您好,欢迎来到微智科技网。
搜索
您的当前位置:首页2020-2021学年湖南沙市望城区八年级(下)期末英语试卷

2020-2021学年湖南沙市望城区八年级(下)期末英语试卷

来源:微智科技网


2020-2021学年湖南沙市望城区八年级(下)期末英语试卷

一.第二部分 阅读技能(共三节,计50分)第一节 阅读下列材料,从每题所给A、B、C、三个选项中,选出最佳选项。(共4小题,计30分) 1.(4分)

Cities

Population Persons per room

Telephones per (million)

100 people

Tokyo 28.7 0.9 44 Seoul 15.8 2.0 22 London 11.0 0.6 50 Moscow

13.2

1.3 39

(1) had the most people. A.Tokyo B.Seoul C.London

(2)It was the most difficult for people in to make a phone call. A.Tokyo B.London C.Seoul 2.(6分)

Personality Quiz(竞答游戏)

Results Keke

①Have you got any friends? No ②Do you often go to parties?

No ③Do you do your homework carefully? Yes ④Do you often get good marks?

Yes ⑤Do you often help your parents do No

housework?

第1页(共23页)

children in middle school

97% 90% 58% 100%

Xiaoxiao Yes Yes No No Yes

⑥Do you often go to KFC for dinner? ⑦Do your friends often tell you about their worries?

⑧Do you often show your different ideas in class?

(1)From the quiz,we can know Xiaoxiao . A.is shy B.is outgoing C.is good at lessons

Yes No

Yes Yes

No Yes

(2)Which of the following statements is TRUE? A.Xiaoxiao never goes to KFC. B.Keke's friends often ask him for help. C.Xiaoxiao often does housework at home.

(3)What advice would you like to give Keke? A.He should do his homework carefully. B.He should study hard.

C.He should show his ideas bravely in class.

3.(10分)A few days ago,Mrs.May made a dragon (龙) .The children helped her.Mrs.May painted the head and the children painted (画) the body.The dragon had a long body.The children liked the dragon.They wanted to do the dragon dance,so they started to practice. The children got inside the body and Anna was inside the head with the help of Mrs.May. \"It's made of paper.\" said Mrs.May.\" Be careful.Don't tear the paper.\"

The mums and dads came.They wanted to help.After everything was OK.The children did the dragon dance.

\"What a good dragon!\" said everyone.But unluckily,the dragon dance went wrong.The dragon was torn in half.The children were upset.\" \"Never mind,\" said Mrs.May. \"It was only made of paper.\"

Anna's mum had an idea,and she told the mums and dads.The mums and dads made another dragon with cloth and paper at once.They made a long body and a big head.The dragon

第2页(共23页)

looked wonderful.The children were pleased.They wanted to do the dragon dance.The children went into the town.They did the dragon dance well. \"Come to the school fair.\" said Chip.

\"What a lot of people!You did a good job!\" said Mrs.May. \"Thanks to the dragon.\"

(1)Who painted the dragon's head? A.Anna. B.The children. C.Mrs.May.

(2)What is Mrs.May's dragon made of? A.Paper. B.Cloth.

C.Cloth and paper.

(3)What does the underlined word \"upset\" mean? A.期待的. B.难过的. C.开心的.

(4)Which of the following is NOT TRUE? A.The children did not tear the dragon in half. B.The children did the dragon dance in the town.

C.The mums and dads made another dragon with a long body and a big head. (5)What's the best title of this passage? A.The dragon dance. B.The school fair.

C.Mrs.May and the children.

4.(10分)People are doing bad things to the earth.So more and more of the earth is becoming desert all the time.Scientists are studying to make the deserts into good land again.They want to bring water to the deserts,so people can live and grow food.They are learning a lot about the deserts.But Scientists may not be able to change the deserts.The earth becoming desert is a big problem.

第3页(共23页)

Some places on the earth don't get much rain.But they still don't become desert.This is because some green plants are growing there.Small green plants and grass are very helpful to dry places.Plants don't let the hot sun make the earth even drier.Plants don't let the wind blow the earth away.When a little bit of rain falls,the plants hold the water.Without the plants,the land can become a desert much more easily.

(1)Why can the land become a desert? A.Some places don't get much rain. B.People are doing bad things to the earth.

C.Plants don't let the hot sun make the earth even drier.

(2)Scientists want to bring to the deserts to make them into good land again. A.the earth B.food C.water

(3)Which is NOT TRUE? A.The land never stops becoming desert.

B.Scientists ask the people to live in the deserts and grow food there. C.People do bad things to the earth.

(4)Why are green plants and grass helpful? A.They can keep the earth wet.

B.They can stop the wind from blowing the earth away. C.Both A and B.

