您好,欢迎来到微智科技网。
搜索
您的当前位置:首页广东省深圳市深圳高中2018-2019学年高二上学期期末考试英语试卷附答案解析

广东省深圳市深圳高中2018-2019学年高二上学期期末考试英语试卷附答案解析

来源:微智科技网


2018-2019年度深圳高中联考高二上学期

期末试卷

考试时长120分钟 卷面总分135分

第一部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

A

If you are heading for Paris this year, be sure to include at least one of these shopping malls in your schedule. Au Printemps

Tel: 01133014282

Located near the Paris Opera, this huge store is well-known for household goods as well as its fashion. The store also offers many services to overseas visitors, including shipping, translation and a personal shopping service. Au Printemps, whose name means springtime, hosts several free fashion shows each week. The store’s beauty department has one of the world’s largest selections of perfumes(香水).

Galeries Lafayette

Tel: 01133014283

The Galeries Lafayette was built in 1906. It is as much fun to look at as it is to shop in this 10-storey shopping palace. In fact, the flagship store is the second most visited attraction in Paris, after the Louvre Museum. This shopping palace specializes in women’s clothing. Make sure to take in the view from the tea shop on the top floor; it’s well worth the visit. Le Bon Marche

Tel: 01133014439

This stylish Left Bank department store was Paris’ first such store. Designed by Gustave Eiffel, Le Bon Marche is particularly known for its food hall, its wedding shops and its selection of modern clothes.

La Forum des Halles

Tel: 01133014476

- 1 -

This modern, underground shopping center was built in 1979. La Forum des Halles, the three-storey-tall shopping center offers everything from souvenirs to haute couture(高级女子时装)to entertainment, such as first-run movies and street performers. The shopping center is attached to the busy La Halle-Chatelet metro station and can be easily reached from all over Paris. 1. Which of the following places attracts the most visitors according to the passage? A. The Louvre Museum. C. La Forum des Halles.

B. Galeries Lafayette D. Au Printemps.

2. Which of the stores pays its special attention to women’s dressing? A. Le Bon Marche. C. La Forum des Halles.

B. Au Printemps. D. Galeries Lafayette.

3. We can learn from the passage that ___________________. A. Au Printemps is famous for its food hall B. La Forum des Halles is next to the metro station C. the clothes in Le Bon Marche are usually very cheap

D. the tea shop that is worth visiting is on the ninth floor of Galeries Lafayette 【答案】1. A 2. D 3. B 【解析】

本文是一则广告,介绍了巴黎四个非常著名的购物中心:Au Printemps、Galeries Lafayette、Le Bon Marche、La Forum des Halles的具体信息。 【1题详解】

细节理解题。根据第三段第二句“In fact, the flagship store is the second most visited attraction in Paris, after the Louvre Museum.”可知这个旗舰店是巴黎第二有吸引力的景点,第一是卢浮宫。卢浮宫才是最多的游客前往参观的景点,故A项正确。 【2题详解】

细节理解题。根据第三段第三句This shopping palace specializes in women’s clothing.可知This shopping palace specializes in women’s clothing最关注女性的服装,故D项正确。 【3题详解】

细节理解题。根据文章最后一句“The shopping center is attached to the busy La Halle-Chatelet metro station and can be easily reached from all over Paris.”可知La Forum des Halles就位于忙碌的La Halle-Chatelet地铁站旁边,从巴黎各地都可以很容易就到达。故B项正确。

B

- 2 -

When school started on that warm August day, I threw myself into everything I did, including playing volleyball. I decided to become beautiful, or at the very least, skinny. I stopped eating completely. Soon I began losing weight, which thrilled me, and I even grew to love the tiredness and lightheadedness that came with my poor diet, for those feelings meant that I was winning.

As the season progressed, things had become tense between my head volleyball coach, Coach Smith, and me. She felt that something was wrong with my health. She talked with me about my eating and was angry that I wouldn’t listen to her when she tried to make me eat. She tried to persuade me in a determined way and so we fought constantly. Then my hunger started to affect my performance. I was so tired that practice and games were becoming a struggle. One afternoon, with hurt in her eyes, Coach Smith asked me what I had eaten and I told her nothing yet, but I was going to. She looked at me, disappointment in her eyes, knowing she couldn’t make me stop, and walked away.

A couple of weeks later I attended a formal dinner for our volleyball team. I stood there as my coach managed to say something nice about me. I realized then that I had ruined my senior year by being disrespectful, and I had probably ruined hers as well. So that evening I wrote her a letter apologizing and thanking her.

Then one Saturday, as I was reading in the library, I felt someone gently take my arm and say softly, “Lynn Jones, how are you doing?” I looked up and saw the familiar face. “Thanks for the letter,” she said. “It meant a lot.”

When I think of a coach, I think of someone above me, someone who gives instruction—not a friend. But Coach Smith is different, and, like any other good friend, she dealt with my problem in a determined way even when I hated her for it at that time. I didn’t deserve her kindness, but she gave it anyway. I will forever be grateful for her help, and now for her friendship.

4. How did the author feel when the author ate a poor diet and had a sense of tiredness? A. Ashamed C. Funny

B. Proud D. Nervous

5. The author fought with Coach Smith because ______. A. she refused to go on a diet C. she changed the training course

B. she caused failure of her team D. she kept her idea of losing weight

6. Why did the author write a letter to Coach Smith? A. She felt sorry for eating too little food. B. She decided to improve her performance.

