您好,欢迎来到微智科技网。
搜索
您的当前位置:首页2020-2021年人教版英语七年级英语上册阅读理解经典

2020-2021年人教版英语七年级英语上册阅读理解经典

来源:微智科技网
2020-2021年人教版英语七年级英语上册阅读理解经典

一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)

1.阅读表格,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

Looking for an e-friend! My name is Lily. I'm an Australian girl. I hope to make a Chinese e-friend. This summer, I am going to study in Beijing. But I can't speak or write in Chinese well. I want to practise Chinese with my e-friend. I am good at drawing and I can draw some beautiful pictures for you. And I can help you learn English better. Do you want to make friends with me? Please contact (联系) me. My QQ number is 1255678. And you can send an email tone. My email address is lily@yahoo.com. Looking for basketball players! The school basketball team is going to take part in the basketball game in Guangzhou. Now we need some excellent boys for playing basketball. If you are good at playing basketball and have already taken part in some school games, and you have 2 hours' free time every day or practice, please join us! Just come to our team office and show us your ball playing skills. (1)How can you contact Lily? A. By calling her on the phone. B. By sending a letter to her by post. C. By talking with her in her office. D. By chatting with her on QQ.

(2)What does the underlined word \"excellent\" mean?

A. Very tall. B. Very rich. C. Very good. D. Very happy. (3)Which of the students CANNOT join the basketball team? A. Tom, who has taken part in school basketball games many times. B. John, who has only one hour every day for practice. C. Tony, who is very good at playing basketball. D. Peter, who has two hours every day for practice.

(4)Where can you probably find these two passages?

A. In an advertisement (广告). B. On TV. C. In a school newspaper. D. In a book. 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)C

【解析】【分析】文章大意:澳大利亚女孩莉莉找中国网友和一个篮球队找篮球队员。 (1)细节理解题。由 My QQ number is 1255678. And you can send an email tone. My email address is lily@yahoo.com.可知通过QQ或电子邮箱联系莉莉,故选D。

(2)词义猜测题。由 If you are good at playing basketball and have already taken part in some school games, 可以推知一定是很优秀的篮球队员,故选C。

(3)推理判断题。由 If you are good at playing basketball and have already taken part

in some school games, and you have 2 hours' free time every day or practice, 可知选项A/C/D都符合加入篮球队,只有选项B,不符合加入篮球队,故选B。

(4)文章出处题。由这两则广告都不需要任何费用,可能会出现在校报上,故选C。 【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

2.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

Welcome to Happy Days Club (俱乐部). It's a great place to keep healthy. It has great fun and is very exciting. Ball Game Center Swimming Pool It's really cool to swim here! Free Classes Dancing Skating Kids Club You can play or make friends here. Do you want to know more about us? Please call our club. (1)Happy Days Club is a club for people to ________.

A. keep healthy B. enjoy music C. play games D. learn art (2)If you want to play basketball, you can call ________.

A. 375-4753. B. 375-47 C. 375-4766 D. 375-4762 (3)You can take the dancing class at ________.

A. 9: 00 B. 1: 00 C. 3: 00 D. 16: 00 (4)If a child wants to have more friends, he or she can go to ________. A. Swimming Pool B. Roller-skating Class C. Kids Club D. Ball Game Center 【答案】 (1)A (2)B (3)A (4)C

【解析】【分析】大意:这是一则开心日俱乐部招生广告,介绍俱乐部的项目和时间及联系方式。

(1)细节题。根据 It's a great place to keep healthy 可知,开心日俱乐部是人们保持健康的俱乐部,故选A。

(2)细节题。根据Ball Game Center及Tel: 375-47可知,你想打篮球,可以拨打电话375-47 ,故选B。

(3)细节题。根据8: 00 —12: 00可知,舞蹈课时间是8点到晚上12点,在这期间都可以

15: 00 —22: 00 16: 00 —00: 00 Tel: 375-4753 8: 00—12: 00 Tel: 375-4676 13: 00 —18: 00 Tel: 375-4762 Tel: 375-4766 You can play tennis or other ball games here. Tel: 375-47 上舞蹈课,故选A。

(4)细节题。根据You can play or make friends here.可知,孩子想交友,可到孩子俱乐部来,故选C。

【点评】考查阅读理解能力,细节题、是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案。

3.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

During the past two weeks we asked students of all ages about their favorite activities. Our survey (调查) showed that most students spent a lot of time watching TV, chatting on the Internet and playing computer games. It also showed that students had lots of different ways of having fun. Here's what the students said:

\"I love watching old romantic movies, I sometimes invite my friends around and we watch movies together. We eat popcorn and relax. I also go skating every week. It is a great way to keep fit.\" Jenny (aged 14).