(5)Which is the best title (题目) for the passage? A.The Desert Problem. B.People Make Deserts. C.Green Plants and Grass.

二.第二节 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项(五选五)(10分)

5.(10分)Usually we breathe without thinking about it.But do you know we can actually change the way we breathe as we like?We breathe in two different ways:chest (胸部) breathing

第4页(共23页)

and belly (腹部) breathing.We usually use chest breathing when exercising.So we can see our chest moving upwards (向上) and outwards.If we keep using chest breathing,it can put our body under stress.(1) Well,what is belly breathing?

When we breathe in,our diaphragm(横隔膜)moves down and air moves into our lungs(肺),which pushes our organs(器官)in the belly down and forces our belly outwards.(2) Air moves out of our lungs.Our belly moves upwards helping let fee air out of our lungs. A growing number of studies suggest that belly breathing could help to have less stress and pain.

(3) After you lie comfortably on the floor with head supported and knees bent,follow the following steps.

(4) It will get bigger as you breathe in,and it will get smaller as you breathe out.Now,place your hand on your belly,breathe in slowly through your mouth,and feel it getting bigger.Hold your breath and count to three.Then breathe out slowly through your mouth.You can repeat this exercise a few times till you feel relaxed and calm.(5)

A.It relaxes and moves up when we breathe out. B.Imagine your belly is a balloon (气球). C.Next time you're stressed,try it!

D.Unlike chest breathing,belly breathing is an exercise that people can practice to relax. E.Here is a fun and simple exercise that you can learn easily.

三.第三节 阅读表达 阅读下面短文,根据短文内容回答问题。(共1小题,计10分) 6.(10分)When Mr.Green retired(退休),he bought a small house in a village near the sea.He liked it and hoped to live a quiet life in it.But to his surprise,many tourists came to see his house during summer holidays,for it was the most interesting building in the village.From morning to night,there were tourists outside the house.They kept looking into the rooms through the windows and many of them even went into Mr.Green's garden.He decided to drive the visitors away.So he put a notice on the window.The notice said,\"If you want to satisfy your curiosity(好奇心),come in and look round.Price:twenty dollars. \"Mr.Green was sure that the visitors would stop coming,but he was wrong.More and more visitors came and Mr.Green had

第5页(共23页)

to spend every day showing them around his house. \"I came here not to work as a guide(导游), \"he said angrily.In the end,he sold the house and moved away.

(1)Why did Mr.Green buy a small house in a village near the sea? (2)When did the tourists go to his house? (3)What did he do then? (4)Did Mr.Green like the visitors? (5)What did he say angrily one day?

四.第三部分 语言运用(共三节,满分15分)第一节 词语填空 通读下面的短文,掌握其大意,然后从题中所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳答案。(共1小题,计15分) 7.(15分)I used to be a very self﹣centered person,but in the past two years I have really changed.I have started to think about other people(1) I think about myself.I am glad that I am becoming a(2) person.

I think my(3) started when I was at Palomar College.At first,I just wanted to finish my study and be left alone.I thought I was smarter than everyone else,so I(4) talk to others in my classes.By the end of my first term,I was really(5) .It seemed as if everyone but me had made friends and was having fun.So I decided to ask people around me how they were doing and if they were having trouble,I offered to help.That was really a big(6) for me.By the end of the year,I had several new friends,and two of them are still my best friends today.

A bigger cause of my new attitude(态度),however,came when I took a part﹣time job at a Nursing Home.One old lady there who had Alzheimer's disease (阿兹海默症) became my(7) .Every time I came into her room,she was so happy because she thought I was her daughter.Her real daughter never visited her,so I(8) .The old lady really let me(9) that making others feel good made me feel good too.When she died,I was heartbroken,but I was also grateful to her.

I think I am a much better person today than I used to be,and I hope I will not forget these experiences.They have(10) me to care about other people more than about myself.I like who I am today,and I could not say that a few years ago.

第6页(共23页)

(1)A.since (2)A.famous (3)A.tour (4)A.always (5)A.lonely (6)A.step (7)A.guide (8)A.called her up (9)A.see (10)A.forced

B.before B.simple B.change B.usually B.careful B.dream B.friend B.took her place B.guess B.ordered

C.unless C.different C.education C.hardly C.successful C.problem C.partner C.woke her up C.explain C.taught

五.第二节 语法填空 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式(每小题10分,共10分)

8.(10分)Two men were walking in the park.One was Mr.Brown,a (1) (work),(2) other was Mr.Black.Mr.Brown was going to a chair.It was beside the

road.Mr.Black was after him.Mr.Brown found Mr.Black.He begun to walk(3) (quick),(4) he wanted to get to the chair before Mr.Black.Mr.Black began to walk fast because he also wanted to get to the chair (5) (one).Then they both ran.Mr.Black ran (6) (fast) than Mr.Brown.So he got to the chair first and sat down on it.Mr.Brown ran (7) Mr.Black.When he got to the chair,Mr.Black

(8) (sit) on it.He was sorry to show a notice with the (9) (word) \"Wet Paint\" to Mr.Black.Then Mr.Black knew why Mr.Brown was trying to run to the chair.He thanked Mr.Brown for his (10) (kind).

