您好,欢迎来到微智科技网。
搜索
您的当前位置:首页2022年重庆市中考英语试卷(B卷)解析版

2022年重庆市中考英语试卷(B卷)解析版

来源:微智科技网
2022年重庆市中考英语试卷(B卷)

听力测试。(共30分) 听一遍。根据你所听到的句子,从A、B、C三个选项中选出最恰当的答语,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑

1.(1.5分)A.Good morning,sir. B.Goodbye,sir. C.Good night,sir.

2.(1.5分)A.Nothing much. B.Yes,please. C.You're welcome. 3.(1.5分)A.Hurry up! B.Never mind! C.Good job!

4.(1.5分)A.I'd love to. B.Thank you. C.It's cool.

5.(1.5分)A.Here you are. B.I don't know. C.Have fun.

6.(1.5分)A.OK,I will. B.It doesn't matter. C.Not at all.

7.(1.5分)A.Tom. B.Lily. C.Peter.

8.(1.5分)A.By car. B.By bus. C.On foot.

9.(1.5分)A.New classmates. B.Smart animals. C.Great inventions. 10.(1.5分)A.Spring. B.Summer. C.Winter.

11.(1.5分)A.For one year. B.For two years. C.For three years.

12.(1.5分)A.Because it's quiet. B.Because it's noisy. C.Because it's big.

13.(1.5分)听下面一段材料,回答问题。 (1)Where is the man going? A.To the airport. B.To the police station.

C.To Main Street Station.

(2)How much are two all﹣day passes? A.5 dollars. B.10 dollars. C.15 dollars.

14.(1.5分)听下面一段材料,回答问题。 (1)Why did the girl get a cold? A.Because she didn't wear enough clothes. B.Because she drank too much cold water. C.Because she didn't bring the raincoat with her.

(2)What are the two speakers going to do next month? A.Clean the city park. B.Buy some food.

C.Visit the village school.

15.(1.5分)听两遍。根据你所听到的短文内容,从A.B、C三个选项中选出正确答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 (1)Jian Sports Centre is closed this weekend because of the______. A.traffic B.weather C.playground

(2)The coach of the football team for girls is from______. A.Chongqing

B.Liaoning C.Beijing

(3)For the free playground on Saturday afternoon,come with your______. A.parent B.teacher C.friend

(4)If you want to learn to play basketball,call Anna at______. A.65009823 B.65508293 C.65509823

Ⅱ.单项选择。(每题1分,共10分)从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。

16.(1分)I usually have_______egg and some bread for breakfast.( ) A.a

B.an

C.the

D./

17.(1分)Father's Day comes_______June every year.( )

A.in

B.on

C.at

D.to

18.(1分)It's raining heavily.Please take the_______.( )

A.stone

B.flower

C.umbrella

D.postcard

19.(1分)I_______a party next Saturday.I hope you can come.( )

A.had B.was having C.have had D.will have

20.(1分)Believe in_______and you can make it.( )

A.myself

B.yourself

C.himself

D.herself

21.(1分)The new year is coming.Teachers encourage us_______new hobbies.( ) A.develop

B.developing

C.to develop

D.developed

22.(1分)_______Zhang Guimei isn't in good health,she works hard to help her students.( ) A.Although

B.If

C.Because

D.When

23.(1分)Last year,a new old people's home_______in our community.( ) A.builds

B.built

C.is built

D.was built

24.(1分)Roy is a great dancer.He dances_______than others.( )

A.beautifully C.less beautifully

B.more beautifully D.most beautifully

25.(1分)﹣Excuse me,do you know_______? ﹣Yes.Next Friday.( )

A.when will the volunteers come back B.when the volunteers will come back C.how will the volunteers come back D.how the volunteers will come back

Ⅲ.完形填空。(每题1.5分,共15分)根据短文内容,从A、B、C、

D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。

26.(15分)It was a sunny afternoon.Sam and his sister Lily were helping Mom(1) the room.

\"Hey,Sam,\"said Mom. \"Would you please put these paper﹣towel tubes(纸巾内管)in the bin?\"Sam looked at the tubes and something came to him.He asked, \"Could I use them to make a(2) ?\"\"Great idea!\"said Mom.\"Do we have any other good recycling materials(可回收材料)?\"asked Sam.\"Come on.Let's go and see what else we can find in(3) house,\"said Mom. Then,they walked around and kept(4) .\"This box would be good,\"Sam pointed out.\"(5) it's full of books.\"\"I was going to put those books on the shelves(书架).Can you give me a(6) ?Then you can have the box,\"said Mom.\"Sure,no problem!\"said Sam(7) .\"Now I only need several more things.\"Sam happily collected all his materials.He sat on the floor,cutting and gluing all afternoon.

\"I like your robot,\"said Lily.\"Thanks.But his head is broken,and I can't(8) it,\"said Sam.\"Hmm,\"said Lily.She came up with an idea.She ran away and ran right back with an old hat.\"Remember this hat?\"asked Lily. \"I wore it when I was a baby.Now it's too(9) for me.\" \"Thanks,it's perfect!\"said Sam.\"What do you think,

Mr.Robot?\"

\"I love it,\"said Mr.Robot,in a funny voice.\"You are really good(10) making things out of recycling materials.\"

(1)A.fill up (2)A.box (3)A.our

B.clean out C.build up D.find out B.book B.your

C.robot C.their

D.plane D.its

(4)A.running B.listening C.cutting D.searching (5)A.Because B.But (6)A.pen (7)A.sadly (8)A.see (9)A.big (10)A.at

B.hat

C.So C.leg

D.Or D.hand

B.carefully C.angrily D.excitedly B.find B.small B.to

C.fix

D.hit

C.perfect D.new C.for

D.with

Ⅲ.阅读理解。(共35分)阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。

27.(3分)A man gets out of his car.He rushes into a doctor's office.\"DOCTOR!Please help me!I think I must be seriously ill.\" \"Tell me what's wrong,\"the doctor says beside his desk. \"Everywhere I touch on my body,it hurts!\" the man answers. \"Come on and sit on the chair.Please show me.\"

So the man touches his left foot and cries out of pain.Then he touches his right knee and cries,\"Ouch.\"Then he touches his back and jumps out of the chair.

As he is about to continue,the doctor says,\"That's enough.Let me see.\"After a while,the doctor says,\"Oh,I know.Feel your finger.\"

(1)The man thinks he must be . A.seriously ill B.really heavy C.very healthy D.terribly thin

(2)The doctor asks the man to sit . A.in his car B.on the chair C.on the floor D.on the desk

(3)The doctor finds the man probably breaks . A.his foot B.his knee C.his back D.his finger 28.(8分)

Orangutans

Orangutans are nature lovers.They like hanging out in the tree.They spend 95% of their time up there in the tree.They sleep and eat in their nests(巢).The nests are big enough for even a 10﹣year﹣old kid to play in.

Pigs

Pigs may not look so cute when they find mud(泥) holes.They like playing in the mud﹣it is like their natural playground.And when it is hot,they stay in the mud to cool themselves.They don't care how dirty they get.

Sea turtles

Sea turtle eggs are like ping﹣pong balls.After baby turtles break out of the eggs,they get themselves out of the sand and hurry to leave the beach for the sea.They swim for 24 hours in the sea to stay away from danger.

