备2024042798号-8
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务