您好,欢迎来到微智科技网。
搜索
您的当前位置:首页浙江高考英语2018读后续写练习以及参考范文

浙江高考英语2018读后续写练习以及参考范文

来源:微智科技网


23读后续写

阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。

Zigfried, a little mouse, once lived happily in a farmhouse with his parents. They got a lot of food from the kitchen easily, because the owner of the farmhouse was very rich. For Zigfried and his parents, Christmas was their favorite. On that day, they could get lots of delicious food than ever like chicken, chocolate and cheese. Every time his father would bring a big chicken leg back for Zigfried. To Zigfried, wonderful food was his Christmas' miracle.

Unfortunately, Zigfried's father was caught by a cat when he was hanging around. Years later, his mother died because of illness and the owner of the farmhouse moved to the city. Happy days were away from Zigfried from then on. All the things had already been changed there were no food anymore in the farmhouse and no family, all the rooms were empty.

New year was coming again, Zigfried blew his breath on the frosty window of the farmhouse and rubbed it to see the outside. Still nobody came. Maybe today, he thought hopefully. It was only a few days before Christmas and he was waiting for a miracle. A miracle liked the old times, which he has been waiting for a long time.

This farmhouse had been empty too long. It needed a family Zigfried's stomach made a noise. He realized that he hadn't eaten anything since yesterday.

He jumped from the windowsill (窗沿), grabbed a bag from his home, and went next door to Farmer Mike's.

Farmer Mike's house had been a great place for the little mouse until the farmer married a wife who had a cat. Zigfried trembled when he thought of it. He looked around cautiously as he stole into the room where grain was stored and was quite nervous as he filled his bag with wheat. He was turning to leave when suddenly he felt a hot breath about his ear. His heart beat wildly, and without thinking he started to run and luckily escaped the cat's paws (爪子).

注意:

1.所续写短文的词数应为150左右;

2.应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;

3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;

4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。

Paragraph 1:

The next afternoon Zigfried heard some good news ⋅⋅⋅

Paragraph 2:

The house came alive the next few days.

【解答】

【语篇分析】

本文的时态主要是一般过去时。

本文主要以一个小老鼠的身份,讲述了圣诞奇迹的故事。他在圣诞节寻找食物,被猫发现。生动形象的描绘了小老鼠对猫的害怕以及对食物的渴望。

续写的内容可以是:小老鼠听到了一个好消息,终于奇迹来了,但是却没想到奇迹是“自己的家里要住进来一只猫”。

可以用到的短语有:move into 移入,迁入新居;

come up 走近,发生。

【参】

The next afternoon Zigfried heard some good news: a new family would be moving into the farmhouse soon. Zigfried's granny would arrive on Christmas Eve to celebrate with him. He hoped that the family would come before his granny came. Before long, a car came up the road leading to the house, with butter sandwiches, cheese and chocolate. Zigfried's Christmas miracle did arrive!

The house came alive the next few days. Zigfried enjoyed every single hour of them. However, the day before Christmas when he was drinking hot chocolate with a satisfied smile at the door of his home, he heard the discussion of the children of the family about what they might get for Christmas. What? A cat? The smile froze on his face;his mouth fell wide open. After a long while, he at last found his voice: “Hey! Whose Christmas miracle is this?”

19

In the cold and plain living room,

Matt is sitting in his chair.His eyes don't shine anymore.He looks extremely old and weak

Today is his birthday

and he is by himself.The only thing that he has been doing all day is thinking about how sad and lonely his life is.As he was looking at some old pictures,he found one special with him and his friends from college.This picture brought back the days when he had friends and his life was full of happiness.Also,it brought him a sad memoryduring his last year of college.

This memory happened forty years ago

Throughout college,

Matt had a friend named Mark.Mark was tall and skinny.He wore thick glasses.

He was shy

smart and responsible

Also

Mark didn't have as many friends as Matt had.He considered Matt as his best friend

As good friends

they knew everything about each other.

Also

,,

and they hung out

they overcame many problems together.They were really good friends.

On his twenty-fourth birthday their life changed.On the night before his birthday,Mark called Matt,\"Hi!Matt,\"his voice sounded strange.He continued,\"I have an important project to work on.I'm having some problem with this.Maybe

you could come over and help me with it giving me some new ideas.Could you?\"Matt asked,\"What time?\"Mark kept in silence for a minute,and then he said,\"At 8pm

Is it good for you.