六.第三节 语篇翻译(共1小题,计10分)阅读下面的短文,将划线部分译成英文或中文。

9.(10分)When a whale dies,its big body will fall to the bottom(底部) of the sea and a special deep﹣sea ecosystem(生态系统) will be formed in a long time.Scientists give a name to this:the whale fall (鲸落).

Recently,some scientists on a Chinese research ship called Tansuo﹣1 found a whale

第7页(共23页)

fall at the depth of 1,600 meters in the South China Sea.(1)As far as we know,this is the first time for China to find this kind of special ecosystem. So far,less than 50 modern natural whale falls have been found by humans around the world.

(2)The whale fall is really important to deep﹣sea animals,as it provides food for them. Usually,the whale fall goes through three stages (阶段).The first stage comes just after the whale's death.As well as the whale dies,many marine animals will come to eat its body.This stage can last for months.At the second stage,smaller animals come for the whale's bones and leftovers (残留物).This stage can last one or two years.Bacteria (细菌) play an important role in the third stage,(3)because they are able to turn the rest of the whale into useful things to the sea.(4)但是这个阶段能持续长达100年。

The whale fall found in the South China Sea is 3 meters long.It is still in the first stage.The scientist will spend a long time in studying the whale fall to understand the deep﹣sea ecosystem better.

People always say that one whale falls,everything lives.(5)这提醒我们要保护鲸鱼而不是杀害它们。Don't forget that whales are in great danger,and they need our help.

(1) (2) (3) (4) (5)

七.第四部分 书面表达(15分)

10.(15分)如何做好有效沟通一直是家长头疼的问题。如今,越来越多的家长更加倾向于做\"朋友型\"的家长,与孩子互相学习,共同成长。与父母沟通也是孩子们需要认真思考

第8页(共23页)

的问题。请写出你与父母相处中遇到的问题,你是怎么解决的? 提示词:communicate with;have different ideas 要求:

(1)条理清楚,行文连贯; (2)不能出现真实的人名和地名; (3)词数70。

第9页(共23页)

2020-2021学年湖南沙市望城区八年级(下)期末英语试卷

参与试题解析

一.第二部分 阅读技能(共三节,计50分)第一节 阅读下列材料,从每题所给A、B、C、三个选项中,选出最佳选项。(共4小题,计30分) 1.(4分)

Cities

Population (million)

Tokyo Seoul London Moscow

28.7 15.8 11.0 13.2

0.9 2.0 0.6 1.3 Persons per room

Telephones per 100 people

44 22 50 39

children in middle school

97% 90% 58% 100%

(1) A had the most people. A.Tokyo B.Seoul C.London

(2)It was the most difficult for people in C to make a phone call. A.Tokyo B.London C.Seoul

【解答】(1)A.细节理解题。根据第一列Population 人口的数据,可知东京的人口是最多的,2870万,故选A。

(2)C.理解判断题。根据第三列Telephones per 100 people,每百人拥有电话数量,可知首尔是最少的,所以首尔的人打电话最困难。故选C。 2.(6分)

Personality Quiz(竞答游戏)

Keke

①Have you got any friends?

第10页(共23页)

Results

Xiaoxiao Yes

No

②Do you often go to parties?

③Do you do your homework carefully? ④Do you often get good marks?

⑤Do you often help your parents do housework?

⑥Do you often go to KFC for dinner? ⑦Do your friends often tell you about their worries?

⑧Do you often show your different ideas in class?

(1)From the quiz,we can know Xiaoxiao C . A.is shy B.is outgoing C.is good at lessons

No Yes Yes No

Yes No No Yes

Yes No

Yes Yes

No Yes

(2)Which of the following statements is TRUE? C A.Xiaoxiao never goes to KFC. B.Keke's friends often ask him for help. C.Xiaoxiao often does housework at home.

(3)What advice would you like to give Keke? C A.He should do his homework carefully. B.He should study hard.

C.He should show his ideas bravely in class.