\"I love playing my drums. I would love to be in a band. I enjoy skateboarding and playing basketball with my friends. Sometimes we go to watch football or basketball matches. Ben (aged 13).

\"At the moment I am spending a lot of my spare time designing and making my own clothes. I love art and my dream is to be a designer. I like lots of sports but my favorite is judo.\" Nisha (aged 15).

\"I am helping my grandfather to find out about our family history. We are using the Internet and old records to find things out. It's really cool. I'm not very sporty but I love motorcycles.\" Tony (aged 15).

(1)What is Nisha's dream?

A. To be a teacher B. To be a doctor C. To be a designer D. To be an engineer (2)Who doesn't like doing sports?

A. Jenny B. Ben C. Tony D. Nisha (3)Which isn't talked about in the survey (调查)?

A. Watching TV B. Playing computer games C. Using the Internet D. Playing volleyball (4)What's the main idea of the passage?

A. How to read books B. How to spend free time C. How to go to school D. How to make friends 【答案】 (1)C (2)C (3)D (4)B

【解析】【分析】大意:本文是一篇关于学生如何度过他们的空闲时间的调查报告。 (1)细节题。根据I am spending a lot of my spare time designing and making my own clothes. 可知,Nasha的梦想是当一名服装设计师,故选C。

(2)细节题。根据I'm not very sporty but I love motorcycles.\" Tony (aged 15).可知,托尼

不喜欢运动,故选C。

(3)细节题。根 most students spent a lot of time watching TV, chatting on the Internet and playing computer games.可知,文章没有提到打排球,故选D。

(4)主旨题。本文是一篇关于学生如何度过他们的空闲时间的调查报告,故选B。 【点评】考查阅读理解能力,细节题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

4.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

Nancy's hobby is collecting sharpeners (卷笔刀). She spends a lot of time on it after school. She has been collecting more than one hundred sharpeners. They are all different in colour and size.

Nancy likes sharpeners with animals on them. In this way, she learns the names of many animals. She also borrows books on animals from her school library. She learns a lot about them from books.

Sometimes Nancy has many sharpeners of the same kind. She gives them to her friends. Then they give her other different sharpeners in return. Nancy has many e-friends in many countries. She sends them sharpeners of her country. In return, they send her sharpeners of their countries. Nancy's father also gives her sharpeners. He brings them home from his friends for free. Many of Nancy's friends collect other things. Some collect coins and others collect matchboxes (火柴盒) or stamps. But all of them say that Nancy's collection is the most interesting of all. (1)Nancy spends a lot of time on her hobby ________.

A. before school B. in class C. after school D. during her holidays (2)________ Nancy's sharpeners are different in colour and size.

A. All of B. Some of C. Many of D. Most of (3)Sometimes Nancy has many sharpeners of the same kind, she ________. A. keeps them B. throws them away C. sells them D. gives them to her friends (4)What DON'T Nancy's friends collect?

A. Sharpeners B. Coins C. Matchboxes and stamps D. Both B and C (5)How does Nancy collect sharpeners? Which of the following is WRONG? A. Her friends give her some. B. Her e-friends send her some. C. Her father buys her some. D. Her father's friends give her some. 【答案】 (1)C (2)A (3)D (4)A (5)C

【解析】【分析】文章大意:主要介绍了Nancy的爱好——收集卷笔刀。

(1)细节理解题。根据第一段中“She spends a lot of time on it after school.”可知,南希是

在放学后收集卷笔刀的。故选C。

(2)细节理解题。根据第一段中“They are all different in color and size.”可知,南希的所有卷笔刀的颜色和尺寸都是不同的。故选A。

