一、八年级英语下册阅读理解专项练习(含答案解析) 1.阅读理解
B
“Mum, may Patti come over?” asked Meg. “Not until you clean your room,” replied Mum.
Meg said on the phone unhappily, “I have to clean my room first.”
At the other end, Patti laughed. She said to Meg, “That's funny. My mum just said I can't go anywhere until I clean my room.”
After hanging up (挂断电话), the girls went to their own rooms. Each girl looked around at her mess. Slowly they started cleaning their rooms.
Meg said to herself, “Maybe we could talk on the phone while we work. It would be hard to work and talk at the same time, though.”
Patti thought, “Until I clean my room, I can't leave. Meg may leave, but she can't have anyone over.” Then Patti asked her mum, “Mum, may Meg come?” “Sure,” said Patti's mum. “Remember, you must have your room cleaned before leaving the house.”
Patti ran to the phone and called Meg. “I've got an idea!” she told Meg.
A few minutes later, Meg went over to Patti's house. Her mum allowed her to go because she promised to clean her room when she returned.
While dancing, singing and talking, the girls worked. One hour later, the room became clean. It was fun! The room looked great. Patti's mum was happy. She called Meg's mum and told her everything. Meg's mum said Patti could come to help Meg.
The girls quickly went to Meg's house. They worked and played until the room was clean. The girls learned that working together could make cleaning fun and easy!
(1)Meg felt ________ when her mum told her that she must clean her room first. A. worried B. unhappy C. nervous D. angry (2)Each girl ________ after talking on the phone for the first time.
A. worked hard B. danced to music C. went to her room D. talked with her mum (3)Patti had an idea and it was to ________.
A. invite Meg to come over B. ask her mum to help her
C. clean her room after playing with Meg D. talk to Meg on the phone while cleaning (4)Meg's mum allowed her to leave because Meg ________.
A. finished cleaning her room B. promised to help clean Patti's room
C. promised to clean her room when she returned D. would finish her homework on Patti's computer
(5)Patti's room became clean in ________.
A. half an hour B. an hour C. one and a half hours D. two hours 【答案】(1)B (2)C (3)A
(4)C (5)B
【解析】【分析】文章大意:Meg和Patti的房间都一团糟,她们想要一起玩,得先打扫房间,最后两个人合作打扫房间的故事。
(1)细节理解题。根据文章原句 Meg said on the phone unhappily, “I have to clean my room first.”可知当母亲让她打扫她的房间时,Megan不高兴,故选B。
(2)细节理解题。根据文章原句After hanging up (挂断电话), the girls went to their own rooms.可知挂断电话后,女孩们各自进了自己的房间,故选C。
(3)细节理解题。根据文章原句 Patti ran to the phone and called Meg. “I've got an idea!” she told Meg. A few minutes later, Meg went over to Patti's house.可知Patti的主意是让Meg过来,故选A。
(4)细节理解题。根据文章原句Her mum allowed her to go because she promised to clean her room when she returned. 可知Meg的母亲允许她离开是因为她答应母亲回来时打算好房间了,故选C。
(5)细节理解题。根据文章原句One hour later, the room became clean. 一个小时后,房间干净了,故选B。
【点评】考查阅读理解能力。首先通读全文,掌握大意,然后根据问题在文中找到依据,选出正确答案。
2.阅读理解
Every morning my father buys a newspaper on his way to work. Every evening my mother looks through magazines at home. And every night, I look at the posters with photos of David Beckham and Yao Ming on my bedroom wall before I go to sleep. Can we imagine life without paper or print?
Paper was first created about 2,000 years ago, and has been made from silk, cotton, bamboo, and, since the 19th century, from wood. People learned to write words on paper to make a book. But in those days, books could only be produced one at a time by hand. As a result, they were expensive and rare. And because there weren't many books, few people learned to read. Then printing was invented in China. When printing was developed greatly at the beginning of the 11th century, books could be produced more quickly and cheaply. As a result, more people learned to read. After that, knowledge and ideas spread quickly.
Today information can be received online, downloaded from the Internet rather than found in books, and information can be kept on CD-ROMs or machines such as MP3 players.
Computers are already used in classrooms, and newspapers and magazines can already be read online. So will books be replaced by computers one day? No, I don't think the Yao Ming posters on my bedroom wall will ever be replaced by a two-metre-high computer! (1)What does the writer do before he goes to sleep?
A. He reads books. B. He reads newspapers.
C. He looks through magazines. D. He looks at the posters on the wall. (2)When was paper first created?
A. About 2,000 years ago. B. In the 19th century. C. About 1,000 years ago. D. In the 11th century.
(3)Why were books expensive and rare before the invention of printing? A. People could not read.
B. People could not write words on paper. C. People could not find silk, cotton or bamboo. D. People could only produce books one at a time by hand. (4)What happened after books became cheaper?