- 3 -

C. She was grateful for Smith’s care for her health. D. She wanted to build a close relationship with Smith. 7. What is the best title for the passage? A. Unexpected Friendship C. A Strict Volleyball Coach 【答案】4. B 5. D 6. C 7. A 【解析】 【分析】

本文是一篇记叙文。作者由于减肥而影响了训练和身体健康,教练真诚劝告但作者并不领情。后来作者才意识到自己对教练的无礼,给教练写信道歉并表示感谢。 【4题详解】

推理判断题。根据第一段中Soon I began losing weight, which thrilled me, and I even grew to love the tiredness and lightheadedness(头晕)that came with my poor diet, for those feelings meant that I was winning.可知作者开始减肥,因为不吃饭而感到疲倦头晕,但这使作者感到兴奋和高兴,为取得的减肥成就感到自豪。故选B. 【5题详解】

推理判断题。根据第二段She talked with me about my eating and was angry that I wouldn’t listen to her when she tried to make me eat. She tried to persuade me in a determined way and so we fought constantly.可知教练反对作者减肥,为作者不听劝告而生气,教练努力要说服作者,两个人因此经常争执。故选D. 【6题详解】

推理判断题。根据第三段I realized then that I had ruined my senior year by being disrespectful, and I had probably ruined hers as well. So that evening I wrote her a letter apologizing and thanking her.可知尽管作者表现不好但教练还尽力说她的好,作者听到这些,感觉自己对教练的无礼毁了自己也毁了教练,所以给教练写道歉信并感谢教练。故选C. 【7题详解】

主旨大意题。作者执意减肥,对健康和训练有害,教练努力劝告但作者不听,经常惹教练生气。最后作者意识到自己的无礼,写信向教练道歉。最后一段But Coach Smith is different, and, like any other good friend, she dealt with my problem in a determined way even when I hated her for it at that time.作者感触到教练就像好朋友一样,一直以坚定的方式处理和作者的问题。A项:Unexpected Friendship.体现了本文的主题,适合作为标题。其他选项只是文章的部分内容,不能概括全文。故选A.

- 4 -

B. A Fight with My Coach D. My Way of Losing Weight

【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。小题4作者执意减肥,对健康和训练有害,教练努力劝告但作者不听,经常惹教练生气。最后作者意识到自己的无礼,写信向教练道歉。最后一段But Coach Smith is different, and, like any other good friend, she dealt with my problem in a determined way even when I hated her for it at that time.作者感触教练就像任何别的好朋友一样,一直以坚定的方式处理和作者的问题。A项:Unexpected Friendship.体现了本文的主题,适合作为标题。其他项只是文章的部分内容,不能概括全文。

C

For centuries, mankind and dogs have suffered from a communication failure. We can tell dogs what we want them to do and sometimes they comply, but we’ve always struggled when it comes to understanding the true meaning of their barks and whimpers. There is exciting news now – a dog translator has been invented to help you communicate with your furry friend.

Researchers at North Carolina State University have fashioned some kind of miracle dog translator body harness(束腰带). What’s special about it is that it doesn't just rely on the dog’s vocalizations to interpret what Fido is banging on about.

Oh no – this miracle harness reads and interprets the ordinary dogs’ body language as well, giving us a full two-way dog communication experience.

Researcher David Roberts says: \"Dogs communicate primarily through body language, and one of our challenges was to develop sensors that tell us about their behavior by observing their posture remotely.\"

Sensors on the harness monitor the dog’s heart rate and body temperature and software builds up a vocabulary, letting the human know what the dog is feeling.

What would dogs say if they could talk to us? The human can even communicate back through the harness thanks to vibration motors, supposedly by tapping into the dog’s senses so that it can understand what you’re trying to say to it.

The dog harness is designed for dogs involved in search and rescue and other front-line work, but it's got us dreaming of a beautiful future, one where humans and dogs can co-exist as equals, with the dog able to fully express itself at all times. 8. Why can’t people communicate with dogs?

A. They have difficulty understanding dogs’ barks and whimpers.

- 5 -

B. They have no idea about dogs’ behavior in relation to their posture. C. They don’t know how to tell dogs what they want them to do. D. They don’t have a machine to translate the dogs’ language. 9. What does the underlined word most probably mean in paragraph two? A. Bought. C. Influenced.

B. Researched. D. Made.

10. For what purpose is the dog harness designed?

A. It is designed for dogs to understand what people are trying to say to them. B. It is designed for dogs to communicate with people through body language. C. It is designed to monitor the dog’s heart rate and body temperature. D. It is designed for dogs doing search and rescue and other front-line work. 11. What is the author’s attitude towards the possible human-dog communication? A. Shocked. C. Embarrassed.

【答案】8. A 9. D 10. D 11. B 【解析】 【分析】

本文属于说明文阅读,文章主要描述了研究人员制造了一种神奇的狗翻译束腰带,可以通过狗的身体语言传达他的意思,这是专为狗参与搜索和救援和其他一线工作而设计的,同时我们希望未来可以真正与狗交流。 【8题详解】

细节理解题。根据文章第一段\"but we've always struggled when it comes to understanding the true meaning of their barks and whimpers\"人类与狗交流的困难在于人类很难理解狗的叫声和呜咽声;故选A。 【9题详解】

词义推断题。根据文章第二段\"Researchers at North Carolina State University have fashioned some kind of miracle dog translator body harness\"可知北卡罗来纳州立大学的研究人员已经制造了一种神奇的狗翻译束腰带,因此fashioned就是made的意思;故选D。 【10题详解】

细节理解题。根据文章最后一段\"The dog harness is designed for dogs involved in search and rescue and other front-line work\"The dog harness 是专为狗参与搜索和救援和其他一线工作设计的;故选D。 【11题详解】