(3)细节理解题。根据第三段中“Sometimes Nancy has many sharpeners of the same kind. She gives them to her friends.”可知,她将相同的卷笔刀送给了她的朋友们。故选D。 (4)细节理解题。通过最后一段中“Some collect coins and others collect matchboxes (火柴盒) or stamps.”可知,其他人收集硬币,火柴盒和邮票,不收集卷笔刀,故选A。 (5)理解归纳题。根据第三、四段可知,南希收集卷笔刀的方式有:和朋友互换;笔友送她;爸爸的朋友送她。文中并未提到爸爸给她买卷笔刀。故选C。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

5.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

It is said that Hong Kong is the heaven (天堂) of shopping. But people can also try different kinds of snacks and go sightseeing there. There are many interesting places to visit.

If you like shopping, you can go to Harbour City. It is the biggest shopping mall in Hong Kong. It is made up of four parts. It is in the west of Kowloon (九龙). There are ci restaurants and about 700 stores. You can buy whatever you need there.

If you want to try snacks, Temple Street is a good place to go. It is in the south-west of Kowloon. It is named by a temple in the centre of it. There, you can try the local famous snacks. The night market is open from 8 p. m. to 6 a. m.

The Peak is the best place to get a birds-eye view of Hong Kong. It lies in Hong Kong Island. The cable car is the best way to enjoy the view.

(1)There are ________ parts in Harbour City.

A. three B. four C. five D. six (2)People CANNOT ________ in Harbour City.

A. have a meal B. watch films C. go shopping D. visit a temple (3)There is a ________ in the centre of Temple Street.

A. temple B. tower C. bridge D. cinema (4)Temple Street is open for ________ each day.

A. eight hours B. ten hours C. twelve hours D. twenty hours 【答案】 (1)B (2)D (3)A (4)B

【解析】【分析】本文介绍了即是购物天堂也有许多有趣的地方可以参观。 (1)细节题。根据 It is made up of four parts 可知 海港城市有4个部分 ,故选B。 (2)推理题。根据Temple Street is a good place to go. It is in the south-west of Kowloon 庙街是一个好去处。它在九龙的西南部可知, 人们不能在海港城市参观庙街 , 故选D。

(3)推理题。根据 Temple Street is a good place to go. It is in the south-west of Kowloon. It is named by a temple in the centre of it. 庙街是一个好去处。它在九龙的西南部。它由它中心的一座寺庙命名 可知, 庙街中心有一个庙 , 故选A。

(4)推理题。根据 The night market is open from 8 p. m. to 6 a. m 夜市从晚上8点到早上6点开放可知, 庙街每天开放10个小时 , 故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

6.阅读短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

A forest is an area of land with many trees. Many animals need forests to live in, Forests are very important and they are common all over the world. People cut down many forests to build houses because the number of people becomes larger and larger. People cut down the forests, which is harmful to the animals. People even build roads to pass through the forests so that they can get to the place they want to get to in a fast way. People damage the forests to build towns, cities, farms, factories and other things.

Forests usually have an average temperature (平均温度) of 4℃ to 10℃. The low temperature is from-10℃ to-6℃. The high temperature is from 20℃ to 27℃. There is lots of rain in the forests, so many animals live in the pools on the ground. People use trees in the forests to make furniture (家具), toys, pencils, etc.

(1)What does the writer think of the forests on Earth according the passage? A. They are beautiful. B. They are dirty. C. They are important. D. They are dead. (2)Why do people damage the forests? A. Because they need trees to make toys. B. Because they need to build more houses. C. Because they need to build roads. D. A, B and C

(3)What is the average temperature of the forests?

A. 4℃—10℃ B. -10℃—-6℃ C. 20℃—27℃ D. 4℃—27℃ (4)Which of the following CANNOT people make with wood?

A. Furniture B. Toys C. Pencils D. Cars (5)What do people damage the forests to do? A. To build towns, cities, farms, factories and so on. B. To protect animals. C. To make money.