(1)In which part of a newspaper can you probably read the passages? A.Sports. B.Health. C.Nature.

D.News.

(2)Orangutans like hanging out . A.in the tree B.on the beach C.in the sea D.in the mud

(3)On hot days,pigs like to play in the mud to . A.look for food B.learn skills C.fall asleep D.cool themselves

(4)Which of the following is true according to the passages? A.Sea turtles have eggs like soccer balls. B.Baby sea turtles are good swimmers. C.Sea turtles lay their eggs in the sea. D.Baby sea turtles are safe on the beach.

29.(8分)Free time is a good chance for teenagers to have fun.What about free time with parents around?Some teenagers want free play without parents' supervision(监管)while parents and experts(专家)may think differently.

Lin Tao,a middle school student,thinks teenagers should be free to play.\"Last time I played with my parents around,I was nervous and

just couldn't enjoy myself to the fullest,\"Lin says.\"And my friend Chen Xiaoxin has similar experiences.Once,he went out to play with his classmates.Everyone felt uncomfortable with his mother's supervision.\"

Wang Min,a mother of a 14﹣year﹣old boy,thinks playtime needs supervision.She explains,\"People usually say I like to control my kid,but that's not true.I am just worried that he will get into trouble.Some guys may have a bad influence on him,and some games like LARP(剧本杀)may mislead him.He might even get indulged in the stories and can't get back to real life.\"

Mr.Ma,a doctor of social studies,says it's understandable for teenagers to wish for freedom.Free play helps them to be independent.Parents can give them more space.They don't have to supervise them all the time.However,teenagers should find out the exact details(细节)about the activities before playtime.Then they can communicate with their parents and decide together whether they can go out to play alone.

(1)According to the passage,free time is a good chance for teenagers to . A.study hard B.have fun

C.get into trouble D.mislead parents

(2)Lin Tao supports his own idea by . A.listing numbers B.raising questions C.comparing facts D.giving examples

(3)The underlined words \"get indulged in\" in Para.(段落)3 probably mean . A.get lost in B.get interested in C.be tired of D.be proud of

(4)According to the passage,which of the following may Mr.Ma support?

A.He Kai's parents are around every time he plays with his friends. B.Feng Zhongfan's parents never ask him about whom he plays with. C.Liu Xiang goes out without knowing anything about the activities. D.Xie Hao talks to his parents about the exact details before playtime. 30.(8分)①On January 4th,the China National Traditional Orchestra(民族乐团)played some well﹣known traditional music in their concert.Audiences(观众)enjoyed the beautiful sounds guzheng,the

powerful tunes of suona,the tearful notes of erhu and so on.Each traditional Chinese musical instrument tells its own story.

②\"I've fallen in love with the sounds of traditional instruments,especially pipa,four﹣stringed(弦)instrument with a history of more than 2,000 years.It can produce different sounds,such as the sounds of falling snow and raindrops.Every time I listen to a pipa tune,I have a strong feeling of peace,\"said Yang Tian,an audience of the concert. ③However,a recent report suggests_______.To wake up people's love for tradition music,something creative has been done.

④In some traditional music concerts,VR(虚拟现实)technology is used to bring the starry sky or the beautiful sandy view of Dunhuang to the music hall.It makes the experience like watching a 3 D movie. ⑤Li Xiaobing,a music teacher from Beijing,mixes traditional folk(民间)singing,opera and Chinese instruments through technology.People are surprised at his works and they love them! ⑥Some musicians try to add something new to traditional music.They bring modern music like pop and rap into traditional music.When the east meets the west,the new form of music wins the hearts of both the old and the young.

⑦Traditional music shows the beauty of our culture,and with some creativity,great things happen.

(1)Which of the following can be put in the_______?

A.pipa can not produce the sound of falling snow B.traditional music is much better than modern music C.the number of traditional music listeners is dropping D.more young people show interest in traditional music

(2)To wake up people's love for traditional music,Xiaobing . A.tells many tearful stories B.makes good 3 D movies C.mixes traditional music D.sings pop and rap songs

(3)The structure(结构) of the passage is .

A.

B.

C.

D.

Li (4)According to the passage,the writer believes . A.traditional music should only be played in concerts B.the ways to play traditional music must be changed C.traditional music must remain unchanged all the time D.traditional music with creativity will be more popular

31.(8分)The Beijing 2022 Winter Olympics was a great success.China has kept the promise to hold a green Olympics.Many green actions made it possible,like providing environmentally friendly smart beds,using new energy(能源)cars,supporting sporting places with 100% clean energy and reusing rain and snow water.

Take making ice as an example.China didn't use R507,a common material,to make ice because it isn't friendly enough to the environment.Through 18 months' hard work,China independently developed the CO2 direct cooling technology.

A net of tubes runs under the ice.High﹣pressure liquid(液态) CO2 goes through them to create heat(热)exchange.The CO2 evaporates(蒸发)under the ice surface.The evaporation takes in heat and turns water on the surface into ice.And the CO2 goes into another circle.This technology helps to make ice better and faster.And above all,it is much greener because there's no new CO2 produced.Among all the 15 ice sporting places in the Winter Olympics,7 used the CO2 direct cooling technology to make ice.As a result,much less pollution

was caused.

Beijing did so much more to save energy.Beijing built the new sporting places with green materials.As for the old ones,Beijing used new glass walls to take the place of traditional walls to let more natural light in.70% of the waste heat was also reused to keep warm and dry.And a large number of new energy cars were used at the Beijing 2022 Winter Olympics.

The Beijing 2022 Winter Olympics is the first to truly achieve carbon neutrality(碳中和),and it has set new standards in green technologies.Some newspapers say China has set an example for the world in environmental protection and green development.

(1)How long did it take China to develop the CO2 direct cooling technology? A.18 months. B.100 weeks. C.15 days. D.7 years.

(2)The writer writes Para.3 to show . A.why the CO2 goes into another circle

B.how the new ice﹣making technology helped C.how sporting places used the new technology

D.why the liquid CO2 runs through the net of tubes

(3)According to the passage,we can infer(推断)that . A.all the buildings will be built with glass walls in the near future B.the CO2 direct cooling technology may be widely used in the world C.the high﹣pressure liquid CO2 will totally take the place of R507 soon

D.no new standards in green technologies may be set after the Olympics

(4)Which of the following can be the best title for the passage? .

A.A New Green Ice﹣making Technology B.Green Technologies Used in Sports C.A Shared Future of Green Development D.The Green Beijing Winter Olympics

Ⅴ.口语应用。(每题1分,共5分)阅读下面对话,从方框内7个选项中选择5个恰当的句子完成此对话,并把答题对应题目的答案标号涂黑。

32.(5分)A.What happened? B.Congratulations,Henry. C.I had a headache in the morning. D.I am here to help you.

E.Have you travelled around China?

F.Anything interesting at school? G.What a pity!

A:Hey,Henry.

B:Hi,Bill.Come in and take a seat.

A:I didn't see you at school today.(1) B:I went to a speech competition. A:Great.Did you win? B:Yes.I won the first place.

A:(2) ﹣I always know you can do it. B:Thanks.(3)

A:Yes.We had an exciting geography class.We learned much about food around China.

B:(4) I missed it.

A:Cheer up,Henry.(5) I have the textbook with me. B:Thank you,Bill.It's really kind of you. A:You are welcome.