A. People didn't want to buy books. B. Printing was invented in China.
C. Knowledge and ideas spread quickly. D. The Internet was introduced to people soon. 【答案】 (1)D (2)A (3)D (4)C
【解析】【分析】讲述了纸的起源,一开始的现状,讲述了纸和印刷术的发展过程。 (1)细节题。根据第一段提到的 I look at the posters with photos of David Beckham and Yao Ming on my bedroom wall before I go to sleep. 可知,作者睡觉前需要看墙上的海报,故选D。
(2)细节题。根据第二段提到的 Paper was first created about 2,000 years ago ,可知纸在2000年前发明,故选A。
(3)细节题。根据第二段提到的 But in those days, books could only be produced one at a time by hand. 可知,一开始书必须手把手生产,因而书籍很贵,故选D。
(4)细节题。根据第三段提到的 After that, knowledge and ideas spread quickly. 可知书变便宜了后,知识和思想很快的被传播,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
3.阅读理解
It is necessary to share your feelings with others. Sharing your feelings helps you to get closer to people you care about and who care about you.
Sometimes it can be really hard not to tell anyone that you're feeling sad, worried, or upset. Don't keep feelings locked inside. If that, it can even make you feel sick!
But if you talk with someone who cares for you, like your mom or dad, you will not be all alone with your problems or worries. It doesn't mean your problems and worries go off, but at least someone else knows what your trouble is and can help you find ways to do with it.
If the person doesn't understand what you mean right away, try explaining it in a different way
or give an example that has something to do with you. Of course, there are many ways for you to speak up your feelings. If you think you'll have trouble saying what's on your mind, write it down on a piece of paper.
Some of us, just like some adults, are more private(有隐私的) than others. That means some people will feel shy about sharing their feelings. A kid doesn't have to share every feeling he or she has, but it is important to share feelings when a kid needs help. (1)The passage is mainly for ________.
A. the teachers B. the parents C. the teenagers D. every reader (2)What does the underlined sentence tell us? A. Don't tell anything to others. B. Don't care about what others think. C. You should share your feelings with others. D. You have to stay inside and think it over.
(3)According to the passage, which of the following is NOT true? A. Sharing your feelings makes you closer to people. B. Worrying too much even makes you feel sick. C. There are many ways to speak up your feelings. D. Teenagers are more private than adults.
(4)In the writer's opinion, what will happen if you talk with someone about your worries? A. They will help you find ways. B. They will laugh at you.
C. They will tell others about your worries. D. They will share the feelings with you. 【答案】 (1)C (2)C (3)D (4)A
【解析】【分析】文章大意:和他人分享感觉有助于人际交往,提到吐露心声的好处,提到表达感觉的方式有很多种。
(1)细节题。通读全文,可知,这篇文章主要告诉孩子,不要过于隐藏自己的心思,要懂得与他人沟通,因此是写给青少年的,故选C。 (2)推断题。划线句子
Don't keep feelings locked inside.,句意为不要把你的感受藏在心里,即应该与他人分享你的感受,故选C。
(3)细节题。根据文章提到的 Some of us, just like some adults, are more private than others可知,成年人的隐私更多,因此D选项错误,故选D。 (4)细节题。根据文章提到的
but at least someone else knows what your trouble is and can help you find ways to do with it 可知他们会帮助你找到方式,故选A。
【点评】考查细节题和推断题,做细节题的时候熟悉文章大意,熟悉问题,带着问题到文
章找出答案,即可;做推断题的时候联系句子前后,确定句子的意思,即可。
4.阅读短文,选出最佳选项。
Everyone gets angry. Many things may make you angry. Maybe your teacher gave you too much homework. Or maybe a friend borrowed your favorite video game and then broke it. You may get angry when something doesn't go your way. Maybe you get mad at yourself when your team loses an important game. Or maybe you become a road rager(路怒族)when a driver accidentally cuts in front of you. That makes you angry!
You need to know what to do with your anger. Here are some things you can do when you feel angry:
◆Talk to a friend you can trust. ◆Count to 10. ◆Get or give hug. ◆Take some exercise. ◆Draw a picture of your anger. ◆Play video game.
◆Run around the outside of the house five times as fast as you can. ◆Sing along with the CD player. ◆Pull weeds in the garden.
◆Think good thoughts (maybe about a fun vacation or your favorite sport). ◆Take a bike ride, go skating, play basketball -do something active!
Never getting angry is impossible. But when you're angry, you can do something and it can make things better or worse. Don't let anger be the boss of you. Take charge of it! (1)In the passage, the writer gives us pieces of advice.
A. ten B. eleven C. twelve D. thirteen (2)The underlined part \"when something doesn't go your way\" means . A. when you get lost. B. when you are on a wrong way. C. when you meet with something difficult. D. when things don't go as you imagine. (3)It you run around the outside of your house five times, and your house is a circle of 260 meters, you will run .
A. 1, 300 meters B. 1 ,300 kilometers C. 1, 360 meters D. 1, 360 kilometers (4)As for dealing with anger, which of the following is NOT mentioned in the passage? A. Talk to a friend you believe. B. Get a hug.