D. To protect the environment. 【答案】 (1)C (2)D (3)A (4)D (5)A

【解析】【分析】主要讲了森林的作用。

(1)细节题。根据Forests are very important,可知森林是重要的,故选C。

(2)细节题。根据People cut down many forests to build houses.People even build roads to pass through the forests.People use trees in the forests to make furniture (家具), toys, pencils, etc. 可知人们砍到森林的目的是建房子、道路、家具、玩具、铅笔,故选D。

(3)细节题。根据Forests usually have an average temperature (平均温度) of 4℃ to 10℃.可知森林的平均温度是4到10度,故选A。

(4)细节题。根据People cut down many forests to build houses.People even build roads to pass through the forests.People use trees in the forests to make furniture (家具), toys, pencils, etc. 可知人们砍到森林的目的是建房子、道路、家具、玩具、铅笔,没有汽车,故选D。 (5)细节题。根据People damage the forests to build towns, cities, farms, factories and other things.可知人们破坏森林建立城镇、城市、农场、工厂和其他东西,故选A。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

7.阅读理解 Dear Mona, Dear Frank, Can you bring(带来) these things to me? My Your uncle's tapes are on the sofa. English book, my jacket and my dictionaries. My English Please take them to school. He wants book is on the quilt. The jacket and the dictionaries are to dance to the music in PE class. on the table. Thanks, Eric Dear sister, The CDs are on the desk. Dear Mike, not on the desk. But I find your Thanks, dictionaries there. I can't bring them Mike to you. Yours, Linda (1)Eric's dictionaries are . A. on the bed B. on the desk C. on the table D. on the sofa (2) wants music tapes.

A. Frank B. Frank's mother C. Frank's uncle D. Frank's PE teacher (3)Mike is Linda's .

A. brother B. uncle C. father D. grandfather 【答案】 (1)C (2)C (3)A

【解析】【分析】本文介绍了四份信件的内容。

(1)细节题。根据原文提到的 The jacket and the dictionaries are on the table 可知,字典在 I want my jacket and CDs. The jacket is on the bed. Here is your jacket. Your CDs are Thanks, Mom 桌子上,故选C。

(2)细节题。根据原文提到的 Your uncle's tapes are on the sofa. Please take them to school. He wants to dance to the music in PE class 可知,他姑父要音乐磁带,故选C。 (3)细节题。根据原文提到的 Dear sister 可知,Mike是Linda的哥哥,故选A。 【点评】主要考查了细节题。做此类题,注意熟悉问题,然后带着问题到原文找答案,即可。

8.阅读理解

Hello, my name is Peter. I'm 12 years old. I have a picture. In the picture are two boys and a dog. Do you know the two boys? I know them. They are Jim and Frank. Jim and Frank are brothers. They have yellow hair and big blue eyes. They are my good friends. Now they are in China with their parents. We are in the same middle school and the same class. Their mother Mrs. Green is our English teacher. She is very nice. All my classmates love her. Harry is the name of the dog. He is yellow and big. He is my friend, too. We four often play together on Sunday. (1)Jim is Frank's ___________.

A. grandfather B. father C. uncle D. brother (2)Jim and Frank live(居住) in China with their ___________.

A. friends B. sisters C. parents D. grandparents (3)Mrs. Green is ___________.

A. Peter's teacher B. Peter's mother C. Jim's aunt D. Frank's sister (4)Harry is a ___________ dog.

A. white B. yellow C. black D. brown (5)What do we know from the passage?

A. Frank's father is in China now. B. Peter can speak good English. C. Jim and Frank have black hair. D. Harry is Peter's dog. 【答案】 (1)D (2)C (3)A (4)B (5)A

【解析】【分析】主要讲了Peter的朋友Jim和Frank。

(1)细节题。根据Jim and Frank are brothers.可知Jim和Frank是兄弟,故选D。 (2)细节题。根据Now they are in China with their parents.可知Jim和Frank同父母住在中国,故选C。

(3)细节题。根据Their mother Mrs. Green is our English teacher.可知Mrs. Green是Peter、Jim和Frank的英语老师,故选A。

(4)细节题。根据Harry is the name of the dog. He is yellow and big.可知Harry是黄色的,故选B。

(5)细节题。根据Now they are in China with their parents.可知Jim和Frank同父母住在中国,即Frank的爸爸现在在中国,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

9.阅读理解

Li Ting is a Chinese girl. She is fourteen years old, and she is in No.8 Middle School. From (从....始) Monday to Thursday(周四), she has seven classes a day. On Friday, she only has six classes. Her favorite subject is English, because she thinks it's interesting and useful(有用的). But her favorite teacher is not her English teacher. Mr. Lee is her favorite teacher. He teaches history in the school. He is 24 and he looks cool(酷的). His classes are fun and he is welcome in the school.