Ⅵ.任务型阅读。(共9分)阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。

33.(9分)\"Do you want to grow your own vegetables?\"Mom asked. \"Yes!\" My eyes got wide.Mom smiled at my excitement.She gave me a book on gardening,and I carefully planted some seeds(种子)in the

backyard.

After supper,I rushed to see how much they might grow.Nothing!My mouth dropped.\"Someone stole my seeds!\" Mom laughed from ear to ear.She said,\"Johnny,go and check the book.\" I hung my head down.I read the book and I knew something needed to be done.

Early the next morning,I ran to the back yard.Everything looked the same but I wasn't that disappointed(失望).As the book said,I lightly watered my seeds and stuck my finger in the soil(泥土)to make sure it wasn't too dry.That evening,I couldn't help going to check my garden again.No sign of anything green.Just dirt.

The next morning I raced to the garden again.No changes.\"Why is it taking so long for the seeds to grow?\"I asked.\"Grow up!\" I shouted. \"Please,just grow,\" I almost cried.Mom was too busy with housework to help. \"Read the book,and wait patiently.\" So I read again.I removed(除去)the grass from the soil and watered the seeds.

Then one morning,I walked out to my garden.I wasn't expecting to see anything yet.To my surprise,a little bit of green came into my eyes.I got down on my knees for a closer look. \"They grew!\" I shouted.I could see little green leaves growing everywhere!I was so excited.They finally grew!The book is right.It took several days for the seeds to be in the soil before popping up.

(1)Did Johnny want to grow his own vegetables?

(2)Where did Johnny plant the seeds?

(3)Soil and water helped.What else did it take for the seeds to grow according to the passage? (List 3 things)

(4)Do you think Mom teaches Johnny in a good way?Why or why not?

Ⅶ. 完成句子。(每空1分,共10分)根据所给提示,完成句子。每空一词,含缩略词。

34.(2分)I was doing my homework at seven last night.(变成否定句) I my homework at seven last night.

35.(2分)They have P.E. four times a week now.(对划线部分提问) do they have P.E.now?

36.(2分)Please tell me where we can put our mobile phones. (改为同义句)

Please tell me put our mobile phones.

37.(2分)学生不应该熬夜,因为他们需要充足的睡眠。 (完成译句)

Students should not because they need enough sleep.

38.(2分)这些书太有趣了,孩子无法停止阅读。 (完成译句) These books are interesting the children can't stop reading them.

Ⅷ. 短文填空。(每空2分,共16分)根据下面短文内容,在短文的空格处填上一个最恰当的词,使短文完整、通顺。

39.(16分)As students,you should study hard.More importantly,you should study in a smart way.Try these methods below. Spaced Repetition

According to Ebbinghaus,you'll(1) easily if you don't review in time.After you read your study material for the first time,you'd better come back to it 6 hours later,then 24 hours later,3 days later,7 days later or even 14 days later and above.Repeat it(2) least 5 times,and you can almost remember everything. Jim Kwik's Technique(方法)

According to Jim Kwik,an expert on reading and the memory(记忆),the key to understanding your reading material is to ask question.You can put a line down the(3) of a piece of paper.On the left,take notes of key information,while on the right,write down 3 kinds of questions ﹣﹣ how,when and why.Among the questions,the most important(4) is how you can use the key

information.Connect it with the knowledge you've(5) known.And think about what real life problems you can solve by using it.This helps to keep the information in your mind. The Feynman Technique

Studies show students can understand what they've learned better when they(6) someone else.The Feynman technique includes 4 basic steps.First,study.Second,teach what you've just learned to someone with zero knowledge of the subject in(7) words.Third,find out which parts you can explain well and which parts you can't.Then go back to the book and try to understand the topic once again.Fourth,repeat the steps above(8) you can explain the topic without looking at the book. 九.书面表达。(满分20分)

40.(20分)有效控制愤怒能帮助我们恢复理智,找回方向,解决问题。你校English Corner 将进行\"Control Your Anger and Solve Your Problem\"的成长分享。请你写一篇发言稿,讲述你通过有效控制愤怒,成功解决某一问题的小故事,并分享你的感悟。 要求:

1.80﹣120词,开头和结尾已给出,不计入总词; 2.文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。 参考信息:

1.有效控制愤怒,成功解决问题的小故事(起因、经过、结果);

2.你的感悟(保持冷静、学会反思、有效沟通……); 3.……

参考词汇:anger n.[U] 愤怒

Control Your Anger and Solve Your Problem

Have you ever controlled your anger and solved a problem better?______________ Thanks for listening.

2022年重庆市中考英语试卷(B卷)

参与试题解析

听力测试。(共30分) 听一遍。根据你所听到的句子,从A、B、C三个选项中选出最恰当的答语,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑

1.(1.5分)A.Good morning,B.Goodbye,sir. C.Good night,sir. 【分析】略 【解答】A

2.(1.5分)A.Nothing much. B.Yes,please. C.You're welcome. 【分析】略 【解答】B

3.(1.5分)A.Hurry up! B.Never mind! C.Good job! 【分析】略 【解答】C

4.(1.5分)A.I'd love to. B.Thank you.

sir. C.It's cool. 【分析】略 【解答】B

5.(1.5分)A.Here you are. B.I don't know. C.Have fun. 【分析】略 【解答】C

6.(1.5分)A.OK,I will. B.It doesn't matter. C.Not at all. 【分析】略 【解答】A 7.(1.5分)A.Tom. B.Lily. C.Peter. 【分析】略 【解答】C

8.(1.5分)A.By car. B.By bus. C.On foot. 【分析】略

【解答】B

9.(1.5分)A.New classmates. B.Smart animals. C.Great inventions. 【分析】略 【解答】C

10.(1.5分)A.Spring. B.Summer. C.Winter. 【分析】略 【解答】A

11.(1.5分)A.For one year. B.For two years. C.For three years. 【分析】略 【解答】B

12.(1.5分)A.Because it's quiet. B.Because it's noisy. C.Because it's big. 【分析】略 【解答】A

13.(1.5分)听下面一段材料,回答问题。

(1)Where is the man going? A.To the airport. B.To the police station. C.To Main Street Station.

(2)How much are two all﹣day passes? A.5 dollars. B.10 dollars. C.15 dollars. 【分析】略 【解答】CB

14.(1.5分)听下面一段材料,回答问题。 (1)Why did the girl get a cold? A.Because she didn't wear enough clothes. B.Because she drank too much cold water. C.Because she didn't bring the raincoat with her.

(2)What are the two speakers going to do next month? A.Clean the city park. B.Buy some food.