C. Pull weeds in the garden. D. Have a fight with a friend. (5)The passage is mainly about .
A. how to deal with your anger. B. letting anger be the boss of you.
C. drinking more water when you're anger. D. doing something active when you are angry. 【答案】 (1)B (2)D
(3)A (4)D (5)A
【解析】【分析】文章大意:每个人都会生气。很多事情都会让你生气。我们可以采取一些措施来让自己避免生气。
(1)理解归纳题。通读全文可知,作者一共提供了11条建议,故选B。
(2)句意理解题。根据文中的语句You may get angry when something doesn't go your way. 理解可知,当事情没有按照你的预算发展的时候,你会生气的。故选D。
(3)理解计算题。根据题干提示可知, 如果你在屋外跑了五圈,而房子是一个260米的圆圈,你就会跑5*260=1300meters,故选A。
(4)细节理解题。根据文中第二段的内容可知,与朋友打一架没有涉及到,故选D。 (5)理解归纳题。通读全文可知,此文主要介绍了怎样处理愤怒,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题,推理判断题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题,词义推断题以及判断题都需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。
5.阅读理解
In modern society there is a lot of disagreement about competition. Some value it highly, believing that it is good for social progress. Others say that competition is bad. It sets one person against another. And it leads to unfriendly relationship between people.
I have taught many children who believe that their self-worth depended on how well they did at tennis and other skills. For them, playing well and winning are often life-and death matters. In their single-minded dream of success, the development of many other human qualities (品质)is sadly forgotten.
However, while some seem to be lost in the desire (渴望)to succeed, others take a different attitude. In a culture which values only the winners, they are strongly against competition. Among the most vocal are youngsters who are under competitive pressures(压力)from their parents or society. They are always told to be the top ones, but they think it's really hard. When I teach these young people, I often find them in a desire to fail. They seem to search for failure(失败)by not trying to win or achieve success. By not trying, they always have an excuse:\" I may have lost, but it doesn't matter because I really didn't try. If I had tried and lost, that would mean a lot.\"
Clearly, this belief is the same as that of the true competitors who try to prove themselves. Both are based on the mistaken belief. They think one's self-respect depends on how well one does compared with others. Both are afraid of not being valued. Only as this fear begins to dissolve(消除)can we discover a new meaning in competition,
(1)Why do some people welcome competition according to the passag? A. It pushes society forward. B. It improves one's abilities. C. It develops human qualities.
D. It builds up friendly relationship.
(2)The underlined phrase \"the most vocal\" in Paragraph 3 means . A. those who try their best to win B. those who value competition most highly C. those who depend on others most for success D. those who are against competition most strongly (3)Which of the following may the writer agree to? A. Every effort should be paid back. B. Competition should be encouraged. C. Winning should be a life-and-death matter. D. Fear of failure should be taken away in competition. (4)What does this passage mainly talk about? A. Competition helps to set up self-respect. B. Competition is bad for social development. C. Ideas about competition are different among people. D. Failures are necessary experiences in competition. 【答案】 (1)A (2)D (3)D (4)C
【解析】【分析】短文大意:人们对比赛的态度不一,很多孩子过于重视成功与失败,以至于失去了其他人格品质,一些人抵触比赛, 每次比赛失败后,总是找出一个借口,作者呼吁应该消除害怕失败的情绪。
(1)细节题。根据文章提到的 Some value it highly, believing that it is good for social progress 可知,比赛促进社会进步,故选A。
(2)推断题。根据文章提到的 In a culture which values only the winners, they are strongly against competition 可知,该词组的意义为强烈抵触比赛的这些人,故选D。
(3)细节题。根据文章提到的 Both are afraid of not being valued. Only as this fear begins to dissolve can we discover a new meaning in competition可知,作者认为对害怕失败的情绪应该消除,故选D。
(4)主旨题。根据文章主要介绍了人们对比赛态度不一,可知文章谈论了关于比赛的想法,不同人的观点不一样,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
6.阅读理解
More than 1,000 different kinds of pieces of plastic, including 115 cups, 25 bags, four bottles and two pairs of shoes, have been found inside a dead whale(鲸鱼) in Indonesia, according to local officials.
When the whale was found on the island, it was already decomposing when animal doctors arrived. So they were unable to be sure if the plastic caused its death, said Lukas, the leader of the World Wildlife Fund in Indonesia. The plastic weighed about 6 kilograms, or 13 pounds, he said.
But pictures of the dead whale caused a warm discussion. The people in the country have started to realize that it is because of using too much plastic. So has the government. Indonesia, a nation of about 260 million people was the world's second-biggest producer of plastic waste in 2018, behind only China.
If the whales eat too much plastic, they will have a wrong feeling. They think that they are full. And that will lead them to eat less food that provides all the good things they need, said Nicholas who is the leader of the Ocean Conservancy. Moreover, eating too much plastic can make them reduce their weight, their energy and slow down their swimming. As a result, whales are easier to be hurt by the sharks and many other dangerous animals in the sea.
More than 800 kinds of animals in the sea are affected by about 8.8 million tons of plastic which is thrown away freely in the ocean each year. Plastic can also stop the animals moving freely and sometimes they will cause them to die because they have to be under the water for too long. Some plastic can make a small hole in their stomachs after they eat it. (1)What does the underlined word \"decomposing\" in Paragraph 2 mean? A. 腐烂. B. 吸收. C. 凝固. D. 飘散. (2)Which country produced most plastic waste in 2018?
A. India. B. China. C. Indonesia. D. America. (3)What happens to the whales after eating too much plastic? A. They will feel hungry. B. They will die at once. C. They will eat less healthy food. D. They will attack sharks actively.