【解答】(1)C.细节推理题。根据Do you often get good marks?Yes,你经常获得好成绩吗?是的,据此推断小小擅长学习,故选C。

(2)C.细节判断题。根据Do you often help your parents do housework?Yes.你经常帮父母做家务吗?是的,可知小小经常帮父母做家务。故选C。

(3)C.推理判断题。根据Do you often show your different ideas in class?No.可知可可不经常在课堂上表达不同的观点,据此推断可以给他的建议是他应该在课堂上勇敢地表达自己的观点,故选C。

第11页(共23页)

3.(10分)A few days ago,Mrs.May made a dragon (龙) .The children helped her.Mrs.May painted the head and the children painted (画) the body.The dragon had a long body.The children liked the dragon.They wanted to do the dragon dance,so they started to practice. The children got inside the body and Anna was inside the head with the help of Mrs.May. \"It's made of paper.\" said Mrs.May.\" Be careful.Don't tear the paper.\"

The mums and dads came.They wanted to help.After everything was OK.The children did the dragon dance.

\"What a good dragon!\" said everyone.But unluckily,the dragon dance went wrong.The dragon was torn in half.The children were upset.\" \"Never mind,\" said Mrs.May. \"It was only made of paper.\"

Anna's mum had an idea,and she told the mums and dads.The mums and dads made another dragon with cloth and paper at once.They made a long body and a big head.The dragon looked wonderful.The children were pleased.They wanted to do the dragon dance.The children went into the town.They did the dragon dance well. \"Come to the school fair.\" said Chip.

\"What a lot of people!You did a good job!\" said Mrs.May. \"Thanks to the dragon.\"

(1)Who painted the dragon's head? C A.Anna. B.The children. C.Mrs.May.

(2)What is Mrs.May's dragon made of? A A.Paper. B.Cloth.

C.Cloth and paper.

(3)What does the underlined word \"upset\" mean? A.期待的. B.难过的. C.开心的.

(4)Which of the following is NOT TRUE? A

第12页(共23页)

A.The children did not tear the dragon in half. B.The children did the dragon dance in the town.

C.The mums and dads made another dragon with a long body and a big head. (5)What's the best title of this passage? A A.The dragon dance. B.The school fair.

C.Mrs.May and the children.

【解答】(1)C.细节理解题。根据\"Mrs.May painted the head \"梅太太画了头部。可知,龙头是梅太太画的。故选C。

(2)A.细节理解题。根据\"It's made of paper\"它是纸做的。可知,龙是纸做的。故选A。 (3)B.词义猜测题。根据\"The dragon was torn in half\"龙被撕成了两半。结合选项可知,画线词所在句句意为\"孩子们很难过\",所以upset表示\"难过的\",故选B。

(4)A.细节判断题。根据\"But unluckily,the dragon dance went wrong.The dragon was torn in half\"但不幸的是,舞龙出错了。龙被撕成了两半。可知,孩子们舞龙时不小心把龙撕成了两半。A选项\"孩子们没有把龙撕成两半\"表述错误。故选A。

(5)A.最佳标题题。根据\"They wanted to do the dragon dance,so they started to practice\"他们想舞龙,于是开始练习。以及通读全文可知,本文主要讲述了May太太为孩子们做纸龙,孩子们舞龙。后来龙被撕破后家长们重新做了一条龙的故事。A选项\"舞龙\"符合主题。故选A。

4.(10分)People are doing bad things to the earth.So more and more of the earth is becoming desert all the time.Scientists are studying to make the deserts into good land again.They want to bring water to the deserts,so people can live and grow food.They are learning a lot about the deserts.But Scientists may not be able to change the deserts.The earth becoming desert is a big problem.

Some places on the earth don't get much rain.But they still don't become desert.This is because some green plants are growing there.Small green plants and grass are very helpful to dry places.Plants don't let the hot sun make the earth even drier.Plants don't let the wind blow the earth away.When a little bit of rain falls,the plants hold the water.Without the plants,the land can become a desert much more easily.

第13页(共23页)

(1)Why can the land become a desert? A.Some places don't get much rain. B.People are doing bad things to the earth.

C.Plants don't let the hot sun make the earth even drier.

(2)Scientists want to bring C to the deserts to make them into good land again. A.the earth B.food C.water

(3)Which is NOT TRUE? A.The land never stops becoming desert.

B.Scientists ask the people to live in the deserts and grow food there. C.People do bad things to the earth.

(4)Why are green plants and grass helpful? C A.They can keep the earth wet.

B.They can stop the wind from blowing the earth away. C.Both A and B.

(5)Which is the best title (题目) for the passage? A A.The Desert Problem. B.People Make Deserts. C.Green Plants and Grass.