C.Visit the village school. 【分析】略 【解答】AC

15.(1.5分)听两遍。根据你所听到的短文内容,从A.B、C三个选

项中选出正确答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 (1)Jian Sports Centre is closed this weekend because of the______. A.traffic B.weather C.playground

(2)The coach of the football team for girls is from______. A.Chongqing B.Liaoning C.Beijing

(3)For the free playground on Saturday afternoon,come with your______. A.parent B.teacher C.friend

(4)If you want to learn to play basketball,call Anna at______. A.65009823 B.65508293 C.65509823 【分析】略 【解答】BBAC

Ⅱ.单项选择。(每题1分,共10分)从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂

黑。

16.(1分)I usually have_______egg and some bread for breakfast.( ) A.a

B.an

C.the

D./

【分析】我早餐通常吃一个鸡蛋和一些面包。

【解答】冠词分为定冠词the,不定冠词a/an和零冠词,the表示特指,或者是同一事物第二次提到时用the,球类,棋类前面不加the,乐器前面要加the,最高级前面要加the;a 、an 是不定冠词,都表示一个,a用于辅音音素开头的单词前,an用于元音音素开头的单词前,零冠词用于一些特殊的结构中。根据题干可知,此处表示的是泛指一个鸡蛋,且egg的发音是以元音音素开头的,因此用不定冠词an修饰。 故选:B。

17.(1分)Father's Day comes_______June every year.( )

A.in

B.on

C.at

D.to

【分析】父亲节在每年的六月。

【解答】in后加没有具体到某一天的时间(世纪、年、季节、月)或者早晨、下午和晚上;on后接具体到某一天的时间或具体某一天的早晨、下午和晚上;at后接钟点或中午、夜间;to到。根据空后June可知表示月份,因此用in。 故选:A。

18.(1分)It's raining heavily.Please take the_______.( )

A.stone B.flower C.umbrella D.postcard

【分析】雨下得很大。请带上雨伞。

【解答】stone石头;flower花儿;umbrella雨伞;postcard明信片。根据It's raining heavily.雨下得很大,可知是说请带上雨伞。 故选:C。

19.(1分)I_______a party next Saturday.I hope you can come.( )

A.had

B.was having

C.have had

D.will have

【分析】下周六我将举行一个聚会。我希望你能来。

【解答】A.had一般过去时;B.was having过去进行时;C.have had现在完成时;D.will have一般将来时。根据句意:下周六我将举行一个聚会。我希望你能来。结合语境可知本句描述的是将来发生的动作,因此时态用一般将来时。 故选:D。

20.(1分)Believe in_______and you can make it.( )

A.myself

B.yourself

C.himself

D.herself

【分析】相信自己,你就能成功。

【解答】myself我自己;yourself你自己;himself他自己;herself她自己。believe in oneself\"相信自己\",根据you can make it,可知是此处表达的是\"相信你自己\",因此用yourself。 故选:B。

21.(1分)The new year is coming.Teachers encourage us_______new hobbies.( )

A.develop B.developing C.to develop D.developed

【分析】新年就要到了。老师鼓励我们培养新的爱好。

【解答】根据Teachers encourage us结合选项可知短语encourage sb.to do sth.鼓励某人做某事。 故选:C。

22.(1分)_______Zhang Guimei isn't in good health,she works hard to help her students.( ) A.Although

B.If

C.Because

D.When

【分析】虽然张桂梅身体不好,但她努力帮助她的学生。

【解答】Although虽然、尽管;If如果、是否;Because因为;When当……时候。根据题干可知虽然张桂梅身体不好,但她努力帮助她的学生,句子前后是转折关系,则应用although,引导让步状语从句。 故选:A。

23.(1分)Last year,a new old people's home_______in our community.( ) A.builds

B.built

C.is built

D.was built

【分析】去年,我们社区建了一座新的养老院。

【解答】builds动词第三人称单数形式;built过去式和过去分词;is built一般现在时的被动语态;was built一般过去时的被动语态。根据时间状语Last year,可知句子时态用一般过去时;主语a new old people's home和谓语动词build之间是被动关系,因此应用被动

语态;一般过去时的被动语态结构为was/were+动词的过去分词,因此D选项符合题意。 故选:D。

24.(1分)Roy is a great dancer.He dances_______than others.( )

A.beautifully C.less beautifully

B.more beautifully D.most beautifully

【分析】罗伊是个很棒的舞蹈家。他跳舞比别人跳得美。

【解答】根据than可知用比较级,排除A,D选项;根据Roy is a great dancer.可知句子的意思是\"他跳舞比别人跳得美\"。 故选:B。

25.(1分)﹣Excuse me,do you know_______? ﹣Yes.Next Friday.( )

A.when will the volunteers come back B.when the volunteers will come back C.how will the volunteers come back D.how the volunteers will come back

【分析】—打扰一下,你知道志愿者什么时候回来吗? —是的。下周五。

【解答】本题考查宾语从句。宾语从句的语序一定是陈述语序,选项A、C是疑问语序,因此排除。再根据答语Next Friday.这是一个表示将来的时间,因此宾语从句一定是询问时间的,所以B选项when符合题意,而D选项how是对方式、方法进行提问,不合题

意。 故选:B。

Ⅲ.完形填空。(每题1.5分,共15分)根据短文内容,从A、B、C、 D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。

26.(15分)It was a sunny afternoon.Sam and his sister Lily were helping Mom(1) B the room.

\"Hey,Sam,\"said Mom. \"Would you please put these paper﹣towel tubes(纸巾内管)in the bin?\"Sam looked at the tubes and something came to him.He asked, \"Could I use them to make a(2) C ?\"\"Great idea!\"said Mom.\"Do we have any other good recycling materials(可回收材料)?\"asked Sam.\"Come on.Let's go and see what else we can find in(3) A house,\"said Mom.

Then,they walked around and kept(4) D .\"This box would be good,\"Sam pointed out.\"(5) B it's full of books.\"\"I was going to put those books on the shelves(书架).Can you give me a(6) D ?Then you can have the box,\"said Mom.\"Sure,no problem!\"said Sam(7) D .\"Now I only need several more things.\"Sam happily collected all his materials.He sat on the floor,cutting and gluing all afternoon.

\"I like your robot,\"said Lily.\"Thanks.But his head is broken,and I can't(8) C it,\"said Sam.\"Hmm,\"said Lily.She came up with an

idea.She ran away and ran right back with an old hat.\"Remember this hat?\"asked Lily. \"I wore it when I was a baby.Now it's too(9) B for me.\" \"Thanks,it's perfect!\"said Sam.\"What do you think,Mr.Robot?\"

\"I love it,\"said Mr.Robot,in a funny voice.\"You are really good(10) A making things out of recycling materials.\"

(1)A.fill up (2)A.box (3)A.our

B.clean out C.build up D.find out B.book B.your

C.robot C.their

D.plane D.its

(4)A.running B.listening C.cutting D.searching (5)A.Because B.But (6)A.pen (7)A.sadly (8)A.see (9)A.big (10)A.at

B.hat

C.So C.leg

D.Or D.hand

B.carefully C.angrily D.excitedly B.find B.small B.to

C.fix

D.hit

C.perfect D.new C.for

D.with

【分析】本文主要讲述了山姆用家里的可回收材料做了一个机器人。

【解答】(1)考查短语。fill up填充;clean out清理;build up建立;find out查明。根据\"Would you please put these paper﹣toweltubes

(纸巾内管) in the bin\"(请你把这些纸巾放进垃圾箱好吗?)可知他们在打扫房间。句意:山姆和他的妹妹莉莉正在帮妈妈打扫房间。故选B。

(2)考查名词。box盒子;book书;robot机器人;plane飞机。根据\"I like your robot,\"(我喜欢你的机器人)可知是做了一个机器人句意:我可以用它们来制造机器人吗?。故选C。