推理判断题。根据文章最后一段\"but it's got us dreaming of a beautiful future,one where humans and

- 6 -

B. Excited. D. Annoyed.

dogs can co-exist as equals,with the dog able to fully express itself at all times\"但它让我们梦想着一个美丽的未来,一个人类和狗可以共存平等,与狗能够充分表达自己的未来;可知作者对于可能可以与狗交流是十分兴奋的;故选B。

【点睛】关于词义猜测题做题技巧。关于词义猜测题做题技巧。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,主要有对生词的词义猜测,熟词新义以及代词的猜测。其关键是根据上下文的逻辑关系,利用已掌握的信息,有必要的时候,借助生活或者文化常识,确定单词的词义。比如小题2,根据文章第二段\"Researchers at North Carolina State University have fashioned some kind of miracle dog translator body harness\"可知北卡罗来纳州立大学的研究人员已经制造了一种神奇的狗翻译束腰带,因此fashioned就是made的意思。

D

We are lucky to live in a world that is full of incredible technology. Our living rooms are packed with computers, LCD TVs, video game systems, and Blue-ray players that help us enjoy the latest entertainment. Although these items bring us joy and convenience, they also create a lot of junk. Each device needs its own plug and adaptor to keep its batteries recharged, and over time these wires get tangled (缠绕在一起的). Thankfully, something has come along to help rid our homes of this mess while still supplying these devices with the power they need. It’s called wireless charging and this trend is just starting.

Wireless charging has a lot of potential for smartphones and other electronic devices. Electronic devices can absorb the electricity once they’re placed on a special charging mat. There are several advantages that wireless charging offers over traditional methods. For starters, cords (电线) have a tendency to wear out with use. Wireless charging users never have to worry about buying replacement cords. Wireless charging is also far more convenient for medical implants, as patients won’t need to recharge their devices through the skin using cords. In turn, this cuts down on the risks of infection. Wireless charging can also bring safety benefits, as wired charging devices that come in contact with water can increase the chances of getting an electric shock. Wireless charging gets rid of that danger completely.

Still, there are a few drawbacks to wireless charging. The first is speed. It takes a bit longer to charge devices wirelessly than it does if the device is plugged in. The process also requires more heat, so devices tend to get a bit hotter, which could create other safety issues. Also, since devices must be left on a special pad while charging, it is harder to operate them while they are powering up. This limitation may be gotten rid of in the future, as researchers are developing transmitters (发射器) that can charge several different devices in a room without the need to connect

- 7 -

to a charging pad. Although wireless-charging technology may be far from perfect, it seems like a step in the right direction as we move towards a less-tangled future. 12. What is a problem with many modern appliances? A. Most people can’t afford to pay for them. B. They can cause a lot of junk around the house. C. They go out of style too quickly. D. They are not very entertaining.

13. Why is wireless charging beneficial for medical patients? A. It often brings down the cost for their medical bills.

B. Wireless charging has shown to cure people of serious diseases. C. It is more convenient to check or repair their devices. D. It’s being used as a replacement for many pills.

14. Which of the following is a disadvantage of wireless charging? A. Wireless charging means devices take up more space. B. People can now buy fewer devices for their homes. C. It takes longer to charge your battery wirelessly. D. People can’t plug in their devices conveniently.

15. What seem to be the author’s attitude towards wireless charging? A. Cautious. C. Disapproving.

【答案】12. B 13. C 14. C 15. D 【解析】

文章给我们介绍了一种新技术——无线充电设备,并分析了其优缺点。 【12题详解】

细节理解题。根据第一段中Although these items bring us joy and convenience, they also create a lot of junk.可知家用电子产品给我们带来了方便和快乐,同时也制造了一些垃圾。故选B. 【13题详解】

细节理解题。根据第二段中Wireless charging users never have to worry about buying replacement cords. Wireless charging is also far more convenient for medical implants, as patients won’t need to recharge their devices through the skin using cords.可知无线充电降低了后期投入的成本,对于医用植入物来说更方便,还降低了感染风险。故选C.

- 8 -

B. Uncaring. D. Favorable.

【14题详解】

细节理解题。根据第三段中there are a few drawbacks to wireless charging. The first is speed. It takes a bit longer to charge devices wirelessly than it does if the device is plugged in.可知无线充电的缺点之一就是充电时间比电源充电时间长,故选C. 【15题详解】

推理判断题。根据最后一段中This limitation may be gotten rid of in the future,和Although wireless-charging technology may be far from perfect, it seems like a step in the right direction as we move towards a less-tangled future.可知作者认为无线充电的局限性会在将来得到解决,虽然这项技术目前还不完美,但这是向未来迈出了正确的一步。由此可见作者对无线充电是赞成的。故选D. 第二节 (共5小题,每小题2分,满分10分)

How to keep a Relationship Healthy and Strong

Are you new to experiencing relationships? Well,let me give you advice on how to have a healthy relationship with your partners.

___16___. Don't hide things from them,and don't lie. Don't be afraid to say things that aren't very flattering about yourself. Getting them to trust you is the most important element in any relationship. If there's no trust,there's nothing there. So please be honest and they will learn to open up to you.

Make sure you give them respect. Now,respect isn't just simply treating them nicely. There is a lot more to it. You have to learn to adjust to their liking. ____17____. Don't just think about yourself,but think about what your partners need out of it as well.

___18___. Always be willing to help them and give them honesty and positive at the time. Make them feel you are someone they can really count on and build a future with. This is an important step in a relationship. Your partner needs out of it as well.