\"At that night

\"Then Matt answered

So

,,

\"OK!See you laterit was Matt's birthday

he didn't want to spend his birthday helping Mark with his project.Matt went to a club with some other guys.

The next morning,

Matt noticed that Mark was acting differently.When he went to talk to Mark,Mark ignored him completely.He left the classroom without saying one word.As Mark was walking away

Matt said in an angry voice

\"You are selfish.You are just thinking about yourself.I was having fun on my birthday.Why can't you understand it?\"

注意:

1 所续写短文的词数应为150左右;

2 应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;

3 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;

4 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语.

Paragraph 1:

While he was saying it,Mallory,one of his classmates and friend,stood up and started to say,…

___

Paragraph 2:

Tears fell from his eyes.

___.

【解析】

这是一个故事,所以人称用第一人称,时态以一般过去时态为主.内容包括两部分,一解释昨晚的真正原因;二Matt的感受.

高分句型:

1.He took his car and drove all night looking for you.句子里looking for you做表示状语,和主语He之间是主动关系.

他开了车,整夜都在找你.

2 Matt didn't know what to say or what to do.句子里what to say or what to do是动词不定式和疑问词连用的形式,做句子的宾语.

Matt不知道该说什么或者做什么.

【解答】

While he was saying it,Mallory,one of his classmates and friend,stood up and started to say,\"How can you say such thing to Mark?You don't know what happened!Last night,he called you many times,but he didn't get any answer from you.He worried about what was going wrong with you.He took his car and drove all night looking for you.【高分句型】He looked at the hospital,the jail,and bars…\"Matt started to apologize to Mallory and to himself,saying,\"Why did he do it?He could work on the project by himself,and…\"At that time Mallory spoke angrily,\"Shut up!He had prepared a surprise birthday party for you,and we waited for you or for a call all night long.\"(解释昨晚的真正原因)

Tears fell from his eyes.Matt didn't know what to say or what to do.【高分句型二】Before he said anything,Mallory had left the classroom.He sat down and stayed there for a long time.He looked around the classroom.It was cold and plain without his friends.It was empty,just like his living room now.(Matt的感受)

阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。

It was shortly after one o'clock in the morning and Mr. Fairfax was really tired. He had been driving for over five hours, heading for a small town far away from home. The weather was clear but it was dark and Mr. Fairfax could not find a moted to spend the night. Completely exhausted, he decided to stop by the roadside for a few hours' sleep at the wheel of his car. He fell asleep almost the moment he closed his eyes. But soon he was awakened by a man tapping on the car window. “I say, you don't happen to know the time, do you?” the stranger asked.

Mr. Fairfax wound down the window and thrust his head out. “It's around one o'clock,” he answered. Then he wound up his window and soon fell back into a deep slumber.

Half an hour later, another guy came up and knocked on his window who also inquired about the time. Once again, Mr. Fairfax gathered his thoughts and told him that it was just after one thirty.

When the same thing happened yet again, Mr. Fairfax became increasingly irritated. Sleep-deprived, he began to raise his voice at the passer-by: “It's two o'clock, God damn it! And why can't you get yourself a watch like the rest of us?”

This time when he was winding up the window, Mr. Fairfax figured out how to make sure no one else disturbed him. He found some paper and a pencil and

wrote a note that he placed on the windscreen of his car. It said: “I don't know what time it is!” Amused by his good idea, he happily drifted off back to sleep again.

Not long afterwards, the note was spotted by a policeman on his night patrol. Intent on fulfilling his duty to assist motorists, he tapped on Mr. Fairfax's car window.

“Well, sir,” the policeman said. “Now it is five past three!”

注意:

1.所续写短文的词数应为150左右;

2.应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;

3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;

4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。

Paragraph 1:

“For the sake of God!” With a loud noise of fist hitting the wheel, the car window was wound down.

Paragraph 2:

“I'm sorry Mister, but I think sleeping in the car by the roadside is not a good choice,” said the police.