(4)According to the passage, what can we infer? A. Pictures of the dead whale caught few people's attention. B. People kill whales because they are dangerous animals. C. Plastic can stop sea animals moving freely, even cause them to die. D. Indonesia government will take action to stop the sea pollution. 【答案】 (1)A (2)B (3)C (4)D
【解析】【分析】这篇文章讲述在印度尼西亚发现了一头死去的鲸鱼胃里有很多塑料。由此引起了人们对过度使用塑料的反思。
(1)细节题。根据后文So they were unable to be sure if the plastic caused its death…可知这只鲸鱼在被发现时已经死了,可推知decomposing描述的是它死后的状态,结合选项,腐烂的意思符合语境,故选A。
(2)细节题。根据第三段Indonesia, a nation of about 260 million people was the world's second-biggest producer of plastic waste in 2018, behind only China.印度尼西亚是第二大产国,仅次于中国,可见中国产生的塑料垃圾最多,故选B。
(3)细节题。根据第四段And that will lead them to eat less food that provides all the good things they need…可只吃了太多塑料,“吃饱了”的错觉,会让鲸鱼不吃健康的食物,故选C。
(4)细节题。根据第三段The people in the country have started to realize that it is because of using too much plastic. So has the government.这个国家的人们已经开始意识到这是因为使用了太多的塑料。也意识到了,由此可推知将会采取措施阻止海洋污染。故选D。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
7.阅读理解
I went home one Saturday afternoon in the autumn of 1993 to get some work done in the garden. While I was sweeping leaves on the ground, my five-year-old son Nick came over and asked me to write something on a piece of paper to make a sign for him. \"What for?\" I asked.
\"I'm going to sell some of my stones,\" he answered.
Nick was fascinated with stones and had collected many stones from all over. \"I'm too busy to do that for you. Go and ask your mum for help.\" I said.
A short time later, Nick returned with a sign, reading. \"Stones. One Dollar Each\". He took the sign, a small chair and 4 of his best stones and walked to the road in front of our garden. There he put the stones in a line and sat down on the chair.
After half an hour, nobody passed by. I walked to him and asked him to go back, but he didn't. Another half an hour later, a small car came down the road. Nick stood up, holding his sign up. A woman rolled down(摇下) a window and read the sign. I couldn't hear their talk, but I saw the woman turn to the driver and the man reach into his pocket for money.
I sat in the yard, as Nick ran to me. Waving the dollar, he shouted. \"I told you I could sell one stone for a dollar—if you believe in yourself, you can do anything.\" (1)Why didn't the writer help his son? A. Because his wife is better at making a sign. B. Because he didn't know what to write. C. Because he was busy sweeping leaves. D. Because he didn't want his son to sell the stones.
(2)The underlined words \"was fascinated with\" mean \"________ \".
A. was far from B. was afraid of C. was famous for D. was interested in (3)Nick was a boy________.
A. who was kind B. who had a strong mind C. who was honest(诚实的) D. who had many hobbies (4)From the passage we know________.
A. the story happened in spring B. the car was driven by a woman
C. Nick spent half an hour selling one stone D. the writer might be moved(感动)by his son 【答案】 (1)C (2)D (3)B (4)D
【解析】【分析】本文介绍了作者的儿子第一次卖石头的故事。
(1)细节题。根据 While I was sweeping leaves on the ground的描述可知作者正忙着所以没帮他的儿子,故选C。
(2)词义猜测题。根据 Nick was fascinated with stones and had collected many stones from all over的描述可知 was fascinated with 是感兴趣的意思。be interested in,固定搭配,感兴趣,故选D。
(3)推理题。根据 After half an hour, nobody passed by. I walked to him and asked him to go back, but he didn't和 if you believe in yourself, you can do anything 的描述,可知Nick是个意志坚定的人,故选B。
(4)推理题。根据 if you believe in yourself, you can do anything可知作者会被儿子的精神感动,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。
8.阅读理解
We sometimes say the lion is \"the king of the jungle\" because it is stronger and more dangerous than the other animals. It can run faster than most other animals and it can hunt better. The lion is the highest animal in the land food chain. In the sea the shark is at the top of the food chain. It can swim faster than most other sea animals. It can also use its big teeth to catch other sea animals and eat them.
What is at the top of the world's food chain? Humans are! We are not the biggest or fastest, but we are the cleverest. We could not run faster than most animals, so we invented cars and now we can move the fastest. We could not fight better than lions, so we invented guns. Now we can hunt the best.
People's inventions are clever, but they can be dangerous too. For example, many years ago, in Inner Mongolia, people used guns to kill a lot of wild wolves. The wild wolves usually eat wild rabbits. But in recent years, the number of wild rabbits is becoming bigger and bigger because the a number of wild wolves is getting smaller and smaller. The wild rabbits competed for the grass with the sheep and cows. Much of the grassland became desert because it was seriously destroyed by the rabbits.
Remember that we are a part of the food chain, so we are in danger too! If we protect animals, we are protecting ourselves.
(1)The lion is the highest animal in the food chain.
A. ocean B. land C. sky D. Earth (2)From the first paragraph, we can know that . A. in the land the shark is at the top of the food chain B. the shark can swim faster than most other sea animals
C. the shark can also use its big paws to catch other sea animals and eat them D. the shark can live for a long time
(3)Many years ago, where did people use guns to kill a lot of wild wolves? A. In Inner Mongolia. B. In Paris. C. In Africa. D. In America. (4)Why are people at the top of the world's food chain?