Make sure you' have a good sense of humor with them. Laughter is the key to happiness. Laugh a lot with them,and joke with them. Laughter may seem silly,but it's the secret to a lot in life. It will keep the sparks alive. ___19___

Make sure the communication is good. This goes along with trust,but always communicate how you feel even if it's something that upsets you. Instead of screaming, talk to them.___20___.It's important to communicate this to them,not to keep it bottled up. A. Show them your personality. B. Be an honest person with them.

- 9 -

C. Make sure you are reliable to your partners. D. Laughter keeps the relationship strong and lasting. E. Don't start to neglect them and make them feel unwanted.

F. Bascially, learn to study your partners’ moods, wants and needs.

G. If they did something that made you happy, tell them about it in a respectful manner. 【答案】16. B 17. F 18. C 19. D 20. G 【解析】

本文属于说明文,介绍维持一种牢固而又健康的人际关系的几个策略。 【16题详解】

根据横线后一句Do not hide things from them, do not lie.可知不要对别人隐瞒,也不要说谎。作者在本段中建议我们要诚实,故选B。 【17题详解】

根据前后两句You have to learn to adjust to their liking.和Don ' t just think about yourself ,think about what your partner needs out of it as well.可知作者告诉我们要了解自己同伴的需求,不要只是考虑自己的感受和需要。故F正确。 【18题详解】

根据下面两句Always be willing to help them and give them honesty and positivity at the same time. Make them feel you are someone they can really count on and build a future with.可知要愿意帮助他人,要让别人知道我们是值得依赖的。也就是说要保证自己对别人是有帮助的。故选C。 【19题详解】

根据本段前面两句Make sure you have a good sense of humor with them. Laughter is the key to happiness.可知保持幽默感很重要,因为开心是幸福的关键。作者在本段中告诉我们要通过笑让我们之间的关系更持久,故选D。 【20题详解】

根据本段最后一句It ' s important to communicate this to them , not keep it bottled up.可知和别人的交流很重要,而且要注意交流的方式方法。故选G项。 第二部分 英语知识运用(共三节,满分60分)

第一节 完形填空(共20小题,每小题1.5分,满分30分)

It was early one hot morning in 2015 when, accompanied by my mother, I was____21____wheeled to

- 10 -

the taxi stand. Three weeks earlier, I had____22____my left ankle at home. Now, I was on my way to being___23___ for an operation at the Philippine General Hospital.

I was feeling ___24___as I’d never had surgery before and the thought of it____25____me. After waiting for____26____for more than 90 minutes, we were still standing there. It usually only takes a few minutes, but on this particular Sunday they would___27___ us either already filled with passengers or____28____to take us. Perhaps they weren’t ___29___to carry my ___30___. My mother was starting to get frustrated as we were fast running out of time; our____31____was scheduled for 10:45am. Then a black SUV___32___ and stopped in front of us. The driver, taking a look at us, said, “You two look like you could use a___33___!” He told us he’d seen us earlier as he was taking his son to a____34____school activity. He was now returning home and saw that we were still there.

With no questions asked, this good Samaritan welcomed us aboard and got us to the hospital. We arrived at 10:30 – just in time. He refused any___35___, saying people should help one another. He left with a smile.

I was finally___36___. A long recovery process and physical therapy followed and now I am able to____37____again.

To this day we have not____38____again this friendly driver who went out of his way, but his generosity towards us has____39____in our minds and taught me to keep watch for and help others ___40___.

21. A. deliberately 22. A. broken 23. A. protected 24. A. painful 25. A. attracted 26. A. a taxi 27. A. pick up 28. A. eager 29. A. equipped 30. A. stick 31. A. enquiry 32. A. broke down 33. A. lift

B. roughly B. lost B. assessed B. cautious B. hurt B. an ambulance B. squeeze out B. unwilling B. allowed B. wheelchair B. ceremony B. got through B. cart

C. gently C. burnt C. rejected C. optimistic C. worried C. my father C. deal with C. delighted C. informed C. mother C. appointment C. speeded up C. guide

- 11 -

D. toughly D. treated D. updated D. nervous D. impressed D. my doctor D. pass by D. unable D. demanded D. ankle D. challenge D. pulled over D. treat

34. A. winter 35. A. comment 36. A. turned down 37. A. breathe 38. A. get over 39. A. changed 40. A. in need

B. weekend B. praise B. operated on B. concentrate B. get across B. faded B. in despair

C. Christmas C. reward C. left out C. drive C. come over C. stuck C. in time

D. night D. blame D. attended to D. walk D. come across D. disappeared D. in sight

【答案】21. C 22. A 23. B 24. D 25. C 26. A 27. D 28. B 29. A 30. B 31. C 32. D 33. A 34. B 35. C 36. B 37. D 38. D 39. C 40. A 【解析】 【分析】

本文是一篇故事。作者讲述了自己膝盖受伤坐轮椅去医院,在路上打不到车,着急之时一位好心司机慷慨相助,并且不要报酬。这件事教给作者要留意和帮助需要帮助的人。 【21题详解】

考查副词辨析。A. deliberately故意地;B. roughly粗略地;C. gently轻轻地;D. toughly强硬地。根据wheeled to the taxi stand可知作者是被轮椅推着去出租车站台,所以动作是轻轻地。故选C. 【22题详解】

考查动词辨析。A. broken折断,摔伤;B. lost失去;C. burnt燃烧;D. treated治疗。根据上句wheeled和下句for an operation可知,作者在家摔伤了膝盖,故选A. 【23题详解】

考查动词辨析。A. protected保护;B. assessed评估;C. rejected拒绝;D. updated更新。此处指作者要去医院做手术评估,故选B. 【24题详解】