(3)考查代词。our我们的;your你的;their他们的;its它的。根据\"Let's go and see what else we can find in...house\"(让我们去看看我们还能在家里找到什么。)可知是妈妈说的\"在我们家\",用our。句意:让我们去看看我们还能在家里找到什么。故选A。

(4)考查动词。running跑;listening听;cutting切;searching搜索。根据\"they walked around and kept\"(他们四处走动,继续)以及上下文可知是在房间搜索可以用的可回收材料。句意:然后,他们四处走动,继续寻找。故选D。

(5)考查连词。Because因为;But但是;So所以;Or或者。根据\"This box would be good...it's full of books\"(这个盒子很好...里面装满了书)可知前后两句是转折关系,用but连接。句意:但是里面装满了书。故选B。

(6)考查名词。pen钢笔;hat帽子;leg腿;hand手。根据\"Can you give me a\"(你能给我...)可知此处是结构\"give sb.a hand\",意为\"帮忙\"。句意:你能帮我个忙吗?故选D。

(7)考查副词。sadly悲伤地;carefully认真地;angrily生气地;

excitedly兴奋地。根据上文内容可知,山姆得到了自己想要的东西,所以他很兴奋。句意:\"好,没问题!\"山姆兴奋地说。故选D。 (8)考查动词。see看见;find找到;fix修理;hit击打。根据\"But his head is broken\"(但他的头坏了)可知头坏了,山姆不能修理。句意:但他的头坏了,我修不了。故选C。

(9)考查形容词。big大的;small小的;perfect完美的;new新的。根据\"I wore it when I was a baby.Now it's too...\"(我小时候就戴着它。现在它太...)可知婴儿时戴的帽子现在有点小了。句意:现在对我来说太小了。故选B。

(10)考查介词。at在;to到;for为了;with和。根据\"making things out of recycling materials\"(利用回收材料制造物品)以及上文内容可知是擅长做东西,be good at\"擅长\"。句意:你真的很擅长用回收材料做东西。故选A。

Ⅲ.阅读理解。(共35分)阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。

27.(3分)A man gets out of his car.He rushes into a doctor's office.\"DOCTOR!Please help me!I think I must be seriously ill.\" \"Tell me what's wrong,\"the doctor says beside his desk. \"Everywhere I touch on my body,it hurts!\" the man answers. \"Come on and sit on the chair.Please show me.\"

So the man touches his left foot and cries out of pain.Then he touches his right knee and cries,\"Ouch.\"Then he touches his back and

jumps out of the chair.

As he is about to continue,the doctor says,\"That's enough.Let me see.\"After a while,the doctor says,\"Oh,I know.Feel your finger.\"

(1)The man thinks he must be A . A.seriously ill B.really heavy C.very healthy D.terribly thin

(2)The doctor asks the man to sit B . A.in his car B.on the chair C.on the floor D.on the desk

(3)The doctor finds the man probably breaks D . A.his foot B.his knee C.his back D.his finger

【分析】本文主要讲述了一个男人摸身上哪里都感觉疼痛,他认为自己得了很严重的疾病,就去看医生。结果医生发生原来是他的手指出现了问题。

【解答】(1)细节理解题。根据DOCTOR!Please help me!I think I must be seriously ill.(医生!请帮助我!我想我一定是病得很重。\")可知这个人认为他一定是病得很严重,故选:A。

(2)细节理解题。根据Come on and sit on the chair.Please show me.(来,坐在椅子上。请给我看看。)可知医生让那个人坐在椅子上,故选:B。

(3)推理判断题。根据Oh,I know.Feel your finger.(哦,我知道了。感觉是你的手指。)可推知医生发现这个人可能是手指出问题了 ,故选:D。 28.(8分)

Orangutans

Orangutans are nature lovers.They like hanging out in the tree.They spend 95% of their time up there in the tree.They sleep and eat in their nests(巢).The nests are big enough for even a 10﹣year﹣old kid to play in.

Pigs

Pigs may not look so cute when they find mud(泥) holes.They like playing in the mud﹣it is like their natural playground.And when it is hot,they stay in the mud to cool themselves.They don't care how dirty they get.

Sea turtles

Sea turtle eggs are like ping﹣pong balls.After baby turtles break out of the eggs,they get themselves out of the sand and hurry to leave the beach for the sea.They swim for 24 hours in the sea to stay away from danger.

(1)In which part of a newspaper can you probably read the passages? C A.Sports. B.Health. C.Nature. D.News.

(2)Orangutans like hanging out A . A.in the tree B.on the beach C.in the sea D.in the mud

(3)On hot days,pigs like to play in the mud to D . A.look for food B.learn skills C.fall asleep D.cool themselves

(4)Which of the following is true according to the passages? B

A.Sea turtles have eggs like soccer balls. B.Baby sea turtles are good swimmers. C.Sea turtles lay their eggs in the sea. D.Baby sea turtles are safe on the beach.

【分析】本文主要介绍了大自然中三种动物的生活习性。

【解答】(1)文章出处题。根据全文,本文主要介绍了大自然中三种动物的生活习性。故可能会在报纸的自然部分阅读这些段落。故选C。

(2)细节理解题。根据第一段Orangutans are nature lovers.They like hanging out in the tree.(猩猩是大自然的爱好者。他们喜欢在树上闲逛。)可知红毛猩猩喜欢在树上玩。故选A。

(3)细节理解题。根据第二段And when it is hot,they stay in the mud to cool themselves.(天气热的时候,它们会呆在泥里凉快。)可知猪喜欢在泥泞中玩耍让自己凉快下来。故选D。

(4)细节判断题。根据第三段they get themselves out of the sand and hurry to leave the beach for the sea.They swim for 24 hours in the sea to stay away from danger.(他们从沙滩上爬出来,赶紧离开海滩去海边。他们在海里游泳24小时以躲避危险。)可知小海龟是很好的游泳运动员。故选B。

29.(8分)Free time is a good chance for teenagers to have fun.What about free time with parents around?Some teenagers want free play without parents' supervision(监管)while parents and experts(专家)

may think differently.

Lin Tao,a middle school student,thinks teenagers should be free to play.\"Last time I played with my parents around,I was nervous and just couldn't enjoy myself to the fullest,\"Lin says.\"And my friend Chen Xiaoxin has similar experiences.Once,he went out to play with his classmates.Everyone felt uncomfortable with his mother's supervision.\"

Wang Min,a mother of a 14﹣year﹣old boy,thinks playtime needs supervision.She explains,\"People usually say I like to control my kid,but that's not true.I am just worried that he will get into trouble.Some guys may have a bad influence on him,and some games like LARP(剧本杀)may mislead him.He might even get indulged in the stories and can't get back to real life.\"

Mr.Ma,a doctor of social studies,says it's understandable for teenagers to wish for freedom.Free play helps them to be independent.Parents can give them more space.They don't have to supervise them all the time.However,teenagers should find out the exact details(细节)about the activities before playtime.Then they can communicate with their parents and decide together whether they can go out to play alone.

(1)According to the passage,free time is a good chance for teenagers

to B . A.study hard B.have fun C.get into trouble D.mislead parents

(2)Lin Tao supports his own idea by D . A.listing numbers B.raising questions C.comparing facts D.giving examples

(3)The underlined words \"get indulged in\" in Para.(段落)3 probably mean A . A.get lost in B.get interested in C.be tired of D.be proud of

(4)According to the passage,which of the following may Mr.Ma support? D

A.He Kai's parents are around every time he plays with his friends. B.Feng Zhongfan's parents never ask him about whom he plays with. C.Liu Xiang goes out without knowing anything about the activities. D.Xie Hao talks to his parents about the exact details before playtime.