【解答】(1)B.细节理解题。根据Scientists may not be able to change the deserts because people keep doing bad things to the earth.科学家可能无法改变沙漠因为人们总是做破坏地球的事。可知因为人们不是很好的保护地球。故选B。

(2)C.细节理解题。根据They want to bring water to thedeserts,so people can live and grow food.They are learningalotaboutthe deserts科学家们正在努力使沙漠再次变成肥沃的土地,他们想把水带到沙漠里来,这样人们就可以生活和种植食物了。可知科学家们研究了很多使沙漠再次变成肥沃的十地。故选C。

(3)B.细节理解题。根据Scientists are trying to make the deserts(沙漠)into good land again They want to bring water to the deserts,so people can live and grow food.They are learning a lot about the deserts.科学家们正在努力使沙漠再次变成肥沃的土地,他们想把水带到沙漠

第14页(共23页)

里来,这样人们就可以生活和种植食物了。他们在学习很多有关于沙漠的。可知科学家们研究了很多使沙漠再次变成肥沃的十地。故选B。

(4)C.细节理解题。根据Plants don't let the hot sun make the earth even drier.Plants can also stop the wind from blowing the earth away When a little bit of rain falls,the plants hold the water.植物不会让炎热的太阳使土地更干燥,植物也可以阻止风把土吹走,当有一点雨水落下,植物就会留住水。故选C。

(5)A.主旨归纳题。根据整篇文章内容尤其Scientists are trying to make the deserts(沙漠)into good land again.科学家们正在努力使沙漠再次变成肥沃的土地。和Scientists may not be able to change the deserts because people keep doing bad things to the earth.科学家可能无法改变沙漠因为人们总是做破坏地球的事。可知文章主要说的是沙漠的问题。故选A。 二.第二节 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项(五选五)(10分)

5.(10分)Usually we breathe without thinking about it.But do you know we can actually change the way we breathe as we like?We breathe in two different ways:chest (胸部) breathing and belly (腹部) breathing.We usually use chest breathing when exercising.So we can see our chest moving upwards (向上) and outwards.If we keep using chest breathing,it can put our body under stress.(1) A Well,what is belly breathing?

When we breathe in,our diaphragm(横隔膜)moves down and air moves into our lungs(肺),which pushes our organs(器官)in the belly down and forces our belly outwards.(2) D Air moves out of our lungs.Our belly moves upwards helping let fee air out of our lungs. A growing number of studies suggest that belly breathing could help to have less stress and pain.

(3) E After you lie comfortably on the floor with head supported and knees bent,follow the following steps.

(4) It will get bigger as you breathe in,and it will get smaller as you breathe out.Now,place your hand on your belly,breathe in slowly through your mouth,and feel it getting bigger.Hold your breath and count to three.Then breathe out slowly through your mouth.You can repeat this exercise a few times till you feel relaxed and calm.(5) C

第15页(共23页)

A.It relaxes and moves up when we breathe out. B.Imagine your belly is a balloon (气球). C.Next time you're stressed,try it!

D.Unlike chest breathing,belly breathing is an exercise that people can practice to relax. E.Here is a fun and simple exercise that you can learn easily. 【解答】细节推理题。

(1)A.根据前句\"We usually use chest breathing when exercising.So we can see our chest moving upwards (向上) and outwards.我们通常在运动时使用胸式呼吸法。所以我们可以看到我们的胸部向上向外移动。\"可知说的是胸式呼吸,结合选项,应说当我们呼气时,它会放松并向上移动。故选A。

(2)D.根据后句\"Air moves out of our lungs.Our belly moves upwards helping let fee air out of our lungs.空气从我们的肺部流出。我们的腹部向上移动,帮助空气从我们的肺部排出。\"可知说的是腹式呼吸,结合选项,应说与胸式呼吸不同,腹式呼吸是一种人们可以通过练习来放松的运动。故选D。

(3)E.根据后句\"After you lie comfortably on the floor with head supported and knees bent,follow the following steps.当你舒服地躺在地板上,头部支撑,膝盖弯曲后,遵循以下步骤。\"可知说的是练习,结合选项,应说这里有一个有趣又简单的练习,你可以很容易地学会。故选E。

(4)B.根据后句\"It will get bigger as you breathe in,and it will get smaller as you breathe out.吸气时它会变大,呼气时它会变小。\"可知说的是像气球一样,结合选项,应说想象你的肚子是一个气球。故选B。

(5)C.根据前句\"You can repeat this exercise a few times till you feel relaxed and calm.你可以重复这个练习几次,直到感觉放松和放松冷静。\"可知这样做的好处,结合选项,应说下次你有压力的时候,试试。故选C。

三.第三节 阅读表达 阅读下面短文,根据短文内容回答问题。(共1小题,计10分) 6.(10分)When Mr.Green retired(退休),he bought a small house in a village near the sea.He liked it and hoped to live a quiet life in it.But to his surprise,many tourists came to see his house during summer holidays,for it was the most interesting building in the village.From morning to night,there were tourists outside the house.They kept looking into the rooms through the windows and many of them even went into Mr.Green's garden.He decided to drive

第16页(共23页)

the visitors away.So he put a notice on the window.The notice said,\"If you want to satisfy your curiosity(好奇心),come in and look round.Price:twenty dollars. \"Mr.Green was sure that the visitors would stop coming,but he was wrong.More and more visitors came and Mr.Green had to spend every day showing them around his house. \"I came here not to work as a guide(导游), \"he said angrily.In the end,he sold the house and moved away.

