2017(A)
VI. 任务型阅读。(每小题2分,共8分)阅读下文并回答问题。
It was a summer afternoon in the countryside. Wan Bo, a university student, was painting while his classmate Tang Qi was making a wooden box by the river. A little riding on a rocking horse caught their eye by chance. It brought them back to their childhood, warm and happy. “Why not try to make one by ourselves?painting.
”
” Tang Qi said. Then, the two young men began to collect some information
” said Wan Bo.
“You are good at making things and I am interested
“Actions speak louder than words,
about it. During those days, watching videos about caring(雕刻) and shaping wood into horse shapes on the Internet became an important part of their life.
Several months later, a wooden rocking horse appeared. They felt so excited that they put the picture of it on the Internet right away. To their surprise, it attracted lots of people
’s attention and some even hop
The two young men thought it might be a good chance. They sent some forms to the customers to make a survey. According to the result, they made each customer a special rocking horse. These horses were quite different from those produced in other factories, and they soon became popular among the customers.
In the first year of their new hobby, Wan and Tang made thirteen rocking horses. Sometimes, they also repaired rocking horses for people. They made the old ones look new again. Wan and Tang helped those people bring back many happy memories.
Their hobby has now become a successful and busy business. 69. Was Wan Bo interested in painting?
___________________________________________________________________________ 70. How many rocking horses did they make in the first year of their new hobby?
___________________________________________________________________________ 71. What did the forms help Wan and Tang to know about?
___________________________________________________________________________
72. Do you think it is a good idea to start a business with the hobby like the two young university students? Why or why not?
______________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________ 【短文大意】本文是介绍两个大学生自己因受启发而创业并成功的故事。69.【解析】考查事实细节题。一般疑问句的回答,我们知道一般疑问句只能是章中的第二段的第二句话中的
Yes或No的回答,根据文
Yes。注意此题如
I am interested in painting知道与事实相符,当然应该回答
1分。如首字母
Y写成y,无标点句号或者
果有大小写、标点符号及语法错误均扣is, he写成it等语法错误均得
1分。
”.写成”“。”,was写成
70. 【解析】考查事实细节题。特殊疑问句的回答必须根据疑问词的要求进行简答或完整回答均可,这是对数量的询问。根据第六段第一句
In the first year of their new hobby, Wan and Tang made thirteen rocking
horses.得到答案是Thirteen (13)。注意此题数字写成英语或阿拉伯数字均得分,但英文首字母须大写且均有标点句号才得
2分,否则扣1分。如果完整回答有语法错误也将扣
1分。
71.【解析】考查事实归纳题。根据第五段第三、四句According to the result, they made each customer a special rocking horse.These horses were quite different from those produced in other factories,概括为The forms helped them to know what every customer needed /wanted /required
或者The forms made them know /learn hobbies ….
of different customers about rocking horses. 此题答题的关键在于体现不同需求方面就得分,但如果有语法或拼写错误均与
72题共扣1分,同时不能使用文章中的原句进行回答,
否则将得0分,必须用自己的语言进
行总结概括才能得分。
72.【解析】考查事实观点题。这是一道开放性试题,考生可以根据自己的看法,结合文章内容发表自己的观点,但注意观点必须是来源于文章,而不能脱离文章本身内容,另外对自己表达、叙述的观点所必须能够有充分足够支持本观点的原因或理由,而不是答非所问的原因或理由,这样只能得法或拼写错误将与
71题共扣1分。如果出现这两题有一题完全错误是
0分。此题如果有语
0分,而另一题有语法错误的将只能
得1分。此题可能的答案是:Yes. /I think so. Because I can make money and develop my hobby at the same time. 或者No /I don’t think so. Because my hobby is playing chess, and I don
’t think I can make money with it.只要是
运用了有关表达自己观点的句子并且无语法错误均被认为正确而得分。另外注意此题的问题应该是两问,因此在回答时也应该是两个回答,但如果能够综合归纳回答这两个问题放在了一个句子中进行表达叙述,这也是正确的将不扣分。
2017(B)
VI. 任务型阅读。(每小题2分,共8分)阅读下文并回答问题。May 31, 2017
Jaden is a six-year-old boy. He experienced the unlucky things of life twice. First he lost his dad when he was four and his mom died unexpectedly in her sleep last month. Jadenlot.