【解析】

【题干分析】

本篇读后续是一篇记叙文。主要叙述了Mr. Fairfax夜间将车停在路边休息时屡遭打扰后的情绪变化,随着情绪从刚开始的平静到不耐烦,再到想到好主意之后的高兴,最后变得愤怒,因此在续写时,要关注人物的情绪变化,并根据其变化采用不同的表达方式。同时,在描述人物的话语时,要注意口语化,更贴近实际生活。

文章的第一段可以续写Mr. Fairfax的人物外貌,他被叫醒,眼睛还是通红的(his eyes red from lack of sleep),和一直在对峙,不要再来打扰我(disturb sb.),最后再一次Mr. Fairfax把窗户关了继续睡觉。

文章第二段的开头是喋喋不休的依旧在对Mr. Fairfax说话,警告Mr. Fairfax在车里睡觉不是一个好的选择,或许可以去办公室睡上一觉(spend the rest of the night),想象出会发怒,让Mr. Fairfax交路边的停车费(pay a fine for parking by the roadside)

【解答】

范文:

“For the sake of God!” With a loud noise of fist hitting the wheel, the car window was wound down. Mr. Fairfax thrust his head out again, starting at the man breaking his sweet dream, his eyes red from lack of sleep. “How dare you!” Mr. Fairfax shouted, “I may kill you if you do this again!” “Uh⋅⋅⋅ Excuse me,” the policeman replied tentatively. “I was just doing my duty. You know⋅⋅⋅” “Oh, please! Go ahead, sir. Just don't disturb me!” Winding up the window, Mr. Fairfax were eager to go back to sleep.

“I'm sorry Mister, but I think sleeping in the car by the roadside is not a good choice,” said the police. “You think?” Mr. Fairfax was still angry. “Yeah, so I was thinking you may spend the rest of the night in my office. It's not fair from here by the way.” “Well,” Mr. Fairfax started to feel uneasy. “I have to say thanks a lot, really. And I'm also sorry for the rudeness just now.” “Oh, that's OK. But I'm afraid you have to pay a fine of $10 for parking by the roadside,” The police wrote a ticket with a tricky smile.

27

【题目】来源: 作业帮

I was time to go home.\"Remember to work on your class speeches for homework,\"Miss Walker called,as everyone started talking and packing their school bags.Jenny felt sick.She hated having to read aloud in class.She was sure everyone got really bored listening to her.Once,when Jenny was reading out her holiday diary,Leewas even looking at his watch,a silver and blue one which

seemed just magical.

Jenny watched Lee walk ahead of her as they left school.He seemed so clever,and he had a certain sort of shining confidence.He was just one of those people who were good at everything.Jenny sighed.As she turned the corner,she saw Lee's watch lying right in the middle of the path.

Jenny knew she should just pick it up and return it to him,but shed didn't want to run after him.jenny bent down quickly,picked up the watch and ran home.On arriving home,Jenny put it on almost without thinking.She was surprised it fitted so well.She walked to the mirror and started practicing her speech.Words just flooded out of her.\"I'm going to talk about swimming.I have been lucky.I've won lots of competitions.But when I'm in a race,I'm not really thinking about winning.I'm just loving the feeling of being in the water…\"Jenny laughed with excitement.She walked across the room.She suddenly seemed to have a certain sort of confidence.Turning back to the mirror,Jenny saw a flash of light from the watch in the glass.The flashes of silver seemed almost magical.So maybe Lee's watch Lee's watch really DID have something magic about it.

The next day,as the lesson began,Miss Walker asked who was going to be brave and go first.Nobody moved.Jenny slowly raised her arm.Before Miss Walker could say anything,there was a shout from behind.\"She's stolen my watch!\"Lee said angrily,\"It went missing at school yesterday.\"

注意:

1.所续写短文的词数应为150左右;

2.应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;

3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;

4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语.

Paragraph 1:

Everybody was fixing their eyes on Jenny,waiting for an explanation.___

Paragraph 2

At that,Miss Walker smiled and asked the class to listen to Jenny's speech.___.

【解析】

写好这类作文要注意几个步骤:1. 认真审题,找准提示语中的关键词或句,确定中心思想.2. 依据关键句,草拟提纲,梳理文章的脉络3. 准确定位人称、时态.注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次.4.最后还要认真查验是否有漏写情况,有无拼写错误及标点误用等

高分句型一:

Jenny was relieved saying she had found it on the way home and decided to

return it after the speech

詹妮松了一口气说,她在回家的路上发现了,决定演讲后返回.

高分句型二:

Immediately Jenny finished her speech,a storm of applause erupted from the class.

詹妮一结束她的演讲,从班上爆发了一阵暴风雨般的掌声.