(1)Why did Mr.Green buy a small house in a village near the sea? Because he liked it and hoped to live a quiet life in it.

(2)When did the tourists go to his house? During summer holidays. (3)What did he do then? He put a notice on the window. (4)Did Mr.Green like the visitors? No,he didn't.

(5)What did he say angrily one day? He said he went there not to work as a guide. 【解答】(1)Because he liked it and hoped to live a quiet life in it.细节理解题。根据文中He liked it and hoped to live a quiet life in it.可知,他喜欢那个房子,希望在里面度过安静的退休生活,故答案为Because he liked it and hoped to live a quiet life in it.

(2)During summer holidays.细节理解题。根据文中many tourists came to see his house in summer holidays,可知,很多游客夏天来观看他的房子,故答案为During summer holidays. (3)He put a notice on the window.细节理解题。根据文中So he put a notice on the window,可知,因此他在窗户上贴了一个通告,故答案为He put a notice on the window.

(4)No,he didn't.细节判断题。根据This was too much for Mr.David.He decided to drive the visitors away.可知,这个对于大卫先生来说太多了,他决定把游客赶走,表示大卫不喜欢这些游客,故答案为No,he didn't.

(5)He said he went there not to work as a guide.细节理解题。根据\"I came here not to work as a guide, \"he said angrily.可知,他生气地说:\"我来这里不是当导游的。\"故答案为He said he went there not to work as a guide.

四.第三部分 语言运用(共三节,满分15分)第一节 词语填空 通读下面的短文,掌握其大意,然后从题中所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳答案。(共1小题,计15分) 7.(15分)I used to be a very self﹣centered person,but in the past two years I have really changed.I have started to think about other people(1) I think about myself.I am glad that I am becoming a(2) C person.

第17页(共23页)

I think my(3) started when I was at Palomar College.At first,I just wanted to finish my study and be left alone.I thought I was smarter than everyone else,so I(4) C talk to others in my classes.By the end of my first term,I was really(5) A .It seemed as if everyone but me had made friends and was having fun.So I decided to ask people around me how they were doing and if they were having trouble,I offered to help.That was really a big(6) A for me.By the end of the year,I had several new friends,and two of them are still my best friends today.

A bigger cause of my new attitude(态度),however,came when I took a part﹣time job at a Nursing Home.One old lady there who had Alzheimer's disease (阿兹海默症) became my(7) .Every time I came into her room,she was so happy because she thought I was her daughter.Her real daughter never visited her,so I(8) .The old lady really let me(9) A that making others feel good made me feel good too.When she died,I was heartbroken,but I was also grateful to her.

I think I am a much better person today than I used to be,and I hope I will not forget these experiences.They have(10) C me to care about other people more than about myself.I like who I am today,and I could not say that a few years ago.

(1)A.since (2)A.famous (3)A.tour (4)A.always (5)A.lonely (6)A.step (7)A.guide (8)A.called her up (9)A.see (10)A.forced

B.before B.simple B.change B.usually B.careful B.dream B.friend B.took her place B.guess B.ordered

C.unless C.different C.education C.hardly C.successful C.problem C.partner C.woke her up C.explain C.taught

【解答】(1)B.考查连词。A.since自从;B.before在...以前;C.unless除非;根据\"I have really

第18页(共23页)

changed\"可知,我改变了,开始变得为自己着想之前先为别人着想了。故选B。 (2)C.考查形容词。A.famous著名的;B.simple简单的;C.different不同的;根据语境可知,作者为自己着想之前开始为别人着想了,可知作者变成了一个不同于以前的人。故选C。

(3)B.考查名词。A.tour旅行;B.change改变;C.education教育;根据上文可知,作者的变化从在帕洛学院开始的。故选B。

(4)C.考查副词。A.always总是;B.usually通常;C.hardly几乎不;根据下文,当第一个学期结束的时候,作者感到非常孤独,可知她刚去的时候,在班里几乎不与别人说话。故选C。

(5)A.考查形容词。A.lonely孤独的;B.careful细心的;C.successful成功的;根据上文可知,她从不与别人说话,因此在第一个学期结束的时候,她非常孤独。故选A。 (6)A.考查名词。A.step步;B.dream梦想;C.problem问题;从上文提到她几乎不与别人说话,到后来主动的帮助别人,因此推断对作者来说这是迈出了很大的一步。故选A。 (7)B.考查名词。A.guide向导;B.friend朋友;C.partner搭档;根据语境可知,老人见到作者很开心,可见她们成了朋友。故选B。