考查形容词辨析。A. painful痛苦的;B. cautious谨慎的;C. optimistic乐观的;D. nervous紧张的。根据I’d never had surgery before可知作者以前没动过手术,现在受伤了,内心很紧张。故选D. 【25题详解】

考查动词辨析。A. attracted吸引;B. hurt伤害;C. worried担心;D. impressed给人印象。作者对病情的紧张使自己很担心,根据常识故选C. 【26题详解】

考查名词辨析。A. a taxi出租车;B. an ambulance救护车;C. my father我的父亲;D. my doctor我的医生。根据上文wheeled to the taxi stand和本句we were still standing there可知作者在出租车站台上

- 12 -

等出租车,结果等了90分钟也没等到。故选A. 【27题详解】

考查动词短语辨析。A. pick up捡起;B. squeeze out挤出;C. deal with处理;D. pass by经过。平时等车只需要几分钟,但是在这个星期天,出租车们都从身边过去了。表示车经过,故选D. 【28题详解】

考查形容词辨析。A. eager渴望的;B. unwilling不愿意的;C. delighted高兴的;D. unable不会的。此处指作者没找到出租车,要么是出租车载满了乘客,要么是不愿载作者。上文提到了wheeled和had broken my left ankle可知作者受伤不方便,出租车不愿意载这样的客人。故选B. 【29题详解】

考查动词辨析。A. equipped装备;B. allowed允许;C. informed通知;D. demanded要求。或许出租车上没有载轮椅的装备,没有配备这种设施。故选A. 【30题详解】

考查名词辨析。A. stick棍;B. wheelchair轮椅;C. mother妈妈;D. ankle踝。与wheeled to the taxi stand呼应,指出租车不能携带作者的轮椅。故选B. 【31题详解】

考查名词辨析。A. enquiry询问;B. ceremony典礼;C. appointment约定;D. challenge挑战。与上文I was on my way to being ___3___ for an operation at the Philippine General Hospital.呼应,因为作者是去医院做手术评估,此处指和医生约定的时间。故选C. 【32题详解】

考查动词短语辨析。A. broke down打坏;B. got through通过;C. speeded up加速;D. pulled over驶向路边。此处指黑色的SUV靠边停车,故选D. 【33题详解】

考查名词辨析。A. lift搭车;B. cart二轮运货马车;C. guide向导;D. treat请客,款待。司机说似乎我们想要搭车,指搭便车,故选A. 【34题详解】

考查名词辨析。A. winter冬天;B. weekend周末;C. Christmas圣诞节;D. night晚上。根据上文on this particular Sunday可知是星期天,所以司机是送孩子去参加周末学校活动。故选B. 【35题详解】

考查名词辨析。A. comment评论;B. praise赞扬;C. reward报酬;D. blame责备。根据saying people should help one another.司机把作者和母亲按时送到了医院,不要任何报酬,他说人们应该互相帮助。故选C. 【36题详解】

- 13 -

考查动词短语辨析。A. turned down拒绝;B. operated on给……做手术;C. left out忽视;D. attended to参加。根据A long recovery process and physical therapy followed可知作者进行了康复过程和物理治疗,由此可知医生给作者做了手术,故选B. 【37题详解】

考查动词辨析。A. breathe呼吸;B. concentrate集中;C. drive驾驶;D. walk走。因为作者是膝盖受伤,所以治疗和恢复之后又能走路了。故选D. 【38题详解】

考查动词短语辨析。A. get over克服;B. get across通过;C. come over过来;D. come across偶遇。后来作者再也没有遇到过那位好心的司机,表示“遇到”,故选D. 【39题详解】

考查动词辨析。A. changed改变;B. faded凋谢;C. stuck刺;D. disappeared消失。此处指司机对作者的慷慨深深印在了作者心里,表示深入内心,故选C. 【40题详解】

考查介词短语辨析。A. in need需要;B. in despair绝望;C. in time及时;D. in sight看得见。司机对陌生人的慷慨教会了作者留意和帮助需要帮助的人,此处指需要帮助的人,故选A.

【点睛】完形填空的解题技巧之一就是要根据上下文来学会“推理”出最佳选项。同学们要遵循“上下求索”的原则来查找信息。例如,小题1 根据wheeled to the taxi stand可知作者是被轮椅推着去出租车站台,所以动作是轻轻地。故选gently.小题2根据上句wheeled和下句for an operation可知,作者在家摔伤了膝盖,故选broken. 小题6根据上文wheeled to the taxi stand和本句we were still standing there可知作者在出租车站台上等车,结果等了90分钟也没等到。故选a taxi. 小题14根据上文on this particular Sunday可知是星期天,所以司机是送孩子去参加周末学校活动。故选weekend.小题16根据A long recovery process and physical therapy followed可知作者进行了康复过程和物理治疗,由此可知医生给作者做了手术,故选operated on.