【分析】本文主要讲述了空闲时间是青少年娱乐的好机会。 【解答】(1)细节理解题。根据第一段Free time is a good chance for teenagers to have fun.(空闲时间是青少年娱乐的好机会。)可知空闲时间是青少年娱乐的好机会。故选B。

(2)细节理解题。根据第二段 Lin Tao,a middle school student,thinks teenagers should be free to play.\"Last time I played with my parents around,I was nervous and just couldn't enjoy myself to the fullest,\"Lin says.\"And my friend Chen Xiaoxin has similar experiences.Once,he went out to play with his classmates.Everyone felt uncomfortable with his mother's supervision.\"(中学生林涛认为青少年应该自由玩耍。\"上次我和父母一起玩的时候,我很紧张,不能尽情享受,\"林说。\"我的朋友陈晓欣也有类似的经历。有一次,他和同学们出去玩。每个人都对母亲的监督感到不舒服。\")可知林涛举例说明支持自己的观点。故选D。

(3)词义理解题。根据第三段He might even get indulged in the stories and can't get back to real life.(他甚至可能.....故事,无法回到现实生活中。)可知 \"get indulged in\"的意思是\"沉迷其中\"故选A。 (4)细节判断题。根据最后一段However,teenagers should find out the exact details about the activities before playtime.Then they can communicate with their parents and decide together whether they can go out to play alone.(然而,青少年应该了解确切的细节,关于游戏时间前的活动。然后,他们可以与父母沟通,共同决定是否可以

单独出去玩。)可知马先生可能会支持谢浩在玩耍前向父母讲述了具体细节。故选D。

30.(8分)①On January 4th,the China National Traditional Orchestra(民族乐团)played some well﹣known traditional music in their concert.Audiences(观众)enjoyed the beautiful sounds guzheng,the powerful tunes of suona,the tearful notes of erhu and so on.Each traditional Chinese musical instrument tells its own story.

②\"I've fallen in love with the sounds of traditional instruments,especially pipa,four﹣stringed(弦)instrument with a history of more than 2,000 years.It can produce different sounds,such as the sounds of falling snow and raindrops.Every time I listen to a pipa tune,I have a strong feeling of peace,\"said Yang Tian,an audience of the concert. ③However,a recent report suggests_______.To wake up people's love for tradition music,something creative has been done.

④In some traditional music concerts,VR(虚拟现实)technology is used to bring the starry sky or the beautiful sandy view of Dunhuang to the music hall.It makes the experience like watching a 3 D movie. ⑤Li Xiaobing,a music teacher from Beijing,mixes traditional folk(民间)singing,opera and Chinese instruments through technology.People are surprised at his works and they love them! ⑥Some musicians try to add something new to traditional music.They bring modern music like pop and rap into traditional music.When the

east meets the west,the new form of music wins the hearts of both the old and the young.

⑦Traditional music shows the beauty of our culture,and with some creativity,great things happen.

(1)Which of the following can be put in the_______? C A.pipa can not produce the sound of falling snow B.traditional music is much better than modern music C.the number of traditional music listeners is dropping D.more young people show interest in traditional music

(2)To wake up people's love for traditional music,Li Xiaobing C .

A.tells many tearful stories B.makes good 3 D movies C.mixes traditional music D.sings pop and rap songs

(3)The structure(结构) of the passage is B .

A.B.

C.

D.

(4)According to the passage,the writer believes D . A.traditional music should only be played in concerts B.the ways to play traditional music must be changed C.traditional music must remain unchanged all the time D.traditional music with creativity will be more popular

【分析】本文是一篇说明文,文章介绍了传统音乐的美以及目前人们对待传统音乐的看法。

【解答】(1)推理判断题。根据横线后面To wake up people's love for tradition music,something creative has been done.(为了唤醒人们对传统音乐的热爱,人们做了一些创造性的事情。)可知传统音乐听众的数量正在下降。故选C。

(2)细节理解题。根据第五段Li Xiaobing,a music teacher from Beijing,mixes traditional folk(民间)singing,opera and Chinese instruments through technology.(来自北京的音乐教师李小兵通过科技将传统民歌、歌剧和中国乐器融为一体。)可知为了唤醒人们对传统音乐的热爱,李小兵将传统音乐混合在一起。故选C。

(3)段落归纳题。根据文章可知第一段和第二段介绍了中国民族管弦乐团在音乐会上演奏了一些著名的传统音乐;第三段到第六段介绍了目前传统音乐的现状;第七段总结传统音乐的意义。因此B项最符合题意。故选B。

(4)推理判断题。根据第七段Traditional music shows the beauty of our culture,and with some creativity,great things happen(传统音乐展示了我们文化的美,有了一些创造力,伟大的事情发生了)可知作者可能认为有创意的传统音乐会更受欢迎。故选D。

31.(8分)The Beijing 2022 Winter Olympics was a great success.China has kept the promise to hold a green Olympics.Many green actions made it possible,like providing environmentally friendly smart beds,using new energy(能源)cars,supporting sporting places with 100% clean energy and reusing rain and snow water.

Take making ice as an example.China didn't use R507,a common material,to make ice because it isn't friendly enough to the environment.Through 18 months' hard work,China independently developed the CO2 direct cooling technology.

A net of tubes runs under the ice.High﹣pressure liquid(液态) CO2 goes through them to create heat(热)exchange.The CO2 evaporates(蒸发)under the ice surface.The evaporation takes in heat and turns water on the surface into ice.And the CO2 goes into another circle.This technology helps to make ice better and faster.And above

all,it is much greener because there's no new CO2 produced.Among all the 15 ice sporting places in the Winter Olympics,7 used the CO2 direct cooling technology to make ice.As a result,much less pollution was caused.

Beijing did so much more to save energy.Beijing built the new sporting places with green materials.As for the old ones,Beijing used new glass walls to take the place of traditional walls to let more natural light in.70% of the waste heat was also reused to keep warm and dry.And a large number of new energy cars were used at the Beijing 2022 Winter Olympics.

The Beijing 2022 Winter Olympics is the first to truly achieve carbon neutrality(碳中和),and it has set new standards in green technologies.Some newspapers say China has set an example for the world in environmental protection and green development.

(1)How long did it take China to develop the CO2 direct cooling technology? A A.18 months. B.100 weeks. C.15 days. D.7 years.

(2)The writer writes Para.3 to show B .

A.why the CO2 goes into another circle

B.how the new ice﹣making technology helped C.how sporting places used the new technology D.why the liquid CO2 runs through the net of tubes

(3)According to the passage,we can infer(推断)that B . A.all the buildings will be built with glass walls in the near future B.the CO2 direct cooling technology may be widely used in the world C.the high﹣pressure liquid CO2 will totally take the place of R507 soon

D.no new standards in green technologies may be set after the Olympics

(4)Which of the following can be the best title for the passage? D .