(8)B.考查动词短语。A.called her up给她打电话;B.took her place取代她的位置;C.woke her up唤醒她;根据\"Her real daughter never visited her\"可知,她的亲生女儿从未来看过她,老人见到作者很开心,以为是自己的女儿,因此作者取代了她的位置。故选B。 (9)A.考查动词。A.see看见;B.guess猜;C.explain解释;根据语境可知,这个老太太让作者看到,让别人感觉良好也会让自己感觉良好,因此选see符合题意。故选A。 (10)C.考查动词。A.forced强迫;B.ordered订购;C.taught教;根据句意可知,他们教会了我,让我关心别人胜过关心自己。故选C。

五.第二节 语法填空 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式(每小题10分,共10分)

8.(10分)Two men were walking in the park.One was Mr.Brown,a (1) worker (work),(2) the other was Mr.Black.Mr.Brown was going to a chair.It was beside the road.Mr.Black was after him.Mr.Brown found Mr.Black.He begun to walk(3) quickly (quick),(4) because he wanted to get to the chair before Mr.Black.Mr.Black began to walk fast because he also wanted to get to the chair (5) first (one).Then they both ran.Mr.Black ran (6) faster (fast) than Mr.Brown.So he got to the chair first and sat down

第19页(共23页)

on it.Mr.Brown ran (7) after Mr.Black.When he got to the chair,Mr.Black(8) was sitting (sit) on it.He was sorry to show a notice with the (9) words (word) \"Wet Paint\" to Mr.Black.Then Mr.Black knew why Mr.Brown was trying to run to the chair.He thanked Mr.Brown for his (10) kindness (kind).

【解答】(1)worker 考查名词。根据a,可知后面是一个可数名词单数形式。worker工人,故填worker.

(2)the 考查冠词。根据前文One was Mr.Brown,可知是句型one...the other...一个……另一个……,故填the.

(3)quickly 考查副词。根据He begun to walk...,可知此处是副词quickly修饰的walk,故填quickly.

(4)because 考查连词。根据he wanted to get to the chair before Mr.Black.他想赶在布莱克先生之前坐到椅子上。可知这是他走快的原因,because引导原因状语从句,故填because.

(5)first 考查序数词。根据because he also wanted to get to the chair...,可知因为他也想先抢到椅子。所以此处是序数词,故填first.

(6)faster 考查形容词。根据后面的than,可知此处是比较级,故填faster.

(7)after 考查介词。根据前文Mr.Black ran...than Mr.Brown.So he got to the chair first and sat down on it.布莱克先生跑得比布朗先生快,所以他先走到椅子前,坐在上面。可知布朗先生在布莱克先生后面跑。故填after.

(8)was sitting 考查动词。根据When he got to the chair,Mr.Black...on it.,可知当他走到椅子旁时,布莱克正坐在它上面。时态是过去进行时。主语Mr.Black接was+doing,故填was sitting.

(9)words 考查名词。根据He was sorry to show a notice with the...,可知是指他很抱歉用这样的话来表示通知。此处表示说的话,word用复数形式,故填words.

(10)kindness 考查名词。根据He thanked Mr.Brown for his... ,可知是指他感谢布朗先生的好意。形容词性物主代词his接名词。kindness是不可数名词,故填kindness. 六.第三节 语篇翻译(共1小题,计10分)阅读下面的短文,将划线部分译成英文或中文。

9.(10分)When a whale dies,its big body will fall to the bottom(底部) of the sea and a special deep﹣sea ecosystem(生态系统) will be formed in a long time.Scientists give a name to this:

第20页(共23页)

the whale fall (鲸落).

Recently,some scientists on a Chinese research ship called Tansuo﹣1 found a whale fall at the depth of 1,600 meters in the South China Sea.(1)As far as we know,this is the first time for China to find this kind of special ecosystem. So far,less than 50 modern natural whale falls have been found by humans around the world.

(2)The whale fall is really important to deep﹣sea animals,as it provides food for them. Usually,the whale fall goes through three stages (阶段).The first stage comes just after the whale's death.As well as the whale dies,many marine animals will come to eat its body.This stage can last for months.At the second stage,smaller animals come for the whale's bones and leftovers (残留物).This stage can last one or two years.Bacteria (细菌) play an important role in the third stage,(3)because they are able to turn the rest of the whale into useful things to the sea.(4)但是这个阶段能持续长达100年。

The whale fall found in the South China Sea is 3 meters long.It is still in the first stage.The scientist will spend a long time in studying the whale fall to understand the deep﹣sea ecosystem better.