第二节 语法单项选择(共15题,每小题1分,满分15分)

41.The girl sat there quite silent and still with her eyes on the wall. A. fixing C. to be fixing 【答案】B 【解析】

考查非谓语动词。短语:fix one’s eyes on 眼睛集中在,句意:这个小女孩坐在那非常安静眼睛还被集中在墙上。所以选B。

- 14 -

B. fixed D. to be fixed

42. the city center, we saw a stone statue of about 10 meters in height. A. Approaching C. To approach 【答案】A 【解析】

【详解】考查非谓语动词。句意:接近市中心时,我们看见一个高10米的石像。这里是非谓语动词,we是approach的逻辑主语,它们之间是主动关系,用现在分词作状语,故选A。

43. from the top of the tower, the south foot of the mountain is a sea of trees. A. To see C. Seen 【答案】C 【解析】

【详解】考查过去分词做状语。句意是:从塔顶上看,南面山脚处是一片树的海洋。动词see和主语the south foot of the mountain之间是被动关系。所以用过去分词作状语。故选C。 44.Lucy rushed to the school, only that it was Saturday. A. finding C. to find 【答案】C 【解析】

【详解】考查不定式作状语。句意:露西匆忙赶去学校,却发现是周六。本句为only to do 作结果状语,表示出乎意料的的结果,故选C。

【点睛】不定式和现在分词作结果状语。

现在分词作结果状语时一般只能单独使用,通常位于句末,前有逗号隔开。有时为了突出结果,可在现在分词前加副词thus,意为“因而,因此”。往往表示正常出现的、自然而然的或意料之中的结果。例句: ①Crops such as peas or soybeans put important minerals back into the soil, making it ready for crops such as wheat or corn that need rich and fertile soil.

②By 1820 the population of New York had grown to about 125,000,making it the largest city in the USA.

动词不定式单独作结果状语,通常表示偶然的、出乎意料的结果,有时为了强调这种意外的结果,可在不定式前加only, 意为“却…,只…”,在这种情况下,不定式的逻辑主语也可能是全句的主语。例句:

①After two days we finally arrived at the small village, only to be told that the old man had passed

- 15 -

B. Approached D. To be approach

B. Seeing D. Having seen

B. found D. having found

away.

②Yesterday a beggar bought a lottery ticket, to make him a millionaire overnight. 本题为出乎意料的结果,故用不定式作结果状语。

45.The polluted water was from a chemical factory by local people. A. running C. to run 【答案】D 【解析】

【详解】考查过去分词作定语。句意:废水是从一家由当地人经营的化学工厂出来的。run为非谓语动词,修饰名词chemical factory,与其是动宾关系,故用过去分词形式,故选D。 46.Only in an hour ago out why he was absent. A. did the teacher found C. did the teacher find 【答案】C 【解析】

【详解】考查部分倒装。句意,只是在一小时之前,老师才知道了他缺席的原因。当only+状语位于句首时,句子要用部分倒装。所谓部分倒装就是把谓语动词的一部分,即助动词、情态动词、系动词移至主语的前面。因为前面有了助动词或情态动词,所以后边的动词要用原形,故选C。

【点睛】部分倒装,指将谓语的一部分如助动词或情态动词倒装至主语之前,而谓语动词无变化。如果句中的谓语没有助动词或情态动词,则需添加助动词do,does或did,并将其置于主语之前。用法如下:

1. hardly, in no way, little, scarcely, seldom, never, no more, no longer, not, not only, no sooner, not only … (but also),not until… 等具有否定意义的词或词组位于句首,句子用部分倒装。例子: No sooner had I got home than it began to rain.我刚到家就下起了雨。

2. so / suchthat结构中的so或such位于句首可以构成部分倒装句,表示强调so /such和that之间的部分。例子:

So unreasonable was his price that everybody startled.他的要价太离谱,令每个人都瞠目结舌。 3. only +状语或状语从句置于句首,被该状语修饰的句子用部分倒装。例子:

Only in this way can you solve this problem.只有用这种方法,你才可以解决这个问题。 本题属于第三种用法,only位于句首,需用部分倒装。

47.Not until the early years of the 19th century what heat is. A. man did know

B. man knew

- 16 -

B. ran D. run

B. the teacher found D. had the teacher found

C. didn’t man know 【答案】D 【解析】

D. did man know

【详解】考查部分倒装。句意:直到19世纪早期,人们才知道什么是热量。not until位于句首,句子需用部分倒装,即把be动词,情态动词,助动词放在主语之前,故选D。由于本结构not已经放在句首,故句中不需要not,不选C。

48.My suggestion is that the meeting off till next Sunday. A. be put C. should put 【答案】A 【解析】

【详解】考查虚拟语气。句意:我的建议就是会议应该推迟到下周日。suggestion后面的表语从句,谓语动词要用虚拟语气,其形式应为“(should+)动词原形”。有时候可以省略should 。但在本句中,会议被延期,meeting 和put 的关系是被动式,所以要用 should + be put off,故选A。

【点睛】在动词suggest, order, demand, propose, request, command, insist等后的宾语从句中,用虚拟语气(即should+动词原形或只用动词原形)来表示愿望、建议、命令、请求等。在advice, order, plan, suggestion, demand, proposal等名词后面的表语从句或同位语从句中,谓语动词要用虚拟语气,其形式应为“(should+)动词原形”。有时候可以省略should ,本题为suggestion后面的表语从句,故需用虚拟语气,should可以省略。

49. louder, all the students would hear. A. If the teacher had spoken C. Had the teacher spoken 【答案】D 【解析】

【详解】考查虚拟语气。句意:如果老师能够大声说话,所有学生都能听到。这里表示与现在的事实相反的假设,此时:主句用:主语+would/should/ could/might+ 动词原形;从句用:If + 主语 + 动词过去式(be 动词一律用were); 所以本题应该选择D。 C和A用于表示与过去的事实相反的假设。 50.It is high time that we a meeting to discuss this problem. A. hold C. have held 【答案】B

- 17 -

B. put

D. had been put

B. If the teacher will speak D. If the teacher spoke

B. held D. had held

【解析】

【详解】考查虚拟语气。句意:是我们开会讨论这个问题的时候了。It is high time 后面跟一般过去时或者should do,故选B。

51.If we to protect the environment, we will live to regret it. A. hadn’t acted C. don’t act 【答案】C 【解析】