But things always go towards a good side. A few weeks later, Jaden told his aunt that he was tired of seeing everyone sad all the time. Hereach 100.
Then he asked his aunt to buy him some little toys and take him to the center of the city. people smile,
” said Jaden. At first, he was not sure if the people passing by would like to receive his toys. In fact,
he was always successful and got close to his dream step by step, because no one could refuse such a little boygiving and expecting.
“I’m keeping a count of 100 smiles,can.”
Reported by Barbara
69. Did Jaden lose his parents?
________________________________________________________________ 70. How many smiles did Jaden hope to get?
__________________________________________________________________ 71. What did Jaden do to cheer himself up in the center of the city?
___________________________________________________________________ 72. Do you think Jaden
’s way was good to deal with his problem? Why or why not?
___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ 【短文大意】介绍小作者给予别人物品,希望以此来让他们微笑快乐。69`【析】细节题。根据His parentshe did。
70`【析】根据He hoped that the number of the smiles could reach 100.或者最后一段的smiles得到答案是100.或One hundred。71`【析】根据第三段内容进行归纳概括答案,to make them happy.
72`【析】根据文章内容发表自己观点,同时还表达出支持自己观点的理由。可以是同意也可以不同意。故答案可能是:Yes /I think so. Because smiles from others could cheer him up. Or No /I donthink the only way to cheer up us changing oneself. Or I think that 词汇错误即可。
只要言之有理,语言表达正确,无语法和….
在市中心做的事是赠送玩具给路人从而得到微笑。
故答案为:
He gave the toys to the people passing by and get smiles from them. Or He gave the toys to the people passing by
I’m keeping a count of 100
’ death hit him a lot.知道父母双亡,与事实相符应该回答
yes。即Yes. /Yes,
” said Jaden. When asked if he could make it, he answered, k I
’d like to see more smiles around him. He hoped that the number of the smiles could
’s heart was broken. His parents
’ death hit him
’t think so. Because I
2018(A)
六、任务型阅读
37.(9分)A group of students from the US have been in China for a week.Here is part of their chat history(聊天记录)on WeChat.
(1)How much was Sunny's bill?270 yuan
(2)Did Stone find the bus stop in the end?Yes,he did
(3)What are the group of students mainly talking about?Experiences in China.
(4)Do you think it is necessary for Sunny to give tips for the service?Why or why not?
No,I don't think so.Because (she)has paid for the meal.Its the waiters duty to serve well.【分析】本文主要是一群在中国呆了一个星期来自美国的学生的一部分他们聊天的记录.
【解答】1.270 yuan.细节理解题;根据语境\"When we finished the meal,the waiter brought us the bill.It was 270 yuan ,吃完饭,服务员给我们拿来账单,一共是
270元.可得出答案.
2.Yes,he did.细节理解题;根据语境\"We walked for about ten minutes,and finally got to the bus stop.我们走了大约十分钟,终于到达了公共汽车站.可得出答案.
3.Experiences in China.总结大意题;根据文章A group of students from the US have been in China for a week一群来自美国的学生在中国呆了一个星期.对话内容中涉及到了饮食,问路,所见所闻等,可只是说了来中国的经历.4.
No,I don't think so.
Because(she)has paid for the meal.It's the waiters' duty to serve well.阐述
观点题.根据自己的理解,言之有理即可.
【点评】此题考查阅读表达,在理解文章意思基础上,结合语境,仔细分析,便可得出正确答案.
2018(B)
VI.任务型阅读。(66-68小题2分,69小题3分,共9分)
阅读下文并回答问题。
Reading is fun. When you read, would you like a paper book or an e-book(e-books, some love paper books, and others prefer reading both.
Li Ming, a university professor (
教授), is busy doing some research. So he is often on business. When he
oves reading e-books. He also likes reading paper books in the
电子书)? Some people choose
is at the airport or on the train, he especially l
library for the research work. Besides, he enjoys the smell of the paper books.