A.A New Green Ice﹣making Technology B.Green Technologies Used in Sports C.A Shared Future of Green Development D.The Green Beijing Winter Olympics

【分析】本文主要列举了一些例子:环保智能床、新能源汽车和二氧化碳直接冷却技术等来介绍绿色北京冬奥会。

【解答】(1)细节理解题。根据Through 18 months' hard work,China independently developed the CO2 direct cooling technology.(经过18个月的努力,中国自主研发了二氧化碳直接冷却技术。)可知,中

国研发二氧化碳直接冷却技术花了18个月。故选A。

(2)细节理解题。根据A net of tubes runs under the ice.High﹣pressure liquid(液态) CO2 goes through them to create heat(热)exchange.The CO2 evaporates(蒸发)under the ice surface.The evaporation takes in heat and turns water on the surface into ice.And the CO2 goes into another circle.This technology helps to make ice better and faster.And above all,it is much greener because there's no new CO2 produced.Among all the 15 ice sporting places in the Winter Olympics,7 used the CO2 direct cooling technology to make ice.As a result,much less pollution was caused.(冰下有一张管网。高压液态二氧化碳通过它们产生热交换。二氧化碳蒸发在冰面下。蒸发过程吸收热量,使表面的水变成冰。二氧化碳进入另一个循环。这项技术有助于更好更快地。最重要的是,它更环保,因为不会产生新的二氧化碳。在冬奥会的15个冰上运动场所中,有7个使用了二氧化碳直接冷却技术来。结果,造成的污染少了很多。)可知,作者写了第3段来说明新的技术如何起作用。故选B。 (3)推理判断题。根据Through 18 months' hard work,China independently developed the CO2 direct cooling technology.A net of tubes runs under the ice.High﹣pressure liquid(液态) CO2 goes through them to create heat(热)exchange.The CO2 evaporates(蒸发)under the ice surface.The evaporation takes in heat and turns water on the surface into ice.And the CO2 goes into another circle.This

technology helps to make ice better and faster.And above all,it is much greener because there's no new CO2 produced.Among all the 15 ice sporting places in the Winter Olympics,7 used the CO2 direct cooling technology to make ice.As a result,much less pollution was caused.(经过18个月的努力,中国自主研发了二氧化碳直接冷却技术。冰下有一张管网。高压液态二氧化碳通过它们产生热交换。二氧化碳蒸发在冰面下。蒸发过程吸收热量,使表面的水变成冰。二氧化碳进入另一个循环。这项技术有助于更好更快地。最重要的是,它更环保,因为不会产生新的二氧化碳。在冬奥会的15个冰上运动场所中,有7个使用了二氧化碳直接冷却技术来。结果,造成的污染少了很多。可知,根据文章,我们可以推断二氧化碳直接冷却技术可能在世界上广泛使用。故选B。

(4)标题归纳题。根据The Beijing 2022 Winter Olympics was a great success.China has kept the promise to hold a green Olympics.Many green actions made it possible,like providing environmentally friendly smart beds,using new energy(能源)cars supporting sporting places with 100% clean energy and reusing rain and snow water.(北京2022年冬季奥运会取得了巨大成功。中国履行了举办绿色奥运会的承诺。许多绿色行动使之成为可能,比如提供环保智能床,使用新能源汽车为运动场所提供100%清洁能源,以及重复利用雨水和雪水。)可知,这篇文章的最佳标题是:绿色北京冬奥会。故选D。 Ⅴ.口语应用。(每题1分,共5分)阅读下面对话,从方框内7个选

项中选择5个恰当的句子完成此对话,并把答题对应题目的答案标号涂黑。

32.(5分)A.What happened? B.Congratulations,Henry. C.I had a headache in the morning. D.I am here to help you.

E.Have you travelled around China? F.Anything interesting at school? G.What a pity!

A:Hey,Henry.

B:Hi,Bill.Come in and take a seat.

A:I didn't see you at school today.(1) A B:I went to a speech competition. A:Great.Did you win? B:Yes.I won the first place.

A:(2) B ﹣I always know you can do it. B:Thanks.(3) F

A:Yes.We had an exciting geography class.We learned much about food around China.

B:(4) G I missed it.

A:Cheer up,Henry.(5) D I have the textbook with me.

B:Thank you,Bill.It's really kind of you. A:You are welcome.

【分析】这是一则关于参加演讲比赛以及地理课的对话。

【解答】(1)根据上文\"今天没在学校见到你。\"以及下文\"我参加了演讲比赛。\"结合选项可知,A项\"发生什么了?\"符合题意。故选A。

(2)根据上文\"我得了第一名。\"结合选项可知,B项\"祝贺你,Henry.\"符合题意。故选B。

(3)根据下文\"是的。我们上了一堂令人兴奋的地理课。\"结合选项可知,F项\"学校里有什么有趣的事吗?\"符合题意。故选F。 (4)根据上文\"我们上了一堂令人兴奋的地理课。我们学到了很多关于中国各地的食物。\"结合选项可知,G项\"很遗憾!\"符合题意。故选G。

(5)根据下文\"我有课本。\"结合选项可知,D项\".我是来帮你的。\"符合题意。故选D。

Ⅵ.任务型阅读。(共9分)阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。

33.(9分)\"Do you want to grow your own vegetables?\"Mom asked. \"Yes!\" My eyes got wide.Mom smiled at my excitement.She gave me a book on gardening,and I carefully planted some seeds(种子)in the backyard.

After supper,I rushed to see how much they might

grow.Nothing!My mouth dropped.\"Someone stole my seeds!\" Mom laughed from ear to ear.She said,\"Johnny,go and check the book.\" I hung my head down.I read the book and I knew something needed to be done.

Early the next morning,I ran to the back yard.Everything looked the same but I wasn't that disappointed(失望).As the book said,I lightly watered my seeds and stuck my finger in the soil(泥土)to make sure it wasn't too dry.That evening,I couldn't help going to check my garden again.No sign of anything green.Just dirt.

The next morning I raced to the garden again.No changes.\"Why is it taking so long for the seeds to grow?\"I asked.\"Grow up!\" I shouted. \"Please,just grow,\" I almost cried.Mom was too busy with housework to help. \"Read the book,and wait patiently.\" So I read again.I removed(除去)the grass from the soil and watered the seeds.

Then one morning,I walked out to my garden.I wasn't expecting to see anything yet.To my surprise,a little bit of green came into my eyes.I got down on my knees for a closer look. \"They grew!\" I shouted.I could see little green leaves growing everywhere!I was so excited.They finally grew!The book is right.It took several days for the seeds to be in the soil before popping up.

(1)Did Johnny want to grow his own vegetables?

Yes.

(2)Where did Johnny plant the seeds? In the backyard.

(3)Soil and water helped.What else did it take for the seeds to grow according to the passage? (List 3 things)

Remove the grass from the soil,and wait patiently.

(4)Do you think Mom teaches Johnny in a good way?Why or why not?

Yes.Because you have to be patient in doing things.Nothing can be accomplished overnight.

【分析】本文主要讲了妈妈教Johnny种菜的故事,告诉我们做事情要有耐心。

【解答】(1)细节理解题。根据\"Do you want to grow your own vegetables?\"Mom asked. \"Yes!\" (\"你想自己种蔬菜吗?\"妈妈问。\"是的!\")可知,Johnny想自己种蔬菜。故答案为:Yes.

(2)细节理解题。根据and I carefully planted some seeds(种子)in the backyard.(我在后院小心地种下了一些种子。)可知,Johnny在后院种下了一些种子。故答案为:In the backyard.