【解答】

Possible version 1:

Everybody was fixing their eyes on Jenny,waiting for an explanation.Jenny didn't answer.How could she explain about the watch and its magic?No one could understand.No one could believe.\"But I saw you wearing it yesterday,\"Miss Walker gently reminded him.For a moment Lee remained silent and then he apologized he had just remembered that.Jenny was relieved saying she had found it on the way home and decided to return it after the speech(高分句型一).Everybody was puzzled and asked why.Jenny again was speechless.[78 words]

Possible version 2:

At that,Miss Walker smiled and asked the class to listen to Jenny's speech first.Jenny made her way to the platform with every confidence.Words began to flood out of her.\"How could she make it?We've never seen Jenny give so terrific a speech.\"Whispers went around the classroom,and even Miss Walker nodded with approval.Immediately Jenny finished her speech,a storm of applause erupted from the class(高分句型二).Relieved,Jenny told everyone the truth,and especially the magic of the watch.\"But it's just an ordinary watch with no magic\",Lee announced.[80 words]

26

【题目】来源: 作业帮

阅读下列短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。

It was Mother's Day and I was shopping at the local supermarket with my son who is five years old, Tenyson. As we were leaving after finishing our shopping, we realized that only minutes earlier an elderly woman had fallen over at the entrance and hit her head on the ground badly. Her husband was with her, but there was blood everywhere and the woman was embarrassed and clearly in shock. Fortunately, a lot of people stopped to help out.

While we were walking towards the scene, Tenyson became

very worried about what had happened to the elderly couple. He said to me, “Mom, it's not much fun falling over in front of everyone,” Seeing that there was

a flower stall(摊位)at the front of the supermarket, he added, “Why shouldn't we buy the lady a flower? It will make her feel better.” I was amazed that he’d come up with this sweet idea. So we went over and told the flower seller what we wanted. “Just take it,” she replied. “I can't take your money for such a wonderful deed.”

By now medical staff had arrived, and were looking after the injured woman. There we saw the old man was also in great horror, but he tried to comfort his wife and held her hands tightly to encourage her to be strong. We gave the flower to the woman's husband and I told him it was from my son. At that, the old man started crying and said, “Thank you very much.”He then turned to me, “You have a wonderful son. Happy Mother's Day to you.”

The man bent down and gave his wife the flower, telling her who it was from. Regardless of being badly hurt, the old lady looked up at Tenyson with love in her eyes and gave him a little smile. And my son went down his body to the injured lady and tenderly said, “Happy Mother's Day to you, too.”

注意:1.所续写短文的词数应为150左右;

2.应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;

3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;

4.续写完成后,请用下划线标出你所听到的关键词语。

Paragraph 1:

After a moment, the elderly lady was taken into an ambulance⋅⋅⋅

Paragraph 2:

One year later:

【解答】

【题干分析】

根据文章可知续写的内容为老妇人被送往医院。

此外还应描写儿子的心理活动。

第二段讲述一年以后的事情,可以写母亲节与老妇人重逢的情形。

【相关语法点提示】

It seemed that似乎⋅⋅⋅⋅⋅⋅

【参】

After a moment, the elderly lady was taken into an ambulance by medical staff and was sent to hospital. The crowd gradually scattered. Tenyson and I went home. On our way home, he asked me worriedly, “Mon, will the elderly lady be OK since she was too old and she had badly fallen over?” I looked at him and said. “The elderly lady would be fine since there were so many people coming to help her. And you did a wonderful deed, my boy.”

One year later, it was Mother's Day again. As last year, I went shopping at the local supermarket with Tenyson. Suddenly, Tenyson said excitedly, “Look , Mom. It is that old woman” I looked that way and saw the elderly lady and her husband. It seemed that she had recovered from her injury. We walked towards them and they were happy to meet us, too. The elderly lady hugged my son and whispered to him. “I will never forget the flower you give me, my sweet boy.”

17

【题目】来源: 作业帮

Sometimes I really doubt whether there is love between my parents. Every day they are very busy trying to earn money in order to pay the high tuition for my brother and me. They don’t act in the romantic ways that I read in books or I see on TV. In their opinion, “I love you” is too luxurious for them to say. Sending flowers to each other on Valentine’s Day is even more out of the question. Finally my father has a bad temper. When he’s very tired from the hard work, it is easy for him to lose his temper.

One day, my mother was sewing a quilt. I silently sat down beside her and looked at her.

“Mom, I have a question to ask you,” I said after a while.

“What?” she replied, still doing her work.