【详解】考查动词时态。句意:如果我们现在不采取行动保护环境,我们会遗憾一辈子。此处if引导一个真实条件句。在真实条件句中,谓语动词涉及到将来动作时,要用一般现在时代替一般将来时,所以用一般现在时,故C正确。

52.During the last three decades, the number of people participating in physical fitness programs sharply.. A. was increasing C. had increased 【答案】B 【解析】

试题分析:考查动词的时态语态。从句意“在过去的三十年中,参加健身锻炼的人数已经增加很多了”知,increase的动作虽然发生在过去,但一直持续到现在,同时由题眼“during the last three decades”可知,该空中应该用现在完成时态,所以只有B项符合语境。

【名师点睛】时态题的考查关键是抓住句子的上下文含义和句中的时间状语。要根据时间状语来选择合适的时态,在平时的学习中要注意积累有关时态的用法和各种时态的特殊之处。这句话的时间状语是During the last three decades是典型的现在完成时的时间状语。

53. Around two o’clock every night, Sue will start talking in her dream. It somewhat ________ us. A. bothers 【答案】A 【解析】

句意:大约每晚两点左右,苏就开始说梦话了,这有点打扰我们。注意时间状语:every night,每晚,故用一般现在时态来表示。

【考点定位】考查动词的一般现在时态。

54.I hate when people talk with their mouths full.

- 18 -

B. haven’t acted D. won’t act

B. has increased D. will be increasing

B. had bothered C. would bother D. bothered

A. that C. them 【答案】D 【解析】

B. this D. it

【详解】考查it的用法。句意:我很讨厌说话的时候,嘴里塞满东西。句中it作形式宾语,真正的宾语是when people talk with their mouths full。选D。

【点睛】It作形式宾语。当不定式(短语)、动名词(短语)或从句在某个句子中作宾语时,为保持句子结构平衡,避免句式结构的混乱,常用it作形式宾语,而将真正的宾语放在句尾。此时it仍只起先行引导作用,本身无词义。其基本结构为“动词+it+宾语补足语+不定式(动名词或从句)”。

1. sb find/ believe/ think/ feel/ consider/ make + it +n+to do/that从句。如: I take it (that) he will come on time. 我认为他会准时来的。 He makes it a rule never to borrow money.(他立志决不向别人借钱。) 2. sb find/think/make + it + adj. + to do sth/that 从句(宾语从句)如:

I don’t feel it difficult to understand the Special English.(我觉得理解英语特别节目并不难。) 3. sb+hate / dislike / love / like+it+when-从句,如:

I hate it when my mother asks me to eat eggs.(我讨厌母亲要我吃鸡蛋。) I dislike it when you whistle. 我不爱听你吹口哨。 4. sb+appreciate/prefer+it+if-从句,如:

I really appreciate it if you could help me with my math. 本题属于第三种用法。

55.It was he said disappointed me. A. that;what C. that;which 【答案】B 【解析】 【分析】 考查强调句。

【详解】句意:正是他说的话让我很失望。这是一个强调句型,\"it is/was that\"是固定搭配,\"what he said\"是被强调部分, 你可以发现去掉\"it was that\"后, 句子仍然完整。 \"what he said\"做主语,主语从句中\"said\"缺宾语用what补足,故选B。

第三节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)

- 19 -

B. what;that D. which;that

As you know, science plays ___56___ very important role in our education. Do you want to keep up with the latest research and discoveries in science? There are many good websites ___57___ you can check out the latest in the science world.

One great site is Science News for Kids. This site reports science news ___58___ (cover) a wide range of subjects. The articles are aimed ___59___ younger readers, but adults will find this site ___60___ (suit) for them as well. Another wonderful site, one that I check out every day,___61___ (call) Science Daily. The site is ___62___ (constant) updated with news, often about exciting ___63___ (finding) that change how we view the world.

These sites post the latest stories and also keep all the past articles they post______ (early). That way you can find articles just about anything that ___65___ (be) related to the science fields you are interested in. 【答案】56. a 57. where 58. covering

59. at 60. suitable 61. is called 62. constantly 63. findings . earlier 65. is 【解析】

这篇文章主要介绍了一些报道最新科站。 【56题详解】

考查不定冠词。句意:正如你所知,科学在我们教育中起着非常重要的作用。play a very important role in“起着非常重要的作用”,是固定用法,所以填a。 【57题详解】

考查定语从句。句意:有几个很好的网站,在这些网站上,你可以看到科学界最新的进展。___2___ you can check out the latest in the science world.是一个定语从句,关系词在从句中作地点状语,所以填关系副词where。 【58题详解】

考查非谓语动词。句意:这个网站的科技新闻涵盖很多方面。cover与其逻辑主语This site之间是主动关系,所以用现在分词,填covering。 【59题详解】

- 20 -

考查介词。句意:这些文章的对象是年轻读者,但是成年人也适合阅读。本句为短语be aimed at“旨在,目的在于”,故用at。 【60题详解】

考查固定结构。句意:这些文章的对象是年轻读者,但是成年人也适合阅读。find + sb. / sth. + adj. 意为“发现某人(物)……”。形容词作find的宾语补足语,所以填suitable。 【61题详解】

考查动词时态和语态。句意:另外一个很好的网站叫Science Daily ,我每天都在看。one与call之间是被动关系,用被动语态,且表示主语现在的状态,用一般现在时,综上所述,用一般现在时的被动语态,填is called。 【62题详解】