A. Because they can use guns. B. Because they are the biggest. C. Because they are the cleverest. D. Because they can drive cars. (5)The topic of the passage is \" \".
A. Protecting animals is just protecting ourselves B. The king of the jungle C. At the top of the food chain D. The cleverest animals 【答案】 (1)B (2)B (3)A (4)C (5)A
【解析】【分析】主要讲了食物链,告诉我们保护动物就是保护我们人类自己。 (1)细节题。根据The lion is the highest animal in the land food chain.可知狮子是陆地食物链中最高级的,故选B。
(2)细节题。根据In the sea the shark is at the top of the food chain. It can swim faster than most other sea animals.可知鲨鱼比其他海洋生物游泳游得更快,故选B。
(3)细节题。根据For example, many years ago, in Inner Mongolia, people used guns to kill a lot of wild wolves.可知许多年前Inner Mongolia的人们用杀死许多野生狼,故选A。 (4)细节题。根据What is at the top of the world's food chain? Humans are! We are not the biggest or fastest, but we are the cleverest.可知人类是食物链的顶部原因是人类是最聪明的,故选C。
(5)细节题。根据If we protect animals, we are protecting ourselves.可知我们保护动物就是保护我们人类自己。故选A。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
9.阅读短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
If you look at the top of your phone, you'll usually see a little symbol that says 3G or 4G.The \"G\" stands for the \"generation (代)\" of your mobile phone network. But these symbols will become things of the past after 5G networks fully arrive.
On March 30, Shanghai vice-mayor Wu Qing made the first 5G video call on a Huawei Mate X smartphone, CGTN reported. Shanghai has also become the first city in China to start testing 5G networks.
About 100 times faster than 4G networks, 5G will let people download and upload data faster than ever before. But 5G won't just bring faster mobile Internet. People can use it to do many other things as well.
For example, 5G will help to make self-driving cars safer. Today's self-driving test cars have one problem-lag (延迟). When the car \"sees\" an obstacle (障碍物), it sends he information to a data center and receives instructions. However, it takes time to send and receive the information with this kind of lag, the cars might crash because they don't receive instructions in time. With 5G, this lag will be greatly lowered, making the cars safer according to CNN. 5G could also be used to power the Internet of Things (IoT). This means a large online network that connects all things and people. Fast Internet speeds will be the key to developing this technology. The IoT could be used in a lot of ways. For example, with IoT, your fridge could automatically (自动地) place an order online for eggs when it finds that there are no eggs left. (1)In which city was 5G tested for the first time in China?
A. Beijing B. Shanghai C. Guangzhou D. Shenzhen (2)The writer uses self-driving cars as an example to ________. A. explain how self-driving cars work B. tell us the possible danger of self-driving cars C. let us know how helpful 5G's fast speed can be D. show us how 5G will bring faster mobile Internet
(3)Which of the following statements is TRUE according to the passage? A. The first 5G video call was made on a computer on March 30. B. With the help of 5G, people can only download and upload data faster. C. Self-driving test cars might not crash if they can receive instructions in time. D. The IoT is a fridge that can order eggs automatically when there are no eggs left. (4)The passage mainly talks about ________.
A. the IoT B. 5G networks C. self-driving cars D. Huawei smartphones 【答案】 (1)B (2)C (3)C (4)B
【解析】【分析】主要讲了5G网络及其用途。
(1)细节题。根据Shanghai has also become the first city in China to start testing 5G networks.可知上海是第一个开始测试5G网络的城市,故选B。
(2)细节题。根据With 5G, this lag will be greatly lowered, making the cars safer according to CNN.可知在5G的帮助下车将是更安全的,故选C。
(3)推断题。根据the cars might crash because they don't receive instructions in time.可知他们不能及时接受指令,车可能会撞,即如果不及时接受指令,车可能会撞,故选C。
(4)主旨题。根据全文可知主要讲了5G网络及其用途,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
10.阅读理解
Like humans, dogs donate blood too, and not every dog can donate blood. The dogs are screened(检查) for health first. Dogs must have the correct blood type, weigh at least 55 pounds and be younger than 8 years old. They may donate three or four pints(品脱) a year, which can help animals that are suffering from illnesses like cancer or an accident like being hit by a car. One pint can save up to three dogs.
Owners volunteer their pets for the short procedure (程序), which requires no sedative, a kind of medicine given to calm him or her down. It's the dog that finally chooses to lie still and give. If the dogs want to get up and leave, they can.
Sandy Lucas brought her 7-year-old black German shepherd, Rains, to the bloodmobile(流动血站) when it was parked at her small village. Sandy said she wouldn't have troubled herself with highway traffic and city parking problems to take the dog to Penn Vet's animal hospital in downtown Philadelphia, which is twice as far as her home. But the bloodmobile made it easy to find out if Rains could donate. \"I was very, very excited that she had the right blood that was needed to help another dog out,\" said Sandy. \"We'll surely do it again.\" (1)What should we know about a dog before it donates blood? ①Health condition ②Blood type ③Pint number ④Donating time ⑤Weight ⑥Age
A. ①②③④ B. ②③④⑤ C. ③④⑤⑥ D. ①②⑤⑥
(2)The underlined word \"sedative\" in the second paragraph most probably means \" \" in Chinese.