Li Ting is free on Saturday and Sunday. She always plays ping pong with her friends on Sunday. What does she do on Saturday? She must finish her homework for sure! (1)How old is Li Ting?

A. 8. B. 12. C. 14. D. 16. (2)Li Ting studies at school for ________ days a week.

A. four B. five C. six D. seven (3)Li Ting's favorite subject is ________.

A. English B. math C. history D. art (4)Mr. Lee is a teacher.

A. music B. Chinese C. math D. history (5)Li Ting always with ________ her friends on Sunday.

A. plays sports B. watches TV C. buys clothes D. cooks 【答案】 (1)C (2)B (3)A (4)D (5)A

【解析】【分析】本文主要介绍了中国女孩李婷的学习生活。

(1)细节理解题。根据She is fourteen years old,可知她十四岁,故选C。

(2)细节理解题。根据From Monday to Thursday, she has seven classes a day. On Friday, she only has six classes,从周一到周四,她每天有七节课,在周五只有六节课。可知周一到周五都在学校学习,共五天,故选B。

(3)细节理解题。根据Her favorite subject is English,可知她最喜欢的科目是英语,故选A。

(4)细节理解题。根据Mr. Lee is her favorite teacher. He teaches history in the school,是她最喜欢的老师,他在学校教历史,可知是历史老师,故选D。

(5)细节理解题。根据She always plays ping pong with her friends on Sunday,她在星期天总是和朋友打乒乓球,打乒乓球属于做运动,故选A。

【点评】考查阅读理解,注意根据题目要求,去文章找相应的信息。

10.阅读理解

Today is October 12th. It's John's 13th birthday. After breakfast, some of his friends come to see him. They give him many nice presents. John is very happy. Then they play basketball for two hours. At noon, they have lunch in a restaurant(餐馆). In the afternoon, they go to the Green Park.

At about 5:30 p.m., he comes back home, John's mother buys a big birthday cake for him. John's name and the words \"Happy birthday\" are on the cake. John gets some nice presents from his family, too-a yellow T-shirt from his mother, a pair of sports shoes from his father, a CD from his sister, a basketball from his grandfather and a book from his grandmother. How happy John is! (1)How old is John?

A. 10. B. 11. C. 12. D. 13. (2)Where do John and his friends have lunch?

A. At school. B. In a restaurant. C. At John's home. D. In the Green Park. (3)Who gives John a pair of sports shoes?

A. His mother. B. His friend. C. His brother. D. His father. (4)What does John's grandmother buy for him?

A. A CD. B. A book. C. A basketball. D. A T-shirt. (5)What is the best title for this passage?

A. John's friends B. John's family C. John's birthday D. John's presents 【答案】 (1)D (2)B (3)D (4)B (5)C

【解析】【分析】文章大意:本文讲述了约翰是如何度过他的十三岁生日的。

(1)细节理解题。根据文中语句It's John's 13th birthday. 提示可知,John十三岁了,故选D。

(2)细节理解题。根据文中语句At noon, they have lunch in a restaurant(餐馆). 提示可知,John在餐馆吃的午饭,故选B。

(3)细节理解题。根据文中语句 a pair of sports shoes from his father, 提示可知,爸爸给John一双运动鞋,故选D。

(4)细节理解题。根据文中语句and a book from his grandmother. 提示可知,奶奶给John买了一本书,故选B。

(5)标题归纳题。通读全文语句理解可知,此文主要介绍了John的生日是怎样度过的,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查理解判断题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,做出正确判断。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- 7swz.com 版权所有 赣ICP备2024042798号-8

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务