People always say that one whale falls,everything lives.(5)这提醒我们要保护鲸鱼而不是杀害它们。Don't forget that whales are in great danger,and they need our help.

(1) 据我们所知,这是中国首次/第一次发现这种特殊的生态系统。 (2) 鲸落对深海动物十分重要,因为它为它们提供食物。 (3) 因为他们能将鲸的剩余物转化为对海洋有用的物质/东西。 (4) But this stage can last as long as 100 years.

(5) This (It) reminds us to protect whales rather than kill them. This (It) reminds that we should protect the whales rather than kill them. This (It) reminds us that we should protect the whales instead of killing them.

第21页(共23页)

【解答】(1)据我们所知,这是中国首次/第一次发现这种特殊的生态系统。英译汉。题干中\"As far as we know\"是固定搭配,译为\"就我们所知\";主句使用了句型\"this is the first time for sb to do sth\",表示\"这是某人第一次/首次做某事\";\"find this kind of special ecosystem\"译为\"发现这种特殊的生态系统\"。故答案是:据我们所知,这是中国首次/第一次发现这种特殊的生态系统。

(2)鲸落对深海动物十分重要,因为它为它们提供食物。英译汉。分析句式,题干是连词as引导的原因状语从句,as译为\"因为\";主句主语\"the whale fall\"译为\"鲸落\";谓语是固定搭配\"be important to\",表示\"对……很重要\";\"deep﹣sea animals\"译为\"深海动物\";从句谓语是固定搭配\"provide sth for sb\",表\"为某人提供某物\"。故答案是:鲸落对深海动物十分重要,因为它为它们提供食物。

(3)因为他们能将鲸的剩余物转化为对海洋有用的物质/东西。英译汉。分析句式,题干划线部分是原因状语从句部分,连词because译为\"因为\";谓语动词\"be able to\"表示\"能够做某事\";题干使用了固定搭配\"turn...into...\"结构,表示\"把……变成……\";\"the rest of the whale \"译为\"鲸的剩余物\";\"useful things to the sea\"译为\"对海洋有用的物质\"。故答案是:因为他们能将鲸的剩余物转化为对海洋有用的物质/东西。

(4)But this stage can last as long as 100 years.汉译英。分析句式,题干是表转折的句子,用but引导;主语\"这个阶段\"译为\"this stage\";谓语\"能持续\"译为\"can last\";\"长达100年\"译为\"as long as 100 years\"。故答案是:But this stage can last as long as 100 years.

(5)This (It) reminds us to protect whales rather than kill them./This (It) reminds that we should protect the whales rather than kill them./This (It) reminds us that we should protect the whales instead of killing them.汉译英。根据语境,题干谓语\"提醒\"可以用于固定结构\"remind sb to do sth\"(提醒某人去做某事)或\"remind+that从句\";\"保护鲸鱼\"译为\"protect whales\";\"而不是做某事\"可以译为\"rather than do sth\"或\"instead of doing sth\";\"杀害它们\"译为\"kill them\"。故答案是:This (It) reminds us to protect whales rather than kill

第22页(共23页)

them./This (It) reminds that we should protect the whales rather than kill them./This (It) reminds us that we should protect the whales instead of killing them. 七.第四部分 书面表达(15分)

10.(15分)如何做好有效沟通一直是家长头疼的问题。如今,越来越多的家长更加倾向于做\"朋友型\"的家长,与孩子互相学习,共同成长。与父母沟通也是孩子们需要认真思考的问题。请写出你与父母相处中遇到的问题,你是怎么解决的? 提示词:communicate with;have different ideas 要求:

(1)条理清楚,行文连贯; (2)不能出现真实的人名和地名; (3)词数70。

【解答】Communication with parents is one of the first things we have done since we were born.As we grow older,we'll find it's not easy to communicate with our parents openly and effectively.So what should we do when communicating with them?Here are some of my ideas.

Firstly,we can make a list of things our parents and we disagree about most.Try to find out the reason why we disagree with each other.【高分句型一】Accept each other's ideas little by little if we have different ideas.If we still have disagreements,we'd better not get too angry.【高分句型二】(把最不同意的事情列一张单子,试着找出彼此不同意的原因,不要太生气)Secondly,we should talk with them more!Sharing ideas can make us closer.(应该多和家长谈谈,分享想法可以让我们更亲近)Besides,we should also learn how to really listen.Listening is a skill that must be learned and practiced.(学会倾听)Finally,be sure to be polite.We are a family in which everyone is loved and cared for.(一定要有礼貌,我们是一个家庭,每个人都受到爱和照顾)

第23页(共23页)

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- 7swz.com 版权所有 赣ICP备2024042798号-8

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务