考查副词。句意:这个网站经常更新一些可以改变我们看待这个世界的新闻。修饰动词updated,用副词,所以填constantly。 【63题详解】

考查名词单复数。句意:这个网站经常更新一些可以改变我们看待这个世界的新闻。经常是关于一些令人激动的发现。“令人激动的发现”是复数意义,所以填findings。 【题详解】

考查比较级。句意:这些网站不仅更新最新新闻,也保留之前更新的文章。分析句子可知,保留更早的新闻,故用比较级earlier。 【65题详解】

考查主谓一致。句意:那样的话,你可以找到你只感兴趣的新闻。that ___10___ (be) related to the science fields you are interested in.是一个定语从句,修饰先行词anything,先行词anything在从句中作主语,谓语动词用单数,且表示一个客观的事实,用一般现在时,所以填is。 第四部分 写作(共两节,满分35分) 第一节 66.短文改错

Last Monday, our class hold a speech contest on the theme of thankfulness. Both of us took an active part in it because we were interesting in it. In beginning, our teacher made a speech, appeal to us to be thankful. After that, many participants impressed us on their wonderful performances. They expressed their love and appreciations to their parents, teachers and people who loved them.

I learned a lot of from this activity. There are many people around us who have helped us great. We should be grateful to them in return for which they have done for us.

- 21 -

【答案】hold→held; Both→All;

interesting→interested; beginning前加the; appeal→appealing; on→with;

appreciations→appreciation; a lot of中去掉of; great→greatly; which→what 【解析】 【分析】

本文是一篇说明文,介绍了上周一班级举行演讲比赛的情况和意义。

【详解】第一处:考查动词时态。句意:上周一,我们班举行了一场主题为感恩的演讲比赛。根据句中时间状语Last Monday可知此处用一般过去时,故hold 改为 held.

第二处:考查代词。句意:我们所有人都积极参加,因为我们感兴趣。因为是班级演讲比赛,所以此处指全体同学积极参加,与句中we一致。Both表示“两者都”,表示“三者或三者以上都”用all,故Both 改为 All. 第三处:考查形容词。句意:我们所有人都积极参加,因为我们感兴趣。interesting “有趣的”,用来修饰物。interested “感兴趣的”,用来修饰人。此处主语是we,用interested修饰。故interesting 改为 interested.

第四处:考查冠词。句意:起初,老师做了一个演讲,呼吁我们要懂得感恩。表示“开始,起初”是in the beginning,beginning前由the限定,故beginning前加the.

第五处:考查非谓语动词。句意:起初,老师做了一个演讲,呼吁我们要懂得感恩。句中appeal的主语和句子的主语our teacher一致,此处作状语用动词-ing形式。故appeal 改为 appealing.

第六处:考查介词。句意:许多参与者精彩的表现给我们留下了深刻印象。此处表示许多参与者精彩的表现给我们留下了深刻印象,“某物给某人留下……印象”是impress sb. with sth.介词用with,故on 改为 with. 第七处:考查名词。句意:他们向父母,老师以及爱他们的人表示感谢。appreciation表示“感激”是不可数名词,没有复数形式。故appreciations 改为 appreciation.

第八处:考查介词。句意:从这个活动中,我收获很多。a lot相当于a lot of sth. 而a lot of等于many、lots of,用来修饰名词。此处表示“学到了许多”,后面没有名词,用a lot,故去掉of.

第九处:考查副词。句意:我们身边有很多人帮助我们。此处修饰动词help用副词,故great 改为 greatly.

- 22 -

第十处:考查代词。句意:我们非常感谢他们为我们所做的事情。此处作介词for的宾语,表示“为我们所做的事”,用what引导宾语从句。故which 改为 what. 第二节 书面表达(满分25分)

67.假定你是学生李华,你和在深圳上学的英国朋友Andrew约好下周末去成都旅游,但你因故不能赴约。请根据以下要点用英语给他写一封电子邮件: 1. 表示歉意; 2. 解释原因; 3. 另约时间。 注意:1.词数100左右

2.可以适当增加细节,以使行文连贯。

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 【答案】Dear Andrew,

I am indeed very sorry that I can't go to Chengdu with you next weekend, which I have promised. I feel sorry for it and want you to know what happened.

Just now, my cousin, Li Qing, who left home to Australia for his further study last year, informed me that he would return this Saturday morning and asked me to pick him up at the airport with his family. You know, we haven't seen each other for nearly a year.

I sincerely hope you can accept my apology and appreciate your allowing me to make another date to show you around Chengdu. Once again, I'm sorry for any inconvenience caused.

All the best

Li Hua

【解析】 【分析】

本篇书面表达属于应用文,要求写一封道歉信。

【详解】根据提示可知,本篇为书信,要求写一封道歉信,时态应为一般现在时或一般过去时。关键要点如下:①Andrew约好下周末去成都旅游,但你因故不能赴约;②表示歉意;③解释原因;④另约时间。

- 23 -

第二步:根据关键要点,确定关键词,如:feel sorry for it(抱歉),pick him up(接某人),accept my apology(接受道歉),make another date(另约时间)等。

第三步:根据提示及关键词进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题以及句子结构完整。

第四步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,使之自然流畅,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面。

【点睛】本篇范文结构清晰,内容完整,过渡衔接严谨自然,符合演讲稿的要求,其中不乏亮点句型。 非性定语从句的使用 which I have promised和Just now, my cousin, Li Qing, who left home to Australia for his further study last year, informed me that he would return this Saturday morning and asked me to pick him up at the airport with his family.

宾语从句和非谓语动词使用I sincerely hope you can accept my apology and appreciate your allowing me to make another date to show you around Chengdu.

- 24 -

- 25 -

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- 7swz.com 版权所有 赣ICP备2024042798号-8

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务