A. 镇静剂 B. 防腐剂 C. 氧化剂 D. 消炎药 (3)As a blood donor, one healthy dog can save at least other dogs a year. A. three B. four C. six D. nine (4)What should be done to find out if a dog could donate? A. Patients should be called in to calm the donor down.
B. Doctors should give sedatives to a donor before taking its blood. C. A volunteer owner brings his or her donor to the bloodmobile.
D. A skilled driver sends the owner and the donor to Penn Vet's animal hospital. 【答案】 (1)D (2)A (3)D (4)C
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了动物献血步骤和 Sandy Lucas带她的宠物狗献血的
故事。
(1)细节理解题。根据第一段 The dogs are screened(检查) for health first. Dogs must have the correct blood type, weigh at least 55 pounds and be younger than 8 years old. 可知,献血前我们要知道狗的健康情况,以及狗的血型、体重和年龄。故选D。
(2)词义猜测题。根据第二段 a kind of medicine given to calm him or her down. 一种使他或她冷静下来的药,可知sedative指的是镇静剂。故选A。
(3)推理判断题。根据第一段 They may donate three or four pints(品脱) a year .他们一年可以捐3-4品脱,和 One pint can save up to three dogs. 一品托可以救三只狗,可知一只健康的狗一年至少可以救9只其他狗。故选D。
(4)细节理解题。根据最后一段 But the bloodmobile made it easy to find out if Rains could donate.血站使得发现Rains是否可以献血变得更加简单,可知要知道一只狗是否符合献血标准需要先把狗带去流动血站。故选C。
【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。
11.阅读下面材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Molly had a math exam that day. Math was her worst subject. Her friend Ted promised to help her prepare for the exam, but then he ignored(不理会) all her calls.
When the exam began, Molly saw Ted holding his phone under the table. He was reading something on the phone! Molly was surprised. Was that how Ted always got good grades? She felt really angry. It wasn't fair! Then Molly put up her hand. Ted was looking at his phone and didn't hear Mr. Reed as he walked up to his table. Mr. Reed picked up Ted's exam paper and told him to go outside. Ted started crying as he went to the door. Molly felt really sorry.
After school, Molly heard footsteps (脚步声)behind her when she was leaving school. It was Ted \"Molly, wait!\" he called. \"I want to talk to you.\" Molly could see Ted's eyes were red.\" Listen! I'm really sorry I didn't answer your calls. My dad had heart trouble. He had an operation (手术) today. I was very worried, so I was reading messages from my mom to see how it was going. But Mr. Reed thought I was cheating. Luckily he believes me now. I'm sorry I didn't tell you. Will you forgive(原谅)me?”
(1)What did Ted promise Molly? A. To make calls to Molly.
B. To help Molly prepare for the exam. C. To help Molly pass math exam. D. To forgive Molly's mistakes.
(2)When Molly saw what Ted was doing, she ________________. A. told Mr. Reed about it B. walked up to his table C. sent Ted a message quickly D. looked at Ted's exam paper
(3)Why did Ted use his phone in the exam?
A. Because he had finished the exam paper. B. Because his mother had heart trouble.
C. Because he was worried about his dad's operation. D. Because he wanted to get better grades by cheating. (4)Which of the following is TRUE?
A. Ted had to take care of his father after school every day. B. Mr. Reed believed what Ted said after the exam. C. Ted got good grades by cheating in the math exam. D. Ted didn't answer Molly's calls because he was ill. 【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)B
【解析】【分析】主要讲了Molly的朋友Ted告诉Molly帮助她准备考试,但是Ted没有接Molly的电话,考试时Ted看手机,Molly告诉了老师,Molly生气了,考试后Ted向Molly解释了原因。
(1)细节题。根据Her friend Ted promised to help her prepare for the exam可知Ted许诺帮助Molly准备考试,故选B。
(2)细节题。根据Then Molly put up her hand. Ted was looking at his phone and didn't hear Mr. Reed as he walked up to his table.可知Ted把Molly看手机告诉了老师,故选A。 (3)细节题。根据He had an operation (手术) today. I was very worried, so I was reading messages from my mom to see how it was going.可知Ted的爸爸做手术,Ted担心爸爸的手术,所以在考试中看手机,故选C。
(4)细节题。根据But Mr. Reed thought I was cheating. Luckily he believes me now.可知刚开始老师认为Ted正在作弊,但是考试后相信Ted了,故选B。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
12.阅读理解
Only a few days ago, the first China Huafu Day was held to encourage young Chinese people to wear and take pride in(以..为傲) hanfu, the traditional clothing of the Han ethnic group(汉族)
The organizers said, \"Traditional culture is the lifeblood of China. We hope young Chinese people can wear our traditional clothing during festivals to show China's unusual culture to the world. This will also make them understand the culture better and feel proud(自豪的) of being a Chinese.\" The event invited people to post their pictures in traditional clothes. By April 22nd 2018. it had already got over 155 million page views, with thousands of people sharing their pictures.
Historically, hanfu has influenced (影响) many of the neighboring cultural clothing including the Japanese Kimono and Korean Hanbok. However, hanfu started to fade (衰弱) when Manchu people took control of China. Luckily, there has been a rise in popularity (普及) over
recent years. According to Hanfu Information (HI), a hanfu promotion (宣传) group, over 21,000 sets of hanfu were sold online earlier this year. Another online survey by HI in 2017 showed that over 88% of people believe that wearing hanfu is a good way to learn about Chinese culture. It's true that the number of hanfu fans is growing.