“Is there love between you and Dad?” I asked her in a very low voice.

My mother stopped her work and raised her head with surprise in her eyes. She didn’t answer immediately. Then she bowed her head and continued to sew the quilt.

I was very worried because I thought I had hurt her. I was in a great embarrassment and I didn't know what I should do. But at last I heard my mother say the following words:

“Susan,” she said thoughtfully, “Look at this thread. Sometimes it appears, but most of it disappears in the quilt. The thread really makes the quilt strong and durable. If life is a quilt, then love should be a thread. It can hardly be seen anywhere or anytime, but it’s really there.”

I listened carefully but I couldn’t understand her until the next spring. At that time, my father suddenly got sick seriously. My mother had to stay with him in the hospital for a month. When they returned from the hospital, they both looked very

pale. It seemed both of them had had a serious illness.

After they were back, every day in the morning and dusk, my mother helped my father walk slowly on the country road. My father had never been so gentle. It seemed they were the most harmonious couple. Along the country road, there were many beautiful flowers, green grass and trees. The sun gently glistened through the leaves. All of these made up the most beautiful picture in the world.

Once I thought love meant flowers, gifts and sweet kisses. But from this experience, I understand that love is just a thread in the quilt of our life, making life strong and warm.

thread: 线 quilt: 被子

11

【题目】来源: 作业帮

阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。

I always prided myself on being a wise shopper and having a good nose for bargains. So when I came across a sporting goods store with a sign “Going Out of Business Sale”, I marched into the crowded store. Up and down the aisles (通道), I wandered, humming to myself and enjoying the energy and excitement of a sale.

All of a sudden, there, at the back of the store sat a canoe(轻舟) exactly like my

husband’s dream Supremo Numero-Uno, whose picture had been stuck on the bathroom mirror for years. My heart beat wildly. I pushed my way through the crowds, and nearly fell into the canoe looking for the price tag. There it was, with the manufacturer’s suggested price at $6,750 plus tax crossed out and a handwritten TO CLEAR $750 AS IS. Must be a mistake. $6000 off? Salesman. I had to talk to a salesman. I spotted a young fellow with a “Hi. I’m Mathew”. “Mathew. Tell me about this El Supremo canoe. What’s wrong with it? Why is it only $750?”

“Oh. There’s nothing wrong with it. It’s brand new. We’re closing the store. It’s on clearance like everything else. I’ll go check.” A few minutes later he came back and said, “I’m sorry ma’am. Someone made a mistake on the sale tag. It should be $4,750 for the whole package.”

I felt tears well up in my eyes. “Oh well”, I said sadly. “Of course, it was too good to be true. This is exactly like my husband’s dreamboat. I guess I started to dream myself when I saw that price tag. He’s going to be 62 years old Friday. Had to retire early for his health. It’s been hard on just the pension but the stubborn old fool has been saving $10 every week for years to buy one just like this. I promise I won’t buy anything, but it’s just an old man’s silly dream, you know. Always said he wanted to fish in a canoe after he retired,” my voice lowered and I turned and walked away.

Paragraph 1:

I was already at the mall door when Mathew caught up with me. “Do you have

$750

plus

$25

for

delivery,

ma’am?” ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Paragraph 2:

“Ma’am. There’s something you should know. This store was my Grandpa’s and the canoe had been ordered by him.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

注意:

1. 所续写短文的词数应为150左右;

2. 应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;

3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;

4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。

【解答】

读后续写参考范文

第二节读后续写(满分25分)

I was already at the mall door when Mathew caught up with me. “Do you have $750 plus $25 for delivery, ma’am?” “Yes. Yes. That's about all I have,” “Well then, you just have your husband sitting at the front gate on Friday morning around 10 o’clock so he can be there when my Dad and I come to unload his new canoe. We’ll even put a bow on it for his birthday.” I started to cry. My old hand shook as I wrote out my cheque.

“Ma’am. There’s something you should know. This store was my Grandpa’s and the canoe had been ordered by him. He always promised to retire one day. Said he wanted to spend time relaxing and out fishing in a canoe.” He swallowed hard. “My Grandpa died, sudden-like, just last week. He was only 68 years old. I think he’d be mighty happy that your husband will get this canoe. You just have to make sure he uses it a lot, okay? Promise?” “I promise,” I said as I dashed off to look for my dear sweet husband.

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- 7swz.com 版权所有 赣ICP备2024042798号-8

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务