What’s more, Li Ming would like to read with his family. There is a reading time from 8:00 to 9:00 each Friday evening at home. Everyone reads and shares what they learn from the books. One Friday evening, Grandma took out an old paper book and said to her grandson,
“Li Lei, this is the first book your grandpa
gave me. There is his name on the front page. Whenever I read it, I can get something new from his notes. And I can still remember the happy life we lived together.E-books need no paper. Many forests will be saved.your eyes will get sore.”
Different people have different ideas about e-books and paper books. No one knows whether e-books can replace (代替) paper books or not. Somehow, books are our friends. No matter which kind of books you choose to read, you can learn more about the world through them. 66. Do all the people prefer reading e-books?
” Li Lei said, “But I enjoy reading e-books.
” Grandma advised, “Don’t read for a long time, or
____________________________________________________________________ 67. When is the reading time in Li Ming
’s family?
____________________________________________________________________ 68. What does the old paper book mean to Grandma?
____________________________________________________________________ 69. Do you think e-books will replace paper books in your life? Why or why not?
____________________________________________________________________ 66. [答案] No, they don’t.
[解析] 根据Some people choose e-books, some love paper books, and others prefer reading both.与问题不符合。
67. [答案] From 8:00 to 9:00 each Friday evening.
[解析] 根据There is a reading time from 8:00 to 9:00 each Friday evening at home.68. [答案] It means love /missing /good memories.
[解析] 根据奶奶对孙子的话知道读爷爷送给奶奶的书表达一种爱、美好的回忆或怀念之情。69. [答案] Yes, I think so. Because e-books are easy to carry and protect our environment better.
No, I don’t think so. Because reading paper books offers us a more real and pleasant experience and better for our eyes.
[解析] 这是一道开放性试题,言之有理并符合语法及语言表达就正确。
得到答案。
知道
2019(A)
VI. 任务型阅读。(65—67小题,每小题
阅读下文并回答问题。
In Jinzhong, Shanxi Province, there is a group of people who are busy drawing maps around. They are not workers on geography, but dispatchers(调度员) on Emergency(急救) Center of the city.
Since 2007, the dispatchers in the center have been drawing maps of the local areas. “A dispatcher
’s job is counted in seconds,
” says Liang Ruimei, a dispatcher in the center. She has been
working in ther center since it started in 2007.
one second, the patient may have a better chance to live.by hand.
After many years
’ hard work, the dispatchers keep every building and street of the city in mind. They even
know whether or not a car can enter the gate of a building. Sometimes the caller can
doesn’t matter. As long as he describes the buildings around, the dispatcher can dispatch emergency medical workers to him.
2分,68题3分,共9分)
“We must answer the phone in 3 seconds, get clear informatio”
about the patient in 60 seconds and dispatch(调度) emergency medical workers in 3 minutes at most. If we save
Although nowadays the center has electronic maps, the dispatchers still walk through the streets to draw maps
’t tell clearly w
“We are trying to be quicker than Death,” says Liang.
65. Is Liang Ruimei a dispatcher in Emergency Center of Jinzhong? 66. When did Emergency Center of Jinzhong start?
67. To be quicker than Death, what do the dispatchers in Emergency Center of Jinzhong do?
68. Do you think it necessary for dispatchers to draw maps by hand when they have electronic maps? Why or why not? 答案:
65. Yes, she is.
解析:由第三段第一句可知答案。66. In 2007.
解析:由第三段第二句可知答案。
67. They remember every corner of the city through hand-made maps, and dispatch emergency medical workers to the right place as soon as possible.
解析:通读全文可推知,这些调度员通过手绘地图来记住城市的每一个角落,以求做到以最快的速度把进行急救的医务人员送到正确的地方,争分夺秒,挽救生命。
68. Yes. Because maps by hand show small facts of the city more correctly and electronic maps may not work sometimes.
No. Because electronic maps are easier to use and can show the latest road situation. 解析:此题为开放性试题。
2019(B)
任务型阅读。
Hi, there!
Dr.Wang
I’m here to help with any of your problems, whether at school or at home.
@ Dr. Wang
What should say to my little brother?
Sophia
My problem is terrible.
My mum gave us a new baby a couple of years ago. We were really happy then, but this lovely baby has grown up!