The organizers say they will make China Huafu Day a yearly event and they have set the third day of the third month of the traditional Chinese calendar as the date of the event? (1)What does the underlined sentence mean? A. Few people had heard of the event. B. Few people were interested in the event. C. The event was enjoyed by many people. 5 D. The event achieved little success.
(2)The first China Huafu Day took place in ______.
A. January B. February C. March D. April (3)Paragraph 3 mainly tells us ______. A. the development of hanfu in China B. HI is a popular group among young people. C. wearing hanfu is a good way to learn about China. D. the types of traditional clothing
(4)What can we infer (推断) from the passage? A. The young don't like to wear hanfu during festivals. B. The 4th China Huafu Day will take place in 2021. C. Hanfu is very popular with foreigners.
D. Hanfu has a strong influence on people's everyday life.
(5)In which column (专栏) of a newspaper can most probably find the passage? A. CULTURE B. OPINION C. LIFESTYLE D. EDUCATIONB 3 【答案】 (1)C (2)D (3)A (4)B (5)A
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了汉服节的创建目的,成果以及汉服在历史上对中国传统文化和周边国家的影响。
(1)理解归纳题。根据文中的语句 The event invited people to post their pictures in traditional clothes. By April 22nd 2018. it had already got over 155 million page views, with thousands of people sharing their pictures.理解可知,到2018年4月22日。它已经有超过1.55亿的页面浏览量,数亿人共享他们的图片,这说明人们非常的喜欢这个活动,故选C。
(2)理解推断题。根据文中的语句Only a few days ago, the first China Huafu Day was held to encourage young Chinese people to wear and take pride in(以..为傲) hanfu, the traditional clothing of the Han ethnic group(汉族)。及By April 22nd 2018. it had already got over 155
million page views, with thousands of people sharing their pictures.推断可知,第一个汉服节创建与四月份,故选D。
(3)理解归纳题。通读第三段内容可知,此段主要介绍了汉服的发展以及对周边国家的影响,故选A。
(4)理解推断题。根据文中的语句By April 22nd 2018. it had already got over 155 million page views, with thousands of people sharing their pictures.以及The organizers say they will make China Huafu Day a yearly event and they have set the third day of the third month of the traditional Chinese calendar as the date of the event。理解可知,第一届汉服节创建与2018年,每年一届,第四届应该在2021年,故选B。
(5)理解推断题。通读全文可知,此文主要介绍了汉服节的创建及汉服在中国传统文化中的地位及影响,它属于文化类,故选A。
【点评】考查阅读理解题。认真阅读原文,把握文章大意,对文章脉络有整体的了解,能仔细查找文中细节,并能根据文章内容进行合理的推测判断。
13.阅读短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
You may not realize it but you are doing much more than just studying when you are at school. School is also the place where you learn to get on well with people. But this is not always easy. What can you do if you just don't like one of your classmates?
If you discover (发现) that you have problems getting on with your classmates or friends, the most important thing to learn is tolerance. Tolerance is the ability to realize and respect the differences in others. We cannot change the way that other people do, so it is important to learn to live happily with them.
Tolerance will make everyone get on better with each other. Getting to know someone may help you understand why he does things differently. Something different does not exactly mean that it is bad. Tolerance teaches us to keep a temperate (温和的) and open mind.
You need to remember an old saying, \"________.\" If you tolerate something, it does not mean that you have to like it. No one is asking you to change who you are or what you believe in. Tolerance is just that you should respect the differences in others and not try to make them change.
It is important to practice tolerance, because it will make everyone's life easier. Learn to accept people for their different abilities and interests. The world is very different, and practicing tolerance in your own school and city can help make a difference. (1)What does the underlined word \"respect\" mean in Chinese?
A. 期望 B. 仰慕 C. 尊重 D. 拒绝 (2)Which of the following sayings can be put in the blank \"________\" in Paragraph 4? A. A friend without faults will never be found B. Treat others how you want to be treated C. Between friends all is common D. A friend in need is a friend indeed
(3)This passage is trying to tell us ________.
A. what's important for a student B. what students should do at school C. how to treat people different from us D. how to get others to do things in the right way 【答案】 (1)C (2)B (3)C
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了忍耐的重要性和如何练习忍耐。
(1)词义猜测题。根据下文 We cannot change the way that other people do, so it is important to learn to live happily with them. 我们不能改变别人做事的方式,但是学习如何和他们愉快共存是重要的,可知忍耐就是意识并尊重他人的不同,因此respec意为“尊重”。故选C。
(2)推理判断题。根据下文 Tolerance is just that you should respect the differences in others and not try to make them change. 忍耐是你应该尊重别人的不同并不要尝试使他们改变,可知忍耐应该是以自己想要被对待的方式对待别人。故选B。
(3)主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了忍耐的重要性,即如何对待与我们不同的人。故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及词义猜测、推断题和主旨题三种常考题型,词义猜测题要注意理解上下句意思,通过上下句意推断出单词意思;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
14.阅读理解
Maybe your childhood piano lessons made you never, want to play the piano again. Perhaps a piano is too expensive for you. Now, thanks to a program in Sydney called \"Play Me, I'm Yours\people can play the piano in public places for free. They share beautiful music, and the program also helps them communicate with each other.