(3)细节推理题。根据 \"Read the book,and wait patiently.\" So I read again.I removed(除去)the grass from the soil and watered the seeds.(\"读这本书,耐心等待。\"所以我又读了一遍。我把草从土里移开,

给种子浇水。)可知,除了土壤和水起了作用外,种子还需要除草,耐心地等待。故答案为:Remove the grass from the soil,and wait patiently.

(4)开放性题,答案合理即可。我认为妈妈教Johnny的方式很好,因为做事情要有耐心,没有事情是一蹴而就的。故答案为:Yes.Because you have to be patient in doing things.Nothing can be accomplished overnight.

Ⅶ. 完成句子。(每空1分,共10分)根据所给提示,完成句子。每空一词,含缩略词。

34.(2分)I was doing my homework at seven last night.(变成否定句) I wasn't doing my homework at seven last night. 【分析】昨晚七点我在做作业。 昨晚七点我没做作业。

【解答】原句是过去进行时,否定句在be动词was后加not,was not=wasn't。

故答案是:wasn't;doing。

35.(2分)They have P.E. four times a week now.(对划线部分提问) How often do they have P.E.now? 【分析】现在他们每周上四次体育课。 现在他们多久上一次体育课。

【解答】划线部分four times a week 表示\"频率\",所以用疑问词how often多久一次。

故答案是:How;often。

36.(2分)Please tell me where we can put our mobile phones. (改为同义句)

Please tell me where to put our mobile phones. 【分析】请告诉我我们可以把手机放在哪里。 请告诉我把手机放在哪里。

【解答】原句是含宾语从句的复合句,疑问副词where作连接词,同义句是简单句,所以用\"疑问词+动词不定式to do\"。 故答案是:where;to。

37.(2分)学生不应该熬夜,因为他们需要充足的睡眠。 (完成译句)

Students should not stay up because they need enough sleep. 【分析】学生不应该熬夜,因为他们需要充足的睡眠。 【解答】stay up熬夜,情态动词should后跟动词原形。 故答案是:stay;up。

38.(2分)这些书太有趣了,孩子无法停止阅读。 (完成译句) These books are so interesting that the children can't stop reading them.

【分析】这些书太有趣了,孩子无法停止阅读。

【解答】so...that如此……以至于,引导结果状语从句。 故答案是:so;that。

Ⅷ. 短文填空。(每空2分,共16分)根据下面短文内容,在短文的

空格处填上一个最恰当的词,使短文完整、通顺。

39.(16分)As students,you should study hard.More importantly,you should study in a smart way.Try these methods below. Spaced Repetition

According to Ebbinghaus,you'll(1) forget easily if you don't review in time.After you read your study material for the first time,you'd better come back to it 6 hours later,then 24 hours later,3 days later,7 days later or even 14 days later and above.Repeat it(2) at least 5 times,and you can almost remember everything. Jim Kwik's Technique(方法)

According to Jim Kwik,an expert on reading and the memory(记忆),the key to understanding your reading material is to ask question.You can put a line down the(3) middle of a piece of paper.On the left,take notes of key information,while on the right,write down 3 kinds of questions ﹣﹣ how,when and why.Among the questions,the most important(4) one is how you can use the key information.Connect it with the knowledge you've(5) already known.And think about what real life problems you can solve by using it.This helps to keep the information in your mind. The Feynman Technique

Studies show students can understand what they've learned better when they(6) teach someone else.The Feynman technique includes

4 basic steps.First,study.Second,teach what you've just learned to someone with zero knowledge of the subject in(7) other words.Third,find out which parts you can explain well and which parts you can't.Then go back to the book and try to understand the topic once again.Fourth,repeat the steps above(8) until you can explain the topic without looking at the book.

【分析】作为学生,你应该努力学习。更重要的是,你应该聪明地学习。本文介绍几种事半功倍的学习方法。

【解答】(1)forget.考查动词。根据语境\"根据艾宾豪斯的说法,如果你不及时复习,你会很容易忘记\",考虑用动词forget,意为\"忘记\",由空前的you'll推断此处填动词原形形式,故答案为forget。 (2)at.考查介词。根据语境\"重复至少5次,你几乎可以记住所有的东西\",考虑用介词at,构成短语at least,意为\"至少\",故答案为at。

(3)middle.考查名词。根据语境\"你可以在一张纸的中间画一条线\",考虑用名词middle,意为\"中间\",故答案为middle。

(4)one.考查代词。根据语境\"在这些问题中,最重要的一个是如何使用关键信息\",考虑用代词one指代上文的名词question,意为\"一个(问题)\",故答案为one。

(5)already.考查副词。根据语境\"将其与您已知的知识联系起来\",考虑用副词already,意为\"已经\",故答案为already。

(6)teach.考查动词。根据语境\"研究表明,当学生教别人时,他们可以更好地理解自己学到的东西\",考虑用动词teach,意为\"教\",由一般现在时态且主语they属于复数,推断此处填动词原形形式。故答案为teach。

(7)other.考查形容词。根据语境\"第二,把你刚刚学到的东西用别的话教给一个对这门学科一无所知的人\",由空后的名词words考虑用形容词other,意为\"别的\",故答案为other。

(8)until.考查连词。根据语境\"第四,重复以上步骤,直到你不用看书就能解释主题\",考虑用连词until引导时间状语从句,意为\"直到\",故答案为until。 九.书面表达。(满分20分)

40.(20分)有效控制愤怒能帮助我们恢复理智,找回方向,解决问题。你校English Corner 将进行\"Control Your Anger and Solve Your Problem\"的成长分享。请你写一篇发言稿,讲述你通过有效控制愤怒,成功解决某一问题的小故事,并分享你的感悟。 要求:

1.80﹣120词,开头和结尾已给出,不计入总词; 2.文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。 参考信息:

1.有效控制愤怒,成功解决问题的小故事(起因、经过、结果); 2.你的感悟(保持冷静、学会反思、有效沟通……); 3.……

参考词汇:anger n.[U] 愤怒

Control Your Anger and Solve Your Problem

Have you ever controlled your anger and solved a problem better?______________ Thanks for listening. 【分析】【高分句型一】

During we are growing up,there are many times when we are angry .在我们成长的过程中,有很多时候我们会生气。 when引导定语从句。 【高分句型二】

Last year I quarreled with my sister and I was so angry that I wanted to pick up something to throw it at her.去年我和我妹妹吵架了,我很生气,我想拿起什么东西扔她。 so...that...如此……以至于…… 【解答】

Control Your Anger and Solve Your Problem

Have you ever controlled your anger and solved a problem better?During we are growing up,there are many times when we are angry .【高分句型一】A lot of dangerous situations start with emotional loss.(点题)Last year I quarreled with my sister and I was so angry that I wanted to pick up something to throw it at her.【高分句型二】But I

took a deep breath and tried to calm me down .If I threw something at her,there could be a dangerous accident.Finally,I communicated my sister as calmly as possible,and we forgave each other.(分享自己的故事)I think it is necessary for us to keep calm,learn to think and communicate effectively with others when we are angry.(感悟) I hope everyone can control their emotions.(希望) Thanks for listening.

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- 7swz.com 版权所有 赣ICP备2024042798号-8

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务