He seems to have too much energy, and never stops running or shouting. The door doesn’t help at all
be knocking at it for ages. I can—he’ll
’t study at home. I really
can’t stand this, but what should I say to four-year-old boy? And my parents are around him all the time. They seem to forget everything about me. How I miss those sweet old days when we could just sit in the sofa! Can you help me out? @ Sophia
That’s a common complaint. I know how awful it is when someone keeps knocking
Dr. Wang
at the door, but doesn
’t that mean the little one wants to stay with you? Just as you
want to have your parents around, he needs your attention! If this doesn
feel better, ask your parents for some help. Just have a talk with your parents. Ask them to calm our little brother down or take him out when you are doing your homework. And tell them that you also need their attention!
Family life might not always be as sweet as those old days. Sometimes we have to wait until what troubles us today becomes part of those sweet old days.
’t mak
45. Was Sophia happy to have little brother at first? _____________________________________ 46. How old is Sophia
’s little brother now?
____________________________________ 47. What problems does Sophia have? ____________________________________
48. Do you think someone else like Dr. Wang for help is the best choice for Sophia? Why or Why not? ____________________________________ 【答案】45. Yes,she was.46. He’s four years old.
47. She doesn’t have a special place to study and her parent pay less attention to her because of her little brother./Her little brother makes too much noise for her to study and draws less much of her parents' attention.
48. Yes.Because when we are in trouble and canthe best help./No,I don
’t get rid of it by ourselves, advice from some people like Dr.Wan
’t think so.Because family problems can only be advised by family members.Others know too
little of the family to give helpful advice. 【解析】【分析】
短文大意:索菲娅四岁的弟弟经常吵闹影响她学习,而妈妈的注意力也在弟弟身上,对索菲娅缺少关注。对于自己的烦恼,索菲娅请教了王博士。王博士给她提出了一些建议:小弟弟也需要关注,向父母寻求帮助,请他们让小弟弟冷静下来,或者在做作业的时候带他出去。告诉爸爸妈妈你也需要他们的关注!【45题详解】
问题:一开始索菲娅很高兴有个小弟弟吗?根据表格第二栏
Sophia的介绍“My mum gave us a new baby a
couple of years ago. We were really happy then, but this lovely baby has grown up!”可知,索菲娅对刚出生的小弟弟感到很高兴,故答案为【46题详解】
问题:索菲亚的弟弟现在多大了?根据表格第二栏say to four-year-old boy?”可知,索菲亚的弟弟今年47题详解】
问题:索菲娅遇到了什么问题?根据表格第二栏stops running or shouting. The door doesn
Sophia的介绍“He seems to have too much energy, and never ’t help at all
—he’ll be knocking at it for ages. I can
Sophia的介绍“I really can4岁了,故答案为
’t stand this, but what should I
Yes, she was.。
He’s four years old.。
can’t stand this And my parents are around him all the time. They seem to forget everything about me.”可知,索菲娅四岁的弟弟经常吵闹影响她学习,而妈妈的注意力也在弟弟身上,对索菲娅缺少关注。故答案为
She
doesn’t have a special place to study and her parent pay less attention to her because of her little brother./Her little brother makes too much noise for her to study and draws less much of her parents' attention.。【48题详解】
问题:你认为向王博士这样的人寻求帮助是索菲亚的最佳选择吗?为什么?为什么不?we are in trouble and can
Yes. Because when
’t get rid of it by ourselves, advice from some people like Dr. Wang is the best help./No, I
don’t think so. Because family problems can only be advised by family members. Others know too little of the family to give helpful advice.是的,因为当我们遇到麻烦,不能够自己解决问题的时候,像王博士这样的人的建议是最好的帮助。/不,我不这么认为。因为家庭问题只能由家庭成员来建议。其他人对家庭了解太少,无法提供有用的建议。(回答言之有理即可)
【点睛】任务型阅读通常有回答问题型,判断正误型,阅读填空型,英汉互译型等题型,不仅考查学生阅读理解层面的能力,更加注重考查学生“写”的能力。本题适合用“扫读法”来快速捕捉信息。扫读法是指在快速浏览全文的基础上,找到与问题相关的某些特定信息,如:人名、时间、地点、事件等,来回答细节问题。第二个问题询问她是如何对待客户的;可运用“搜索式跳读”迅速从短文中锁定问题信息,答语尽量简短。
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- 7swz.com 版权所有 赣ICP备2024042798号-8
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务