The government has placed thirty pianos in different parts of the city, including in several parks, at a bus stop and on some streets. \"Play Me, I'm Yours\" are written on them. People are invited to play music or sing songs with the pianos. The program has interested lots of people to stop to watch or play the pianos.
\"Play Me, I'm Yours\" is a part of the Sydney Festival. It is a project of the British artist, Luck Jerram. He wants to help people in the city know each other better. He thinks that so many people are sitting in front of computers and busy with their work all hours, and they almost have no chance to enjoy music. So he hopes this can help them relax and make new friends. The program \"Play Me, I'm Yours\" has also reached England and Brazil(巴西)before. It was warmly welcomed there. But its greatest success seems to come at the Sydney Festival. \"It's a chance for people to be creative, know others better and just have some fun,\" Jerram said. (1)According to the first sentence of the passage, your childhood piano lessons may be . A. boring B. valuable C. interesting D. meaningful (2)Thirty pianos are placed in parts of the city EXCEPT .
A. in parks B. at a bus stop C. on streets D. in a school (3)Luck Jerram wants to help people .
A. sing songs B. play the piano for free C. relax and make friends D. enjoy beautiful music (4) countries have had the program.
A. Two B. Three C. Four D. Five (5)Which is the best title for the passage?
A. Beautiful music B. A British artist, Luck Jerram C. The Sydney Festival D. A program \"Play Me, I'm Yours\" 【答案】 (1)A (2)D (3)C (4)B (5)D
【解析】【分析】本文主要介绍人们可以在免费的公共场所演奏钢琴,他们分享美丽的音乐节目也帮助他们互相沟通。
(1)细节题。根据Perhaps your childhood piano lessons made you never want to play the piano again可知孩子们不想再上钢琴课,显然是因为它太无聊了,故选A。
(2)细节题。根据原文\"Thirty pianos have been placed in different parts of the city including in several parks at a bus stop and on some streets三十架钢琴已被放置在不同的地方,包括一些公园,车站;和一些街道,故选D。
(3)细节题。根据 So the purpose of the project is to help them relax and make new friends.\"可知这个项目的目的就是为了帮助人们放松、并交一些好朋友 ,故选C。 (4)细节题。根据 The program\"Play Me,I'm yours\"has also reached England and Brazil (巴西) before.\"这个项目之前在英国和巴西被运用过和\"But its greatest success seems to come at the Sydney Festival.\"这里提到三个地名,故选B。
(5)主旨题。根据 Now thanks to a program in Sydney called\"Play Me,I'm yours\",整片文章讲\"Play Me,I'm yours\"故 A program \"Play Me, I'm Yours\" she做标题,故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
15.阅读理解
If you're feeling tired and stressed because you have too much going on, like lots of after-school activities, you might feel better if you give something up, even if it's just for a term or so. Sometimes lots of activities-even if they're all fun-can make you feel stressed by keeping you busy all the time. On the other hand, if problems at home are troubling(使烦恼)you, in fact some after-school activities may help you relax and feel better.
There are also relaxing exercises that you can use to keep stress away. The easiest one is to breathe(呼吸)in slowly and deeply through your nose, and then exhale slowly through your mouth. Do this two to four times.
You can do breathing exercises anytime. You can even do breathing exercises in class if you're nervous before a test.
The best way to keep stress away is to have a balanced life. That means making good decisions about how to spend your time. If you're always busy with schoolwork and have to play, you can get stressed. Make sure you keep yourself in mind Sleep, Exercise, Leisure(something fun), and Food.
If you take care of yourself and get enough sleep and food, and if you exercise and leave time for fun, you'll probably be less stressed out!
(1)What may help if you have problems at home according to the passage? A. Doing a part-time job. B. Doing some housework. C. Doing some after-school activities. D. Watching much TV. (2)Which is the best way to keep stress away? A. Doing exercise anytime.
B. Making good decisions about how to spend time. C. Taking care of yourself and getting much food to eat. D. Doing breathing exercises in class.
(3)What does the underlined word \"exhale\" mean in the passage?
A. To breathe in. B. To breathe out. C. To get on. D. To get off. (4)Which of the following is the best title of this passage? A. How to Keep Stress Away B. How to Keep Fit C. Where is Stress From D. What is Stress 【答案】 (1)C (2)B (3)B (4)A
【解析】【分析】本文介绍了减少压力的方法。
(1)细节题。根据 if problems at home are troubling(使烦恼)you, in fact some after-school activities may help you relax and feel better.可知如果家里的问题困扰着你,可以做一些课后活动 ,故选C。
(2)细节题。根据 The best way to keep stress away is to have a balanced life. That means making good decisions about how to spend your time. 可知在如何花时间上做出正确的决定是最好的方法,故选B。
(3)词意猜测题。根据 The easiest one is to breathe(呼吸)in slowly and deeply through your nose, and then exhale slowly through your mouth. 可知exhale是 To breathe out 呼出的意思,故选B。
(4)主旨题。根据本文介绍了减少压力的方法,可知标题应是 How to Keep Stress Away 如何消除压力 ,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、词义猜测题和主旨题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 7swz.com 版权所有 赣ICP备2024042798号-8
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务